aritmija

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
ivamatic
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Avg 22, 2007 10:41 am

Post od ivamatic »

*Jesensky,sada se fokusiraj da on uzima sto vise zdrave hrane.Ako vec moze da jede kasastu hranu.Samo tako ces moci da mu pomognes.I videces,ako se bude pravilno hranio,put ka ozdravljenju ce biti i uspesan i brzi.

*Andjelija....to sto ti se desio napad panike nije nista cudno.Senzacija koj aje te direktno dovela do njega je to sto ti je bilo zagusljivo u prostoriji i vruce,ali si ceo dan bila pod stresom zbog mame,pa je tu u trznom centru sve to samo kulminiralo.Dobro je da si kanalisala taaj napad na pravi nacin,tacnije blokirala si ga i nastavila dalje kupovinu.Tako treba svaki put da radis.Najgore bi bilo da ti se generalizovao napad,tacnije da te paralisao ili da si odmah pocela da "bezis",da hoces kuci i ostalo.
Citala sam za tvoju mamu u podfolderu*Pitanja i odgovori.
Samo da ti kazem,nema razloga panici,jer mamografija je inace rutinski i obavezan pregled zena,posebno onih starijih od 50 god.To je standard da one moraju na pregled svakih 6 meseci.I ne mora da znaci da je odmah opasno.U dojkama se desavaju razne promene,nekad se desi da osoba ima masno tkivo velicine graska u dojci i mora to hiruski da odsrtrani,ali ona od toga napravi zadnji stadijum kancera,sto nije tacno jer se posle tog hiruskog odsranivanja nastavi da zivi kao i pre....
Ima dosta slicnih situacija,tako da nista ne mora da znaci,samo nemoj unapred da brines,nek se ona redovno kontrolise i bice sve u redu,videces.

Pozdrav za sve ostale...Iva :)
"Izbiliza niko nije normalan..E=mc2"
Korisnikov avatar
andjelija81
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Apr 05, 2008 1:44 pm

Post od andjelija81 »

Hvala ti Iva na ohrabrujucim recima. Nadam se da su te promene benigne i da ce sve biti u redu sa mamom. Ne smem ni da razmisljam drugacije, poludela bih da se njoj nesto desi.
Ja sam prilicno dobro i ne desavaju mi se tako cesto ti napadi panike, sem kada mi inace zbog necega nije dobro, ili mi srce i pre toga nije bilo dobro, pa me onda to uplasi. Inece sam ok. Naucila sam da prepoznajem takva stanja,pa kazem sebi: nemoj da se plasis, neces umreti bas sada. :lol: Salu na stranu, ali moramo da naucimo da to kod sebe prepoznajemo i da razdvajamo racionalno od iracionalnog.
Za svaki slucaj sledece nedelje idem kod interniste i trazicu da zakazemo UZ srca. Poslednji put je radjen pre godinu i po dana i mislim da je u redu da obavim tu kontrolu sada. A i to ce me umiriti ako ne budu pronasli nista gore stanje nego pre.
Pozdrav ! :D
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

veoma koristan link:

www.anksioznost.net
Korisnikov avatar
andjelija81
Aktivan član
Aktivan član

Post od andjelija81 »

Hvala doktoru na ovom linku ! :D
Videla sam ga i ranije, ali se nisam zadrzavala. Sada cu malo ozbiljnije da ga prostudiram! :wink:
ivamatic
Aktivan član
Aktivan član

Post od ivamatic »

Mislim da bi svi sa ove teme*aritmija trebalo da procitaju link koji je *drbgd napisao-la.
Verovatno cete se prepoznati kada to budete citali.Ne mogu da govorim iz licnog iskustva,jer nemam ovakve probleme,ali je zaista pohvalno kako je razjasnjen pojam anksioznosti.
U svakom slucaju,bice vam stvarno korisno i potrudite se da napravite kao ogled,pa cete videti da li uspeva ovakav pogled na stvari i resavanja problema.Mislim da to ima smisla i efekta.
I opet.....nista to ne moze odmah,ali svaki sledeci put cete biti i spremiji i sugurniji u borbi sa anksioznoscu.

