Hcv

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
Macaki
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Jan 30, 2008 12:13 pm

Hcv

Post od Macaki »

Jako sam uplasena jer ne znam da li sam zarazena hepatitisom c.
Od jeseni 2006 sam imala lako povisenu temperaturu (samo 37, nikada preko), gotovo svakodnevno, u periodu od skoro godinu dana. Takodje i jak umor i malaksalost. Pretragama nije nadjeno apsolutno nista i zakljuceno je kao St. Subfebrilis.
Prvog oktobra sam otisla na besplatno terstiranje na hcv jer sam kao dete, jos 1981 primila 5 boca plazme, a i zbog te nerazjasnjene temperature koja me je brinula.
Kad je stigao nalaz, rekli su mi da je slabo pozitivan . Moje vrednosti su bile 1.04 , a do 1 su negativne. Ponovljen je drugi put posle nedelju dana, i treci put ponovo posle mesec dana i sva tri puta je bio slabo pozitivan sa tako malim vrednostima.
Doktorka me je ubedjivvala da nema sanse da je to pozitivno jer bi onda bile mnogo vece vrednosti, a i transaminaze su mi bile skroz u redu.
Pre 15-ak dana smo uradile Western blot test i opet je pokazao neodredjeni nalaz, dve trake su se obojile pozitivno, a pet negativno. Ostali nalazi: AST 20, ALT 14. Sledece sto planira da radi je PCR test , jer je on valjda najpouzdanijij i ako ima virusa, sigurno ce ga detektovati.
Ja sam sad jako zabrinuta i u agonijji vec mesecima.
Doktorka kaze da moze biti da je infekcija prelezana, a ostala su antitela koja su bezopasna ili da je lazno pozitivan nalaz zbog neke autoimune bolesti (imam dijagnostoikovan degenerativni reumatizam od 2003-ce, ali su mi rekli da to nije autoimuna bolest).
Jako se brinem jer nisam radjala ali planiram.Citala sam sta ste pisali na temi o prenosu hcv-a na plod, ali se ipak jako bojim.
Ako se neko razume, molila bih da mi pomogne i protumaci moje rezultate. Hvala unapred !
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od majja »

PCR je najbolje što možeš da uradiš!! On je najsigurniji i to odradi što pre. Čula sam i ja o tim "slabo pozitivnim" rezultatima, kažu da hoće da daju taj rezultat i kod dijabetičara. Što se trudnoće tiče, imaš ovde i takvih priča, žene sa HCV su radjale zdravu i pravu dečicu, prema tome, ne sekiraj se i odradi taj test da prvo znaš na čemu si.

Transaminaze mogu biti u najboljem redu a da virus ipak postoji, prema tome, one nisu uvek merilo.

Možda zaista spadaš u onaj mali procenat ljudi čiji se organizam sam izbori sa virusom. Znači - PCR obavezno.

Sve najbolje i javi šta si uradila!! :wink:
Macaki
Stalni član
Stalni  član

Post od Macaki »

majja,
hvala puno na odgovoru. Na kraju cu ipak morati da uradim taj PCR. Dogovor je da me doktorka pozove za par nedelja jer ce da mi ovde uzmu krv, pa da salju na vma.
Sto se vise blizi test, sve me vise hvata frka ! Plasim se da na kraju ne bude definitivno pozitivan, pa sam cak razmisljala da prekinem ovde ispitivanja jer bi mi jako tesko palo to saznanje.
Ali, verovatno cu skupiti hrabrost , valjda je bolje da znam.
Kad je 4 puta bio slabo pozitivan , znaci da ipak ima necega u tragovima. A to me plasi.
Da li se hcv uopste moze prelezati i od njega se izleciti ili obavezno postaje hronican i neizleciv ?
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Ajd da probam u kratkim crtama.......

