aritmija

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
ivamatic
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Avg 22, 2007 10:41 am

Post od ivamatic »

andjelija81 napisao:Pozdrav svim ucesnicima na temi ! :D
Najpre da se zahvalim doktoru sto nas obilazi na ovoj temi i misli na nas. Sajt koji ste nam preporuciliu je odlican! Evo ga ponovo link za ontario, posto onaj ne radi: http://www.anksioznost.net/

A sada moj izvestaj!
Danas sam isla kod interniste na tromesecnu kontrolu. Ne uspevam da procitam sta ja doktorka napisala, iskuckacu ono sto mogu da procitam: TA 105/70; EKG sin.rit. , Fr 68, St de 1,5 , D2 D3 AVF, V5-V6 . .. :roll: Valjda. .. Izvinjavam se, valjda cete nesto moci da procitate od ovoga?
Dj: Hiatus hernia, Tachicardia .. .(ne znam sta pise), Struma diffusa (?)
Th: Concor cor 2,5 1x1/2, Ranitidin 150 pp, Ferrum 1x1

Krvna slika mi je u redu, velika lista savrsena, jedino mi je Hgb ponovo malo smanjen (118), pa je rekla da uzimam Ferrum jos 2 meseca, pa da onda dodjem na kontrolu. I tek tada cemo uraditi kontrolni eho srca.
Pitala sam za bolove koji su isli kroz grudi, pa u ruke i ona kaze da i to moze biti od kile, posto sam objasnila kako me nekada uzasno protiska kroz grudni kos.
Pitala sam i za pilates i rekla je da slobodno smem da idem i da je bas preporucljivo. :D
Jedino me brine ovaj novi lek Concor! Rekla je da je on bolji od Propranolo-a jer ne obara pritisak i da cemo malo bolje da zastitimo taj moj zalistak. Procitala sam uputstvo i ovde pise da ne smeju da ga koriste osobe koje imaju puls ispod 60. :roll: Jos sam joj danas napomenula da mi je (onda kada mi nije bilo dobro), puls bio 50 i ona nije nista rekla. Kaze kako je ovo odlican lek i da se vidimo kroz 2 meseca na kontroli sa rezultatima hemoglobina.
Jel pije neko od vas taj Concor ?? :(
*Andelija81 mislim da je kod tebe ovde konsatovano sve ono sto vec imas,osim Hiatus hernie,i ovo je bas uobicajeno,pacijenti sa tim problemom u zeludcu imaju vrlo ceste tahikardije i bolove.Probaj malo da jedes cesce obroke i manje obilne to je osnovno pravilo ovde.Mozes setati malo posle obroka,zato ti je i rekla da mozes da se bavis sportom.Sve u svemu ovo nije toliko lose,ako sam ja mogla ovo dobro da procitam.I hemoglobin bi mogla i ishranom da korigujes.
Sto se tice leka koji ti je napisala,ti probaj,ako ti nesto ne bude odgovaralo,idi kod nje da ti koriguje ili dozu leka ili da ti vrati na stari.

Pozdrav! :)
"Izbiliza niko nije normalan..E=mc2"
Korisnikov avatar
andjelija81
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Apr 05, 2008 1:44 pm

Post od andjelija81 »

Oprostite sto postujem ponovo iste veceri, ali sam imala potrebu da jos nesto iskuckam.

Osecam se malo bolje u poslednje vreme, a mislim da je za sve zasluzan sporiji ritam zivota koji sam pocela da primenjujem.