Najveci pozdrav za sve. :)
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 5:53 am

Post od ontario »

Pozdrav za sve,
dragi brate samo se drzi,sve ce biti uredu.Nemoj da upadas u depresiju i da se sekiras(znam lako je to reci)ali ni tvome ocu nije svejedno pa zato gledaj da ga nasmijes,oraspolozis i da stalno budes pored njega.Ne ispustaj ni jednan minut jer svakako mu puno znaci tvoja podrska i kada vidi koliko ga volis i cenis.Sretna sam jer je operacija prosla ok,i jer je doktorica zadovoljna.Ostalo ce biti sve ok....
Iva,nadam se da me nisi zaboravila :wink: jer nisam se mogla javljati...
Ja bih volea da je sve to tako jednostavno kao na sajtu sto nam je doktor poslao,ali nije veruj mi :cry: :cry: :cry:
Andelija sve je dobro kada je na vreme to moras da shvatis!Tesko ti je naravno ali ne misli odma crno,pa i da joj nesto vide ne znaci da je ne izlecivo,razumes?Kada je na vreme sve se odlicno zavrsi i sve je izlecivo.I meni su videli nesto u desnoj,ponavljali su snimke i na kraju nista,a ja primetim sve vecu razliku pa cu pitati da me posalju na daljne pretrage.Cisto da budem mirna....Ne sekiraj se,budi jaka....ti to mozes!
Javljaj se redovno :wink:
Drustvo ja sam se probudila oko 4 sata jer sam bila zedna i sanjala sam moga tatu koga nema da mi je dosao na vrata i ja ga grlim,ljubim i neko me natera da ga ostavim i ne gnjavim toliko.Kada sam ustala i videla da je to samo san suze su mi udarila na oci i evo pisem vam i placem jer mi je jako tesko.Toliko me boli dusa sto ga vise nema,evo vec skoro 3 godine ima ja nema dana da ne mislim na njega.Samo da ga mogoh zagrliti jos jednom :cry: :cry: :cry:
Moga tate nama,pa ko ce mi izleciti depresiju i ovaj bol,koji doktor?
To je sve prica za malu decu jer dusu je tesko izleciti,a da znam lek ne bih ovoliko patila.
Sve vas ljubim
jesensky
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Nov 07, 2006 10:18 pm

Post od jesensky »

hvala ontario i vama ostalima na podrsci,stari je inace prilicno stabilne i sabrane prirode,od onoh ljudi starinskog kova,volio bih da sam i ja malo vise na njega.trudim se da se ne sekiram , da si ne bih eventualno nabio aritmije koje su me u ovih par sedmica prilicno popustile,..sister,zao mi je zbog toga sto si tuzna,ali raduj se sto imas sina koji grabi u zivot i samo posmatraj njega i njegovu mladost i energiju,uzivaj u tome,i bece ti bolje,..puno pozdrava :D
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

ontario, nisam mislio da je jednostavno-ali to je nesto sto MORATE da uradite (svi)!
na vama je odluka da li ce zivot da bude zatrovan strahovima!
nemojte pred sebe postavljati krupne zadatke, tipa za 10 dana planiram da se izborim, itd.. nego realne ciljeve, malo po malo.
prvi korak SVIMA na podforumu bi bio da prestanete da govorite o "vrtoglavicama", "lupanju srca" koje zapravo NEMATE! nazovite stvar pravim imenom-danas sam imao/la anksioznost
prostudirajte sajt www.ansioznost.net koji sam onda poslao, kao sto sam video neki od vas zive u inostranstvu i zato mislim da je korisno da imate tekst na maternjem jeziku.
ivamatic
Aktivan član
Aktivan član

Post od ivamatic »

