aritmija

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 5:53 am

Re: aritmija

Post od ontario »

Drusvo moje sve vas ljubim :P :P :P !!!!!
Majo super je pa si nam se javila,bas smo brinuli za tebe.Majci ce biti dobro,sada je operisana i nadam se da su joj sve izvadili.Kako se mama oseca?Mora li ici na kemo?Sta je bilo sa sestrom?Kako si mi ti,mozes li se imalo opustiti?
Ides li na jogu?Bavis li se nekim sportom?Trebala bi da izlazis sto vise,a ne da sedis u cetiri zida :wink: Super je pa ti je sreden kompjuter pa nam se sada mozes javljati :lol: :lol:
Zola svaka t i cast na savetima,ne da mi pomazes malo nego punooooooooo,ljubim te :P !
Bas ti hvala na vremenu koje odvajas za mene,da mi pomognes,puno mi znaci Zole....ne znam vise sta da radim sa ovom mojom ludom glavom.Zole pocecu tako da razmisljam,verovatno nece biti jednostavno,uvek neki "drugi glas"govori ma ti nece preziveti,jer ces prestati disati :cry: :cry: :cry: znas o cemu pricam jer si prosla kroz to.....
Zole ja ne znam sta da pitam mog psihijatra vise,dosta sam razocarana jer jos uvek imam strahova,on kaze moras poceti sama,a ne zna da nisam spremna.Ja ne znam Zole da li da jos cekam dok ne budem spremna ili da pocnem sada?
Sve sto mi pises citacu par puta,prepisacu neke stvari i poceti polako raditi na tome.Zole hvala ti puno!
Snezo moja draga,ja mislim da je to kod tebe bio napad panike.Vidi Snezo ja sam imala aritmije dok nisam pocela piti antidepresante.Naravno prvo sam bila kod kardiologa,nosila holter,EKG srca i svi su rekli da su dobri nalazi i da holter pokazuje malu aritmiju.Svi su se lekari slozili jedno:da imam ankcioznost/anxiety.
Sada mi se jako retko javi aritmija,a traje samo par sekundi.Neverovano je sta moze napraviti ta ankcioznost,poremecaj u citavom organizmu.Snezo ja ne merim pritisak,niti imam aparat za mene je bolje jer bi stalno bila napeta i uspanicena.Mot ji je savet posle svih pretraga,krv,kardiolog da se obratis jednom od psihijatara,sam da cujes njegovo misljenje.Ti ne moras ako neces poceti sa lekovima ali svakako ce ti dobro doci strucno misljenje,jer ti jesi imala panici napad...
Snezo jesam procitala tvoje pismo i sve si upravu draga moja sto mi kazes.Danas cu sva pisma tovja pricitati od pocetka :wink:
Andelija draga kako si?Jesi li pricala sa muzem?Hoce li bit jedna bebica :wink: ???????
Javi se kada stignes,a ja vas sve skupa pozdravljam iz daleke zemlje :P
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član

Post od ontario »

Drage moje pronasla sam nesto na kompjuteru sto je jako interesantno,tice se mene a moze pomoci i nekome od vas:

Ozbiljno ...nema drugog načina da se dođe do napretka, od kontrole misli, za početak su nam potrebne pozitivne afirmacije da bi se riješili negativnih, kad uvjerimo nevjernog Tomu koji čuči u svakom od nas da to baš tako funkcionira, tada zaboravimo na afirmacije i ne trebaju nam više. Kada će za tebe nastupiti taj trenutak, to ovisi o tome koliko jako si "nevjernik", i imaš li dovoljno motiva da isprobaš dosljedno i do kraja kako stvar funkcionira, a ne da osdustaješ i ometaš sama sebe provjeravanjem i sumnjičavošću, koliko imaš duha da istražuješ, da se baciš...
Izbaci riječ NE iz svojeg rječnika. Ne moraš imati neke određene rečenice koje ćeš ponavljati, samo izbaci negaciju iz svojih misli i riječi, i okreni ploču na pozitivnu stranu..u svakom trenutku svakoga dana, ne samo u tretmanima.
Na primjer: ..kad ideš šefu na raport, nemoj mislit: joj, samo da me šef ne špota, nego obrni: samo da šef bude ljubazan. kad nekud žuriš u zadnji tren, ne misliti: joj, samo da ne zakasnim , nego, joj, samo da stignem na vrijeme. .

Drugo: pozanto je da potrebno 21 put ponoviti neku radnju da bi nam ona prešla u naviku. To se odnosi na bilo što, na pranje ruku na određeni način, na unutrašnji govor, sve..Koliko puta si ponovila ja to ne mogu da bi ti to prešlo u naviku, i da bi povjerovala sebi da ne možeš? je li to bilo samozavaravanje? ne možeš reći da nije. isto tako djeluje mehanizam kad ponavljaš: ja mogu..nakon nekog vremena će ti prijeći u naviku.

koliko vremena treba to ponavljati? kako kome. neki uspiju vrlo brzo, a nekima treba koja godinica. Da bi to djelovalo, treba istovremeno čistiti blokade, otkrivati vlasite negativne programe i rješavati ih, zatim treba one osobine koje prate slabost čistiti, (nikad nije samo jedan problem u igri, niti samo jedan uzrok..obično je sve to isprepleteno).
Ne znam za neki brži način da se to postigne. svi ovi su dugotrajni, traže dosta samodiscipline, dosljednosti..i strpljenja
zola29
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Dec 20, 2007 4:21 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od zola29 »

Snezana , hvala na podrsci, jeste autotreniranje sa dobrim informacijama :lol:

ontario, drago mi je puno , ako ti moze pomoci bar jednu stepenicu vise, a za vreme ne brini , stalo mi je mnogo da sto pre savladas ono sto moras da savladas , a sigurna sam da MOZES . Jedino je do tebe i samo do tebe da doneses odluku i pocnes. Da, tvoj psihijatar ti je rekao realnost "moras poceti sama ", upravo to svako od nas mora sam , sa podrskom sviju koji nas vole i misle na nas. Medecinu si upravo dobila kako bi ti mozak mogao da se oslobodi torture negativnih misli, a realne misli moras slagati sama , ne samo misli nego odluka i akcija , akcija i akcija!

