Dekubitis

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od majja »

Evo i mene, danas sam malo bolje volje (izašla sam napolje :D , morala sam do opštine da završim nešto), udahnula sam vazduh i već se lakše diše, mada sam usput imala i jedan snažan talas vrtoglavice (moguće da je pred menstruaciju, tako mi je uvek), ali nisam se predala svom dobrom starom paničnom napadu. Iskulirala sam totalno!! :D

Sa jedne rane je otpao dobar deo kraste i to izgleda sada ovako:

Slika

A druga rana je i dalje u fazi "omekšavanja" kraste, mada mi ono sa leve strane u rupi deluje kao mišić (iako to nikada uživo nisam videla :o ), pa ako neko zna........neka mi kaže, jel mišić ili samo sloj tkiva ispod kože.

Slika

Inače, danima mažem oko rane, po obodu (onom crvenom delu) Hidrociklin, antibiotsku mast.
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Moram da vam pokažem novo stanje one prve rane :D :D :D

Slika

Iiiiiiiiiiii???!?!? :roll: :lol: :D :D
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

majo predlazem da neko vreme ne slikate i ne shaljete slike vec se sebi posvetite a dekubitus dok zaraste potpuno treba vremena shto i sami znate!

chini mi se da se suvishe opterecujete a vidite i sami da sve ide na bolje!

ako vam je potrebno da vas pohvalimo i da vam svaki dan kazemo da je sve bolje i bolje stanje onda ok ali zaista, radite sve shto i do sada radite i imajte strpljenja, sve se odvija najbolje moguce, rane su suve i zarastaju polako a vi obavezno bezite iz kuce kad je lepo vreme kao danas, nemojte svoj zivot da unishtite!!!

komunicirajte sa ljudima, nemojte da se ceo dan svede na na komunikaciju sa majkom i ove 'razgovore' sa nama!

mozda sam gruba ali TRGNITE SE I MISITE NA SEBE!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

tamaraft napisao:majo predlazem da neko vreme ne slikate i ne shaljete slike vec se sebi posvetite a dekubitus dok zaraste potpuno treba vremena shto i sami znate!

chini mi se da se suvishe opterecujete a vidite i sami da sve ide na bolje!

ako vam je potrebno da vas pohvalimo i da vam svaki dan kazemo da je sve bolje i bolje stanje onda ok ali zaista, radite sve shto i do sada radite i imajte strpljenja, sve se odvija najbolje moguce, rane su suve i zarastaju polako a vi obavezno bezite iz kuce kad je lepo vreme kao danas, nemojte svoj zivot da unishtite!!!

komunicirajte sa ljudima, nemojte da se ceo dan svede na na komunikaciju sa majkom i ove 'razgovore' sa nama!

mozda sam gruba ali TRGNITE SE I MISITE NA SEBE!
Danas sam stigla da mislim i na sebe, šmugnula sam popodne sat vremena na vazduh i napunila baterije!! :D :D

A ovo što ide na bolje, pa jako se radujem što ide i želim to da podelim sa svima vama koji ste me savetovali i pomagali kad nije bilo sjajno. Ovo nije samo mojih ruku delo (da bi me vi ovde hvalili) i ne smatram to samo ličnim uspehom, jer da nije bilo saveta svih ljudi sa ove teme, ne bi bilo sada ni ovoga. Prema tome, kolika pohvala "ide" meni, tolika i svima vama!! :wink:

A što se tiče komunikacije sa ljudima, to sada izbegavam maksimalno, jer me svi pitaju: Kako je mama?? Što je i logično, ali mene opterećuje to prepričavanje, jer ja svaki put proživim sve to ponovo, tako da izbegavam komunikaciju sa bilo kim "sa strane" ko je upoznat sa pričom, a i sa ostatkom sveta, jer se opet svodi priča na to, jer je moja mama jako popularna u mom društvu :lol: i svi je zovu "naša mama" tako da su ta pitanja neizbežna pa mi je lakše kad ćutim ili kad pričam sa ljudima koji su 100% u toku. 8)
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

onda jednostavno recite svim tim ljudima koji vas pitaju jedno te isto da ne zelite danas da prichate o tome jer samo o tome i prichate!

ako ce neko da vam sudi i da vas gleda drugachije zbog toga onda vas nisu ni vredni!

ne postojite vi samo sada dok imate problem vec ste postojali i pre i postohjacete, uz svo duzno poshtovanje ali necete valjda stalno da prichate samo o majci???

mislite na sebe, to je jedino shto vam govorim i divno je shto ste danas shmugnuli par na kratko!

