Hepatitis B (hronicni)
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Maj 27, 2016 10:44 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9
Re: Hepatitis B (hronicni)
Zdravo Doktore..moj problem je: prije 7 dana sam imao sex sa jednom djevojkom i koristio sam zastitu i svrsio sam u zastitu (izvinjavam se na ovakvom izrazavanju) ..poslije toga kroz par minuta mi se pojavila povremena bol u unutrasnjosti penisa.. znaci mozda na svakih sat ili dva me "zigne" jednom.. to je trajalo sve do juce i prestalo bez lijecenja...da lo je to mozda gonoreja koju sam dobio nekad prije a koja se aktivirala ponovo iako je sex bio sa kondomom..isti slucaj mi se desio prije mjesec dana i isto je ovako proslo samo od sebe. ako mi mozete molim vas pomoci .. u velikom sam strahu.. da li je to kakva alergija ili ? Molim vas ako mi neko moze pomoci .u velikom sam strahu.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Feb 11, 2016 11:43 pm
Raimud,ovu terapiju mi je dala doktorka nacelnica hepatoloske ambulante infektoloske klinike Klinickog centra u Beogradu.Obzirom na moje niske enzime,uredan UZ,dok nije stigao nalaz PCR testa ona je rekla da cu samo pratiti na 6 meseci bez terapije.Ali kad je pcr nalaz stigao sa brojem kopija 8970,njene reci su da se leci preko 10 000 ali posto je kontrola za 6 meseci,ona se boji da bi kroz 2 meseca moglo doci do povecanja preko 10 000 pa mi je zato ukljucila,po njenim recima blag lek,da potpomogne mojim antitelima hbe koja imam a koja su po njoj protiv razmnozavanja virusa.Za 6 meseci da dodjem pa cemo videti sta dalje.Dal nastavljam terapiju il prekidam.Inace pacijenti koji duze vreme prate,sa mojim brojem kopija,pa i vecem,uopste nemaju terapiju,vec samo pracenje.Gde im samo varira.Al bez ostalih promena po inzime.Ovo je od relativno skoro promenjen protokol.A te pegasys injekcije su prepisivali samo pacijentima koji imaju vec neke fibroze,ili pcr u stotinama hiljada do milion,i visoke alt i ast.Ne znam za taj Tenofir.Hocete mi objasniti ?Mislite da je on za moj slucaj najbolji?Kakve su mu nuspojave?Jer kod ovog ih nema uopste.Da,i rekla mi je da je ovaj Zeffix bezopasan bez kontraindikacija i nuspojava,da ga i tridnice piju.Al ne rece mi za rezistenciju.To sam ss sama kasnije informisala,i ovako shvatila kako ste i rekli.Al sam se nadala da zna sta radi i da posle 6 meseci ne moze steci rezistenciju i virus mutirati.Jer zavisi od kontrole u avgustu dal cu i dalje piti ovaj lek.Inace te testove za bubrege nisam radila.Sto se tice bubregs samo je ultrazvuk pokazao da je sve ok.A ona mi je dala da u avgustu uradim u svom gradu KKS,PV-INR,ALT,AST,AF,GGT,albumine i ultrazvuk i da dodjem na kliniku na kontrolu..da uradimo i pcr ponovo pa da vidimo sta dalje.Molim vas iz svega izlozenog,sta vi mislite?
-
- Aktivan član
Tenofovir.Oprostite na slovnim greskama.Ako mozete mi iz svega izlozenog reci vase misljenje o ovome sta mi je doktorka rekla.I nesto vise o tom leku Tenofovir.Mislite da je in najefikasniji za moj slucaj?Ima li nuspojave?Kontraindikacije?Na bubrege?Da napomenem da sam se plasila te rezistencije i mutacije..i na svoju ruku ponovila pre mesec dana alt ast ggt.i sedimentaciju.Jer prethodno mi je sedimentacija bila 22.Pa spala na 13.Po ponovljenim otkad koristim lek alt ast i ggt su i dalje pre mesec bili ok.A sedimentacija 6.Sto mi je znak bilo da svakako gore nije vec bolje.Pa sam se smirila oko bojazni od mutacije virusa.Vi ste mi moje sumnje potvrdili.Nadam se da ce mi za 6 meseci promeniti terapiju..a rekli ste do tad je kratak period za rezistenciju i mutaciju?
