Hepatitis B (hronicni)
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
Re: Hepatitis B (hronicni)
Ej,evo mene..pcr nema,mogu ptivatno da radim jer ne znaju lad ce imati opet,tako da verovatno tako cu i uraditi..sto se tice bola imam ga nekad a nekad ne..hvala vsm sto me tesite,hvala Sonja ,kako je tvoja beba? Kristina tako je i mene pti istezanju bolelo..pocels sam da jedem svezi koren maslacka svsko jutro,surutke da pijem i tako malo zdravije da se hranim..
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pet Jan 15, 2016 3:50 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9
Mahida, beba je super, napreduje, vesela je i uzivamo svi zajedno. Prespava mi celu noc i to mi mnogo znaci jer se i ja odmorim. Kako je tvoja beba? Da li je dojis?
Pozdrav za devojke
Pozdrav za devojke

-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Feb 11, 2016 11:43 pm
Mahida,mene od onda nista ne boli.Inace za zdravu ishranu..ja sve vreme od saznanja(od decembra) jedem zdravo.sve masno,preradjeno..i td izbaceno.Pijem maslacak.Surutku ponekad.Mladi nemasni sir.Tako da ja taj bol ne povetujem sa tim.Vec sa psihom.Jer dok nisam znala,nista me bolelo nije.A jelaaa saaam..nema sta nisam.Sve nezdravo.A imam ovo ko zna od kad,a ni ne znam.Zakljucak od pirsinga pre 15 godina.I nista me sve to vreme bolelo nije..jela sta sam htela..a sad bas otkad znam za hepatitis..desava se bol.Ne brini se nista.Sta bi,uradi li privatno pcr?
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Maj 18, 2016 9:12 am
Pozdrav... Vec par dana iscitavam sve stranice ove teme.. ali i dalje nisam nacisto u vezi par pitanja (mozda ce delovati i glupo, al moram da ih postavim):
1. Da li se hepatitis B moze preneti ljubljenjem (francuski poljubac)?
2. Da li se morati cekati da prođe cela vakcinacija (sve 3 doze) kako bih imala sex ili je sex sa kondomom dovoljna zastita dok ne prodje cela vakcinacija?
Jako sam uplasena, tako da su mi i pamet i zdrav razum rekli: doviđenja..
2. Da li se morati cekati da prođe cela vakcinacija (sve 3 doze) kako bih imala sex ili je sex sa kondomom dovoljna zastita dok ne prodje cela vakcinacija?

-
- Aktivan član
Ovako,da smatra se da se moze preneti francuskim poljupcem.Teoretski rizik postoji,mada generalno mali broj ljudi u praksi je bas tim nacinom prenosa zarazen.U pljuvacki je manja koncentracija virusa nego u krvi,i npr vaginalnim tecnostima,ali moze i razmenom pljuvacke..pogotovu ukoliko lice koje ima hepatitis B,ima visok broj kopija u krvi,onda je automatski i koncentracija virusa u pljuvacki veca nego uobicajeno i dovoljna za prenos.Takodje u ustima mogu imati ranice..pa u sustini to je direktan orodor i zbog toga i najveci rizik.Dakle nemojte rizikovati..dok ne bude gotova vakcinacija bez francuskih poljibaca
.A sto se tice seksualnog odnosa,dok ne budu sve tri doze vakcine primljene,iskljucivo sa kondomom i bez ljubljenja (francuskog poljupca)

-
- Aktivan član
Dugl jesi li ti zarazena ili partner?Iz ovog sto si napisala da si uplasena ja sam zakljucila da ti imas hepatitis b..ili mozda gresim?Svakako,sve sto sam u prethodnom postu navela,tako je.Dok ne bude bila gotova vakcinacija(sve tri doze) nemojte francuske poljupce.Postoji rizik.Seksualni odnos iskljucivo sa kondomom dok ne budu sve tri doze vakcine primljene.Sa kondomom je naravno zastita i bez brige.Sve je individualno i zavisi od broja kopija..aktiviranja virusa kod zarazene osobe...postoje dosta njih da su u braku,zena na porodjaju sazna da ima hepatitis b a muzu nije prenela..Ali rizik postoji..put prenosa je krv i telesne tecnosti,najcesce prilikom odnosa.A kazem ti i francuski poljubac nosi rizik.Posle prve vakcine u procentima je zastita mislim 30% posle druge doze 80% a tek posle trece 100% zastita.Tako da,svako ce ti reci da dok sve tri doze ne prodju je rizik.Nemoj biti uplasena.Bice to sve ok.Da li si ti zarazena?I kakvi su ti nalazi,pcr test,broj kopija,antitela,antigeni?Pa cu ti objasniti.Pozdrav
-
- Stalni član
- Pridružio se: Sub Dec 08, 2012 3:11 pm
Samo da vam se javim. Čitam vas i mislim na vas. I dalje imam temperaturicu, ali se nekako drži oko 37.2.