Sigurna sam da sam u junu SAMA isprovocirala aritmije, kao i labilno psihicko stanje! Ja sam potpuno svesna da sam sama bila zasluzna za to!
Postavila sam prevelike ciljeve, koji nisu neostvarivi, ali su bili preveliki. Uspela sam, ocistila sam godinu u junu. Ali sta je bila cena toga? Da se onih 4 meseca (koliko cu biti slobodna preko leta, do pocetka nove skolske godine) - lecim ?? Meseci spavanja po 4,5 sati, internet po celu noc, ucenje po ceo dan, iscrpljivanje, velike kolicine kafe, sve da bi mi mozak radio 300 na sat .. . .
I na kraju sve prodje, a meni ostanu tahikardije, poremecaj spavanja, nervoza, anksioznost, pad imuniteta, podloznost kojekakviim infekcijama koje sad ne mogu da izlecim lako. . ..

U poslednje vreme mi je malo bolje i osetila sam kako mogu puno toga da ucinim sama za sebe, da pomognem sebi! Kafu sam pre 2 meseca potpuno izbacila, trudim se da se dovoljno odmaram (sto nocu, sto preko dana),krenula sam na pilates koji mi jako prija ne samo za moju jadnu kicmu, nego me i jako relaksira i oslobadja napetosti, trudim se da sve u toku dana radim POLAKO, da lepo osmislim dan i sve stignem. Uskoro ce ponovo krenuti predavanja na fakultetu, videcu da li ce i onda ovaj moj plan uspevati.

Ono sto sam htela da vam kazem je da stvarno mozemo mnogo toga da uradimo za sebe! Mozemo pomoci sebi da nam bude bolje! Ja se trudim da se ne pouzdam mnogo u druge, najvise u sebe. Odem ja kod lekara, odradim pregled, poslusam savete, uzmem lekove. . .Ali sama sebi najbolje pomazem !
To je moj savet. Ako mozete, ako ne uvek mozete potraziti pomoc! Procenite da li se mozete sami boriti protiv toga ili ne, posetite psihologa ili psihijatra, popricajte sa nekim... obradujete sebe necim, provedite dan u prirodi, organizujte vidjanje sa prijateljima, idite na trening, procitajte knjigu. . .uradite bilo sta da vam bude bolje!

Sve vas ljubi Andjelija ! :D
Poslednja izmena od andjelija81 u Sre Sep 24, 2008 1:03 am, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
andjelija81
Aktivan član
Aktivan član

Post od andjelija81 »

drbgd napisao:andjelija:
concor je odlican lek, a pravo dejstvo ce ispoljiti kada prodje 7-10 dana.
to ranije se ne racuna, miokard se sada oporavlja.
Izvinjavam se sto vas ponovo gnjavim, samo jos jedno pitanjce u vezi leka.
Kolika treba da je pauza izmedju Propranolol-a i Cocor-a? Ako uzmem veceras 1/4 Propranola-a poslednji put, da li je u redu da sutra uvece uzmem Concor? Ili je potrebna veca pauza?
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

concor se uzima UJUTRU, i iskljucivo jednom dnevno!
propranolol ima drugu kinetiku, i ujutru ga vise nece biti u krvi! znaci, veceras poslednji propranolol, a od sutra po 1/2 od 2,5 mg (tako je napisano u postu) na 24 sata
Korisnikov avatar
andjelija81
Aktivan član
Aktivan član

Post od andjelija81 »

Ujutru ? :o Dobro je da sam vas pitala za savet, ja bih ga sigurno popila uvece !
Hvala ! :D
ivamatic
Aktivan član
Aktivan član

Post od ivamatic »

*Andjelija nesto bih da kazem u vezi tvog predposlednjeg posta.
Ne bih se u potpunosti slozila sa tobom.Dacu svoj licni primer.Zbog obaveza imam vrlo cesto "neredovan" zivot i malo spavam uglavnom,a nemam aritmije,panicne napade i ostalo. :wink:
Mislim da je sve to individulano.I sve relativno.Tacno je da ne treba iscrpljivati organizam zbog imuiteta i uopste,ali nisam sigurna da to bas moze da izazove aritmije,ili ako moze da ih ja ocekujem... :D
Na to sve gledam malko drugacije,ali mogu da sagledam i vase aspekte ovog problema.

