Napisala je da ima 250.00 kopija, sto znaci 250 a ne 250 hiljada.milica m napisao: Ove tvoje rezultate ne bih znala da protumacim, ovo prvo je broj virusnih kopija (250.000),ja recimo imam 19000 kopija i nisam dobila nikakvu terapiju.
Hepatitis B (hronicni)
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Hm, ovo sa kopijama mi malo nije jasno. Kao sto sam vec napisala ( ai vidi se iz tvog post-a) HbsAg pokazuje da li uopste postoji virus u organizmu. Ova vrednost 250,00 i nije toliko bitna - tako su mi bar rekli doktori. Koliko sam ja shvatila tacan broj kopija se utvrdjuje PCR Testom koji ja nisam radila jos uvek i koji se ne radi pri rutinskoj kontroli vec samo kada je potrebno. U prilog tome ide i cinjenica da se kod nas radi samo u Vinci, da se dugo ceka i da je jako skup.
Bilo kako bilo, mene licno vise ne opterecuju ove brojke vec to kako izgleda zivot sa hronicnim hep b.
Imam 27 godina i tesko mi je da zamislim sebe da celi zivot uzimam lekove. Dobro, jos je rano da dramim jer je kod mene tek samo konstatovano da imam hepatitis b. Za 6 meseci su mi rekli se pojavim ponovo za sledece analize da vidim da li je u pitanju hronicni ili akutni pa tek posle na dalje analize. Da li je i kod vas bila takva procedura?
Bilo kako bilo, mene licno vise ne opterecuju ove brojke vec to kako izgleda zivot sa hronicnim hep b.

-
- Aktivan član
Draganagr, treba biti srecan ukoliko postoji lek koji nesto moze da drzi pod kontrolom... sta je problem piti ga dozivotno osim nekih kontra efekata (ako postoje)... ljudi sa HCV-om imaju mnogo veci problem, ako neko ne reaguje na terapiju virus sam radi sta hoce i onda je prognoza losa
Koliko znam moze se ustanoviti da li je hronicni ili akutni pomocu anti tela!
Akutno:
IgM anti-HBc- Podvrsta anti-HBc antitijela. Prisutnost ukazuje na akutnu infekciju.
HBeAB (ili anti-HBe)- Antitijelo na E antigen. Organizam ga proizvodi privremeno tokom akutne infekcije ili konstantno nakon naglog rasta broja virusa kod kronicne infekcije. Pretvaranje E antigena u E antitijelo (serokonverzija) se smatram dobrim pokazateljem u antiviralnoj terapiji.
Hronicno:
IgG anti HBc- Podvrsta anti-HBc antitijela. Ako je ovaj marker pozitivan zajedno sa HBsAG, uz negativni IgM anti-HBc, smatra se da je infekcija kronicna.

Akutno:
IgM anti-HBc- Podvrsta anti-HBc antitijela. Prisutnost ukazuje na akutnu infekciju.
HBeAB (ili anti-HBe)- Antitijelo na E antigen. Organizam ga proizvodi privremeno tokom akutne infekcije ili konstantno nakon naglog rasta broja virusa kod kronicne infekcije. Pretvaranje E antigena u E antitijelo (serokonverzija) se smatram dobrim pokazateljem u antiviralnoj terapiji.
Hronicno:
IgG anti HBc- Podvrsta anti-HBc antitijela. Ako je ovaj marker pozitivan zajedno sa HBsAG, uz negativni IgM anti-HBc, smatra se da je infekcija kronicna.
Bye bye little lady
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Mar 05, 2008 12:10 pm
Ljudi stigli su rezultati PCR testa 1890 kopija. Dr opste prakse kaze da je to ok i da ne moram kod hepatologa vec samo 1 godisnje da proveravam rezultate. Sta mislite o ovom broju?
Milice mi smo stvarno u istoj kozi, jel imas neki poseban rezim ishrane, pijes li nesto za imunitet, uopste jesu li ti zivot i zivotne navike drugaciji nakon sto si saznala a HepB?
Milice mi smo stvarno u istoj kozi, jel imas neki poseban rezim ishrane, pijes li nesto za imunitet, uopste jesu li ti zivot i zivotne navike drugaciji nakon sto si saznala a HepB?
Pozdrav svima jos jednom! Zanima me jedna stvar...kod svih vas, kada je ustanovljeno da imate hep b sta je bilo sledece sto vam je lekar rekao? Zivo me interesuje jer su meni rekli da cekam 6 meseci da mi ponovo urade HBsAg, pa ukoliko bude ponovo pozitivno tek tada ce mi uraditi sve ostale analize. I sve ovo da bi bili sigurni da je u pitanju hronicni. Inace samo su mi uradili HbsAg, antitela i transaminaze. Sve ostalo sam uradila na svoju inicijativu, moleci privatnog lekara da mi da uput za dalje analize (svi osim PCR testa).To mi nikako ne ide u glavu jer postoje markeri koji to pokazuju!!! i strah me je da ne gubim vreme, jer mozda bi trebalo vec da uzimam neku terapiju. Znaci, koja je procedura u Srbiji? Hvala puno unapred
-
- Aktivan član
Pa ne znam, ako si bas nestrpljiva mozes da odes u neku privatnu lab i vidis da li imaju testove za Anti HBc. Evo nasao sam na cenovniku jedne poznate priv. lab. kosta oko 1000 dinara ta analiza, ali treba proveriti da li zaista imaju te testove, posto osecam da 1 covek to trazi u 3 godine na celoj teritoriji Beograda... 

