Hcv

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od majja »

Severus hvala na odgovoru (zaboravih malopre :oops: ), gde si bio re dve godine???!?!! :(
Macaki
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Jan 30, 2008 12:13 pm

Post od Macaki »

Izvinjavam se , postavila bih jos jedno pitanje.
Trenutno imam E. Coli nadjenu na brisevima cerviksa i vagine pa pijem antibiotike (dobila sam od ginekologa 1 kutiju Visirena i 2 kutije Palitrexa), pa idem na kontrolu. S obzirom da je jaka infekcija u pitanju, ne znam da li ce mi i posle kontole trebati jos lekova.
Da li da svojoj doktorki infektologu to kazem da ne bi radile PCR u tom periodu ili neposredno posle toga jer sam cula da jetra reaguje na lekove pa je pitanje da li ce rezultat biti ispravan? Ko zna kakav ce mi i imunitet biti posle toga ali moram da ih pijem i izlecim infekciju.
Hvala puno svima na odgovorima, mnogo mi znace !
Korisnikov avatar
Gem
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Avg 12, 2006 6:12 pm

Post od Gem »

Uradi PCR test sto pre. Na rezultate PCR testa ne utice to sto pijes antibiotike , imas bilo koju drugu infekciju ili uzimas bilo kakve lekove. Cekanje ce samo da te izludi. Uzmi u obzir da se i na sam rezultat testa cesto dugo ceka. Nema razloga da razvlacis ovu neizvesnost.

O svemu sto te muci, naravno treba da obavestis i doktorku. :)
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Gem napisao:Uradi PCR test sto pre. Na rezultate PCR testa ne utice to sto pijes antibiotike , imas bilo koju drugu infekciju ili uzimas bilo kakve lekove. Cekanje ce samo da te izludi. Uzmi u obzir da se i na sam rezultat testa cesto dugo ceka. Nema razloga da razvlacis ovu neizvesnost.

O svemu sto te muci, naravno treba da obavestis i doktorku. :)
Slažem se sa Gem. Antibiotici mogu da utiču na transaminaze, ali na PCR ne.

Ne oteži to i iskoristi priliku što možeš besplatno da uradiš PCR.
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

majja napisao:Severus hvala na odgovoru (zaboravih malopre :oops: ), gde si bio re dve godine???!?!! :(
Na fakultetu :lol:
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

severus napisao:
majja napisao:Severus hvala na odgovoru (zaboravih malopre :oops: ), gde si bio re dve godine???!?!! :(
Na fakultetu :lol:
:lol: :lol: E pa mnogo mi je milo em drago :lol: kad vidim da se nauči ponešto na tom fakultetu, jer mnoge tvoje starije kolege nemaju pojma o hepatitisu........al dobro, toga nije billo u njihovo vreme, ali red je valjda da se "douči", da se ide u korak sa vremenom, pa valjda postoje i seminari...... :lol:
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Draga majjo to je crna rupa naseg zdravstva.Ta kontinuirana medicinska edukacija. :roll: :evil:
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am

Post od Jesen stize dunjo moja »

majja napisao: Slažem se sa Gem. Antibiotici mogu da utiču na transaminaze, ali na PCR ne.

Ovo mene zanima. Meni bliska osoba je na proslom rutinskom analiziranju biohemije imala AST i ALT povisene. Mada, odnos je bio da je AST bio visi (62) a ALT blago povisen 44 (gornja granica 40). Koliko sam citao ALT je merodavniji za samu jetru nego AST, stoga da li ima razloga za brigu ili je to zato sto je pila antibiotike i bas tu noc pred vadjenje krvi poslednji popila u 3 ujutru, a vadjenje krvi je bilo oko 8? Bela krvna zrnca su takodje blago povisena, ali verovatno zbog prehlade koja je lecena antibioticima.

severus ako moze da odgovori bio bih zhvalan, i moram da kazem svaka cast! Zaista vracate veru u obrazovanje doktora kod nas ;)
Bye bye little lady
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Jesen stize dunjo moja napisao:
majja napisao: Slažem se sa Gem. Antibiotici mogu da utiču na transaminaze, ali na PCR ne.