Ne , ne dozvoli da cekas kad budes spremna , nego odma , SADA, ovog momenta , uradi nesto drugacje nego do sada, sa strahom ili nemirom u telu ili bez straha , ali kreniiiiii!

Duzna si to za tebe , za tvoju decu i za sve one koji su ti dragi! Kad deca vide da ti mozes i oni ce moci mnogo lakse da izdaju iz neke nezavidne situacije u kojoj se nadju , jer ce znati da je mama mogla i da oni mogu isto.

Videces kolko ce ti to sve ubrzo postati tako prirodno i zahvalno jer ces imati samopouzdanje u sebe i radices statvari koje zelis i koje su ti vazne.
Za drugarstvo i druzenje!!!
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član

Post od ontario »

Hvala ti drugarice moja na podrsci :P
Danas sam skoro usla u lift,par sekundi sam razmisljala ali sam odustala,bila sam sa sinom i on ima cell koji IMA signala,moj nema....zamislite kakva sam kukavica :x nista drugo nego slabic i kukavica :-?
Upravo sam dosla iz bolnice,nisam se osecala dobro citavo jutro,imala sam pritisak u plucima,gusilo me i kasljucala sam......
Puls mi je strasno varirao od 62-99,nemam pojma od cega.Prikopcali su me na monitor pa sam malo zadremala dok sam cekala nalaze krvi.Kada me sestra probudila imala sam pritisak 104/56 :o :o :o
Ici cu u bolnicu na stres test i moram opet dobiti holter.......
EKG je dobar,krv dobra :P pitala sam za arterosklerozu i kaze doktorica videce se na stres testu.EKG je dobar Hvala Bogu e sada videcemo ostalo.Desilo mi se to i sinoc,jedva sam imala puls i mislila sam da je od antidepresanata....
Inace jako sam umorna ovih dana i jako mi se spava,danima sam kao u polu/snu......
Cerka mi ima nesto ispod pazuha,velicine ne lesnjaka,boli je kada dira i jako je tvrdo,ne osetim da se pomera....
Moram i nju da vodim lekaru,ne znam da li je neko masno tkivo ili mozda od nekog dezodoransa,ali svakako se brinem:ups.....
Zole zaboravih za momenat:misao treba biti sve je uredu,nista to nije.....
Ljubim vas sve,javite se...
Korisnikov avatar
andjelija81
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Apr 05, 2008 1:44 pm

Post od andjelija81 »

ontario,
kada sledeci put tvoje misli budu pocela sa "sta ako .. . ??" reci ces sebi: "stop, ontario! vrati se u SAD I OVDE!!"
puna si iracionalnih misli, kao sto sam i ja bila i jos uvek sam, ponekad. . .
znam kako je tesko kada se desava nama, ali kada vidim da se desava drugima ja to prepoznajem .. zato mi bude zao
znaci, slusaj me
uvek reci tako sebi! nemoj se tesiti, nije to nista, procice, samo polako ..
to je u tom trenutku sivuse slabo
reci sebi STOP ontario! :wink:
sto se racionalizacije tice, to sam ja ucila na sledeci nacin .. .
uzmi svesku, pa napravi 4 kolone: situacija, jacina, iracionalne misli, racionalizacija
npr:
situacija: cekam pregled lekara u cekaonici i iznanada dobijam napad panike
jacina: 90 (na skali od 0-100)
irac. misli: ko zna sta ce mi dr reci, sigurno ce biti zabrinut, verovatno imam neki tumor ili neku drugu neizlecivu bolest, gotovo je sa mnom, odavde ce me odvesti kola pravo na onkologiju
racionalizacija: dosla sam na rutinsku kontrolu jer sam ja mlada, obrazovana zena koja vodi racuna o svome telu, redovne kontrole su najbolja preventiva, mozda nesto i ne bude u redu, ali to ne znaci da je bilo sta smrtonosno u pitanju, sve je izlecivo, uostalom i ako sam bolesna bolje da znam pa da se lecim nego da ne znam .. . ..
i tako dalje . .
ja sam ti napisala ovu situaciju jer je bliska meni, ti ces napisati to za lift za sledeci put , jel vazi??? :wink:

ja te MOLIM da prestanes da kopas po proslosti i po svojim sadasnjim osecanjima.
kupi kartu i ne misli o njoj uopste. popij lek, ako treba i trostruku dozu i dolazi da zagrlis majku!!
molim te , neces oprostiti sebi ako ona umre, a ti ne dodjes! neces moci ziveti sa tim :(
i sta da (ne daj dragi Boze) majka umre, jel to znaci da neces doci ovde u roku od 2 dana da je sahranis?
OPROSTI, ako sam surova. . . samo ti zelim pomoci jer vremena vise nema. kisic za tebe i ajde napred!

samo da pozdravim jos Maju, posto jako zurim. .
uzimam ovih dana diplomski i gledam gde cu na praksu. najverovatnije krecem u ponedeljak :wink:
Majce, drago mi je da si se javila. . jako sam brinula! verujem da ti nije lako, ali molim te malo misli i na sebe. i ja stalno strepim za moje, ali od kada sam se odselila vise vodim racuna o sebi i muzu, ne mogu vise ja da pucam psihicki zbog svega .. kako je mama sada, jel ce ici na hemoterapiju, zracenje? pokusaj da malo izadjes kad mozes, odes van kuce, da i tebi bude bolje :wink:
snezana, zola, predsednik .. . sve citam , samo kuckajte. ja sam sa vama kad god mogu!
VELIKI POZZ SVIMA :D
zola29
Aktivan član
Aktivan član

Post od zola29 »

ontario, samo na kratko da se javim (radim od dva popodne) a posto je andjelija , vec dala svoj doprinos (slazem se u potpunosti sa razradjivanjem istog).
Dodala bih samo par rci , u zelji da ti olaksaju i da znas da MOZES jedino da das sebi odobrenje da to i prihvatis. Nemas sta da izgubis osim STRAHA , strah se sa strahom hrani ako mu dozvolimo.
Ako mozemo sebe uplasiti sa svojim mislima , isto tako mozemo i umiriti sebe sa suprotnim realnijim mislima. Odluka je uvek na nama . Znaci nametljive negativne misli , menjati svesno u relne na TU i SADA, za razliku sta ce biti kad ce biti i sta je bilo.

mi, osecamo ono sto mislimo, zamenjivaj taj dialog sa pouzdanim istinitim mislima . np. "opet ce mi se dogoditi nezgoda u liftu" realno je " nezgode se ponekad dogadjaju , a to ne znaci da ce se uvek dogoditi ako su se jednom dogodile i ako se desi isto, sad znam kako mogu pomoci sebi i nece mi se nista desiti sto se vec nije prvi put" mislim korigujes ih onako kako tebi najvise daju pouzdanje. Ali rezultat dolazi samo sa radom prolazenja kroz to!
Ti mozes , ne sumnjaj u sebe i dokazi sebi da mozes!