Ponovo su me bili testirali na viruse jer je bilo prošlo tri meseca. Kaže doktorka da neće ponoviti kad bude šest meseci, da nema potrebe. Ovog puta je rađeno i na hiv. Svi rezultati su dobri.
Za vakcinu još nisam dobila uput.
Da li znate nekoga ko je bolešljiv (iz bilo kog razloga), a primio je tri doze vakcine protiv hepatitisa B?
Ponovo su me bili testirali na viruse jer je bilo prošlo tri meseca. Kaže doktorka da neće ponoviti kad bude šest meseci, da nema potrebe. Ovog puta je rađeno i na hiv. Svi rezultati su dobri.
Za vakcinu još nisam dobila uput.
Da li znate nekoga ko je bolešljiv (iz bilo kog razloga), a primio je tri doze vakcine protiv hepatitisa B?
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Maj 27, 2016 9:10 am
dugl napisao:Pozdrav... Vec par dana iscitavam sve stranice ove teme.. ali i dalje nisam nacisto u vezi par pitanja (mozda ce delovati i glupo, al moram da ih postavim):
1. Hepatitis B se ne prenosi ljubljenjem ukljucujuci i francuski poljubac.
Izvori:
http://www.cdc.gov/hepatitis/HBV/PDFs/H ... eClose.pdf (USA drzavna agencija za kontrolu zaraznih bolesti)
http://www.hepbglobal.com/index.php?thr ... smitted.13 (nekoliko drugih izvora pouzdanih drzavnih agencija)
U svijetu ne postoji niti jedan dokumentovan slucaj prenosa hepatitisa b putem ljubljenja.
Da, sex mora biti sa kondomom dok partner postane imun od hepatitisa b. Test kojim se testira da li je osoba postala imuna je anti-HBs. Prilikom vakcinacije anti-HBs raste...onog momenta kada anti-HBs dostigne 10 ili vise osoba je postigla imunitet od hepatitisa b. Dakle partnera mozes testirati svakog mjeseca ili sl. i onog momenta kada dostigne anti-HBs 10 mIU/mL postao je imun i mozes imati sex s tom osobom bez kondoma. U slucajevima poput tvoga, preporucuje se ubrzana vakcinacija. Standardna vakcinacija se daje na sljedeci nacin:
Prva vakcina (dan 0)
Druga vakcija (mjesec dana nakon prve)
Treca vakcina (6 mjeseci nakon prve)
Ubrzana vakcinacija ide po sljedecen protokolu:
Prva vakcina (dan 0)
Druga (7 dana nakon prve)
Treca (21 dan nakon prve)
Cetvrta (godinu dana nakon prve)
Ubrzanom vakcinacijom postize se mIU/mL > 10 mIU/ml brze nego standardnom vakcinacijom.
Sve najbolje,
Aduisk
-
- Novi član
P.s.
Cak i kada osoba postigne anti-HBs > 10 mIU, ista treba zavrsiti vakcinaciju (sve vakcine serije) cime se osigurava dugotrajna zastita od hepatitis b virusa.
Cak i kada osoba postigne anti-HBs > 10 mIU, ista treba zavrsiti vakcinaciju (sve vakcine serije) cime se osigurava dugotrajna zastita od hepatitis b virusa.
-
- Aktivan član
A evo pitanja za Raibuda-a kod prirodnog stvaranja antitela anti hbs?Osoba zimala akutni hpb.Virus izvačen,tj osoba je sada hbs ag negativan.Stvorena antitela hbs.Rečeno je da je to potpuna i trajna zaštita.
