VB nisam gledao, ne gledam uopste srpske tv kanale. Generalno ne gledam tv, veoma, veoma retko a ako gledam gledam nesto "pametno"
Jedan savet koji se tice citanja knjiga i "pridrzavanja pravila".
To ne moze da funkcionise tako, to stvarno ne moze.
Knjiga nikad nece resiti tvoj problem niti psiholog, niko osim tebe.
Oni jedino mogu da ti otvore nove puteve, alternative. Covek treba sam da pronadje ono sto je resenje za njega samog. Kako je doktorica meni rekla kod nekoga "pali" ovo a kod nekog nesto sasvim peto.
Bitno je da znamo i prepoznamo sopstveni problem i ne ophodimo se prema njemu kao necem sto nije normalno, ne sme da se desava itd...
Znaci, nema potiskivanja nikakvih misli, osecanja. Treba ih pustiti, prepoznati, da ne budem banalan ali ne znam kako drugacije i jednostavnije da kazem vec ovako: sprijatelji se sa tim stvarima.
Recimo kao jedan moj primer. Ja sam imao toliki bes u sebi zbog moje zadnje veze koja se prekinula da sam ludeo, kao zivotinja u kavezu!
Pa cemu moj bes koristi meni??? Nicemu.
Sad kad se setim nje i veoma cesto se setim jer ne moze covek zaboraviti nesto sto mu je bilo bitno samo sad sa tom razlikom kada primetim da o tome razmisljam kazem: "Cao Ivana, opet si svratila? Eh, bilo je lepo ali proslo" i nasmejem se, razmislim i prihvatam ono sto ranije nisam mogao, osecaj, misao da mene ne mogu napustiti jer sam bio dobar. Kako ne bi moglo, pa evo dokaza da moze, desilo mi se
Hocu da kazem da nema i ne smes striktno da se pridrzavas i drzis nekih pravila, saveta kao i sopstvenih misli, osecanja.
Pusti ih, pusti i strah da ti dodje ali pokusaj da ga prepoznas. Kad se trgnes i osetis se lose, mislis da je ovo sad stvarno kraj pokusaj samo sebe upitati "da li je ovo stvarno toliko uzasno? pa koliko puta sam prosla ovo vec? hiladu puta? i??? nista." Tako da tvoj strah nece polako imati cime da se "hrani" i polako ce popustiti, mozda jednog dana i nestati.
Cilj nije da "brisemo" nego da ublazimo sto jednog dana mozda i nestane.
Nemoj ocekivati rezultate za dan-dva. Eto, meni je trebalo 5 godina patnje, pa mesec dana seansi i evo me, izlazim, provodim se u jednoj meri koja me trenutno veoma zadovoljava. Naravno imam trenutke kad pokusava da me "napadne" ali ne bezim od toga, ne pipam se za puls itd... Znaci i to je proces koji traje ali pre svega trebas imati strpljenja i razumevanja prema sebi i otvorenost ka svom problemu.
Nema pravila, nema garancija, nema jedinstvenog leka jer smo svi drugaciji a lek je u nasoj "glavi"
Ja sam spominjao probleme, "simptome" koje ovde pisete mojoj doktorici i ona se samo nasmejala i rekla "vidis na koliko nacina se to manifestuje, nema nijednog panicara koji ima bukvalno iste simptome i osecanja prilikom napada, ali definitivno su ljudi sa panicnim poremecajem"
Eto. Nisi u nimalo goroj situaciji od mene, niti sam ja bio u boljoj situaciji od tebe.
Psihoterapija je proces koji ce ti otvoriti nove puteve, upoznati te sa svojim problemom i ponuditi gomilu mogucih resenja od kojih ce ti jedno koristiti sigurno.
Da dam jos jedan svoj primer. Nakon druge-trece seanse odem ja u kafic koji je nekih 50 metara od kuce. Rekoh sebi "bezbedna razdaljina" od moje "lekovite sobe"
Sednem narucim kafu i odjednom krene mene da napada. Pokusavao sam svom snagom da sugeriram, govorim sebi recenice koje su "trebale" da oteraju napad. Medjutim sta se desilo, bilo mi je sve gore! Ispricao sam slucaj doktorici na sledecoj seansi. Problem je bio u tome da sam potiskivao napad, insistirao na tome da nestane sa "magicnim recima" ali sve dok ga potisnes i ne pustis da "radi" svoje a ti uspes da ga samo posmatras kao nesto sto je deo tebe samog trenutno i nije nista fatalno neces znati da ga ublazis, znaci ublazis a ne brises.
Inace, mnogi panicari nakon nekoliko seansi "priznaju" da nemaju zelju da se oslobode problema, kao da im ta muka na neki nacin prija, odgovara. Cudno ali je tako.
Ja pisem i pisem, nadam se da vam svojim primerom mogu u vama probuditi iskrenu nadu da se stvarno suocite sa problemom i da ga krenete resiti.
Mislim da bih knjigu mogao napisati
Verujte u sebe, verujte u to da nacin postoji.