Andjelija , pozdrav i isto sto si napisala je i meni pomagalo i pomaze kad treba.

Pozdrav svima na forumu , a ontario sa nasom podrskom i razumevanjem , tvojom odlukom ne moze da nema rezultata . Da , upravo i to ako treba da se uzme nesto za smirenje i dupla doza (sa dogovorom doktora) ma sve sto pomaze da da rezultat- zagrljaj jedinoj majci na svetu!
majabgd
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Nov 07, 2008 12:47 am

Post od majabgd »

Drago moje drustvo,drago mi je da vas ima toliko sa kojima mogu da podelim moja osecanja ali mi je zao sto nikako da se izvucemo iz nasih problema!
Andjo,cini mi se da zvucis mnogo pozitivnije nego ranije i drago mi je!Dobro je da si nasla balans i da uspevas da shvatis sta je iracionalni strah.Samo napred,nadam se da ce ti napraksi biti lepo!
Sto se mame tice jos ne znamo koju vrstu terapije ce primiti,ili u tabletama blazu ili jaku klasicnu hemioterapiju,zracenja nece biti.Oni ne mogu da se odluce posto je ona bas tezak slucaj s obzirom na sve bolesti koje ima.Ta blaza je za celokupno zdravlje bolja jer je operisala aortu,stitnu zlezdu i nema a vec je primala uzasno jaku hemioterapiju pre 6 god.Ima bolesno srce,krvne sudove.... videcemo u petak.Sestra je ima kamenje u bubrezima,jedan je verovatno izbacila i toliko joj je bilo lose da smo morali u urgentni..Imala je i upalu bubrega i m. kanala...Na ultrazvuku su joj nasli neke promene na jetri,mi se uspanicili mada dr. opste prakse kaze da to nije nista ali ce za svaki slucaj ispitati...Ne znam sta da vam kazem,bas mi je tesko,i9 kao i uvek ,fizicki se lose osecam i imam sve one simptome,lupanje srca,manta mi se u glavi,malaksala sam,trzam se nocu,uhvati me nesto kao groznica a nemam temp.,tipicno za stresove...Taman sam se jedno vreme dovela u red,umirila,posle prosle mamine operacije a to je bilo u proslom februaru,kad je prezivela,laknulo mi je...Bila sam na onoj ishrani(koje se sada samo delimicno pridrzavam).Pocela da vodim neki sredjen zivot kad opet ista prica,bolnice,pregledi,ni sama jos ne mogu da verujem sta nam se desava.U momentu kada je i sestru uhvatilo ovo ja sam mislila da cu da poludim.Idem ja na vezbe mada ne osecam da me umiruje,fizicki mi prija a i kad mi ne prija idem jer znam da je dobro za mene i da moram da istrajem,cesto me tamo uhvati da mi bude muka ili mi se manta ali znam da je od napetosti teram sebe da izdrzim.Samo mi je problem sto mi je nesto svaki dan,a sve je uglavnom na meni,sada je sestra bolje pa mi pomaze ali...Sta nam se sve izdesavalo dobro sam uopste normalna.Umorna sam,psihicki,druzim se ja,koliko stognem,vidjam se sa deckom,radim dosta,u ludilu sam od obaveza i kiad imam slobodan dan. i onda sam besna na sve sto i kad me uhvati nesto od svega ja nemam priliku da legnem,da se odmorim,da se pozalim nekom,kome kad su svi oko mene u gorem stanju a ja znam da je meni sve na nerv. bazi. Ako imate neku ideju pomozite!
ontario draga,sve se slazem sa Andjelijom,ja bolje ne bih umela da ti kazem!
Ljubim vas!Pozdrav za sve!
Korisnikov avatar
sara08
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Dec 05, 2009 12:24 pm

Post od sara08 »

samo da vas nabrzinu sve pozdravim
nemam pristup internetu ovih dana
ucim, idem na ispite, idem na pretrage i ide nekako
sutra vadim krv, pa moram na spirometriju, slikati sinuse i tako jos neke stvari zbog astme
sama sam u stanu i nekako mi je bed malo, no ajde , trudim se
prijasnjih dana mi je bilo onako, neki blesavi osjecaj cijelo vrijeme, pa malo blage panike, no nedam se
drzite se, pozitivno razmisljajte
puno vas sve pozdravljam :wink:
* Sve je moguće ako ne odustaneš od snova već na prvoj prepreci! *
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član

Post od ontario »