Bye bye little lady
Ne znam tacno na koju analizu mislis...Nije mi problem gde ih uraditi. Ovde u Grckoj ih rade na dosta mesta. PCR mogu da uradim (pokriva mi ga osiguranje 1 godisnje), ali sacekacu da ga uradim kad mi budu rekli lekari u septembru. Za toliko cu se strpiti. Mene u principu samo zanima da li su i vas tako drzali u neizvesnosti 6 meseci pre nego sto krenu sa ozbiljnijim ispitivanjem jer mi je potpuno apsurdno da je jedini nacin da budu sigurni da je hronicni hepatitis b ponavljanje HbsAg testa nakon 6 meseca a da ostali markeri nisu dovoljno relevantni.
Pitala bih jos nesto..da li je iko od vas cuo za Mediteranski genotip virusa hepatitisa b - (odlike su mu HbeAg - i antiHbe +, u pitanju je virus koji vrlo lako mutira i samim tim otezava terapiju)? Koliko ja shvatam dobro je imati HbeAg negativno (jer pokazuje malu replikaciju virusa kai i slabu zaraznost) ali gore naveden slucaj i nije bas najbolja varijanta koju neko moze imati.
Naravno, ako neko ima HbeAg - i anti hbe + ne znaci da ima taj problem (sto se moze utvrditi putem transaminaza i HBV DNA). Sad nisam sigurna koliko Srbija moze biti u toj "Mediterasnkoj zoni", mada je geografski jako blizu... Ukoliko postoji neki doktor na forumu volela bih da mi malo bolje pojasni ovu situaciju. Hvala
Pitala bih jos nesto..da li je iko od vas cuo za Mediteranski genotip virusa hepatitisa b - (odlike su mu HbeAg - i antiHbe +, u pitanju je virus koji vrlo lako mutira i samim tim otezava terapiju)? Koliko ja shvatam dobro je imati HbeAg negativno (jer pokazuje malu replikaciju virusa kai i slabu zaraznost) ali gore naveden slucaj i nije bas najbolja varijanta koju neko moze imati.

-
- Aktivan član
Citiracu samoga sebe:
Naravno, ovo sve uz obaveznu konsultaciju sa nekim infektologom koji moze da garantuje tu pricu pre rezultata ponovljenog testa.
Znaci ako ti je HBsAG pozitivan, zatim IgG anti HBc pozitivan, a IgM anti HBc negativan, po teoriji to je hronicna infekcija.Jesen stize dunjo moja napisao:
Akutno:
Hronicno:
Naravno, ovo sve uz obaveznu konsultaciju sa nekim infektologom koji moze da garantuje tu pricu pre rezultata ponovljenog testa.
Bye bye little lady
Hvala puno na informaciji...
ali moje pitanje uopste nije bilo da mi neko protumaci rezultate i kaze da li sam u akutnoj ili hronicnoj fazi. Ja vrlo dobro znam da sam u hronicnoj. pitala sam samo za poceduru kod nas u Srbiji. Da ponovim jos jednom...kada su vam prvi put dijagnozirali HbsAg pozitivno jesu li vam rekli da cekate 6 meseci pa da radite ostale testove ili su odmah trazili da uradite sve ostale markere?
Izvinjavam se ako sam bila nejasna! Veliki pozdrav!