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Maj 27, 2016 9:10 am
Kristina11 napisao:Tenofovir.Oprostite na slovnim greskama.Ako mozete mi iz svega izlozenog reci vase misljenje o ovome sta mi je doktorka rekla.I nesto vise o tom leku Tenofovir.Mislite da je in najefikasniji za moj slucaj?Ima li nuspojave?Kontraindikacije?Na bubrege?Da napomenem da sam se plasila te rezistencije i mutacije..i na svoju ruku ponovila pre mesec dana alt ast ggt.i sedimentaciju.Jer prethodno mi je sedimentacija bila 22.Pa spala na 13.Po ponovljenim otkad koristim lek alt ast i ggt su i dalje pre mesec bili ok.A sedimentacija 6.Sto mi je znak bilo da svakako gore nije vec bolje.Pa sam se smirila oko bojazni od mutacije virusa.Vi ste mi moje sumnje potvrdili.Nadam se da ce mi za 6 meseci promeniti terapiju..a rekli ste do tad je kratak period za rezistenciju i mutaciju?
Radi se o losoj doktorici, bar kada je u pitanju hepatitis b, koja je ocigledno van toka lijecenja ovog virusa, i koju trebate odmah promijeniti za svoje dobro.
Ista vas ili nije jos uvijek trebala stavljati na tretman vec naruciti za 3 mjeseca na konrolu sa novim nalazima, ili pak staviti na jedan od ljekova koje sam naveo, ovisno o tome kakvi su vam bili prethodni rezultati PCR i ALT testova
Hepatolozi vec godinama razvijaju i uskladjuju hepatitis b smjernice, sve od kojih izricito isticu da se Lamivudine ne treba koristiti za lijecenje hepatitisa b iz razloga koje sam prethodno naveo.
Ukoliko vladate engleskim jezikom, pregled pouzdanih smjernica mozete pronaci na:
www.hepbglobal.com
pod naslovom:
Treatment Guidelines for Hepatitis B
(preporucujem da zanemarite WHO guidlines jer su iste primarno namjenjene zemljama treceg svijeta - prvenstveno Africkim zemljama).
Gotovo sve smjernice su sada uskladjene u preporuci za tretman ukoliko osoba ima povisena oba ALT i HBV-DNA (PCR test) na dva uzastopna mjerenja koja trebaju biti 3 mjeseca ili duze jedno od drugoga.
Za zenski spol, normal ALT se smatra ALT ispod 19, a za muskarce ispod 30 (stare referentne vrijednosti od 40 nisu vise mjerodavne).
HBV-DNA (PCR) > 2000 IU/ml (ili > 10.000 kopija) se smatra visokim.
Dakle ako se hepatitis b pacijenu na jednom mjerenju pronadje da su oba: ALT i DNA poviseni, zakazuje se naredni termin za 3-4 mjeseca, i ako na tom narednom terminu ponovo OBA testa budu povisena [ (ALT >30 za muske; ALT >19 za zenske), (DNA > 2000 IU/ml odnosno DNA > 10.000 kopija) i to bez nagle tendencije smanjivanja bilzu normalnih vrijednosti, preporucuje se tretman putem Entecavir-a, Tenofovir-a ili Pegasys-injekcija.
Od ovih najvise nuspojava ima pegasys, Entecavir samo u veoma rijetkim slucajevima, tenofovir moze u rijetkim slucajevim nastetiti bubrezima.
Navedite sve rezultate ALT i PCR-DNA testova koje ste do sada radili skupa sa datumima istih. Takodjer, ukoliko niste, pronadjite kliniku koja ima Fibroscan i uradite taj test kako bi saznali da li imate ikakvo ostecenje jetre (pretpostavljam da nemate ali to trebate za svaki slucaj potvrditi).
- aaaca
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
- Kontakt:
За имунитет против вируса предлажем проверен домаћи препарат који се прави од белога лука и комовице. На бактерије не делује али за вирусе је тата-мата.
