Hcv

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
Korisnikov avatar
Gem
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Avg 12, 2006 6:12 pm

Post od Gem »

Super da si se bacila na resavanje problema :)

Da, simptoma nema osim kod manjeg broja obolelih, a i to su sasvim drugaciji simptomi od ovih koje ti navodis...tako da ova tvoja temperatura i sve to...sa eventualnim hepatitisom C nema veze, niti je bilo od toga....

Iz ovog sto si ti napisala imam utisak da ona sumnja da si ti, ako je virus prisutan, njega nedavno dobila.....znaci da ga mozda hvatate u akutnoj fazi, bez obzira sto ti nemas nikakve simptome....a mislim da ona to zakljucuje zato sto iz tvojih alt/ast nalaza koji su izrazito niski,kks, kao i ulatrazvuka nista ne upucuje da je prisutan neki hronicitet...

Ostaje da se testiras i da se status utvrdi....

Ukoliko bi se ispostailo da je akutni hcv, oni bi ti prepisali samo interferon (najverovatnije roferon, premda je bolja opcija i kod akutnog pegilirani interferon) ... bez ribavirina ... (hronicni se tretira kombinovanom terapijom, dok akutni moze interferonskom monoterapijom)... testom ili nekom drugom metodom je nemoguce utvrdii da li je hcv akutni ili ne ... jedino ako ti znas da si imala neki faktor rizika u prethodnim mesecima (do 6 meseci) , pa bi to uz pozitivan test moglo da navede lekare na zakljucak da se radi o akutnom obliku....to sve otom-potom, verujem da je ona sve ovo pričala uopsteno...šta bi bilo, kad bi bilo... idealno je i nesimptomaticnu infekciju uhvatiti u akutnom stadijumu jer su onda sanse za eliminaciju virusa ogromne - skoro 90%...

Sva razmisljanja o terapiji ostavi za period posle testa ... nije terapije tako teska za vecinu kao sto se ispredaju legende ....primera radi, puno pacijenata prima terapiju i radi istovremeno....narocito mladji ljudi bolje podnose od onih koji su vec u godinama ili sa vec ostecenom jetrom. Ipak ne treba preterivati, nije ova terapija ni blizu klasicnoj hemoterapiji sto se podnosenja tice.

Hcv se s majke na dete retko prenosi (do 5%) i to uglavnom pod uslovom da je prisutna visoka viremija - ogromna vecina dobije zdravo dete, znaci prenos zaraze je pre izuzetak, nego pravilo...tako da infektolozi ne demotivisu obolele da imaju decu ukoliko to partneri zele....moj lekar isto govori sto i tvoja dr

Puno srece. Zelim ti negativan HCV RNK rezultat.

P.S.

Mnogo bolje zvucis nego u onom prvobitnom šoku... :wink:

edit: vidim da ti je i majja otpisala, pa da i njoj mignem na temi :wink:
Macaki
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Jan 30, 2008 12:13 pm

Post od Macaki »

Jao hvala vam , divne ste !
Da, malo bolje zvucim jer sam se trudila da se priberem a i doktorka me je danas zesce izgrdila. :)
Sto se tice odgovora koje mi je dala Maja, ja se nadam da sam ja razumela doktorku onako kako sam napisala , a mozda i nisam posto se uvek malo spetljam od frke. . .
Sad, ako je prvi slabo pozitivan rezultat bio na besplatnom testiranju 1.10, do sad je vec proslo 5 meseci i dok stigne PCR , to je sest. . .Bice da ce ipak proci vise od 6 meseci od eventuallne infekcije . . .hm . .
U svakom slucaju, malo sam bolje psihicki . Jedino jos ostaje da me posluzi dobro raspolozenje dok cekam rezultate . .

Hvala vam puno i veliki pozdrav !! :P
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Jesen stize dunjo moja »

A faktori rizika? Da li si razmislila o tome, moglo bi da ti pomogne da otklonis sumnje sama sa sobom... dakle da li si dolazila u dodir sa necijom krvi? A da si pri tome imala ranice na kozi... i ostali faktori rizika (I.V. upotreba igala...).

Zelim i ja HCV PCR negativan! 8) pozz
Bye bye little lady
Macaki
Stalni član
Stalni  član

Post od Macaki »

Pa ne znam koji bi faktori rizika bili u mom slucaju ?
Jedino mozda posete zubaru koje su redovne, a u toku prosle godine sam bila u dve razlicite privatne ordinacije. To mi jedino pada na pamet. . . :-?
Mada opet, ne bih da se ogresim ni o koga !