Izvinjavam se ako sam bila nejasna! Veliki pozdrav!
-
- Aktivan član
Hm, kako znas da je hronicna?! Ako su ti lekari rekli da ponovis za pola godine!?
Za proceduru ne znam, cak 2x sam isao na testiranje i uvek je bio HBsAG negativan, tu se sva prica zavrsavala... mada sam i ja imao svoju teoriju a to je da je organizam sam uspeo da izbaci virus tokom akutne faze (95% odraslih to uspeva bez lekova, cak ni nemaju pojma da su pokupili negde virus) ali me nisu testirali na anti tela koja bi pokazala da je organizam razvio dugorocni imunitet (ta anti tela se javljaju i kod onih koji su primili vakcinu za HBV i kod onih koji su spontano izbacili virus svojim imunim sistemom).
Za pitanje oko procedure u Srbiji neka ti najbolji odgovor daju ljudi koji zapravo imaju aktivnu HBV infekciju, bila ona akutna ili hronicna.
E da, sada sam se setio po mnogima se odredjuje da li je akutna ili hronicna po vrednostima transaminaza! Ako su vrednosti tipa 3000 ili tako neki ludacki visok broj smatra se da je akutno. Ako je nesto malo iznad dozvoljenog (znaci dvocifreno) smatra se da je hronicno ili pak da postoji neki drugi problem sa jetrom (masna jetra, alkoholicarska itd).
Za proceduru ne znam, cak 2x sam isao na testiranje i uvek je bio HBsAG negativan, tu se sva prica zavrsavala... mada sam i ja imao svoju teoriju a to je da je organizam sam uspeo da izbaci virus tokom akutne faze (95% odraslih to uspeva bez lekova, cak ni nemaju pojma da su pokupili negde virus) ali me nisu testirali na anti tela koja bi pokazala da je organizam razvio dugorocni imunitet (ta anti tela se javljaju i kod onih koji su primili vakcinu za HBV i kod onih koji su spontano izbacili virus svojim imunim sistemom).
Za pitanje oko procedure u Srbiji neka ti najbolji odgovor daju ljudi koji zapravo imaju aktivnu HBV infekciju, bila ona akutna ili hronicna.
E da, sada sam se setio po mnogima se odredjuje da li je akutna ili hronicna po vrednostima transaminaza! Ako su vrednosti tipa 3000 ili tako neki ludacki visok broj smatra se da je akutno. Ako je nesto malo iznad dozvoljenog (znaci dvocifreno) smatra se da je hronicno ili pak da postoji neki drugi problem sa jetrom (masna jetra, alkoholicarska itd).
Bye bye little lady
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Sep 01, 2006 9:29 pm
Svejezauzeto napisao:Ljudi stigli su rezultati PCR testa 1890 kopija. Dr opste prakse kaze da je to ok i da ne moram kod hepatologa vec samo 1 godisnje da proveravam rezultate. Sta mislite o ovom broju?

Inace, sto se zivotnih navika tice moje se nisu nesto bitno promenile, ja sam nepusac, ne jedem svinjsko meso unazat 15 godina, nikada nisam pila alkohol, gazirano...izbegavam masno, ljuto, zacinjeno isl...Znaci, jedan zdrav nacin ishrane, ali to bi svakako trebalo da vazi za sve, a ne samo za bolesne. Od vitamina koristim vitamin E, selen, cink...to su mi preporucili doktori i to je sve.
Dragana, moj virus nije uhvacen u akutnoj fazi., znaci ja sam otisla na prvi pregled kada sam saznala da imam hep. uradjene su mi analize gde su rezultati bili sledeci HbsAg+, HbeAg neg, anti HBe+, transeminaze u granicama. Na osnovu toga su mi dali dijatnozu hronicni B. To je bilo neposredno posle mog porodjaja, pa sam posle godinu dana isla na biopsiju gde je uradjeno sto je uradjeno, pa sam tek posle biopsije isla da radim PCR i saznala broj kopija. I to je sve sto se u Srbiji radi od analiza za B (dobro i ultra zvuk),kod nas, kako mi rekose, uopste nije bitan taj genotip.
Inace, sa mnom u sobi je lezala zena koja je imala akutni B,bila je skroz zuta, njoj su transeminaze bila jako visoke, pila je Zeffix, kada su transeminaze pale, pustena je kuci, da pije Zeffix i da dodje na kontrolu za 6 meseci.Nije joj radjen niti PCR niti biopsija, rekli su joj ukoliko predje u hronicni onda slede te analize.
Hvala Milice na informaciji. To me je zanimalo!
Mozes li mi napisati kolike su ti transaminaze u poslednje vreme? Meni je ALT skroz normalan, ali mi je AST duplo uvecan -79 (gornja granica normalnog AST-a u laboratoriji gde sam radila je 37).
Nesto sto bih mogla da preporucim svima kao dodatak ishrani je maticni mlec. Dosta pomaze i u jacanju imunog sistema sto je nama sa hepatitisom i te kako vazno. Koga god sam pitala rekli su mi da nema negativno dejstvo ali svakako treba konsultovati lekara! Ja ga ovde kupujem u apoteci, u cistom obliku (nije u kombinaciji sa medom kao kod nas) i malo je skuplji. ukoliko zelite da naucite nesto vise o njemu potrazite malo po internetu i naravno, pitajte svog lekara!

Nesto sto bih mogla da preporucim svima kao dodatak ishrani je maticni mlec. Dosta pomaze i u jacanju imunog sistema sto je nama sa hepatitisom i te kako vazno. Koga god sam pitala rekli su mi da nema negativno dejstvo ali svakako treba konsultovati lekara! Ja ga ovde kupujem u apoteci, u cistom obliku (nije u kombinaciji sa medom kao kod nas) i malo je skuplji. ukoliko zelite da naucite nesto vise o njemu potrazite malo po internetu i naravno, pitajte svog lekara!