Ovo mene zanima. Meni bliska osoba je na proslom rutinskom analiziranju biohemije imala AST i ALT povisene. Mada, odnos je bio da je AST bio visi (62) a ALT blago povisen 44 (gornja granica 40). Koliko sam citao ALT je merodavniji za samu jetru nego AST, stoga da li ima razloga za brigu ili je to zato sto je pila antibiotike i bas tu noc pred vadjenje krvi poslednji popila u 3 ujutru, a vadjenje krvi je bilo oko 8? Bela krvna zrnca su takodje blago povisena, ali verovatno zbog prehlade koja je lecena antibioticima.

severus ako moze da odgovori bio bih zhvalan, i moram da kazem svaka cast! Zaista vracate veru u obrazovanje doktora kod nas ;)
Ajd ja ću, dok Severus ne dodje :lol:

Uzimanje antibiotika, veliki zamor, previše masne i začinjene hrane, kao i konzumacija gaziranih i alkoholnih pića, izloženost lepkovima, bojama i sl hemikalijama, mogu da budu uzrok povišenih transaminaza. ALI da bi se utvrdilo postojanje HCV virusa u krvi, treba odraditi markere na HCV, jer transaminaze mogu biti u granicama normale, čak i ako virus postoji u krvi. Naravno, ovi enzimi mogu biti povišeni i kod drugih dešavanja u organizmu. Čini mi se da sam negde pročitala da AST može biti povišen ako je došlo do srčanog udara 24 časa pre vadjenja krvi - ali ovo stvarno uzmi sa rezervom, nisam sigurna da sam dobro zapamtila!!!!!!!!!!!!!!!!).
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am

Post od Jesen stize dunjo moja »

Hvala majo na odgovoru, od nabrojanog samo prve dve stavke dolaze u ozbir - dakle terapija antibioticima i zamor. Kao sto rekoh u 3 ujutru popijen poslednji antibiotik, a krv vadjena u 8 ujutru, nije ocigledno moglo sve da "ispari" iz jetre :)

Naravno da moze i B i C biti prisutan bez povisenih trans. ali pricamo o rutinskom vadjenju krvi zbog drugih stvari... ni jedan doktor po defaultu ne salje na testove nekoga ko ima normalne transaminaze, ne salju ni kad imas 100... prvo pricaju masna jetra, alkohol i gojaznost... a u odredjenom procentu slucajeva ne mora da bude to vec nazalost virusni hepatiti.
Bye bye little lady
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Jesen stize dunjo moja napisao:Hvala majo na odgovoru, od nabrojanog samo prve dve stavke dolaze u ozbir - dakle terapija antibioticima i zamor. Kao sto rekoh u 3 ujutru popijen poslednji antibiotik, a krv vadjena u 8 ujutru, nije ocigledno moglo sve da "ispari" iz jetre :)

Naravno da moze i B i C biti prisutan bez povisenih trans. ali pricamo o rutinskom vadjenju krvi zbog drugih stvari... ni jedan doktor po defaultu ne salje na testove nekoga ko ima normalne transaminaze, ne salju ni kad imas 100... prvo pricaju masna jetra, alkohol i gojaznost... a u odredjenom procentu slucajeva ne mora da bude to vec nazalost virusni hepatiti.
Nema na čemu, uvek. :wink:

Tačno je da retko koji dr odmah šalje na te analize, ALI tu smo mi sami, ja upravo na tome "radim" da bi svako od nas trebalo samoinicijativno da se testira, na žalost i sam da plati i tako će verovatno ostati doveka u našem zdravstvu. :-?
Ali bar oni koji mogu.
Macaki
Stalni član
Stalni  član

Post od Macaki »

Juce me je pozvala moja doktorka da u toku sledece nedelje odem do infektivne ambulante da mi napise uput za PCR koji ce da potpisu 3 doktora, pa da nosim u socijalno da to tamo overe. Onda ja treba da putujem na VMA, da to odnesem. Valjda VMA od skoro tako saradjuje sa civilima, pa doktorka hoce da to iskoristi.
Jos je rekla da ce mi raditi biopsiju u slucaju da bude pozitivno. Pre me je jos i tesila da nema sanse da je pozitivno, a sad o tome govori sasvim normalno.
To me sad jos vise plasi, ta biopsija !
Poznajem devojku koja je tek prosle godine saznala da vec 12 godina ima hepatitis b, radili su joj i biopsiju i kaze da je uzasno bolela jetra mesec dana posle toga !
Korisnikov avatar
Gem
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Avg 12, 2006 6:12 pm