Znam sigurno da se nisam drogirala, nisam radila pirsing, tetovaze, nisam promiskuitetna . . .

Jedino cega jos mogu da se setim je da sam se prosle godine na moru kupala iako sam imala menstruaciju. Ne znam da li to ima neke veze ?? :-?
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

Od svega nabrojanog, najveće su šanse kod zubara! Ali da ne pričamo unapred........... :wink:
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član

Eh sad se vracamo na onu pricu o zubarima... i da li se sterilise oprema, ili cak iako se sterilise da li je to dovoljno da se ubije HCV virus... :roll:

Da nisi primala transfuzije krvi u zivotu, imala bilo kakve hiruske zahvate?
Bye bye little lady
Macaki
Stalni član
Stalni  član

Post od Macaki »

Primila sam 5 boca plazme jos 1981, ali su mi rekli da bi bilo jos nekih pokazatelja da sam tad zarazena. Mada doktorka pominje da sam mogla doci u dodir sa virusom i razviti antitela , a da ne budem zarazena. Ako sam ja dobro razumela ? :-?

Imala sam pre 2-3 godine hirusku intervenciju (operaciju umnjaka), ali u drzavnoj ordinaciji tj. hitnoj stomatoloskoj, i ne verujem da sam tamo zarazena. Inace idem kod privatnika, ali posto je bila potrebna operacija, tata me je odveo kod svog prijatelja koji radi samo zubnu hirurgiju i poznat je da je dobar u tome. Cula sam da ako se negde dobro sterilisu instrumenti, onda je to u drzavnim bolnicama.

Prosle zime sam isla kod privatnog zubara u poznatu ordinaciju koja je na glasu po kvalitetu. Imala sam nekrozu jednog zuba i isla sam skoro mesec dana svakih par dana na ono odvratno ciscenje kanala iglicama. Mozda se to tada desilo ? Ali od tada je proslo vise od godinu dana !
U medjuvremenu sam isla kod mog starog zubara kod koga godinama idem i cini mi se da mi je jedan zub popravljao negde pred more prosle godine. Videla sam da u drugoj sobici gde mu stoje instrumenti ima sterilizator, onaj mali sto lici na mikrotalasnu. :D

Ne znam stvarno kada se moglo desiti da sam se zarazila ?

Doktorka me je opet pitala za druge bolesti i rekla sam da imam degenerativni reumatizam , ali sa negativnim reuma faktorom. Ona kaze da cim je u pitanju neka sistemska bolest, da je moguce da ispadne takav nalaz.

Ja sam sve vreme sumnjala da je to bilo u periodu povisene T, ali mi ona, a i vi ovde kazete da to nema veze sa HCV-om.

Pozdravljam vas sve puno i hvala na savetima ! :wink:
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

Macaki napisao:Primila sam 5 boca plazme jos 1981, ali su mi rekli da bi bilo jos nekih pokazatelja da sam tad zarazena. Mada doktorka pominje da sam mogla doci u dodir sa virusom i razviti antitela , a da ne budem zarazena. Ako sam ja dobro razumela ? :-?

Imala sam pre 2-3 godine hirusku intervenciju (operaciju umnjaka), ali u drzavnoj ordinaciji tj. hitnoj stomatoloskoj, i ne verujem da sam tamo zarazena. Inace idem kod privatnika, ali posto je bila potrebna operacija, tata me je odveo kod svog prijatelja koji radi samo zubnu hirurgiju i poznat je da je dobar u tome. Cula sam da ako se negde dobro sterilisu instrumenti, onda je to u drzavnim bolnicama.

Prosle zime sam isla kod privatnog zubara u poznatu ordinaciju koja je na glasu po kvalitetu. Imala sam nekrozu jednog zuba i isla sam skoro mesec dana svakih par dana na ono odvratno ciscenje kanala iglicama. Mozda se to tada desilo ? Ali od tada je proslo vise od godinu dana !
U medjuvremenu sam isla kod mog starog zubara kod koga godinama idem i cini mi se da mi je jedan zub popravljao negde pred more prosle godine. Videla sam da u drugoj sobici gde mu stoje instrumenti ima sterilizator, onaj mali sto lici na mikrotalasnu. :D
Sve što si navela su mogući putevi zaraze......... Ali ti i dalje ne znaš da li si zaražena. To što neko ima sterilizator, ne znači da ga upotrebljava na pravilan način (virus hep C se ubija na 180 stepeni). Državne ustanove? :roll: Nikakva garancija za dobru sterilizaciju.