Mile moje prijateljice i prijatelju :P

Jako sam sretna jer vas imam uz 'sebe"za veliku podrsku,pa i ako posle svega pokleknem bicu vam do kraja zivota jako zahvalna.Drago mi je pa me razumete,znate da mi je tesko i da je sve protiv moje volje.Volela bih da zagrlim svoju majcicu,verujte mi drage moje,tesko mi je,nekada mi se ne zivi uopste,nekada nemam snage da se borim ali kada cujem i vidim vase prijateljske savete,savete osoba sa VELIKIM SRCEM opet mi misao nadode da se borim i da ne odustajem.Ne znam zasto smatram svoj zivot verdniji od drugih,kako stotine putnika putuje,pa kako njima tako i meni.Verujte mi sa takvom mislju sam putovala u nasu zemlju 2006 godine i posto je let jako dugacak,hvatao me neki strah kada su nam nocu prikazivali na ekranu da se nalazimo na sredini okeana :o :o :o
Ne znam odakle su mi tada bile te misli ali i tada mi nije bilo svejedno verovatno jer sam po dolasku u Kanadu tada prvi puta bila u poseti.Andelija draga moja,evo odma cu sve to da napisem u teku i da tako radim,hvala ti bezgranicno na savetu kao i mojoj Zoli i svima vama drugari sto ste pored mene.
Zole,Andelija koliko dugo to treba da radim pa da mi se misli pocnu preokretat?
Kako nasa Maja draga kaze,puno vedrije zvucis,jednostavno druga si osoba bas mi je drago.Vidis kako prije nisi verovala da ces pobediti,a sada shvatas kakav su speh napravila u zivotu.....bravoooooooo!!!!!!!! :P :P :P
Majo draga ja nisam bas neki primer ali koliko citam iz tvoga pisma shvatam:
ti moras pronaci malo vremena za sebe,da li ce to biti pola sata,sat nije vazno ali MORAS jer tim tvojim tempom dolazis do stanja teskog stresa.Ja sam to sve prosla,radila,kuvala,trcala prije udesa,nisam ni sama bila svesna kako mi je organizam slabio i kako se stres nagomilavao.Telo mi je govorilo kao i tebi STOP ali ga ja nisam slusala.
Proveravala sam i krv neznajuci razloge zasto bih se tresala nocu u krevetu,bilo mi je zima,pa vruce....a kada su mi nudili tablete ja bih bila ljuta i odbijala.
Draga Majo iz mog licnog iskustva mogu da ti kazem,da bih se ja obratila psihijatru i pocela na vreme sa lekovima jer sto duze cekas sve ce ti biti gore.Izvini sto ti to kazem ali moram jer si moja prijateljica ja ne bih da proces kao ja i da se bez veze patis,jer dani,meseci,godine prolaze.Ja sam propustila par godina uzalud,ne mogu ih vratiti i sama sam kriva za to.
Ne znam da li mozes da platis psihoterapeuta,odes kod psihijatra cujes njihova misljenja PA SAMA doneses odluku.Nemoj se plasiti jer nikoe tebe ne moze naterati na lekove ako ti neces ali ti mogu otvoriti oci da vidis u kakvom se stanju sada nalazis.To je jedan i jedini savet od mene i znaj da ti ga dajem draga Majo od srca :wink: :wink: :wink: pa ti razmuisli o tome.

Sara draga,drago mi je da mozes sama da se boris sa napadima,samo napred duso i sve ce biti uredu.Mozda su na ovo vreme malo depresivna,kazu to bude u zimske dane.Javi nam se kada budes imala vremena.
Draga moja Zole,kako je divno citati tvoje poruke ja ti se zahvaljujem od srca sto i pored toliko obaveza i posla nades vremena za mene.
Hvala vam STO ME DRZITE ZA RUKE I onda kada mi se citi da padam,drage moje mile prijateljice!
Draga moja Snezo,gde si nam ti danas?Kako si mi?Nisam sinoc citala pisma jer sam bila jako iscrpljena.Zvali su me iz bolice i sutra idem na stres test i posle podne kod svog lekara.Javicu vam se obavezno,jesi li procitala koje sam ti dala savete na kompjuteru???
Ljubi vas i grli vas Ontario i salje bezborj poljubaca :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član

Post od ontario »

Izbjegavaj negativne izvore, osobe, stvari i navike.

Vjeruj u sebe.

Ne odustaj i ne popuštaj.

Uživaj u životu danas; jučer je prošlo, a sutra možda nikada neće doći.

Čvrsto se drži svojih snova.

Ignoriraj one koji te pokušavaju obeshrabriti.

Učini to!

Voli prvo sebe i najviše.

Otvori oči i gledaj stvari kakve su one stvarno.

Preuzmi kontrolu vlastite sudbine.

Želiš to više nego išta.

Ubrzaj svoje napore.

Ti si jedinstveno biće. Ništa te ne može zamijeniti.

Naciljaj svoju metu i kreni prema cilju.

Daj više nego što si planirao dati.

Pokušavaj, nije važno koliko teško izgleda. Bit će bolje.

Praksa stvara savršenstvo.

Obitelj i prijatelji su skriveno blago. Potraži ih i uživaj u njihovom bogatstvu.

Razmotri stvari iz svakog kuta.

Učini da se to dogodi.

Nikada ne laži, ne varaj i ne kradi. Uvijek čini poštena djela.

Čitaj, proučavaj i uči o svemu važnom u tvom životu.

Prestani oklijevati.

Upoznaj sebe u namjeri da bolje upoznaš druge.

Dočaraj si to.

POGLAVLJE IZ KNJIGE: "SASTANCI - UPRAVLJANJE VREMENOM"
zola29
Aktivan član
Aktivan član

Post od zola29 »

majo , vidim da radis sve sto je u tvojoj moci. Svi smo mi ponekad u stanju pomagati najmilijima i svima oko nas , a ponekad trebamo svu pomoc koju mozemo dobiti. Tvoj majci i sestri zelim najbolji oporavak sto moze biti, a tebi da i dalje budes tako jaka i uradis ono sto je u tvojoj moci sa svom pomoci sto mozes dobiti. Od rodbine , prijatelja , strucnjaka , pa i nas virtualnih drugara.
Isto dosta moze pomoci pisajuci dnevnik , makar i nekoliko minuta dnevno napisati misli i osecanja , ne citati ponovo jednostavno da nisu u tebi sta ti padne na pamet bez kontrole samo pistai.

ontario, pitas koliko treba vremena da se misli naviknu na novu tehniku. Odgovor je onoliko koliko je potrebno. Prvu stepenicu si prosla , a to je da znas tacno koje su ti najace misli na koje ti negativno reagujes, dalje je da ih polako zamenjujes sa realnijim mislima koje ce ti doprineti da ne reagujes nego da ides dalje tamo gde ti zelis.