-
- Aktivan član
Au onda je po tim novim referentnim vrednostima meni povisen Alt ast sve vreme.Evo ovako,napisacu vam nalaze koje imam.Hronoloski.Isto sam ih tako i njoj odnela u ordinaciju i pokazala.31.1.2015 sa sistematskog pregleda u drugom institutu u Bg(tad nisam znala da imam hepatitis) Alt mi je tad bio 54 a ref vrednost pise <55.Ast bip 32 ref 5-34.Nista boldirano.Holesterol ukupni povisen.6,21 i LDL 3,90.Obzirom na holesterol skrenuta mi paznja da izbacim masno..Sto nisam.Zadnje tri godine imam povisen holesterol a hranila sam se jako nezdravo,sve masno,preradjeno,gazirano,bez povrca i voca..da napomenem.Bilirubin ukupni tad bio 7,5 normalan.A granica pise 3,4-20,5.U decembru 2015 decko zavrsi u bolnici.I ja uradim nalaz 23.12.2015.Gde je sedimentacija povisena 22.a ref vredn <11.Holesterol 6,9 povisen jos vise.ALT 58 A ref za razliku od proslog instituta pise <35.Ast 51 a ref <35. Gama gt 52 a ref <38.Zatim se bacim na dijetalnu hranu.U medjuvremenu 4.1. dobijem nalaz da sam hbsag pozotivna.A nalaz od 4.1.2016.Alt 40,Ast 29 Ggt 38.Sve je u padu,uz dijetalnu ishranu.Bez ikakve terapije.Samo regulisana ishrana.Samo im sto sad pisu ref vrednosti do 40.Ponovim nalaz 19.1.2016.I jos u padu(po njima u normali jer pisu ref < 40) tad mi je ALT 38 AST 29 GAMA Gt 34.Inace i holesterol se spustio na 5,4.A i sedimentacija na 13.To je 19.1.2016.A 30.1.2016. uradim ultrazvuk gde pise"jetra je normalne velicine,diskretno svetla,homogena,bez fokalnih promena.Da ne pisem dalje svi ostali organi bibrezi,pankreas,zucna kesa uredni,normalne velicine i gradje.Gde mi kazu da imam malo masnoca u jetri(to diskretno svetle boje)U medjuvremenu i nalaz antitela mi gotov to sam vam napisala.Sa svim tim nalazima me posalju u Bg na kliniku 9.2.2016..Gde ona me pregleda i ma osnovu pregleda naravno da izvestaj da sam aniktericna,afenrilna,ocuvanog opsteg stanja..za Uz napise steatosis hepatis levioris.I kaze da to je mezavisno od hep b i te alt i ast..kaze malo od madnoca.Tad mi da jos samo pcr test.Ciji nalaz je gotov bio 22.2.2016 i tad mi ona ukljuci lek
I kaze da dodjem za 6 meseci.Sa tim i tim nalazima.To sam vec vam sve rekla.Nikakve druge analize radila nisam.Niti proveravala ostecenja..taj test sto ste rekli.Nit mi je i napomenula.Sve dok nije stigao nalaz pcr ona je rekla da sam "zdrav nosilac hronicnog virusa hpb"
I kaze da dodjem za 6 meseci.Sa tim i tim nalazima.To sam vec vam sve rekla.Nikakve druge analize radila nisam.Niti proveravala ostecenja..taj test sto ste rekli.Nit mi je i napomenula.Sve dok nije stigao nalaz pcr ona je rekla da sam "zdrav nosilac hronicnog virusa hpb"
-
- Aktivan član
Sto znaci da sam samo taj jedan jedini put i radila taj PCR TEST na osnovu kog mi je i dat lek.Tad 22.2.2016.A alt ast sam vam napisala hronoloski kako sam radila.I taj UZ.I antitela.To je sve od nalaza.Jer kazem vam od 23.decembra je sumnja krenula da i ja imam jer je decko u bolnici.4.1. Nalaz da sam pozitivna.Tako cesto,na par nedelja sam radila alt ast jer se sumnjalo da me on zarazio.I da sam mozda akutna.Dok nisu stigla antitela.I od beograda od klinike i te terapije sto mi je dala ja nista radila nisam.Sem to jednom na svoju ruku kad me panika uhvatila otisla sam u privatnu laboratoriju i alt ast ggt i sedimentaciju izvadila.U junu imam opet redovan sistematski pregled.A u avgustu na klinici kontrola.Al sad me uhvatila panika sta cu do tad?Nemam sad ni kod kog doktora da ga menjam jer u mom gradu nisu toliko strucni za te hronicne,oni su me u bg i poslali zbog terapije.