U koliko ga organizam sam ne izbaci, nakon 6 meseci (koliko traje akutna faza), prelazi u hronični. Nije izlečiv, ali je "uspavljiv". Terapijom (koja je skupa, teška, i šta sve ne u svakom pogledu), može se virus uspavati (učauriti), ali ne i izbaciti iz organizma, te običan HCV test ostaje uvek pozitivan, a PCR test daje tačan broj kopija u krvi, te može biti negativan, slabo pozitivan i pozitivan).

Ne samo ti, već svako od nas bi trebalo da se testira BAR jednom godišnje u koliko na bilo koji način (pedikir, manikir, zubar.....) dolazi u kontakt sa tudjom krvi i svakako bi to i ti trebalo da odradiš. Zbog sebe -da znaš, da se zdravo hraniš, izbegavaš štetne namirnice i eventualno se lečiš, ali i zbog svoje okoline, bilo da su to tvoji ukućani ili bilo ko na ovoj planeti. Zbog neznanja dolazi do zaraze i svi smo mi u riziku. Prema tome, skupi hrabrost i odradi to do kraja.

Sve najbolje ti želim i naravno, negativan PCR. :wink:
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Tako je majja je potpuno u pravu u vezi svega PCR registruje HCV RNK a ne antitela kao ELISA ili antigene kao W.blot.Sto se tice hepatitisa C kao bolest za sebe samo malo procenat u akutnoj fazi ima ikterus (negde svega oko 10%-20%)pacijenata dok ostali imaju aniktericne forme ,a klinickom slikom dominiraju nespecificni simptomi(temperature,malaksalost,znojenje).Tek biohemija moze otkriti porast aktivnosti aminotransferaza.Postoji naravno i odredjeni procenat inficiranih koji prebole akutnu formu ne razvijajuci hronicitet i perzistetntnu infekciju(mada kada se hepatitis C otkrije u akutnoj formi obicno se uvodi terapija ribavirinom),koji eliminisu virus.Kod hroniciteta postoji mogusnost da se eliminise virus,ali primarni cilj je odrazavati inflamaciu na niskom stepenu kako ne bi doslo do ciroze sa komplikacijama.
Macaki
Stalni član
Stalni  član

Post od Macaki »

Severus, meni su transaminaze uvek bile ok, cak i u periodu temperature, a i sad. Cula sam da one bas i nisu pokazatelj.
Pre 3 dana sam bila na ultra zvuku abdomena i sve je u redu (sem kamencica u bubrezima), mada je doktor rekao da nije ni ocekivano da se nesto vidi. Valjda misli da je rano?
S obzirom da ja nisam uzimala nikakvu terapiju jer jos nemam dijagnozu, sta bih mogla da uzimam ? Znam za surutku, vitamine i odmor, ali ima li jos nesto sto preporucujete za moje trenutno sttanje?
Izvini, a sta je ikterus?
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Ne treba ništa da uzimaš dok ti transaminaze ne "divljaju" (surutka, liv52 i te stvari), samo se pravilno hrani, izbegavaj alkohol, gairano i masnu hranu i svinjetinu.
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Ikterus je zutica,a osoba moze da bude nosilac virusa sa normalnim transaminazama ,to je onda hrinicni hepatitis slabe aktivnosti.Na kraju krajeva ne postoji samo virusni hronicni hepatitis nego vise vrsta hronicnog hepatitisa.
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

severus napisao:Ikterus je zutica,a osoba moze da bude nosilac virusa sa normalnim transaminazama ,to je onda hrinicni hepatitis slabe aktivnosti.Na kraju krajeva ne postoji samo virusni hronicni hepatitis nego vise vrsta hronicnog hepatitisa.
Samo da dodam, ima i primera hroničnog a gde su transaminaze povišene (neke su trocifrene, a neke čak i četrvorocifrene). I mene živo zanima od čega to zavisi...........to je jedno od pitanja na koja nisam uspela da dobijem odogovor u ovoj svojoj samoedukaciji o HCV.