P.S.Ja nisam procitala nigde da "nije preporucljivo" da se salje vise od jednog posta za vece,ili nisam dobro procitala pravila foruma :oops:
A vidis kako je zanimljivo,kao da smo na chatu.. :lol:

Pozdrav za vas dvoje koji ste treutno tu...ili ste bili tu dok sam pisala ovo... :)
Korisnikov avatar
andjelija81
Aktivan član
Aktivan član

Post od andjelija81 »

Iva, ne kazem da je to slucaj kod svih. Ti mozes neredovno ziveti i spavati i da ne osecas nikakve posledice takvog zivota. Ali ja osecam. Sigurna sam da sam sama sebi naskodila takvim nacinom zivota. To primecujem tek sada kada sam promenila brzinu. :wink:

Jedan stari doktor, kardiolog, inace profesor na nasem fakultetu koji mi je inace i radio uz srca prosle godine mi je tako nesto slicno i tada rekao, ali ja naravno nisam na to ni obracala paznju. Rekao je da je za srce najvazniji odmor i vitaminska terapija! Cesto je mladim ljudima prepisivao vitamine. Meni je rekao da njegova zena isto ima prolaps, i da normalno zivi sa njim, ali sve radi POLAKO. Znaci, neki normalan ritam zivota, da se zna vreme spavanja, vreme jela, uzine, popodnevni odmor, setnja. . .i sve lagano!
ivamatic
Aktivan član
Aktivan član

Post od ivamatic »

U pravu si,izvini ako sam navela tvoj post kao primer,ali htela sam da objasnim da je sve relativno u bolestima a i inace,zasto u mom potpisu stoji E=mc2,jer mislim da je Ajnstajn bio u pravu.
Kada tako gledamo na stvari,shvatimo da ne mozemo nasu "bolest" da uporedujemo sa nekim drugim covekom koji ima istu tu bolest i nista nesmemo da generalizujemo,jer svaki covek je razlicit,kao otisak prsta :wink:

Pozdrav za tebe,jer smo samo nas dve ostale,a i ja sada idem,ceka me naporan dan.Zelim ti svako dobro. :)
Korisnikov avatar
andjelija81
Aktivan član
Aktivan član

Post od andjelija81 »

Laku noc :wink:
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 5:53 am

Post od ontario »