Zahvaljujem se na zahvalnosti. uvek je lepo primiti zahvalnost, a moj cilj je , ako ti i malo mogu izaci u susret da sto pre prevazidjes to stanje iracionalnog straha . Davno sam sebi obecala , ako ikad prevazidjem stanje u kojem sam se nalazila da cu svakom pruziti ruku kad treba i ako treba . Znam da sebe necu izneveriti u tome.

Meni je isto pomogao ceo tim dok nisam razradila ono sto je bilo potrebno da bi se izaslo iz tog kosmara koji me gusio. To je bijo Dr. Ivica , a zatim moj psiholog , koji me uveo u dubinu srzi problema, nekoliko kurseva , gde sam dobila tehniku i materijal sto mi je bijo potreban , a zatim moja cvrsta odluka i neodustajanje samo malo zastajanje kad je bilo potrebno :lol:

Pozdravljam vas sve , a ja radim popodne , po mom neke nezahvalne sate su mi udelili , ali ne mogu uticati na iste :roll:
Korisnikov avatar
andjelija81
Aktivan član
Aktivan član

Post od andjelija81 »

Majo,
tacno znam kako se osecas sada :(
sve sto ti se desava a ceka na tebe, svi problemi i tvoji i tudji. . . cine da pritisak i STRES budu ogromni.
moras naci vremena za sebe! ispuni obaveze koje imas prema drugima, bez mnogo razmisljanja o istima, samo uradi .. .
ali posle svega moras naci ventil za sebe! :wink:
koliko vidim dobro ti ide, ides na vezbe, vidjas se sa deckom, drustvom . ..al nem oj biti u ludilu od obaveza, da ne bi mislila. . . uspori. i daj sebi vremena da se i odmoris i stabilizujes i oslobodis stresa .. .
nadji sta ce ti biti ventil - citanje ljubavnih romana, serija na tv-u, lezanje u kadi. . sta god od cega ce tebi biti bolje
pozdravljam te i slobodno pisi kada ti je lose, mi smo tu da slusamo! :wink:

zola, lepo je sto se trudis da pomazes :wink: lepo je znati da je neko ima iste probleme kao mi, a izlecio se! odmah se osecamo bolje. . .

Savet za danas

Ako postoje neka konkretna mesta kojih se plašite, jer mislite će vam se tamo "desiti nešto", ili vas zadesiti napad panike - nemojte da zaobilazite ta mesta, već upravo treba da idete na ta mesta. Vaš oporavak se nalazi na tim mestima!

pozdrav svima! :wink:
Korisnikov avatar
andjelija81
Aktivan član
Aktivan član

Post od andjelija81 »

ŠTA JE STRES I KAKO SE NOSITI SA NJIM

STRES
Svi smo već odavno čuli tu reč i svi smo već odavno svesni kako savremeni način života ne ostavlja čoveku dovoljno vremena da napuni baterije za nošenje sa stresom koji donosi sutrašnji dan. Ali, niko nas, nažalost, ne pita kako nam je i da li smo napunili baterije, svi već imaju dovoljno svojih briga i problema i svi su ubeđeni da je baš njima (naj)teže... Mi se sami moramo pobrinuti za to da napunimo vlastite baterije koje smo ispraznili u nošenju sa životnim obavezama i svakodnevnim stresom, a o traumatskim i kriznim događajima i doživljajima da i ne govorimo.
Zato, dragi moje moje i dragi moji, hajde da pobedimo taj stres! Prva stepenica je zapravo definisanje samog problema, jer jasno moramo odrediti šta je to stres, kako bismo se uspešno mogli izboriti sa našim svakodnevnim „dragim“ drugom po imenu Stres...
Za početak, dovoljno je da otvorite bilo koji rečnik sa engleskog na vaš maternji jezik i naći ćete našu „omiljenu“ reč u engleskoj verziji – STRESS, a pored koje stoji niz objašnjenja, kako to znači napor, pritisak, teranje, podvrgavanje pritisku itd. itd. Dakle, mogli bimo reći da je to pritisak kojem smo izloženi tokom svakodnevnih događaja, u raznim situacijama... Maloj deci je stresno to što moraju čekati da im se neko smiluje da ih ponese, pošto sami ne mogu hodati, školarcima je stresno u školi, domaćicama je stresno spremanje i čišćenje, kuvanje i pranje posuđa, koje guta kao živi pesak, svima je stresno razvlačiti ono novca što imamo do sledeće plate (ili penzije), zaposlenima je stresno na poslu, što od težine radnih zadataka, što od podmetanja od strane kolega i loših međuljudskih odnosa, a roditeljima, a pogotovo onim zaposlenima je stresno što moraju balansirati sa mnogo loptica: uloge supružnika, roditelja, radnika, domaćice... a o penzionerima da i ne govorim...

Da se razumemo, minimalna doza stresa je u nekim situacijama i poželjna, baš kao i minimalna doza treme... pod minimalnom dozom stresa se koncentrišemo da što bolje obavimo taj posao i dočekamo onaj predivni osećaj kada sve konačno prođe . .
Ali, ovdje bi najbolje bilo govoriti o tzv. dugoročnim posledicama stresa. Dugoročne posledice stresa su rezultat hronične izloženosti stresnim događajima, izazivaju hroničan umor i iscrpljenost, bezvoljnost, gubitak interesovanja i sl. Međutim, mogu se javiti i nakon jednog stresnog događaja.

Znakovi stresa i dugoročnih posledica stresnih događaja

Stanje stresa (u sebi i drugima) prepoznajemo na temelju 4 grupe znakova:
1. emocionalni (npr. tuga, teskoba, panika, ljutnja, osećaj krivice);

2. misaoni (npr. rastresenost – slaba koncentracija, zaboravnost, „opsednutost“ istim mislima);

3. telesni/fiziološki (npr. znojenje ruku, dlanova, lupanje srca, drhtanje ruku, bolovi u želucu);

4. ponašajni (plakanje, agresivnost, nekontrolisani ispadi, povlačenje u sebe, preterana upotreba alkohola, cigareta, kafe)

Jako je važno osloboditi se napetosti i umora koje stres izaziva, jer nas novi životni zadaci i obaveze čekaju, ne možemo ih „gurnuti pod tepih“, već moramo napuniti svoje „baterije“ kako bismo i uživali u životu i, kao bismo se kao takvi, srecni, raspoloženi i odmorni, lakše nosili sa budućim stresnim događajima...