-
- Aktivan član
A za francuski poljubac drago mi je ako je tako...jedna doktorka mi je rekla da se ne može pljuvačkom nikako preneti ljubljenjem pa ni francuskim poljupcem, niti iz čaše zaraženog ako se pije..pljuvačkom može samo ako citiram- "ugrizeš nekog" a to raditi nećeš.Ali ostali doktori smatraju da je rizik francuski poljubac, iako nema dokumentovanog da se iko tako zarazio.Zato....ja ne bih znala šta da verujem..volela bih da verujem da ne može tako
-
- Aktivan član
Raibud,samo bih objašnjenje za prirodno stvaranje antitela hbs.Naime ja sam nosilac hroničnog virusa hpb.Dugogodišnjem dečku sam prenela u decembru prošle godine,on je imao akutni,izbacio virus i stvorio antitela.Dakle on je sada hbs ag negativan,anti hbs pozitivan.Ponovljen nalaz posle dva meseca.Negativan je uz antitela anti hbs.I rečeno je da mu je to potpuna i trajna zaštita.Mi živimo zajedno i imamo odnose bez zaštite,jer hoćemo bebu.Rečeno je da on bojazni nema.Zaštićen je.E sad..nikakve ove procente njemu nisu radili..što ste napomenuli kod vakcinancije da je prvom dozom toliko..drugom toliko..trećom.. pa sad se zamislih..da li je on potpuno zaštićen?
-
- Novi član
Bar 98% zdravih odraslih osoba (ODRASLIH, ne djece) prebole uspjesno hepatitis B kao sto je to bio slucaj i kod tvog decka. Vama vise nije potrebna zastita prilikom seksa.Kristina11 napisao:Raibud,samo bih objašnjenje za prirodno stvaranje antitela hbs.Naime ja sam nosilac hroničnog virusa hpb.Dugogodišnjem dečku sam prenela u decembru prošle godine,on je imao akutni,izbacio virus i stvorio antitela.Dakle on je sada hbs ag negativan,anti hbs pozitivan.Ponovljen nalaz posle dva meseca.Negativan je uz antitela anti hbs.I rečeno je da mu je to potpuna i trajna zaštita.Mi živimo zajedno i imamo odnose bez zaštite,jer hoćemo bebu.Rečeno je da on bojazni nema.Zaštićen je.E sad..nikakve ove procente njemu nisu radili..što ste napomenuli kod vakcinancije da je prvom dozom toliko..drugom toliko..trećom.. pa sad se zamislih..da li je on potpuno zaštićen?
Medjutim, morate obratiti paznju na sljedece:
1. Decku je moguca reaktivacija hepatitis b virusa samo u slucaju OGROMNE imuno-supresije, koja se gotovo isljkucivo desava kod: marrow ili stem celijske transplantacije te, sto je cesce, kod odredjenih kemo-terapija. Ukoliko, nedaj Boze, nekada dodje do kemo-terapije, potrebna je prevencija putem uzimanja lamivudin-a / entecavir-a / tenofovir-a za vrijeme trajanja imuno-supresije. Preporucio bih u ovom slucaju entecavir (od trenutno dostupnih ljekova) iz razloga u koje ovdje nebi dublje ulazio jer to sada za vas nije aktuelno...
2. Kada, ako Bog da, zatrudnite, potrebno je da ukoliko je HBV DNA > 10.000.000 uzimate tenofovir kako bi smanjili rizik prenosa virusa na bebu tokom poroda. Ovaj nivo pretpostavljam da necete imati jer pratite virus i bicete pod tretmanom (ukoliko vec niste) ukoliko virus pocne da izmakinje kontroli. U svakom slucaju neophodno je da dijete neposredno po rodjenju bude aktivno i pasivno imunizirano.