-
- Novi član
Ne postoji "zdrav nosilac hronicnog hepatitis b". Taj termin se koristio prije 10tak godina i ranije, ali su ga specijalisti hepatitisa b izbacili jer a) nije tacan, b) zavaravajuci je za pacijente (od kojih ce neki na osnovu takve dijagnoze kakvu ste i vi inicijalno dobili zanemariti virus, prestatiti se kontrolisati i jednog dana nepotrebno umrijeti od raka ili ciroze jetre).Kristina11 napisao:Au onda je po tim novim referentnim vrednostima meni povisen Alt ast sve vreme.Evo ovako,napisacu vam nalaze koje imam.Hronoloski.Isto sam ih tako i njoj odnela u ordinaciju i pokazala.31.1.2015 sa sistematskog pregleda u drugom institutu u Bg(tad nisam znala da imam hepatitis) Alt mi je tad bio 54 a ref vrednost pise <55.Ast bip 32 ref 5-34.Nista boldirano.Holesterol ukupni povisen.6,21 i LDL 3,90.Obzirom na holesterol skrenuta mi paznja da izbacim masno..Sto nisam.Zadnje tri godine imam povisen holesterol a hranila sam se jako nezdravo,sve masno,preradjeno,gazirano,bez povrca i voca..da napomenem.Bilirubin ukupni tad bio 7,5 normalan.A granica pise 3,4-20,5.U decembru 2015 decko zavrsi u bolnici.I ja uradim nalaz 23.12.2015.Gde je sedimentacija povisena 22.a ref vredn <11.Holesterol 6,9 povisen jos vise.ALT 58 A ref za razliku od proslog instituta pise <35.Ast 51 a ref <35. Gama gt 52 a ref <38.Zatim se bacim na dijetalnu hranu.U medjuvremenu 4.1. dobijem nalaz da sam hbsag pozotivna.A nalaz od 4.1.2016.Alt 40,Ast 29 Ggt 38.Sve je u padu,uz dijetalnu ishranu.Bez ikakve terapije.Samo regulisana ishrana.Samo im sto sad pisu ref vrednosti do 40.Ponovim nalaz 19.1.2016.I jos u padu(po njima u normali jer pisu ref < 40) tad mi je ALT 38 AST 29 GAMA Gt 34.Inace i holesterol se spustio na 5,4.A i sedimentacija na 13.To je 19.1.2016.A 30.1.2016. uradim ultrazvuk gde pise"jetra je normalne velicine,diskretno svetla,homogena,bez fokalnih promena.Da ne pisem dalje svi ostali organi bibrezi,pankreas,zucna kesa uredni,normalne velicine i gradje.Gde mi kazu da imam malo masnoca u jetri(to diskretno svetle boje)U medjuvremenu i nalaz antitela mi gotov to sam vam napisala.Sa svim tim nalazima me posalju u Bg na kliniku 9.2.2016..Gde ona me pregleda i ma osnovu pregleda naravno da izvestaj da sam aniktericna,afenrilna,ocuvanog opsteg stanja..za Uz napise steatosis hepatis levioris.I kaze da to je mezavisno od hep b i te alt i ast..kaze malo od madnoca.Tad mi da jos samo pcr test.Ciji nalaz je gotov bio 22.2.2016 i tad mi ona ukljuci lek
Znanje vaseg doktora je opasno po zivot za sve pacijente date klinike u kojoj doticna doktorica radi.