Načini suočavanja sa stresom
Kakve će posledice neka stresna situacija ostaviti na nas u velikoj meri zavisi o našoj proceni situacije (zapitajmo se da li je to smak sveta?), ali i o tome šta činimo kako bismo je savladali ili lakše podneli (npr. borimo se, povlačimo se, mirimo se sa sudbinom itd.) Da bismo to postigli, služimo se različitim strategijama ili načinima suočavanja sa stresom kojima možemo:

1. nastojati IZMENITI stresor, odnosno izvor stresa;
2. prihvatiti situaciju kakva jeste, trudeći se da je vidimo u što boljem svetlu;
3. pokušati IZBEĆI stresore što više možemo.

Korišcenje načina suočavanja sa stresom zavisi od vrste događaja, od osobina ličnosti, iskustva, znanja itd. Zbog toga nema univerzalnih recepata o „najboljim“ načinima suočavanja. Jednostavno rečeno: ako procenite da vi licno neku situaciju možete jedino izbegavati, onda to ne znači da ste kukavica i nesposobnjaković, jer bežite od situacije. To samo znači da se vi, na najbolji mogući način, suočavate sa tom konkretnom situacijom.

Što se tiče MENJANJA STRESORA, o tome možemo puno govoriti. Ukoliko nam je stresor određena osoba koja je puna negativne energije i čije ponašanje u vama izaziva stres, postoji puno literature o popularnoj psihologiji o izlaženju na kraj sa raznoraznim vrstama problema u međuljudskim odnosima, o komunikaciji itd. Veoma je važno komunicirati... Nemojte odmah sve lično shvatati nego upitajte osobu šta je kontretno mislila, da izbegnete nesporazume i bezrazložnu napetost i stres... Objasnite osobi kako se osećate zbog njenih postupaka i reči i zamolite je da to više ne radi, a ako osoba nastavi sa tim, jednostavno zahladnite odnose i držite ih na nivou pristojnosti... bez obzira da li je reč o radnom kolegi, članu porodice, bračnom partneru... oprostiti je ljudski, ali mazohizam je uživanje u tome da nam drugi nanose bol, pa vi dobro razmislite ...
Ako je stresor neka situacija, izmenite sve što je „do vas“: pripremite se za ispit/prezentaciju i sl. ako je u pitanju vođenje domaćinstva, rešite se nepotrebnih stvari, bolje se organizujte, tražite pomoć od ostalih ukućana...

A što se tiče drugog načina nošenja sa stresom, prihvatanja situacije kakva jeste, trudeći se da je vidimo u što boljem svetlu - prvo što svi, ali baš svi moramo naučiti, a to je – voleti sebe, sa svim svojim nedostacima... A onda ljubav drugih prema nama automatski dolazi i ostvarićemo harmonične odnose u svojoj okolini koju ćemo napuniti pozitivnim vibracijama... Voleti sebe znači sve ono što znači i voleti druge: brinuti se o svom zdravlju, kao prvo i najvažnije! Morate pronaći vreme samo za sebe i raditi ono što volite... Nemojte se vaditi da nemate mesta. Nas je bilo puno, ali sam, još dok sam išla u osnovnu školu (tada nije bilo mp3 playera, walkmana i discmana kod nas da se kupe) postavljala kasetofon blizu i puštala sebi tiho muziku „na uvce“ i tiho pevušila u prepunoj sobi, kada je vreme bilo loše i nije se moglo ići u šetnju... Nema izgovora!!! Danas nas je troje u jednosobnom stanu, pa opet, uredila sam i ustaklila balkon, posadila cveće i ujutru i uveče
kafenišem uz predivan pogled i tihu muziku... to je mojih dvadesetak minuta...

Krenimo od samog početka dana:

Buđenje – birajte lepu melodiju na vašem budilniku, melodiju koja vas podseća na spokoj, sreću, sretno detinjstvo, bilo šta zbog čega nećete poželeti da se pokrijete pokrivačem preko glave...
Pre nego što ustanete prisetite se nekih lepih stvari i zahvalite Bogu, prirodi i životu što ste jutros ustali živi, zdravi i slično... Ako radite, prisetite se koliko ste srecni što imate posao i primate platu, a ako niste zaposleni, prisetite se kako možete spavati duže i ne morate izlaziti po ružnom vremenu ili kad se ne osećate dobro... Ako ste u drugom stanju i imate mučnine i sl. prisetite se kako nosite u sebi čudo života, Božji dar, a to je danas sve teže... Ako vas probudi dečji plač, prisetite se kako imate SVOJE predivno dete itd. itd. Nemojte razmišljati o obavezama i šta vas čeka i kako ne znate gde ćete i šta pre da uradite... Setite se da imate krov na glavom, vode, hrane, struju, odeću... Ništa nemojte shvatati zdravo za gotovo... Budite zahvalni na tom što imate...

Kada odete u kupatilo, ne nervirajte se zbog gubitka kose, loše frizure, požutelih zuba, celulita itd. itd. divite se što vas ništa ne boli, što ste zdravi i što postoje i stomatolozi i frizeri, i perike i fen i kozmetika i odeća kojom možete prikriti svoje nedostatke, ako ste baš toliko nezadovoljni...

A sada – vaše jutro: odvojite vreme za sebe, za ono što baš vama, lično vama najviše odgovara: kafu (ali ne na prazan stomak), čaj, molitvu, malo rastezanja i par minuta gimnastike, ranojutarnja letnja šetnja, pevušenje... Ovde moram napomenuti kako podstičemo mozak na lučenje „hormona sreće“ radom mišića pri fitnesu ili pevušenjem, pa ma kako nemuzikalno zvučalo naše pevanje.
Eto, tek ste izašli iz kupatila, a dan vam je počeo predivno, ako ste razmišljali pozitivno... Neki će reći: kakvo kupatilo, ne mogu da dođem na red, od tolikih ukućana koji ostavljaju dlake za sobom itd. itd. a ja vas pitam: šta biste kada ih ne biste više nikada videli i kada biste živeli u praznoj kući, ili kada ne biste imali kupatila i tekuće vode uopšte? Gledajte na pozitivan način, od kuknjave nikom bolje nije postalo niti bilo... Verujte, nismo ni svesni koliko loših misli prođe kroz našu glavu od kojih smo još više podložni delovanju stresa...