*Ontario,naravno da te nisam zaboravila kao i sve ostale. :)
Znam da je tresko jer si u depresiji,ali to ne neminovnost,tacnije sve je prolazno,osim duse.Svi stvari predmeti,ljudi i sve oko nas.Cinenjice koje ne mozemo da promenimo,moramo da prihvatimo. :(
Ono sto vam je doktor poslao,mislim da je vrlo lako i kada je neka osoba spremna da se ponasa u skladu sta je napisano na onom linku,kada ima dovoljno hrabrosti,moze da prevazidje problem.Ali prva i osnovna borba mora da se odigra u vama samima.
To je nacin gledanja na stvari.Skoro svi ljudi imaju neke vrste strahova,to je normalno.Postoje strahovi koji su irealni,znaci nisu objektivni a to su oni koje vi imate.Posebno patoloske vrste straha koje prerastaju u fobije.
To objasnjenje vam je dato da vam pojasni kako se ljudi inace bore sa strahom i da mogu da ga izbegnu da on ne predje u fobiju i panicni napad.
Gledajte na to kao an neku MANTRU,znaci kada vam se to desi pokusajte bar jednom da se ponasaate kako je tamo napisano i videcete da ce biti manje bolje.Nista vam nece skoditi ako probate,ali ako vam pomogne bice mnogo bolje po vas.

*Jesensky kako protice posoperativni tok tvog oca?Da li mu je stigao histopatoloski nalaz?Javi sat se tu sve desava.

Pozdravljam sve..Iva :)
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 5:53 am

Post od ontario »

Pozdrav doktore,
u tome je problem vidite jer niti vi niti iko to moze da razume pa me prije to sve nerviralo ali sada vise ne....
Vidite tesko je objasniti coveku koji to nema i nije nikada imao,mozda bih i ja kao vi pisala tako u proslost ali sada vise ne.Imam aritmije i to je dokazano ovde,ali one se ne javljaju u ankcioznom stanju nego u polu-snu.
Ima vrtoglavice jer mi je uzasno opalo zeljezo pa se nadam da necu zavrsiti na transfuziji krvi.Anemicna sam jako!
Imam axiety i velku depresiju i pristajem na lecenja.Nije sramota!
Zato vidite nije samo jedan problem imam ih hiljadu i zao mi je kada me neko kritikuje ko to nikada NIJA IMAO i daj Boze da NEMA NIKADA.
Knjige,razni sajtovi i sve sto imam kod kuce u regalu je jedno,a STVARNOST je DRUGO!Danas imam citav dan visok pritisak i ne pijem kafu vec godinu dana ali to ne pomaze.Zadnji puta sam imala 168/99....vidite ima pored ankcioznost i drugih problema.O strahovima,tesko mi je sve reci jer NIKO,BAS NIKO mi ne moze reci ZASTO sam ih dobila i ZASTO ih se ne mogu resiti?Sta ih je prouzrokovalo,zasto i KAKO ih se resiti?Ako znate odgovor bice mi drago,verujte za 2 godine ga nisam dobila jer svi okolisaju i ne znaju pravi razlog.
Pozdrav
Iva,draga.....posle izvesne borbe covek odustane kada ne vidi nikakve rezultate i kada ga okolina ne podrzava nego KRITIKUJE.Nasla sam kritiku kao barijeru koja me vratila na sami pocetak,a da krenem opet nemam volje.Glupavo zvuci ali istinito!
Sve sam probala,sve bas sve i pomogne trenutno,pa se onda opet vratim na staro.Od milionskih lekova na trzistu koje probati i kome verovati?
Ostaje mi jedino to,zadnja opcija koje sam se najvise plasila.
Pozdrav
Dragi burazeru,kako stari?Kao si ti?Pisi kada stignes
Pozdrav za sve ostale
:lol: :lol: :lol:
p.s.
doktore ne mogu otvoriti link[/b]
ana22
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Maj 09, 2008 4:06 pm

Post od ana22 »

Dragi moji drugari,
Nisam se javljala jer sam bila na moru sa klincima i mm. Sutra ću pažljivo da pročitam vaše postove koje ste poslali dok nisam bila kod kuće i napisaću kako mi je bilo zdravstveno. Samo da kažem da sam prvi i zadnji dan progurala sa 3 bromazepama od 3 mg, a ostale sa 2 :-? . Sada sam kod kuće i dobro se osećam.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