-
- Aktivan član
Hvala Raibud na odgovoru.Sad mi je lakse,da tako su i rekli,da je sad zasticen i da mozemo bez problema odnos bez zastite.Sto se tice hemioterapije,nadam se da mu nikad nece zatrebati,al dobro je da znam,ako ne daj Boze...Sto se tice bebe upucena sam.Ja sam saznala za hepatitis b upravo tad kad sam decku i prenela.Tad sam se testirala.I otkrila.Meni nikad nista nije bilo,ni jedan simptom.Na redovnim sistematskim pregledima sve ok.Po krvnoj slici transaminaze Alt ast ggt uvek u normali.A otprilike da ovo imam oko 15 godina.Tad sam pirsing radila pa pretpostavljam.Sa ovim deckom sam 8 godina.A prenela mu tek u decembru.Testiranjem ja sam hbs ag pozitivna, anti hbs negativan,hbe ag negativan,antitela hbe pozitivna.Alt ast ggt su mi tad bile povisene alt 52 ast 51 ggt 51.posle 20 dana dijete vracene u normalu.i od tad ne variraju.Ultrazvuk uredan.Ali broj kopija u februaru je bio 8970.Kazu aktivirao se virus.Za lecenje je preko 10 000.Al ipak ukljucen mi je lek Zeffix.Pijem do avgusta.Pa kontrola.Ja se super osecam kao i pre sto sam.Lek nema nikakve nuspojave.Hocu reci nista ja ne osecam se drugacije.Nadam se da ce ovim lekom smanjiti se broj kopija.Hocu da vas pitam,ono sto sam cula za ovaj lek je rezistenciha.Sta bi to tacno znacilo?Da meni upravo od toga moze da se pogorsa?I da li rezistencija mote posle samo 6 meseci pijenja leka?
-
- Novi član
Doktor koji vam je dao Lamivudine je ignorantan i opasan po okolinu.Kristina11 napisao:Hvala Raibud na odgovoru.Sad mi je lakse,da tako su i rekli,da je sad zasticen i da mozemo bez problema odnos bez zastite.Sto se tice hemioterapije,nadam se da mu nikad nece zatrebati,al dobro je da znam,ako ne daj Boze...Sto se tice bebe upucena sam.Ja sam saznala za hepatitis b upravo tad kad sam decku i prenela.Tad sam se testirala.I otkrila.Meni nikad nista nije bilo,ni jedan simptom.Na redovnim sistematskim pregledima sve ok.Po krvnoj slici transaminaze Alt ast ggt uvek u normali.A otprilike da ovo imam oko 15 godina.Tad sam pirsing radila pa pretpostavljam.Sa ovim deckom sam 8 godina.A prenela mu tek u decembru.Testiranjem ja sam hbs ag pozitivna, anti hbs negativan,hbe ag negativan,antitela hbe pozitivna.Alt ast ggt su mi tad bile povisene alt 52 ast 51 ggt 51.posle 20 dana dijete vracene u normalu.i od tad ne variraju.Ultrazvuk uredan.Ali broj kopija u februaru je bio 8970.Kazu aktivirao se virus.Za lecenje je preko 10 000.Al ipak ukljucen mi je lek Zeffix.Pijem do avgusta.Pa kontrola.Ja se super osecam kao i pre sto sam.Lek nema nikakve nuspojave.Hocu reci nista ja ne osecam se drugacije.Nadam se da ce ovim lekom smanjiti se broj kopija.Hocu da vas pitam,ono sto sam cula za ovaj lek je rezistenciha.Sta bi to tacno znacilo?Da meni upravo od toga moze da se pogorsa?I da li rezistencija mote posle samo 6 meseci pijenja leka?
Lamivudine (Zeffix) je veoma slab antiviral koji radi slabe potencije omogucuju HBV virusu da mutira (da postane mutant). Nakon godinu dana Lamivudina virus mutira kod 24% pacijenata, dok nakon pet godina virus mutira kod 70% pacijenata. Kada virus mutira, on stvori rezistenciju na dati ljek - t.j. dati lijek vise nije u stanju da kontrolise virus. Ne samo da dati lijek vise nije u stanju da kontrolise virus, vec i sam imuni sistem tada jos teze moze da kontrolise virus. Sto je jos gore, Lamivudine rezistencija uzrokuje slabije dijelovanje drugih (puno boljih) lijekova za Hepatitis B - Entecavir-a i Tenofovir-a.
U svakom slucaju, obzirom na nizak nivo virusa i ALT-a prije pocetka terapije i svega 3 mjeseca Lamivudina sanse da je virus do sada mutirao su minimalne.
Trebali bi sto prije preci na Pegasys-interferon, Tenofovir ili Entecavir.
U vasem slucaju, obzirom na planiranje trudnoce, a pogotovo obzirom na cinjenicu da ste vec bili izlozeni Lamivudinu, izmedju Entecavir-a i Tenofovir-a, trebali bi ici na Tenofovir, pod uslovom da su vam bubrezi OK (testirati kreatinin, eGFR i mikroalbumin). Alternativa su Pegasys-interferon injekcije.