Da li to znači da ako su u normali da je virus miran, da se ne razmnožava (ili ako su blago povišene ili bar jedna od njih ako je blago povišena)?! :roll:
Macaki
Stalni član
Stalni  član

Post od Macaki »

Ja mnogo tesko ovo prezivljavam. Da mogu da vratim vreme unazad, nikada ne bih ponovo otisla na ono prvo besplatno testiranje. Bila bih mirnija i normalno bih zivela da ne znam. Ko manje zna, manje pati . . .
Mlada sam i imam planove u zivotu, a ovim mi se sve rusi. Dodje mi da potpuno odustanem od zivota ako mi budu upisali u knjizicu HCV i time me obelezili do kraja zivota.
Pokusala sam da raskinem sa momkom jer se ocecam lose da se udam za njega, a znam da sam bolesna. Ali on nije pristao na to. Ocecam da je to neposteno. Imam li ja pravo da njemu unistim zivot time sto ce ziveti sa bolesnikom? I imam li pravo da rodim dete iz sebicnih razloga jer eto ja zelim dete, a time mu unistim zivot ako ga zarazim?
Na ivici sam ocaja. Najvise bih volela da bude negativan nalaz, ali nece. Znam i osecam da je pozitivan. Osecam se uzasno nemocno jer jednostavno ne mogu nista da promenim, a nisam u stanju da prihvatim kobnu istinu. . .
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Sve zavisi od aktivnosti imunog sistema.Kod hronicnog hepatitisa se procenjuju tri parametra:limfocitna infiltracija nekroza i fibroza koje se boduju i na sonovu toga se daje ocena aktivnosti.Sad nekrozi se daje najveci znacaj i tu imaju bridging centro-portne,centro-centralne,piecemeal ,panacinusene konfluentne nekroze sto su vec patohistoloski detalji.Sta je vazno sto je veci stepen nekroze vise se transaminaza iz hepatocita oslobodi u cirkulaciju i samim tim registruju se cetverocifrene vrednosti.Postoji varijanata akutnog virusnog hepatitisa fulminantni hepatitis kod koje je nekroza tako masivna zbog prejakog imunog odgovora da pored ogromne aktivnosti transaminaza nastupa hepaticka insuficijencija i hepaticka koma.Inace cak nije do virusa sve je do imunog sistema,on ne unistava virus on unistava celije inficirane njime.Da li ih CD8T celije liziraju inficirane hepatocite koji im virusne protene prezentuju u kontekstu MHC I molekula ili ih uvode u apoptozu sve jedno je.U toku takve jedne hronicne inflamacije postoji velika mogucnost da se osteti normalna vezivna osnova koje hepatociti koriste za svoju regeneraciju i samim tim formiraju se nodusi(cvorovi)ograniceni vezivnim tkivom sto je osnova ciroze jetre .Dakle transaminaze su samo indirektni pokazatelj aktivnosti hepatitisa prava procena se vrsi patohistoloski.A taj neko ko ima ilustartivno trocifrene transaminaze razvice cirozu za npr 20 godina ,neko ko ima cetverocifreno za 5-10 godina.
Na ovome se bazira i upotreba interferona da zastiti zdrave celije od infekcije tako sto indukuje molekularne mehanizme koji blokiraju translaciju proteina(jer virusi koriste celijski aparat za sintezu proteina za sopstveno razmnozavanje)pa ako sinteza pocne umiru i celija i virus jer bi sinteza proteina vodila u dalje razmonozavanje virusa.
A ako su transaminaze niske znaci da nema nekroze hepatocita pa virus bio ili ne prisutan ,bitno je da nema stete za jetru.
Macaki
Stalni član
Stalni  član

Post od Macaki »

severus, moze li ovo malo manje strucno jer sam se ja vec na polovini totalno pogubila !
Kad citam ovo sto ste napisali, jos vise se izdeprimiram . . .
UF, sta ce biti sa mnom ? :(
Korisnikov avatar
Gem
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Avg 12, 2006 6:12 pm