ontario, ja vas ne kritikujem-ja pokusavam da vam ukazem na greske u vasem misljenju!
ne smete da se pomerite sa anksioznoscu nego da se borite protiv nje! to sto ja nisam doziveo anksioznost ne znaci da znanja stecena iz knjiga nisu adekvatna! da li to znaci da posto nikada nisam imao srcano oboljenje ne treba da se bavim kardiologijom?
:D
kada resite anksioznost, vecina tegoba ce se izgubiti ili znacajno oslabiti! aritmije u polusnu mogu biti zapravo panicni napad.
lecenje anksioznosti se sprovodi psihoterapijom.
najbrzi uspeh se postize kognitivno-bihejvioralnom metodom, cija sustina je u tome da vas oslobodi pogresnih obrazaca misljenja koji su se ukorenili i generisu tegobe. ova terapija dovodi do poboljsanja nakon 10-tak tretmana, i njome se stize do izlecenja. svrha ove metode je da otkloni tegobe korigovanjem procesa misljenja, nestavljajuci akcenat na to sto je dovelo do nastanka anksioznosti. u razgovorima sa psihijatrom se do toga moze doci, ali i ako se ne dodje dolazi do boboljsanja i izlecenja. ova metoda je vodeca u svetu za otklanjanje ove vrste problema.
uzrok neurotskih tegoba se nalazi psihoanaliticki orijentisanom psihoterapijom, koja je kod nasih "estradnih" psihijatara jos uvek crveno slovo u kalendaru. njen nedostatak je sto u srbiji samo nekoliko ljudi ima potrebnu edukaciju, i tesko su dostupni pacijentima. sa druge strane, ova metoda moze da da rezultate tek nakon nekoliko godina, u najnepovoljnijem slucaju cak i 10!
u tom smislu vam preporucujem da se ne bavite razlogom nastanka neuroze, uzrok je najkrace receno multifaktorijalni (genetika, biohemija neurotransmitera,stres,...). sustina je u tome da sagledate da li vi imate neku prikrivenu rentu od svoje neuroze? da li je dobar psihijatar koji vas vodi?
nemojte da dozivljavate neprijateljski ni jednu recenicu koju sam napisao-sve je u nameri da vam pomognem!
ovakvim postovima jednostavno pokazujete da se niste uhvatili u kostac sa neurozom!
kada se samo jednom budete suocili sa svojom anksioznoscu (nadam se da ce to biti sto pre), i kada dobijete prvu bitku - videcete da se klupko odmotava na drugu stranu, ka izlecenju!!!
Korisnikov avatar
andjelija81
Aktivan član
Aktivan član

Post od andjelija81 »

Pozdrav svim ucesnicima na temi ! :D
Najpre da se zahvalim doktoru sto nas obilazi na ovoj temi i misli na nas. Sajt koji ste nam preporuciliu je odlican! Evo ga ponovo link za ontario, posto onaj ne radi: http://www.anksioznost.net/

A sada moj izvestaj!
Danas sam isla kod interniste na tromesecnu kontrolu. Ne uspevam da procitam sta ja doktorka napisala, iskuckacu ono sto mogu da procitam: TA 105/70; EKG sin.rit. , Fr 68, St de 1,5 , D2 D3 AVF, V5-V6 . .. :roll: Valjda. .. Izvinjavam se, valjda cete nesto moci da procitate od ovoga?
Dj: Hiatus hernia, Tachicardia .. .(ne znam sta pise), Struma diffusa (?)
Th: Concor cor 2,5 1x1/2, Ranitidin 150 pp, Ferrum 1x1

Krvna slika mi je u redu, velika lista savrsena, jedino mi je Hgb ponovo malo smanjen (118), pa je rekla da uzimam Ferrum jos 2 meseca, pa da onda dodjem na kontrolu. I tek tada cemo uraditi kontrolni eho srca.
Pitala sam za bolove koji su isli kroz grudi, pa u ruke i ona kaze da i to moze biti od kile, posto sam objasnila kako me nekada uzasno protiska kroz grudni kos.
Pitala sam i za pilates i rekla je da slobodno smem da idem i da je bas preporucljivo. :D
Jedino me brine ovaj novi lek Concor! Rekla je da je on bolji od Propranolo-a jer ne obara pritisak i da cemo malo bolje da zastitimo taj moj zalistak. Procitala sam uputstvo i ovde pise da ne smeju da ga koriste osobe koje imaju puls ispod 60. :roll: Jos sam joj danas napomenula da mi je (onda kada mi nije bilo dobro), puls bio 50 i ona nije nista rekla. Kaze kako je ovo odlican lek i da se vidimo kroz 2 meseca na kontroli sa rezultatima hemoglobina.
Jel pije neko od vas taj Concor ?? :(
ivamatic
Aktivan član
Aktivan član

