
Sta jedete?
Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99
-
- Stalni član
- Postovi: 1687
- Pridružio se: Pon Nov 17, 2008 1:46 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Lugar i PSIHOLOG ANALITICKE ORIJENTACIJE VODJEN LJUBAVLJU KRENU' U BESPUCE OHHHHH ZMEJEVI, ZMAJEVI!
- Kontakt:
SAŽETAK
Upotreba mesa puža u ljudskoj prehrani, u odnosu na ostale vrste mesa, a pogotovo ribe, vrlo mala. Razlog zbog kojeg meso puža se ne može svrstati ni u ribu ni u meso, utječe na kupca koji misli da je najbolje ne jesti ono što još nije dobro provjereno. Drugi razlog je slaba ponuda proizvoda. Ponekad se koristi i kao luksuzna roba, rezervirana samo za elitu. Puževe su jeli Grci i Rimljani te ih i uzgajali u tu svrhu. U Republici Hrvatskoj potrošnja puževog mesa je zanemariva, dok je svijetu se stalno povećava, a u pojedinim zemljama predstavlja nacionalni specijalitet. Prema kemijskom sastavu mesa i njegovoj probavljivosti, moramo opovrgnuti ideje koje su govorili da su nejestivi. Ovaj mekušac siromašan masnoćama, bogat bjelančevinama, nadalje, njegovo meso sadrži puno mineralnih soli. Sadrži i velik broj esencijalnih aminokiselina. Puž je niskokalorična hrana je (67 kcal). Dakle, puževi se smatraju dijetetskom namirnicom visoke kakvoće. Dijetolozi i nutricionisti preporučuju uvrštavanje te namirnice u uravnoteženu, niskokaloričnu prehranu. S dijetalne točke gledišta, puž se može jesti za vrijeme bolničkih liječenja, te u dijetama za snižavanja tjelesne težine. Za puževe se vežu i afrodizijačka svojstva. Iz svega navedenog proizlazi da puž zadovoljava sve uvjete za dobru hranu.
Ključne riječi: meso puža, kvaliteta
Upotreba mesa puža u ljudskoj prehrani, u odnosu na ostale vrste mesa, a pogotovo ribe, vrlo mala. Razlog zbog kojeg meso puža se ne može svrstati ni u ribu ni u meso, utječe na kupca koji misli da je najbolje ne jesti ono što još nije dobro provjereno. Drugi razlog je slaba ponuda proizvoda. Ponekad se koristi i kao luksuzna roba, rezervirana samo za elitu. Puževe su jeli Grci i Rimljani te ih i uzgajali u tu svrhu. U Republici Hrvatskoj potrošnja puževog mesa je zanemariva, dok je svijetu se stalno povećava, a u pojedinim zemljama predstavlja nacionalni specijalitet. Prema kemijskom sastavu mesa i njegovoj probavljivosti, moramo opovrgnuti ideje koje su govorili da su nejestivi. Ovaj mekušac siromašan masnoćama, bogat bjelančevinama, nadalje, njegovo meso sadrži puno mineralnih soli. Sadrži i velik broj esencijalnih aminokiselina. Puž je niskokalorična hrana je (67 kcal). Dakle, puževi se smatraju dijetetskom namirnicom visoke kakvoće. Dijetolozi i nutricionisti preporučuju uvrštavanje te namirnice u uravnoteženu, niskokaloričnu prehranu. S dijetalne točke gledišta, puž se može jesti za vrijeme bolničkih liječenja, te u dijetama za snižavanja tjelesne težine. Za puževe se vežu i afrodizijačka svojstva. Iz svega navedenog proizlazi da puž zadovoljava sve uvjete za dobru hranu.
Ključne riječi: meso puža, kvaliteta