Uh draga Mila odakle da krenem...
Da tjesite vi mene ja vas a ne zna se koja je gora
Salim se,jeste ja znam da ne vrijedi da sad razbijam glavu,kao ni vi,jer se vrijeme ne moze vratiti na zalost,sta je bilo bilo je,sta smo napravili napravili,nema nazad,samo obe mozemo jos vise da se mucimo i razbijamo glavu za nesto sto niti cemo dobiti odgovore niti ce nam ista biti lakse,ja razmisljam o tome,ali cim mi krenu tako misli sama sebi kazem da ne vrijedi,i skrenem misli na nesto drugo...pokusajte i vi,vi ste uradili sve i vas sin i dragi Bog znaju da ste imali zelju da budete uz njega,a niste vi mogli protiv pravila bolnice...
Ja se svaki dan zahvaljujem Bogu sto sam bila uz muza zadnje sate i minute,ne znam kako sam i ja uspjela ali eto...
Nigdje u nasim drzavama nije to dozvoljeno,svi znamo,uslovi nikakavi,nemamo neke manje stvari,a kamoli da ostajemo uz njih,voljela bi da sam u nekoj moci da se to promjeni,ali mislim da od toga jos dugo,dugo nece biti nista...
Prema meni je tih zadnjih dana njegov ljekar ispao covjek u pravom smislu te rijeci,zamolila sam ga da budem uz njega prvo sto duze u toku dana,mimo vremena posjete,odma je nazvao nacelnika i dao mi propusnicu,zatim sam ga pitala da budem tokom noci uz njega i kada dodje taj ,,kraj,, rekao je da po njemu to nije nikako pametna ideja za mene,ali da razumije mene i moju potrebu,da je to humano i sve,ali da ja necu nista mnogo promjeniti,a mogu da mi ostanu posljedice cijeli zivot,ja sam rekla da bi me to jelo cijeli zivot,savjest mi ne bi bila mirna,i kao i vi draga Mila smatram da je to stvarno nesto najmanje sto bi svi trebali uciniti za nase voljene imali oni 7 ili 77 godina,ja sam od pocetka bolesti zeljela da ,,ode,, kod kuce,okruzen ljudima koji ga vole u svojoj kuci,ali za njega je bilo bolje ovako,to mi je rekao i Dr. i ne bi izdrzao put do kuce,jednostavno toliko je bio lose...ovde je primao te sve infuzije i lijekove i mislim da se i on osjecao bar mrvicu sigurnije...
Ja kako prethodnu noc nisam spavala gotovo nikako tu zadnju noc sam bila toliko premorena,glava mi je bukvalno padala,Dr. koji je bio dezurni te noci me je zamolio da nakon 12h noci napustim bolnicu,jer jelte ,,on polako odlazi,, to je to,tesko dace docekati jutro,i on me je takodje savjetovao sto on kaze ,,kao sestru,, da to ne gledam,da odem iz bolnice,ja sam bila uplasena jel nisam znala kako to sve izgleda,nisam znala kako ,,oni odlaze,, tako da sam se plasila moje reakcije,uplasili su me svi oni da bi ja mogla da dozivim neki fras,lom,stres da necu na kraju biti normalna,jednostavno nisam znala sta da mislim,da je muz rekao da odem tu noc ja bi otisla,eto toliko sam bila zbunjena,umorna i uplasena,a uz to nisam vjerovala da ce se to desiti tu noc,tj. jutro,mislila sam da cu ga zateci ako odem,a u isto vrijeme sam se plasila sta ako kad dodjem ne bude vise tu....i sreca pa je suprug rekao ostani,tada sam i shvatila da je znao da se priblizilo,jer je prethodni dan kada su moji roditelji dosli da ga posjete rekao da me vode kuci,da odmorim,da ja niti spavam,niti jedem,eto toliko se brinuo za mene pored svoje muke,a tu noc sam ostala...
Niko nije znao kako cu ja odreagovati,dal cu vristati,dal cu dici bolnicu na noge,Dr. je vidio da sam ja svjesna,ali i ja sama nisam znala kako cu reagovati kad se to desi,a kamoli Dr. i svi ostali,ali eto dozvolili mi i ostala i hvala Bogu nisam prepala ostale...
Igrom slucaja iako je bio sa jos 3 covjeka u sobi,krevet do njega je bio prazan,pa sam ja mogla u toku noci na par min. da se spustim bila sam tako umorna i pospana,a nisam smjela da zaspem,jer sam se bojala da nece moci da me dozove a da ce mu pozliti...