KAD BI TAKO SVAKI DAN SHMUGNULI :)
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

tamaraft napisao: ako ce neko da vam sudi i da vas gleda drugachije zbog toga onda vas nisu ni vredni!
Ovo me, (ali) uopšte ne zanima!!! :wink:

Hvala na savetima!!! :D
gagi15
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 04, 2008 12:49 am

Post od gagi15 »

Majjo, pa to zaista super napreduje. Vratila sam se na pocetak teme, pregledala slike, i razlika je velika!
Uspeli ste da skinete nekroticno tkivo sa jedne rane. Super! Sad bi trebalo da se prestane dezinfekcija centra, i sve ce to doci na svoje.
Sto se tice ove druge rane, ja bih ipak tu zalepila jedan hidrokoloid nekih dva-tri dana kako bi rana konstantno bila vlazna da se i to samo odlepi, a ne uzimate nikakav rizik zato sto bi ipak bila zasticena. Ali na vama je ipak da odlucite.
Rana je dosta duboka, nije strasno to sto se nazire tkivo ispod koze.

Sto se tice svakodnevnog zivota sa tako teskim bolesnikom, a pre svega dragom osobom, je zaista tesko, umor se nakuplja, osecanja se menjaju, stres i sama neizvesnost ishoda su dovoljni da poremete vas stav, ponasanje i racionalno razmisljanje.
Na vama je da nadjete neophodnu ravnotezu, kako bi ste istrajali (zato sto neznate koliko ce sve to da potraje). Koristite vreme kad se vasa majka odmara, odmarajte i vi (ciscenje, sudove, i ostale kucne poslove odlozite za kasnije, ili ih poverite znatizeljnicima iz komsiluka (ako im se place kad gledaju zive rane, nek gledaju prljave tanjire....), samo nespavanje, ili iskidan san vam stvara jos vecu nervozu, stetno je i za vas i za kontakt sa vasom majkom.)
Iskoristite vreme kad neka "normalna" prijateljica dodje, nabacite neku veselu temu, neki dozivljaj iz proslosti, cisto da olaksate atmosferu, a zatim se diskretno izvucite na balkon na pus-pauzu, a njih dve ostavite da nadovezuju teme i da vas malo zaborave....

Naravno izbegavajte maksimalno sve one osobe sto pocinju recenice "A joj!" "Jadna ti!" "Boze ne daj", itd.... Ma znate na koga mislim! Dosta vam je vasih crnih misli da nemoraju i oni "kobajagi" da se kace i da vas zale.
Tamaraft, izvini ne slazem se sa tobom, slobodno vi udarajte rafal po testaturi kad god za to osetite potrebu, tu smo mi i za savete i da saslusamo, ako nista drugo salom cemo da pokusamo da vam poboljsamo raspolozenje (a manje ce glava da vas boli da se poverite ovako virtualno, nego nekom pored vas ko ce da prosiri temu po celom komsiluku, i zna se kako to vec ide, bumerang).

Samo hrabro, i uz salu, muziku (znam nije uvek lako!), ali ne vredi se ni kidati, ponekad i po neka primedba lakse prodje uz salu. Veliki pozdrav!
Berankrsh
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Maj 13, 2008 4:39 am

Post od Berankrsh »

Majja,
Procitao sam sve,i vratio se u moju muku prije tri godine.Moj pokojni otac je prolazio kroz ovakve muke.Meni kad je ambulnta dolazila tjeshili su me,neka mi je bog u pomoc.....shta da ti kazhem,nego budi hrabra.Bog te je pomilovao da budesh pored svoje majke kad joj je najtezhe....i tu morash biti do kraja....
iskreni pozdrav.....
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Sreca pa se ni ja ne obazirem na svachije komentare :)

Majjo jeste danas reshili gde cete shmugnuti?

Danas ce biti divan dan...27 stepeni...sprema se noc muzeja, dele se vodichi za muzeje... :)
gagi15
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 04, 2008 12:49 am

Post od gagi15 »

Ma u pravu si Tamaraft, samo napred, ja to samo kazem onako uzgredno, uz put ti se izvinem, da se slucajno ne naljutis. "Ne d'o Bog!"
:lol:
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

sarkazam je divna stvar...
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Berankrsh napisao:Majja,
Procitao sam sve,i vratio se u moju muku prije tri godine.Moj pokojni otac je prolazio kroz ovakve muke.Meni kad je ambulnta dolazila tjeshili su me,neka mi je bog u pomoc.....shta da ti kazhem,nego budi hrabra.Bog te je pomilovao da budesh pored svoje majke kad joj je najtezhe....i tu morash biti do kraja....
iskreni pozdrav.....
Znam, i biću.........hvala!!! :cry:

Uhhhhhh, danas mi je baš baš težak dan. :( :( :(

Tamaraft, nisam baš imala inspiraciju da šmugnem bilo gde, danas sam imala jako težak dan, tako da u ovakvim situacijama ni "šmuganje" ne pomaže.