Kao sto sam napomenuo, ALT za zensko je normalan ukoliko je ispod 19, tako da je vas jos uvijek duplo visi od normale. ALT medjutim moze biti povisen kod masne jetre. Vama je ako sam dobro shvatio recno da jetra nije puno masna...nemoguce je znati da li je ALT bio povisen samo radi masne jetre ili je i hepatitis b tome doprinjeo.
U svakom slucaju, ono sto trebate uraditi je:
- testirati DNA (PCR) i ALT (uradite to odmah cak i ukoliko trebate platiti sami). Nivo virusa ce zasigurno biti ogrnomno smanjen ali to ne znaci da trebate nastaviti sa lamivudinom iz razloga ranije navedenih.
- uraditi Fibroscan. Nazovite vise klinika i pitajte da li imaju Fibroscan uredjaj koji pored fibroze moze da mjeri i steatozu - masnocu jetre (uredjaj treba biti u stanju da mjeri "CAP" parametar). Sa ovim cete moci izmjeriti ne samo fibrozu vec i nivo masnoce jetre.
Takodjer:
- testirati nivo vitamina D - vecina CHB pacijenata ima manjak D vitamina
- nastaviti sa dijetalnom ishranom (potpuno izbaciti mesnu masnocu) sa dosta voca i povrca
- piti redovno kafu bar dva puta dnevno (redovno konzumiranje kafe smanjuje sansu raka jetre kod hepatitis b pacijenata za oko 40%)
Ako vam CAP parametar nije visok a ALT jos uvijek povisen onda vam je povisenje ALT-a od hepatitisa a ne od masne jetre.
Obzirom da ste na lamivudinu sada ce biti teze dijagnosticirati da li trebate nastaviti sa tretmanom (da li ste uopce trebali zapocinjati s istim) ili ga prekinuti, jer lamivudin ce inicijalno uveliko smanjiti broj kopija virusa a time i dovesti ALT u normalu.
Ukoliko prekinete lamivudin trebatenakon prekida pratiti ALT svake 2-3 sedmice, jer kod prekida uzimanja oralnih antivirala postoji mala sanse da dodje do veceg napada hepatitisa b na vasu jetru, pa u slucaju da dodje do istog neophodno je ponovo inicirati tretman.
Ostati na lamivudinu je medjutim gora opcija, jer rizikujete razvijanje mutant virusa hepatitisa b.
Imate dvije opcije:
a) prestati lamivudin i pratiti ALT svake 2-3 sedmice u prvih 6 mjeseci nakon prestanka, te ukoliko ALT skoci inicirati jedan od lijekova koje sam spominjao.
b) preci sa lamivudina na drugi lijek
Ukoliko imate manje od 30 godina a i Fibroscan vam bude < 6.0 mozete izabrati opciju a) s time da trebate pratiti ALT svake 2-3 sedmice nakon prestanka lamivudina, te pratiti DNA svaka 2-3 mjeseca, ili pak ici na opciju b).
Ukoliko imate vise od 30 godina ili vam je fibroscan 6.0 i visi, onda preporucujem opciju b)
U slucaju opcije b) testirajte bubrege (creatinin, eGFR, mikroalbumin). Ukoliko ovi nalazi budu OK a nemate secer nitu su vam roditelji imali secer prije starosti, najproporucljivije rjesenje bio bi tenofovir. Ne uzimajuci u obzir pegasys injekcije, tenofovir bi za vas bio napreporucljivija opcija jer:
1) planirate trudnocu (radi cega je preporucljiviji od entecavir-a)
2) bili ste pod lamividun-om (posjeduje mala sansa da entecavir nece djelovati optimalno, dok tenofovir hoce)
3) tenofovir smanjuje kolesterol
Umjesto tenofovira (koji se kao i ostali oralni lijekovi za hepatitis B mora uzimati dugorocno) mozete pokusati i sa godinu dana pegasys-a da vidite da li vam on moze dovesti hepatitis b pod kontrolu. Pegasys doduse moze imati odredjene nus pojave, koje obicno nisu opasne ukoliko se pacijent prati redovno, onako kako bi to trebalo.
Sve najbolje.