Post od Gem »

Kad je prusutna viremija (pozitivan HCV RNK test) virus se replicira. Aktivnost transaminaza nije pokazatelj ima li viremije ili ne. Mnogi fakori uticu na vrednost transaminaza kod hronicne hcv infekcije, pocev od toga kako pojedinacni organizam reaguje na infekciju ( severus je odlicno opisao ceo mehanizam u kome ucestvuju virus i imuni sistem u organizmu i koji rezultira cirozom jetre), do toga koliko je dugo bolest prisutna, koliko je jetra ostecena, da li pacijent konzumira alkohol itd. Nazalost i pacijenti koji imaju stalno normalne transaminaze mogu da progresiraju u cirozu.

Ja ne znam da se akutni hcv tretira ribavirinom. Sam ribavirin ne eliminise virus. Moze doduse da obori transaminaze privremno, ali ne utice na umanjivanje viremije i ne eliminise virus. Obicno se prati da bi se utvrdilo da li akutna infekcija prelazi u hronicitet. Ukoliko od momenta izlaganja virusu prodje vise od 12 nedelja, najverovatnije hcv infekcija prelazi u hronicni oblik i lecenje se tad zapocinje kod akutnog hcv-a. Sve pod uslovom da se zna tacno kada je pacijent zarazen i da je to potvrdjeno sa dva uzastopna HCV RNK testa. Kod nas se daje roferon monoterapija ili kombinovana roferon+ribavirin, a napolju se daje pegilirani interferon kao monoterapija ili u kombinaciji sa ribavirinom. Ne postoji ujednaceni konsenzus za akutni hcv. Bolest se vrlo retko dijagnostifikuje u akutnoj fazi, osim kod iktericnih slucajeva ili kod asimptomaticnih kod dokazane serokonverzije. Asimptomaticni slucajevi kojih je najvise najcesce ne bivaju dijagnostifikovani u akutnoj fazi, a iktericni slucajevi vrlo cesto znace da ce oraganizam sam uspeti da eliminise virus, zato se i ceka do 12. nedelje, pa se tek onda pristupa lecenju.

Macaki, reumatizam moze da da ovakav rezultat na elisa testu. Nemas sta da se plasis, kad si vec dala krv za ove testove dobrovoljno, sledece sto treba da uradis je HCV RNK test koji detektuje direktno prisustvo virusa u krvi. Ocigledno da ni ponovljena Elisa ni Western Blot ne mogu da daju definitivan odgovor.U normalnim uslovima vec bi ti izvadili krv za PCR i ne bi dugo cekala i kidala zivce. Ovde, u sirotinjskim uslovima, stede na skupim testovima i kad su neophodni, pa ces se malo nacekati...

Ako te umiruje, 1981 godina, kad si primala plazmu, bila je davno...a tebi su transaminaze odlicne (sto automatski ne znaci da ne treba istraziti zasto si reaktivna na anti HCV testu, ali je umirujuci znak u tvom slucaju). Inace, kod dece, u vecem procentu nego kod odraslih akutni hcv ne predje u hronicni (i do 40%), za razliku od hbv infekcije. Da si tad dobila virus i da ti je on ostao, do sada bi bilo i drugih pokazatelja. Antitela na prelezanu infekciju takodje su moguca opcija, ali kod pojedinih obolelih nakon prelezane infekcije mogu da nestanu i antitela posle duzeg broja godina. Kod vecine ostaju dozivotno.

Sve ovo sto ti je rekla tvoja doktorka je apsolutno tacno i odgovara tvojim dosadasnjim nalazima. Preostaje jos da uradite ovaj finalni test da biste utvrdile pravo stanje stvari. Za definitivan odgovor moras da sacekas rezultat. Ne moze nista da se pogadja ovako unapred. Jos manje ima smisla da padas u agoniju oko nekog mozda.