Danas sam razgovarala sa doktorkom, onkologom i nemam baš lepe vesti. :cry:
Bez obzira na rezultate, mama nije kandidat ni za hemo ni za radio terapiju, jer je previše slaba, a i istorija bolesti čini svoje. Terapija bi joj nanela više štete nego koristi. Ista doktorka je i pregledala mamu danas,, poslušala je pluća, desno (ovo gde je tumor) plućno krilo ne "radi" uopšte, a levo je dosta slabo. :cry: :cry: :cry:

Ovo je prvi put da sa nekim doktorom na ovu temu razgovaram ljudski, da vidim u očima svog sagovornika da me stvarno sluša, da imam poverenja u nju, na žalost, nije mi lepe stvari rekla, ali je to rekla na ljudski način i dostupno meni. :(

Eto, previše sam tužna da bih bilo šta danas dalje pisala, možda malo kasnije, trudim se da i dalje budem ok pred mamom, ali sada mi se javio neki strah, neka tuga kad je gledam, nekako mi ovo danas zvuči kao "konačno", a baš sam se ponadala....... Mama se uvek kao feniks izdizala sa najdubljeg dna i teško mi je da se pomirim sa tim da je ovog puta dokusurilo. Po slobodnoj proceni doktorke i uzimanju anamneze, bolest je kod mame počela da se razvija pre čitave decenije.

Eto dragi moji, odoh sada kod nje da zajedno gledamo kviz i oštrimo vijuge, a mi se kuckamo........

Hvala vam svima beskrajno!
Garfield
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm

Post od Garfield »

Majo: bas mi je zao zbog losih vesti....Tesko je kad nas neko suoci sa konacnoscu nasih dragih, deluje brutalno, skoro neljudski brutalno. Iz (nazalost bogatog) licnog iskustva u poslednjih 10 meseci mogu samo da VAm kazem: u trenutku coveku to deluje kao da nemoze to da prezivi, kao da nece preziveti i ko da ce sve stati - strah je prevelik a i otpor gubitku....I to mora da dodje - prvo tuga, pa neverica, pa ljutnja...i najzad pomirenje sa konacnoscu stvari.
Stvarno mi je zao sto prolazite kroz to, i sto prolazite kroz to na ovaj nacin.....Tu smo za podrsku i pomoc kakvu i kada mozemo da je pruzimo....
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Garfield napisao:Majo: bas mi je zao zbog losih vesti....Tesko je kad nas neko suoci sa konacnoscu nasih dragih, deluje brutalno, skoro neljudski brutalno. Iz (nazalost bogatog) licnog iskustva u poslednjih 10 meseci mogu samo da VAm kazem: u trenutku coveku to deluje kao da nemoze to da prezivi, kao da nece preziveti i ko da ce sve stati - strah je prevelik a i otpor gubitku....I to mora da dodje - prvo tuga, pa neverica, pa ljutnja...i najzad pomirenje sa konacnoscu stvari.
Stvarno mi je zao sto prolazite kroz to, i sto prolazite kroz to na ovaj nacin.....Tu smo za podrsku i pomoc kakvu i kada mozemo da je pruzimo....
Sve te faze sam prošla pre otprilike 2 meseca kada je sve počelo da se dešava, čak sam stigla i do pomirenja nakon svih onih prizora u bolnici kada je jedini znak života koji je mama davala bilo disanje. :(

A onda me je ovaj oporavak baš "digao" (očigledno previše) i ovo danas mi je bilo kao da ponovo prolazim kroz sve. Olakšavajuća okolnost je blagost ove doktorke, koja činjenica, ništa drugo nije rekla nego ono što sam već znala još onda, te birane reči i način saopštavanja mnogo znače, bez obzira na težinu i tu surovu istinu. Možda sam i ja takav tip, sigurno da jesam, ja uvek volim da mi se sve nacrta. Naročito što se medicine tiče.

I ova doktorka me je pitala da li se bavim medicinom :lol: i pohvalila sve što radim i to mi svaki put mnogo znači, jer sam onda nekako mirnija, volim da dobijem potvrdu da sve što radim, radim ispravno, jer bih teško podnela da saznam da u ovom slučaju nešto grešim i da svojim trudom činim pogrešne korake. Baš sam ponosna na svoju mamu što me je napravila ovakvom i srećna sam što imam baš nju za tu ulogu. :D
Berankrsh
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Maj 13, 2008 4:39 am

Post od Berankrsh »

I tvoja majka je ponosna na tebe!..a i mi:)
Drzh se!:)
Odgovori