HRANA KOJA POBEĐUJE GRIP
Ako ste se, uprkos tome što ste u jelovnik uključili hranu koja jača imunitet, ipak razboleli od gripa ili prehlade, pored standardne terapije (mirovanje, lekovi za snižavanje temperature) pomoći će vam i poseban način ishrane. Šta će vam prijati, a šta je bolje izbegavati kada vas visoka temperatura i iscrpljenost obore u horizontalu?
Grip i prehlada česti su ”pratioci” zahlađenja koje nam donose jesen i zima. Svima su nam poznati simptomi ovih virusnih ”napasti” – povišena temperatura, zapušen nos, kijanje, bol u grlu, glavobolja, iscrpljenost. Antibiotici u slučaju ovih infekcija ne deluju, ali prilagođena ishrana može da ublaži simptome i skrati bolest. Grip se brzo širi, a traje, kako narod kaže – ako se leči, sedam dana, ako se ne leči – celu nedelju! Kako ga pobediti?
HRANA KOJA LEČI
Pre svega, treba piti mnogo tečnosti – vodu, sveže ceđene voćne sokove, čajeve i to najbolje domaće – od kamilice, nane, šipka, žalfije (idealni su za bolno grlo). Tečnost je važna iz nekoliko razloga. Prvo, suva sluzokoža idealno je mesto za razmnožavanje bakterija i virusa, drugo – na taj način nadoknađujemo elektrolite izgubljene prilikom znojenja, i treće – smanjujemo gustinu sluzi koja nastaje zbog upale, pa se ona lakše izbacuje kašljanjem. Treba uzimati hranu bogatu vitaminima – sveže voće i povrće, laka variva i supe od povrća i pilećeg mesa. ”Čudotvorna” pileća supa sjajan je lek, jer piletina sadrži cink koji sprečava razmnožavanje virusa, čime se umanjuje mogućnost nastanka komplikacija i skraćuje period trajanja bolesti. Nemojte štedeti ni jabuke, grožđe, integralne žitarice, mahunarke, kao ni kupus, šargarepu, cveklu, bareni krompir ili kukuruz.
Obavezno jedite beli luk! On je najpoznatiji prirodni antibiotik, jer sadrži alin, koji ima antibakterijska i antivirusna svojstva. Najbolje je da se uzima svež ili naseckan u jelo neposredno pred kraj kuvanja. Ako imate povišenu temperuturu, izbacite iz ishrane namirnice životinjskog porekla, naročito meso i jaja.
Koristite začine jer neki od njih imaju dejstvo slično aspirinu. Na primer, kapsaicin iz đumbira i ljutih papričica sprečava zgrušavanje krvi i upalne procese. Bosiljak štiti od prehlade i gripa i jača imunitet, a nemojte zaboraviti senf i biber, koji se, osim što stimulišu cirkulaciju, često koriste kao lek protiv svih vrsta prehlada.
Pošto šećer slabi imunološki sistem, nemojte uzimati slatkiše, izbegavajte gazirana pića i konzervisane zaslađene kompote, a to se, naravno, odnosi i na alkohol i duvan.
Pijte niskokalorični jogurt – on sadrži bakteriju koja stimuliše imunološki sistem da se bori protiv virusa. Uzimanjem jogurta možete skratiti bolovanje i ublažiti simptome bolesti.
5 TOP NAMIRNICA KOJE VIRUSI NE VOLE:
1. biljni čajevi (kamilica, nana, šipak, lipa, voćni) sa limunom
2. med
3. voće i povrće
4. tople supe (pileća, kokošja, od povrća)
5. sokovi od svežeg voća (pomorandža, grejpfrut,
mandarina, jabuka)
VITAMINI – PRIRODNI ILI IZ APOTEKE?
Među vitaminima ima puno ”ratnika” koji su se sjajno pokazali u borbi sa prehladom i gripom. Vitamin C pomaže imunološkom sistemu da se izbori protiv virusa. Vitamin E učestvuje u stvaranju i aktiviranju belih krvnih zrnaca, a vitamin A podstiče imunološki sistem i štiti pluća. Mnogi od nas zbog nedostatka vremena, kada se razbole od gripa, često uzimaju suplemente u obliku vitamina. Oni imaju svoje prednosti – znate tačno koliko ste i čega uzeli, ali...
Ljudsko telo hiljadama godina koristi samo vitamine u prirodnom obliku. Najnovija istraživanja nepobitno su dokazala da sintetičke vitamine organizam ne zna da iskoristi na pravi način. I ne samo to – sintetički vitamini zbog metoda kojima se dobijaju, sadrže ostatke raznih hemikalija koji mogu biti štetni, a često im se dodaju veštački ukus i boja. Sa druge strane, ne sadrže dodatne nutrijente koji pomažu maksimalnu iskorišćenost prirodnih vitamina. Zato, uživajte u prirodnom!
HRANA KOJA GREJE
Sve namirnice životinjskog porekla imaju osobinu da zagrevaju, uključujući mlečne proizvode, meso, živinu i ribu. Integralne žitarice, proteini i omega-3 masne kiseline takođe obezbeđuju energiju koja daje osećaj topline. Od povrća, zagreva ono čiji se koren koristi u ishrani – šargarepa, krompir, crni i beli luk, rotkva i cvekla.
DECA I GRIP
Mališanima obolelim od gripa najbolje je ponuditi jela u obliku pirea jer se lakše gutaju i ne iritiraju upaljenu sluzokožu ždrela. Idealni su pire od krompira, graška ili kukuruza, a skuvano meso takođe se može usitniti. Umesto hleba, ponudite detetu pirinač, a izbegavajte pavlaku, jaja, punomasne sireve i suhomesnate proizvode, kao i prženo meso koje se dugo vari. Treba jesti pomalo, ali često, a povećan unos tečnosti se podrazumeva. Nemojte smetnuti sa uma zdravstvenu bezbednost hrane u ovako osetljivom periodu – proverite rok trajanja i ne zaboravite da namirnice dugim stajanjem, neprimerenim skladištenjem i izlaganjem svetlosti gube na kvalitetu.
PROTIV ISCRPLJENOSTI
Praziluk je odličan izvor karotena, vitamina C i E, uglavnom u zelenom delu. Jača imunitet i pomaže protiv prehlade i infekcija. Probajte zanimljivu salatu koja “leči”.
Salata sa prazilukom: na pari skuvajte iseckan praziluk, šargarepu, tikvice i celer. Pospite naseckanim svežim peršunom i poslužite uz čašu jogurta.