Post od ivamatic »

*drbgd je postavio jedno dobro pitanje u predhodnom postu"Da li je dobar psihijatar koji vas vodi?"
Ovo je dobro receno,jer psihijatri kroz psihoterapiju samo "vode' ili "usmeravaju" pacijenta kako da prevazidje problem ili da promeni model misljenja i ponasanja.
Pacijent mora sam da bude spreman da se zaista menja i da se "bori" sa neurozama,panicnim napadima i anksioznoscu.
Primer:Pacijentu koji je "dokon" ili mu dosada izaziva aksioznost,psihijatar ce upucivati na rad kroz razgovor,ali pacijent mora sam da uzme nesto da radi konkretno,da se vidi njegov rad materijalizovano.(da uci,da slika,da sije,da kopa...i slicno).E onda pacijentu kroz oderedjeno vreme bude bolje i on to sam uvidja i polako iscezavaju simptomi:aritmije panicni napadi,ako je histerija u pitanju razne vrste telesnih manifestacija...
*Ontario...shvatam da ti sad imas i povisen pritisak,ima ljudi koji imaju mnogo,mnogo veci pa zive godinama,a i pritisak nije konsanta kao sto sam vise puta rekla.Problem je sto vi na to gledate malo drugacije,jer cesto osluskujete svoj organizam,dok drugi ljudi to ne rade.Ni jedno ni drugo nije dobro ako se preteruje u tome. :wink:
Sta si radila po pitanju gvozdja?Sta ti je rekao doktor za to?Sta je uzrok tome kod tebe?Jer ides na psihoterapiju redovno ili ne?

*Anci,ajde kad procitas ti nam javi kako si ti ovih dana?

*drbgd mislim da je lepo sto ste naveli onaj link i da si shvataju sta ste im napisali,jer ste to uradili u krajnje dobroj nameri.Jednostravno nemate takav "ton" da bi neko mislio da ste nesto napisali kako biste nekoga kritikovali,cak naprotiv!
Ali njima je zaista tesko verovatno tesko da razdvoje teoriju od onoga sta fizicki osecaju.Rekla sam da je ono vrlo primenljivo u praksi sta tamo pise,ali oni imaju jako izrazene sve fragmente jedne neuroze koji su veoma intezivni i jaki,tako da bez strucne pomoci,tesko da ce moci da prevazidju problem.Jer to sto se njima desava je pretpostvaljam jako grozno,jer kada vas nesto realno boli vi mozete lako da tome nadjete uzrok i vrlo brzo da resite problem,ali kad vas "dusa" boli,mislim da to ide puno sporije.

Pozdrav za sve! :)
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

andjelija:
concor je odlican lek, a pravo dejstvo ce ispoljiti kada prodje 7-10 dana.
to ranije se ne racuna, miokard se sada oporavlja.

* * * *
sto se anksioznosti tice - izgleda da treba jos da se "pojasnim":

prvi korak ka uspehu je da ljudi shvate da uopste nisu bolesni-ni fizicki ni psihicki! oni samo imaju jedno stanje u kome imaju tegobe, a cije je okoncanje u njihovim rukama! na onom sajtu ce videti licno iskustvo nekoga ko se izborio sa ovim stanjem. razliku izmedju pravaca u psihoterapiji sam objasnio, ukoliko neko ide na psihoterapiju, i vidljivog, opipljivog napretka nema-neka promeni psihijatra! lekovi koje koristite su samo pomoc koja treba kratko da traje - glavni posao obavlja psihoterapija! trajanje psihoterapije do izlecenja je indivdualno, ali posle recimo mesec dana (nekoliko odlazaka) svako mora da oseti pomak unapred! slucajevi koji odu u akutnoj fazi se lece vrlo brzo, za samo nekoliko odlazaka
Poslednja izmena od drbgd u Sre Sep 24, 2008 12:51 am, izmenjeno 1 put ukupno.
Odgovori