On se takodje u sred noci poceo tresti od hladnoce,pokrila sam ga sa dekom,carsafom i velikim peskirom,ali opet hladnoca,a znoj lije,mokar kao cep,brisem ga,a usne,nokti,prsti modri,kada sam to vidjela znala sam da nije dobro,sto kazete usne plave,suve,tokom noci mogao je par puta da povuce vodu slamkom,ali sam mu ja tako slamcicom kvasila po kap usne... oko 4-5 ujutru je rekao da je bolje,da ja slobodno zaspem,eto a u 20 do 7 je ispustio svoj zadnji dah
Moj suprug je bio svjestan do sat-sat ipo dva pred smrt,i na tom sam zahvalna Bogu...
Nije bilo oticanja,nije bilo gusenja vodom,pluca se nisu napunila,plasila sam se toga,plasila sam se da ce da ode na mozak,da nas nece prepoznavati,plasila sam se jos mnogo stvari,koje se nisu desile,nije bilo lako,nije ali je ipak otisao mirno,i najbitnije nije bio sam!
Ja vas molim kao majku ne grizite se,ja znam kako je,gledam svekra i svekrvu svaki dan,i oni pucaju,ali upravo zbog drugog djeteta se bore da zive,da se nasmiju,da rade,ma sve,nemaju ni oni volje,da nije drugog sina i oni bi legli pored njega,to je tako,ali moraju da zive,mi poznajemo 2 zene koje su za vrijeme rata izgubile po 3 sina,zamislite to i jos su zive,ni jedna se nije ni ubila niti umrla od bola...
Vi jednostavno znate da ste dali sve od sebe,znate koliko ste ga voljeli,i nista vise nije moglo da se ucini,to znate i radi vase porodice koja je jos ziva,radi vaseg sina koji vas gleda molim vas nemojte da mislite o takvim stvarima i da vas to kida...
Evo ja obecavam da ja vise necu,mirim se sa tim,da je moralo tako,da je trebalo nesto da kaze rekao bi,jednostavno tako je moralo!
Sto se tice te krvi,ne znam sta bi vam rekla,zgrozena sam i ja i vjerovatno bi osjecala i mislila sto i vi,ne znam dal ste ih u bolnici pitali sta se desilo,pitajte nekog strucnog dal je mogla krv tako da ide?
Ja sam morala izaci ispred vrata iako sam bila sa svojim muzem,dok su ga skinuli i umotali u carsaf,provukli su ga pored mene hodnikom,a ja sam samo uspjela da ga dodirnem po bosim nogama,i otisla sam iz bolnice,nisam ni trazila da ostanem sama sa njim,a ne znam ni dal bi moglo,jednostavno u tom momentu nisam ni osjetila da to trebam da radim,zeljela sam samo da neko dodje da ne budem sama,a ga zagrlim i da se isplacem,odma sam otisla kuci i sve je spremano za sledeci dan sahrane...
Sto se tice to kako ste ih odgajali,vjera i sve nemam rijeci,vjerujte jos me vise boli kad citam sve to,kada vidim da ni vi ni on,ma niko nije zasluzio da ode tako...
Ja nisam nikada bila veliki vjernik,moji roditelji uopste ne idu u Crkvu,ali sam ja malo po malo,uz skolu i vjeronauku,kroz zivot i probleme pocela sve vise i vise da pokusavam da vjerujem,ne mogu za sebe jos reci da sam vjernik,trudim se,ali za mnoge stvari trazim jos odgovore,neke nadjem,neke ne,neke cu naci neke vjerovatno nikada...
Jedan momenat mi je dovoljan da se razocaram i posumnjam u sve,a isto tako da mi vrati vjeru!
Na klackalici sam bas...
Molim se i nadam jer mi je to jedino preostalo...
Sto se tice te zdrave hrane eto ja sam kroz muzevu bolest i na tome dobijala veliku ,,laznu nadu,, da ce se izlijeciti,vjerovala sam da promjena ishrane stvarno moze nesto da napravi,ali kad vidim da ni preventivno ne moze kao sto je bilo kod vas da sprijeci bolest,sta dalje da mislim?!
Vidim da je sve ovo sto nam plasiraju na internetu,na reklamama,... samo jedan veliki marketing!
A ne razumijem i nikada necu razumjeti kakvi su to ljudi koji zaradjuju na najgori nacin,preko bolesnih od ove najcrnje bolesti,zar misle da oni sutra ne mogu biti sledeci!?
Ali dobro,ovo je neka druga tema i moja velika boljka kojoj nista ne mogu...
Jos jednom vam kazem nemojte da brinete za ono sto ne morate,probajte da se pomirite sa nekim stvarima,da sebi i svojima olaksate ovo zivota sto nam je preostalo jer niko od nas ne zna jos koliko ce i kako ce...
Sve najbolje vama i vasoj porodici