Post od Gem »

Draga Macaki,

pusti da stvari toku svojim tokom. Prvo test, a ako bude neophodno biopsija. Nije biopsija tako strasna i ne treba da se toliko plasis unapred. To jeste invazivna dijagnosticka metoda, ali je i bezbedna u ogromnom broju slucajeva kod pouzdanih lekara i uglavnom ne boli jos mesec dana. Ti imas dobru doktorku, sudeci po onome kako je postupala do sada. Nemoj da slusas rekla-kazala, vec se skoncentrisi na ispitivanje problema. :wink:
Macaki
Stalni član
Stalni  član

Post od Macaki »

Evo mene posle duzeg vremene da se javim !
Oborio me je grip i sve je bilo prekinuto do daljnjeg. Jutros najzad odem kod doktorke da vidimo sta dalje. I kazem joj da ja nisam sigurna zelim li PCR ili da obustavimo sve ispricam za sve moje strahove. . .
Na to ona kaze : Ne dolazi u obzir !!!!!! Pa zar sad kad smo stigle do kraja da ne uradimo zavrsni test ?
I tako mi je dala uput, pa kada bude gotova papirologija, idem u Zavod za transfuziju na Vma da nosim krv.
E sad, ono sto mene buni je sto sam joj ja rekla da se plasim pozitivnog ishoda i pitala kakva je dalja procedura ako je nalaz + ? Kaze da onda treba da primam interferon da infekcija ne bi postala hroncna. Kako ja da znam kada sam se zarazila i da li je ona postala vec hronicna ili nije ?
Ona potpuno iskljucuje mogucnost da sam je dobila u periodu povisene T i opste malaksalosti jer kaze da hcv nema bas nikakvih manifestacija.
I jos mi kaze da nema opasnosti u trudnoci jer se samo hepatitis b prenosi sa majke naplod, a c ne ? Meni se cini da nisam tako procitala. . .
I da li je to ta terapija za koju sam cula da je jako teska za podnosenje poput hemoterapije ?
Ostalo mi je mnogo stvari nejasno !
Sledece nedelje putujem u Beograd , pa tek onda nastupa neizvesnost - cekanje rezultata. . .
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Macaki napisao:
1- Kaze da onda treba da primam interferon da infekcija ne bi postala hroncna.
2- Kako ja da znam kada sam se zarazila i da li je ona postala vec hronicna ili nije ?
3- Ona potpuno iskljucuje mogucnost da sam je dobila u periodu povisene T i opste malaksalosti jer kaze da hcv nema bas nikakvih manifestacija.
4- I jos mi kaze da nema opasnosti u trudnoci jer se samo hepatitis b prenosi sa majke naplod, a c ne ? Meni se cini da nisam tako procitala. . .
5- I da li je to ta terapija za koju sam cula da je jako teska za podnosenje poput hemoterapije ?
1. Netačno. Inf se prima i kada je hronična infekcija u pitanju.
2. Ne možeš nikada da znaš kada si se tačno zarazila, a PCR-om ili biopsijom (mozak mi je potpuno trokirao sada, ali mislim da se i samo PCR-om dobija podatak) da li je u pitanju akutna ili hronična infekcija.
3. HCV može davati sliku povišene temperature i opšte malaksalosti, ali to može da bude simptom, a ne mora. Može se biti i samo umoran, a može i da nema nikakvih simptoma. I ako se jave ovi simptomi ne mora da znači da si skoro zaražena.
4. Ne mora da znači ni da se B prenosi sigurno u trudnoći, mada je svakako veći rizik od B nego od C.
5. Jeste teška terapija, ali da se preživeti. U zavisnosti od genotipa traje 24 ili 48 nedelja.

Dakle, da bi rešila sve nedoumice, završi te testove i javljaj se. :wink:

Želim ti da sve bude ok i ne sekiraj se unapred!!

Pozz, majja :wink:
Odgovori