Sta jedete?

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2917
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

Пуњене лигње

1 кг лигњи
1 шоља бареног пиринча
2 главице црног лука
першунов лист
1/2 чаше уља
3 зрела парадајза
1/3 чаше црног вина
со

Лигње опрати и очистити тако да остану само труп и пипци. На врелом уљу пропржити ситно исецкане пипке и лук. Од парадајза направити кашу, додати ситно исецкан першунов лист, со, бибер, пиринач и мало воде. Кувати док течност не испари и смесом која се добије пунити лигње. Ређати у плех премазан уљем. Пећи око 1 сат на умереној ватри.
Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2917
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

Посна руска салата

туњевина
грашак
шаргарепа
барени кукуруз
домаћи ајвар
бибер
веза першуна

Све количине су према жељи и укусу. Поврће обарити тако да остане чврсто, а туњевину изгњечити. Све добро измешати. Посути ситно сецканим першуном.


Салата од пасуља



300 гр пасуља
1 главица ценог лука исечена на танке листове
бибер, уље, сирће, со
першунов лист или оригано за посипање

У кувани и још врући пасуљ усути уља по жељи, добро промешати да упије, затим додати остале састојке. Служити топло или хладно.


Мексичка салата


600 гр црвеног или белог пасуља
3 главице црног лука
4 слатке паприке
150 гр куваног кукуруза
уље и сирће
со и бибер

Скувати и оцедити пасуљ, додати уља и сирћета и добро промешати. Црни лук исецкати на коцкице, посолити и изгњечити. У то додати пасуљ, паприке исецкане на коцкице и барен кукуруз
Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2917
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

Колач од гриза и вина


250 гр гриза
250 гр млевених ораха
250 гр шећера
5 дл белог вина
1 кашика брашна
4 кашике уља
кашичица соде бикарбоне
морски орашчић
горка чоколада за прелив
маргарин

Гриз, орахе, шећер, бело вино, брашно, уље, соду бикарбону и стругани орашчић измешати и оставити да стоји око пола сата. Сипати у маргарином подмазан плех и пећи око 45 минута. Кад се колач охлади прелити чоколадом растопљеном са мало маргарина.
Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2917
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

Туфахије


700 гр јабука
500 гр шећера
1 кесица ванилин шећера
1/2 л воде
сок од пола лимуна

за надев:

150 гр шећера
100 гр ораха
50 гр бадема
50 грама трешања из компота или слатка
1 кесица ванилин шећера
5 банана
1 лимун

За туфахије одабрати врсту јабука која се при кувању не распада. Јабуке опрати, ољуштити, па кашичицом оштрог врха или ножем извадити срце и семенке. Припремљене јабуке ставити у кључалу воду са шећером, ванилин шећером и лимуновим соком. Кувати десетак минута и пазити да се јабуке не распадну. Куване и оцеђене јабуке ставити на тацну, а у воду у којој су се кувале додати шећер и сок од лимина , па скувати густ сируп.

Помешати шећер, ванилин шећер, млевене орахе, бадеме, истругану кору од лимуна и добро умућене банане. Све добро промешати, надевати јабуке и прелити их сирупом. на крају, туфахије украсити пиреом од банане и по једном трешњом из компота или слатка.
sati
Stalni član
Stalni član
Postovi: 3467
Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 8:09 pm

Post od sati »

E to ja volim.Konkretne i korisne recepte.Hvala Andjolina :D
Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2917
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

Nema na čemu draga Martat :lol: Tražila si konkretno i etoooo dobila si :lol: Sada ti ostaje samo da napraviš nešto konkretno i pošalješ "tamo" :wink:
sati
Stalni član
Stalni član
Postovi: 3467
Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 8:09 pm

Post od sati »

Sutra spremam i saljem tamo :D :D Ali samo slano,slatkisi nono :evil:
Korisnikov avatar
sanyalica
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2263
Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 1:52 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: crno-beli svet

Post od sanyalica »

Vi svaki dan jedete? :roll:
sati
Stalni član
Stalni član
Postovi: 3467
Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 8:09 pm

Post od sati »

Meni su rekli da tako treba :roll:
Jel treba ili ne treba??
Korisnikov avatar
sanyalica
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2263
Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 1:52 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: crno-beli svet

Post od sanyalica »

Ko ti rekao? :o Sigurno Djolja! :roll:
Hmmm ona i ja smo danas imale mali nesporazum u vezi sa jelom, postom i greshnim mislima... :wink:
Objasnice ti ona...tu je...gviri...100% :lol: :lol: :lol:
sati
Stalni član
Stalni član
Postovi: 3467
Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 8:09 pm

Post od sati »

:D :D :D hm,neka onda draga nam Andja spremi objasnjenje :D
Odoh malo da vezbam pa se javljam :D
Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2917
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

Fisičarko opet si pomešala mantre, mantije, metanije... :lol: :lol:
O grešnim mislima ću vam kuckati "tamo" :wink: Misliiim...kada sam ranije kuckala o postu i grešnim mislima neki su pomislili da sam monahinja i umalo da me linčuju :lol: Da ne izazivam.... :roll: :roll:
sludjena mama
Stalni član
Stalni član
Postovi: 1893
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od sludjena mama »

pa,mlada sam i neiskusna pa mi ne zamerite ako pitam glupavo ali : mislite li na post ili "post"???mislim,olja,pomenula si gresne misli pa..... :oops:
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!
Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2917
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

:lol: :lol: Grešne misli u vreme posta i.... odmah ti se prijele mantije :lol: :lol:
sludjena mama
Stalni član
Stalni član
Postovi: 1893
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od sludjena mama »

neeee...ja bi gurabije!!!! :D :D :D
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!
Odgovori