Postovani doktore,
ja vam se zahvaljujem na savetima i zelji da mi pomognete jer kao sto vidite sami vec 2 godine se vrtim u krug i ne mogu pronaci izlaz.Idem kod psihoterapeuta koji je samo gubljenje vremena,jer nista ne preduzima da mi pomogne,jos me pita prosli puta kako da ti pomognem?Da li sam ja slucaj za posmatranje,tezak pacijent,ili .......ja ne znam ali sam se jako razocarala.On sprovodi kongitivnu metodu lecenja(tako kaze)ali to je daleko od onoga sto ste mi vi objasnili.Ne trudi se da promeni moje misljenje,on samo slusa i pise,ispituje me o proslosti i na kraju mesto ja njega on mene pita:kako da ti pomognem?Ono sto mi je rekao za ovih 4 puta je da ako hocu mogu da idem u kliniku koji se bave sa tim problemima,na sta sam rado pristala.Na mojoj je sada doktorici da me posalje i kada ce to biti nemam pojma.Neka Anxiety clinic.....Kod psihijatra sam samo jednom bila i jako sam se uplasila jer mi je prepisao 2 vrste lekova,ja sam popila samo jedan i nije mi bilo dobro od njega,dobila sam visok pritisak i imala sam cudan osecaj u glavi.Sve sam bacila u kantu od straha i nikada vise nisam isla da ga vidim.Pokusavala sam se svo to vreme leciti sama,citajuci knjige,vezbajuci,citajuci na sajtu i sve je to ostalo meni jako useceno u pamcenju ali u realnosti nista nije kao u knjigama.Jedne od prijatelja koje sam imala zauvek su prekinuli kontakt sa nama jer ne mogu doci autom da ih vidim.Naravno od straha,fobije da cu prestati disati i da pomoci nema niti bolnice u blizini.Dozivela sam veliko razocarenje u ljude jer sam te "prijatelje"jako volela.Trpela sam njihove kritike,slusala njihove filozofije i mesto izlecenja dobijala posle toga panicne napade.Nisu me razumeli nego su me dovodili do ludila govoreci da cu tako zavrsiti na psihijatriji,da cu biti luda,da nikada necu dobiti posao itd.
Ja radim vec skoro godinu dana,vozim auto malkice dalje nego pre i za sada nisam jos u ludnici i zbog dece necu to dozvoliti.Uradicu sve da mi bude bolje!Ti me "prijatelji nikada vise nisu nazvali niti dosli.....zivot tece dalje i drago mi je pa sam na ovom forumu i ako preko daljine pronasla divne prijatelje kojima dopustam sve i kritike i hvale jer me znaju bolje nego oni koji su blize i koji su mi okrenuli leda ne potrudivsi se da me razumiju a kamoli pomognu.Hvala Vam na pismu!
Iva idem na pretrage jos uvek da se vidi odakle je krvarenje,ginekoloski mi predlazi ciscenje,pa ako ne pomogne vadenje maternice,moja doktorica ipak ceka da se zavrse sve druge pretrage pa da znamo odakle dolazi krvarenje.Evo sada zurim idem na snimanje barijumom.Isla sam na ultrazvuk,krv je pokazala bakteriju u stomaku i kada sve bude gotovo javicu ti.Pijem zeljezo tablete i dobijam inekcije sake 3 nedelje B12.Najvise me brine ova iscrpljenost,malaksalost i nervoza,nikada ne ustanem nasmijana,ljuta sam i ne raspolozena a ne znam zasto.Ne podnosim samu sebe vise i osecam da sam za nista.Jedno veliko nistavilo!
Ana pozdrav kako si,Andelija svi smo u problemima drzi se valjda ce proci.burazeru kako stari?
Sve vas voli i ljubi Ontario
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

ontario,
dobro je sto ste upuceni u ustanovu koja se bavi iskljucivo problemom anksioznosti! psihoterapija KB orijentacije podrazumeva da zajedno sa psihoterapeutom napravite strategiju kako da savladate problem! zapamtite da se neurotski problem resava suocavanjem sa njime! psihoterapeut ce dozirati koliko i kako treba da se izlozite stresnih efektima, da bi doslo do gasenja uslovnih refleksa koji su se stvorili! proces razuslovljavanja trazi neko vreme, ali cete vrlo brzo osetiti poboljsanje, i sve vreme cete biti svesni da ste na putu napred. nije mi poznat sistem zdr. zastite u kanadi, ali pretpostavljam da postoji nacin da promenite psihijatra, tj. kao sto ste napisali sada cete ici na kliniku za anksioznost.
prestanite da upotrebljavate termin "bolest", jer vi uopste niste bolesni! bolesni su ljudi koji imaju psihozu cija je sustina poremecaj procesa misljenja (shizofrenija, itd..), oni nisu svesni svoga ponasanja i problema, dakle cim ste ovde na forumu niste bolesni! vi imate problem koji zaista u sebi ima jedan paradoks - nemate problem (to cete jednog dana kada sve prodje shvatiti, sve se generise u glavi), a de facto imate problem.
nemojte rasipati energiju na ljude koji nisu vredni vase paznje!
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

dupli post
Korisnikov avatar
andjelija81
Aktivan član
Aktivan član

Post od andjelija81 »