-
- Aktivan član
Hvala vam na ovako iscrpnom odgovoru i pojasnjenju.Imam 32 godine.Ja cu se raspitati po klinikama o svim ovim testovima koje ste naveli..gde ima..koliko kosta..Meni je iskreno nezgodno jer nisam iz Beograda a u mom gradu nema privatnih klinika.Imaju obicne laboratorije koje verovatno vecinu toga ne rade.Iskreno nisam ni u finansijskoj situaciji bas..al opet zdravlje je najprece..zarad toga snaslo bi se.Sad ste me prepali za ovaj Zeffix koji pijem..a da prestanem da ga pijem i pratim alt ast bez nadzora doktora koji bi mi prepisao eventualnu terapiju..toga se plasim.Jer ovde nemam ko bi me pratio.Ova doktorka sa klinickog tek u avgustu al ona je svoje rekla.Sve i da odem kod nje ranije i kazem sve ovako..to bi sujeta krenula,ja pametujem ucim je.Rekla bi mi onda nek te leci doktor sa foruma.A da trazim drugog doktora tamo..ne bi mi dali.Prosto sad ne znam sta da radim.Da se raspitam jedino za cene na drugim klinikama u Bg i da nadjem tu doktora koji ce me pratiti.Sto se tice ref vrednosti..ovde u svim sto sam gledala stoje te stare vrednosti alt i ast.I ja kad uradim,oni kazu normalni su nalazi.I sta ja da radim?Da im ja pricam to novo?Nisu usvojili to novo.Mozete li mi vi preporuciti neku kliniku po kojoj rade po novim vrednostima i na nacin kako ste vi opisali?Pre nego sto bilo sta uradim moram imati doktora.Sto se tice jetre i tih masnoca..receno mi je samo na osnovu Uz(to diskretno svetla boja) da su to masnoce.A posto nema fokalnih promena niti uvecanja i homogena je jetra,to je znak da nije od hepatitisa.Po tom nalazu.Tako mi objasnjeno.A to malo masna..i to zdrav nisioc virusa..to mi je receno bukvalno da me smire da ima i gorih slucajeva..jer ja sam bila pod velikom panikom i strahom..i svaki dan "visila" u bolnici..ko da cu sutra da umrem od toga,plakala itd..Prosto mi je nepoznanica bilo sve to.Sve u svemu,molim vas imate li neku kliniku da mi preporucite koja radi i po novim vrednostima ref i novom sistemu na nacin koji ste opisali?I ukoliko ne pronadjem za ova dva meseca novog doktora i kliniku kako bih to realizovala,da li smatrate za katastrofalno da i ova dva meseca pijem zefix?pa mi ide ta kontrola..Gde da predlozim ovo sve na fin nacin.Il da direktno tamo menjam doktora i novo misljenje trazim ako doticna doktorka tvrdi drugacije..Mada mislim da doktorka i nije htela taj lek duze od 6 meseci da mi da.Po njenoj prici.A vi ste mi rekli da rezistencija posle godinu dana je 26%.Sto znaci da posle 6 meseci nema rezistencije i mutiranja ukoliko tad prekine mi terapiju tim lekom?
-
- Aktivan član
I dodala bih jedno malo glupo pitanje..al moram da pitam.Ukoliko ne daj Boze virus kod mene mutira da li je decko sa svojim antitelima i dalje bezbedan?Pretpostavljam da jeste..al da budem sigurna.Glupo pitanje..jer ispade ne brinem za sebe vec za njega.Brinem ja i za sebe.I jos vezano za njega..rekli ste ta reaktivacija virusa moguca kod hemioterapije.To mi malo nije jasno..kako je uopste moguca reaktivacija kad je on virus izbacio?Nema ga vise.Ima antitela.Bez prisustva virusa u krvi.Znaci nije zarazan po okolinu..pa mi zato nije jasno kako uopste reaktivacija moze necega cega nema?
-
- Novi član
Zivim daleko od Srbije tako da vam nazalost ne mogu tamo nikoga preporuciti.