Bez doručka ne započinjite dan! To je jako važno, naročito za one koji imaju viška kilograma. O vrednosti doručka za lakše nošenje sa stresnim događajima koji su pred nama možete pronači u svakom časopisu... Popijte bar čašu mleka, pojedite voćku, samo nemojte odmah nakalemiti cigarete i kafu na prazan stomak, niste svesni šta činite sami sebi...

I kućni poslovi predstavljaju fizičku aktivnost koja može da se obavlja ugodnije, pevušeći, slušajući muziku i sl. a najlepši je osećaj života u urednom i neprenatrpanom prostoru.
Da vam dalje ne pametujem puno , gledajte sve pozitivno... Evo vam primer: jučer su mi deca trčala kroz kuhinju i u žurbi mi ispadne tanjir i razbijem ga... Samo sam zamolila decu da ne prolaze kroz kuhinju dok ne počistim pod, kako se ne bi posekli po bosim nogama, a odmah sam pomislila: „Super, još jedna prilika da ostalih pet tanjira poklonim nekome kome je potrebno, a da ja kupim nove, sad su stvarno jeftini“ Nema stresa! Uglavnom, jasno vam je kako je dobro pozitivno misliti, baviti se fizičkom aktivnošću, pevušiti...
Tu je i čitanje, bez čitanja ništa, makar par stranica na dan... Ako vam se ne sviđa knjiga koju ste počeli čitati, ne morate je pročitati, uzmite drugu, nismo više u školi da imamo lektiru...

Vaša ishrana je jako važna... što manje šećera, veštačkih boja, belog brašna... bićete zdraviji i smireniji... a što više vlakana, voća, povrća, omega 3 (nepečeni lešnici, orasi, riblje ulje) koja nije samo dobra kod povišenog lošeg holesterola u krvi, već deluje antidepresivno... Probajte, osetićete razliku, samo ne preterujte, sve ima svoje kalorije...

Sunčeva svetlost: znate sve o štetno UVA i UVB zračenju, ali znajte i ovo: depresivniji su stanovnici onih država koji imaju malo sunčanih dana. 15 minuta dnevno na sunčevom svetlu je dovoljno da se psihički dobro osećate, da budete opušteni i sretni (naravno, ako vam se ne događa nešto traumatuično u životu, ali i tada pomaže)

Boje i mirisi koji nas okružuju: svetlo plava smiruje i rashlađuje (zato dečaci, kao nemirniji obično nose plavo, kako bi bili manje nestašni), a leti se osećamo ugodnije u prostorijama sa svetloplavim zidovima, blaga zelena isto smiruje, odmara oči, narandžasta uliva optimizam, boja kajsije, breskve i svetle nijanse oker, bež, drap ulivaju optimizam, povećavaju apetit i osećate se ugodno u toj prostoriji, zaboravite kako vreme prolazi... žuta uliva optimizam, podstiče energiju i odlična je za koncentraciju i učenje... itd. itd. A o mirisima da i ne govorim, svi vec znate: lavanda smiruje, borovina opušta... a tek o mirisnim svećama tu i tamo, da i ne govorim...

I živite svaki dan kao da vam je poklon, juče je već prošlost, a sutra je sutra, jedino dato vreme koje zaista imamo na raspolaganju je od trenutka kada ustajemo do časa kada pođemo na počinak. Nemojte čuvati porculanski servis za specijalne prilike, nemojte sebi i ukućanima, koji su vam najpreči, servirati jelo i piće u okrnjenim i neuglednim posudama. Nemojte praviti kolače i neke komplikovane večere samo kada očekujete „važne“ goste. I ako živite sami, uživajte u svemu, ugodite sebi, pa onda i ljudima koje volite. A na počinak pođite uz čaj od kamilice, šolju mlakog mleka ili šta vas već opušta, pogasite svetlo, i uronite u svoju omiljenu posteljinu...

A o trećem načinu - to je tako jednostavno, da daljnje i detaljinije objašnjenje zaista nikome nije potrebno... Izbegavanje stresora je upravo to, ako nešto što kod vas izaziva stres ne morate trpeti, onda i nemojte! Ako vam se ne sviđa knjiga koju čitate, a niste u školi da vam je lektira, jednostavno je ne morate čitati... ako vam neka osoba ne odgovara, ne morate baš svaki put prihvatiti njen poziv na druženje... ako vas nervira muž koji pobudali svaki put kada igrač njegovog omiljenog fudbalskog kluba puca u stativu umesto da zada gol... a ne možete ugasiti TV, prošetajte, bavite se nečim drugim, niste obavezni da se i vi nervirate zbog toga...

Samo da napomenem da kod obavljanja nekih obaveza izbegavanje stresa na duge staze deluje kao guranje prljavštine pod tepih... onaj mali crv sumnje i osećaj vlastitog neuspeha nakon svakog izbegavanja obaveza nam ne da mira i svaki put smo sve slabiji i slabiji, krug koji se zatvara...
Ja sam to ovako rešila: postavim pitanje da li moje dete, moj muž i ja imamo koristi ili ne od takvog mog postupka, (najčešće je pitanje ne/druženja sa ljudima koji nam ne odgovaraju jer su zavidni, puni negativne energije i sl.) i onda zajednički donosimo neke odluke, tako je mnogo objektivnije...)
To je najlakše, ali nekada i ne valja: npr. učenje i polaganje ispita je stres, a šta bi bilo da sam izbegavala takav stresor? Jedino je bitno da procenite koliki vam je gubitak, a koliki dobitak ako nešto izbegavate...

evo nasla sam ovo, jedna pametna devojka je pisala na jednom forumu. pa. . mozda nekome posluzi :wink:
Korisnikov avatar
andjelija81
Aktivan član
Aktivan član

Post od andjelija81 »

13 koraka protiv stresa

Možete se spremnije suočiti sa svakodnevnim stresom kome ste izloženi - uz sledećih 13 jednostavnih saveta:

1. Opuštajte se svakodnevno
Nedostatak vremena nije opravdanje da svakog dana ne odvojite 15 minuta samo za sebe. Pronađite hobi koji vam je zanimljiv, izađite sa prijateljima, pročitajte dobru knjigu, počnite sa joga vežbama… odnosno, bavite se onim što vas opušta.