Doktore, znam da cete me grditi, ali ja nisam jutros popila Concor Cor, uplasila sam se svih onih silnih kontraindikacija ! Bojim se da mi ne pozli od njega, da mi se jos vise ne sroza protisak ili puls jer su ionako niski. Sta mislite da probam da popijem sutra 1/4 tablete? Mada je ona u obliku srculenceta :lol: , podeljena linijom na pola, znaci predvidjeno je da se deli samo na pola. :roll:

ontario, iskreno saosecam sa tobom jer vidim da ti nije lako. Ne znam kako bih ti pomogla, posto ni ja nisam sasvim dobro, ali ako budes zelela da sa nekim pricas, ja sam tu da slusam. :wink:

Pozdrav za sve :D
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 5:53 am

Post od ontario »

Doktore,volela bih da sam u nasoj zemlji jer bi se problem do sada resio.Istinu da vam kazem nisam se puno obracala zbog toga doktoru jer znam da ce me staviti na tablete.S obzirom da mi muza lece od toga svega 7 godina,neuspesno,jedostavno izgubila sam poverenje i smatram(mozda nisam upravu)da cu isto prolaziti kao on.15-16 vrsta lekova,koji ne pomazu u tako u nedogled.Sada je na novima pa videcemo.Tako,meseci i dani lete ja upadoh sve vise i izgubih poverenje u ljude,lekare,okolinu.Uhvatim sebe gde vicem na decu za svaku malu stvar i onda kada mi dete kaze da sam luda i poremecena u glavi ja se pocnem pitati:cemu je moj zivot i zasto ga zivim?Sve je to prije 2 godine bilo drugacije,vise se ni ne secam kako je bilo ziveti bez strahova,normalno se ponasati i radovati jutarnjem suncu.Sada sam postala osoba koja nije svesna da je ziva i koja zivi neciji drugi zivot.
Eto dani tako prolaze,ja cu nastojati da trazim pomoc i zaista se nadam da ce me neko cuti.Jednoga dana!
Hvala na pismima i pozdrav
Andelija cupaj se dok je vreme,nemoj da docekas kao ja jer je onda jako tesko.Pij lekove,nemoj kao ja.....ima nekih stvari koje se ne mogu izleciti bez terapija i lekova.Svi se mi bojimo SMRTI meni se cini jer da nije to NE BI STRAHOVI POSTOJALI!Nikako da budemo svesni da nemozemo pobeci od sudnjega dana :wink: :wink: :wink:
Poljubac svima[/b]
jesensky
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Nov 07, 2006 10:18 pm

Post od jesensky »

zdravo,neki su me pitali kako je stanje kod mene i za oca,hvala vam za interes,starom ph nalaz jos nije gotov a bez toga ne znamo sta cemo i kako cemo,on je relativno dobro,danas mu povadjeni konci.
mene ovih dana uzasno muci zgaravica (imao sam to i prije,ali sam bio dugo slobodan od toga,ali eto sad mi se opet pojavilo),.uglavnom "ranitidin" pomogne ali na kratko,mozda zbog toga osjecam bolove ispod prsne kosti.
preskoke srca ne osjecam,tlak je 110/7o a puls oko 65 u min (ujutro kada ga mjerim).
ontario,citao sam par tvoji prethodnih postova i tebe je kao i mene nesto dublje ili vise stvari propucalo,..ja recimo imam gastritis,s vremena na vrijeme aritmiju,pijesak u bubregu in nodoznu strumu,e pa kako da covjek ne bude anskzion ako ga , kao i tebe razvuce na "vise frontova"? :cry:
bas pratim tvoje lijecenje kod cika psiha,nadam se da ce ti uspjeti jer bih mozda i ja krenuo,ali vec imam lose iskustvo s njima i pun sam skepse.
naravno,htio bih da pohvalim drbg-a koji je ljubazan kao strucno lica da nam neke stvari pojasni kao i inumatic,..nama ostalima zelim prije svega puno zdravlja,a ostalo neka se reda kako hoce,..puno pozdrava svima :D
Odgovori