majja napisao:
mislim da svi moji "panicni" napadi mozda mogu da imaju veze sa Hasimotom ( i to sto mi je smanjena koncentracija, i to sto mislim da sam "otupela" da ne kazem da sam svesna da sam gluplja nego ranije

- ovo stvarno iskreno i bez preterivanja mislim), da sam cesto u afektu, sklona promenama raspolozenja, smanjenog libida i povecane depresije.

Ćao Majo. Odakle si iskopala ovo o Hasimotom? Ni ja nisam to našao, proćitao sam što sam mogao razumjeti jer je pisano terminologijom koja je razumljiva samo doktorima(odmah se sjetim doktora koje sam ja posjetio kad stanu objašnjavati nešto a ti bleneš kao tele)
A sad Majo vidi mene:Često zastanem na sred firme(dok sam radio)znaći krenuo negdje čovjek, po nešto, ali nema šanse da se sjetim po šta!!! I to potraje nekoliko minuta dok se ne sjetim
To me zabrinjavalo jedno vrijeme užasno dok nisam to shvatio kao rasejanost, ali nisam to imao dok nisam upao u ovo s...anje(opet oprostite ali nemam adekvatan izraz)
Da ne spominjem nezakljućanu kuću,kola,rebus koji moj mali prije riješi nego ja

, i milion stvari koje te stvarno navedu da si otupio skroz.
Ja

brojeve koje nemogu zapamtiti nikako čak jedno vrijeme sam svoj broj mobilnog zapisivao na displeju jer nisam mogao da ga zapamtim(sad jesam ali ga imam 4 godine) Zamisli blam golemi kad te neko pita za broj a ti veze nemaš,Odma ono kako si glup nemožeš zapamtiti šest cifri, i tačno ubjede te da si glupan. Rođendane djece,žene,roditelja.....nema
šanse da mogu zapamtiti
Raspoloženje, to je i kod mene stalno u velikom minusu pa u plusu.
Sitnica me može rastužiti do bola, ili do reakcije kad podivljam zbog banalnosti, neke sitnice, uglavnom je nešto nebitno.......
I sve to je isplivalo kad sam zadužio ovaj poremećaj.
Valjda čovjeka ovo svakodnevno"opipavanja i osluškivanja sebe"Slomi.
Pa onda nema volje za ništa drugo, nervozan,nikakav,nešto nije u redu itd....
Ali ja sam primjetio kod sebe da se sad to ponavlja periodićno. Mislim kad ti voda dođe do nosa, Znači jedno vrijeme možeš istrpjeti sve tegobe ono ladno, ali ipak dođe dan kad se sve to sruši pa onda jovo nanovo. Sad je nebitno šta, i kod mene je uvjek nešto "novo"neki novi simptom,nešto pročitah, i tako u krug.......
Sad dobro bi bilo da DR Ivica nešto kaže o Hasimoto dijagnozi i kako se to utvrđuje jer i ja sam to pročitao, i nevjerovatno koliko to liči na sve ove nabrojane tegobe i nije čudo što čovjek pomisli e to je to.
Evo isjećka pa prosudite sami.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Encefalopatija može da se manifestuje u vidu multiplih epizoda sa slikom cerebrovaskulnog
insulta (kao vaskulitis) i kao difuzni, progresivni tip u kom dominiraju demencija i psihijatrijski
simptomi. U obe forme mogu da se jave stupor, koma, mioklonus i epilepticki napadi [15]. Najcešci
neurološki znaci Hashimoto encefalopatije su kognitivni i bihevioralni poremecaji, kao i fokalni
i generalizovani epilepticni napadi. Opisani su i mioklonus, tremor, horeicni pokreti, poremecaji
ravnoteže i hoda, halucinacije kao i tranzitorna afazija, amnezija, i glavobolja [13]. Epilepticki
napadi mogu da se manifestuju i kao status epilepticus, pa i da dovedu do smrtnog ishoda
[16,17]. Chong sa saradnicima je na osnovu analize svojih pacijenata i opisanih slucajeva do 2002
predložio tri kriterijuma za dijagnozu Hashimoto encefalopatije: 1. poremecaja svesti, 2. odsustvo
virusne ili bakterijske infekcije CNS-a i 3. postojanja visokih koncentracija (titra) antitiroidnih
antitela [18].
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Iako mislim Majo da nema veze sa ovim gore,jer svaki simptom ovoga poremećaja je u dlaku isti sanekom somatskom bolešću,bilo kojom ja ih imam čitavu paletu od šloga pa sve do srčke....
ČAO