Kad radiš test?
Macaki
Stalni član
Stalni  član

Post od Macaki »

Sutra tek nosim uput u socijalno, pa kad prodje proceduru i overe ga , nosim krv u zavod za transfuziju na vma.
Koliko se ceka na rezultate ?
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član

'81 HCV nije bio izolovan, ali to ne znaci da nije postojao tj. bio u 'opticaju'.
20-30 godina je po teoriji sasvim legitiman period da se ne javljaju nikakvi simptomi virusa! Ne bih da te plasim ali tako stoji 'teorija'.
Praksa je nesto drugo, i iskreno verujem da je extremno mala sansa da si se zarazila tada... vise su mi sumnjivi toliki odlasci kod zubara! :roll: :-?

Good luck.
Bye bye little lady
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 5:53 am

Post od ontario »

Evo i mene pozdrav svima!
Ima li promena na kozi kada je u pitanju hepatitis?
Ne zutica nego neke cudne crvene "fleke"u promeru 1 cm koje se uvecavaju......
Inace nesto je pronadeno kod muza kada su mu vadili nalaze krvi u bolnici neku vece i sutra doktor hoce da ga vidi...... :o
Inace dobijo je poziv u prosli petak u vezi toga i evo sada se sekiramo jer ne znamo sta je...
A ja sutra radim ide sam :cry: :cry: :cry:
Ali i ovo sto mu je izbilo na tri mesta :cry: :cry: :cry:
Sekiram se.....
Pozdrav svima
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član

Post od ontario »

Zaboravi dodati,
zbog masne jetre i prevelikih enzima nikakve pretrage ne zele raditi nego sto su savetovali je samo dijeta.....
Ja sam mislila da ce ponoviti biopsiju ali nece....
Sorry,ja bih pisala na temu masne jetre kao prije ali je ne mogu pronaci!
Pozdrav
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član

Kozne promene i jetra imaju veze jedno sa drugim. :-?
To je neki osip... navodno jos nije dokazano zasto se to desava ali koliko sam ja citao kada se nesto (obicno lose) desava sa jetrom te kozne promene se mogu javiti.. :roll:

Na kojim mestima mu se javilo?

A sta to ima sto mu nisu rekli? Nego je to u CA obicaj da prvo zovu telefonom?

Javi obavezno sta su 'nasli'...

Pozz
Bye bye little lady
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član

ontario napisao:Zaboravi dodati,
zbog masne jetre i prevelikih enzima nikakve pretrage ne zele raditi nego sto su savetovali je samo dijeta.....
Ja sam mislila da ce ponoviti biopsiju ali nece....
Sorry,ja bih pisala na temu masne jetre kao prije ali je ne mogu pronaci!
Pozdrav
Ne kapiram?! Sta znaci 'nikakve pretrage'?! Da li su radili Anti-HCV i HBsAG seroloske analize?

A biopsija.... hmmm ako je rade kod hronicnih teskih HCV pacijenata ne vidim zasto je problem sto ima visoke transaminaze i masnocu... biopsija i jeste tu da pokaze kako stvari zapravo stoje.
Bye bye little lady
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član

Post od ontario »

Cao,
pojavilo mu se ispod paziha jednog i drugog.......
na nozi jednoj,ne na preponi nego malo podalje i izgleda okolo crveno,a unutra kao da se ljusti....izgleda mi kao pecat!
Kada te doktor ovde zove da dodes posle nalaza to nije dobro,zato ako je sve uredu onda ne zovu nikada.....to je ovde tako!
Mozes misliti koliko se uplasio kada su ga zvali u petak,a bio je sam kod kuce,ja sam radila....
Rekli su mu da doktor hoce da ga vidi sto prije i da ne mogu zakazati do sutra jer je ovde danas praznik(ponedeljak)11 i 52 uvece....
Reci mi sta si cuo za kozne promene?
I ja sam sokirana jer se nece raditi biopsija,ne znam sta da radim?
Odgovori