Jedino HCV RNK test moze da razluci da li je u pitanju aktivna infekcija ili ne.

Nista lose s tobom nece biti. Jedino sto ces uraditi test i saznati pravo stanje stvari. :wink:
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Macaki napisao:Ja mnogo tesko ovo prezivljavam. Da mogu da vratim vreme unazad, nikada ne bih ponovo otisla na ono prvo besplatno testiranje. Bila bih mirnija i normalno bih zivela da ne znam. Ko manje zna, manje pati . . .
Mlada sam i imam planove u zivotu, a ovim mi se sve rusi. Dodje mi da potpuno odustanem od zivota ako mi budu upisali u knjizicu HCV i time me obelezili do kraja zivota.
Pokusala sam da raskinem sa momkom jer se ocecam lose da se udam za njega, a znam da sam bolesna. Ali on nije pristao na to. Ocecam da je to neposteno. Imam li ja pravo da njemu unistim zivot time sto ce ziveti sa bolesnikom? I imam li pravo da rodim dete iz sebicnih razloga jer eto ja zelim dete, a time mu unistim zivot ako ga zarazim?
Na ivici sam ocaja. Najvise bih volela da bude negativan nalaz, ali nece. Znam i osecam da je pozitivan. Osecam se uzasno nemocno jer jednostavno ne mogu nista da promenim, a nisam u stanju da prihvatim kobnu istinu. . .
Ovo je najnepoželjniji stav, ali razumem da si preplašena i da strah govori iz tebe. :cry: Jel misliš da bi bilo poštenije da ne znaš, pa samim tim ugrožavaš život partnera, sutra deteta??!!! :o Ili (ako imaš, a to još nije potvrdjeno) da znaš i da ga zaštitiš na taj način! :wink:

Ovo -ko manje zna, manje pati, je čista nebuloza, jer ko manje zna, više života oko sebe uništi, a nadam se da ti to nije cilj. Ne optužujem te, razumem da si u strahu, ali ne daj da ti taj strah nadvlada razum. Ti i sada možeš da odustaneš od daljeg testiranja, a šta onda? Iz sebičnosti i straha ugroavaš mnoge živote oko sebe (počev od najuže okoline, preko svih ostalih ljudi u salonima lepote, zdravstvenim ustanovama, pružanju prve pomoći pri nekoj eventualnoj nesreći.........??!! :roll:

Nemoj tako, smiri se, dobro razmisli i ne pravi se bolesnom dok to ne dokažeš, a ako ti se desilo da jesi, onda stupa na snagu drugi ciklus tvog života..........borba protiv virusa, mentalno savladavanje istog i zaštita okoline.
Drži se i ne očajavaj! :wink:
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Macaki napisao:severus, moze li ovo malo manje strucno jer sam se ja vec na polovini totalno pogubila !
Kad citam ovo sto ste napisali, jos vise se izdeprimiram . . .
UF, sta ce biti sa mnom ? :(
Aktivnost transaminaza je direktno proporcionalana stepenu nekroze odnosno sto je nekroza veca i reakcija imunog sistema izrazenija to su i transaminaze vece a progresija u cirozu brza.Sto se tice tvog stanja transaminaze (AST,ALT 20,14)nikako na osnovu ovoga ne bih rekao da je u pitanju hronicni hepatitis ali uradi PCR HCV RNK pa ce taj rezultat pokazati da li je ili ne HCV prisutan.Ovako ostaje sve puko nagadjanje.A text jesam strucnije pisao da objasnim te visoke skokove transaminaza u hronicnom hepatitisu koje je majja pominjala.A transaminaze mogu biti povisene i iz hiljadu drugih razloga(ishrana,alkohol,hepatotoksini ,lekovi).Tako da je nezahvalno sad pricati o bilo kakvom hronicnom hepatitisu jer se dijagnoza iskljucivo postavlja na osnovu serologije i nalaza biopsije jetre.
Odgovori