2. Preuzmite kontrolu nad svojim vremenom!
Uz dobru organizaciju lako ćete se izboriti sa obavezama. Planirajte dan što više možete. Utvrdite prioritete među obavezama i odredite kada i na koji način ćete ih najlakše i najefikasnije ispunjavati. Dopustite da vreme radi za vas, a ne protiv vas.

3. Neka vaš krevet bude vaše malo kraljevstvo!
Obezbedite sebi dovoljno kvalitetnog sna. Sigurno ćete spavati bolje ako sebi obezbedite kvalitetan dušek i kvalitetan jastuk. Obratite pažnju da su vaš dušek i jastuk napravljeni od materijala koji će sprečiti naseljavanje grinja u njih.

4. Odaberite fizičku aktivnost koju ćete redovno upražnjavati!
Izaberite fizičku aktivnost koja vam se dopada. Naime, svakodnevna fizička aktivnost, pored toga što je dobra za telo - dobra je i za duh i bolje raspoloženje. Samo 15 do 30 minuta fizičke aktivnosti tri puta nedeljno je sasvim dovoljno.

5. Razgovarajte i budite otvoreni!
Potiskivanjem emocija i nezadovoljstva u sebe - samo pojačavate doživljeni stres. Razgovor pomaže, jer ćete njime razbistriti glavu, a teret briga koje zadržavate u sebi će se smanjiti. Savet od prijatelja i poznanika će vam pomoći da budete opušteniji pri rešavanju svojih problema.

6. U smehu je pola zdravlja!
Smejte se što više možete. Smejte se glasno i od srca. Radujte se malim stvarima, uživajte u životu i svim njegovim lepim trenucima. Neka humor bude obavezan deo vaše svakodnevnice.

7. Sreću možete pronaći svuda!
... Samo naučite da je prepoznate. Sreća na dolazi iz spoljnih, materijalnih stvari. Možete je pronaći jedino u sebi. Prestanite sa beskonačnim razlozima i opravdanjima zašto ne možete da budete srećni. Naučite da primite kompliment, uživajte u sunčanom danu, razmišljate pozitivno i budite srećni danas.

8. Pozitivno razmišljanje je čudo!
Ne predajte se pesimizmu. Način na koji će se stvari razvijati zavisi samo od vas i vašeg načina razmišljanja. Usredsredite se na prednosti, i pokušajte da pronađete nešto dobro u svakoj situaciji. Kao što kaže stara izreka: "Sunce uvek dolazi posle kiše."

9. Savršenstvo postoji samo u vašoj glavi...
Zašto ne biste napravili poneku grešku? Nema potrebe da stalno budete u pravu. Svako je ponekad u krivu, i svako ponekad pogreši. Što pre prihvatite neminovnost svojih i tuđih grešaka, lakše će vam biti.

10. Praštanje je melem za dušu!
Samo pomislite koliko često ste ljuti. Na poslu, kod kuće, u prodavnici, banci… Da li stvarno besom možete promeniti nešto na bolje? Ne! Besom i mržnjom naškodićete samo sebi. Ne budite ljuti i naučite da praštate.

11. Radite i zabavljajte se u isto vreme
Ne dozvolite da vas posao uguši - postarajte se da imate i bogat privatni život. Ako je vaša svakodnevnica da ostajete duže na poslu, svaki dan, treba da se zapitate šta to treba da promenite u svom životu, i od čega u stvari pokušavate da pobegnete?

12. Zdrava hrana - za zdravo telo i zdrav duh!
Postarajte se da jedete raznovrsnu hranu. Izbegavajte “brzu” hranu punu aditiva.
Jedite puno povrća i voća. Izbegavajte unos nikotina, alkohola i kofeina.

13. Upoznajte sebe i svet oko sebe!
Pratite svoje reakcije na stresne situacije i pokušajte da reagujete drugačije sledeći put. Počnite da se navikavate na činjenicu da ne vredi da se nervirate zbog okolnosti koje ne možete da kontrolišete i menjate!
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član

Post od ontario »

Andelija predivno :lol: :lol: :lol: bas su dobri saveti :wink: Genije siiiiiiiiii!!! :P
Veceras sam umorna ali cu sutra da citam
Zole,mnogo znaci kada te neko razume,posebno ko je kroz to prosao.Podrska mnogo znaci,sve je tacno ja prvo moram da ucim kako da menjam iracionalne misli,pa ce onda sve nekako doci po sebi.
Bila sam kod lekara,sada mi je hs CRP-19,1 :o :o :o prosli puta je bio 11........sedimentacija mi je 38 mislim da je isto kao prosli puta.Dosta sam zabrinuta jer moj lekar nece da mi radi dalje pretrage,kaze ma mozda imas lupus :o :o :o cekam Avgust da vidis reumatologa,ja ne znam prevesti nalaze krvi a ona zna........jao kakva laz.....
Skoro sam se posvadala sa njim,suzdrzala sam se nekako jer to zaista nema smisla.Ja mu kazem pa hajde da ne nagadas uradi jos testova za srce za iskljucim mogucnost srcanog obolenja,a on meni opet ma to je reuma ili neka autoimuna bolest kao lupus......uh......bas sam sva nikakva veceras.Pa ja imam dvoje dece i on to zna,mora se naci razlog tako losim nalazima,sutra idem u Walk in Clinic/Zola ti znas sta je to......ja ne znam vise kome da se obratim,uh sto imam doktora nemam reci.... :cry: :cry: :cry:
Javicu vam se sutra,drage ja nisam pusila danas citav dannnnnnn......bas sam ponosna na sebe :P
Ljubi vas sve Ontario
Odgovori