Nemate razloga za paniku, ali trebali bi sto prije doktoricu koja vas je stavila na Zeffix zamijeniti sa doktorom/icom koja lijeci pacijente sa tenofovir(Viread) i/ili entecavir(Baraclude). Doktore koji stavlju pacijente na Zeffix (izuzev posebnih okolnosti kojima vi ne pripadate) treba izbjegavati. Taman i da ista doktorica nije htijela lijeciti vas duze od 6 mjeseci za Zeffixom opet ne postoji opravdanje zasto vas je stavila na njega i tih 6 mjeseci, jer postoji mala sansa da vam virus mutira u 6 mjeseci (brojka od 24% odnosi se na postotak pacijenata kod kojih virus mutira nakon godinu dana, ali kod dijela tih 24% pacijenata virus mutira i prije godinu dana).
Taman i ako virus mutira isti necete moci prenijeti decku.
Nemate razloga za paniku, ali trebali bi sto prije doktoricu koja vas je stavila na Zeffix zamijeniti sa doktorom/icom koja lijeci pacijente sa tenofovir(Viread) i/ili entecavir(Baraclude). Doktore koji stavlju pacijente na Zeffix (izuzev posebnih okolnosti kojima vi ne pripadate) treba izbjegavati. Taman i da ista doktorica nije htijela lijeciti vas duze od 6 mjeseci za Zeffixom opet ne postoji opravdanje zasto vas je stavila na njega i tih 6 mjeseci, jer postoji mala sansa da vam virus mutira u 6 mjeseci (brojka od 24% odnosi se na postotak pacijenata kod kojih virus mutira nakon godinu dana, ali kod dijela tih 24% pacijenata virus mutira i prije godinu dana).
Taman i ako virus mutira isti necete moci prenijeti decku.
-
- Aktivan član
Hvala puno na odgovorima.Recite mi molim vas,da li moj decko moze dobrovoljno da daje krv?On je bio dobrovoljni davalac krvi..pa nas sada interesuje da li osoba koja je prelezala i izbacila virus hepatitisa b i stvorila antitela,da li takva osoba moze da daje krv?Konkretno on. I kazite mi da li mogu vas da pitam vezano za ginekoloski nalaz..sa stanista onkoloskog?Ako mogu,poslacu vam u pp.Da ne bismo temu ovde zatrpavali,jer je potpuno nevezano za ovo.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pet Jan 15, 2016 3:50 pm
Kristina, kako ide planiranje bebe? Zasto ginekolosko-onkolosko pitanje? Jel nesto ginekoloski nije u redu?
Raibud, jel mozete da mi kazete da li je tacno da je hepatitis B tezi oblik bolesti od hepatitisa C, ako jeste, zasto?
Unapred zahvalna.
Raibud, jel mozete da mi kazete da li je tacno da je hepatitis B tezi oblik bolesti od hepatitisa C, ako jeste, zasto?
Unapred zahvalna.
-
- Aktivan član
Raibud,i mene interesuje ovo pitanje sto je sonyq postavila.Mada mislim da to nije tacno.I molim vas odgovor na moje pitanje vezano za dobrovoljnog davaoca krvi mog decka koji je prelezao akutni hpb.Raibud il nije dolazio na forum il sam mu dosadila sa pitanjima.A sonyq,nije mi u redu kolposkopija.Redovno svake godine kontrolisem,e sad cu nadjene potencijalno sumnijive promene.Upucena sam sl nedelje na biopsiju.Koliko sam brinula za hepatitis,ispade veca briga sad ovo,totalno nevezano za hepatitis.
-
- Novi član
Hepatitis C je odnedavno izlijeciv, dok hepatitis B jos uvijek nije ali licno procjenjujem da bi lijek koji ce izlijeciti hepatitis b mogao biti javno dostupan za kojih 6-15 godina (zasigurno ne vise od 20 godina). U zemljama bivse jugoslavije isti ce biti dostupan 2-3 godine nakon sto bude dostupan u USA/EU (sem ukoliko neka od zemalja bivse jugoslavije do tada ne postane clanica EU).
Osobe koje su preboljele hepatitis B po protokolu nisu kandidati za dobrovoljno doniranje krvi.
Osobe koje su preboljele hepatitis B po protokolu nisu kandidati za dobrovoljno doniranje krvi.