anksioznost posle virusa!!!

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: anksioznost posle virusa!!!

Post od majja »

astrica.lukic napisao:Ankcioznost..prvi put sam cula za taj ..da ga nazovem poremecaj, pre par meseci..i pitam se zasto je ta tema tabu tema..
Bila sam jaka osoba koja je vecinu detinjstva imala stresno zbog porodicnih problema..noslila sam se sa njima. onda sam sa 19.god dozivela tesku saobracajnu nesrecu i posle silnih operacija, 9 dana provedenih u komi, ja sam uspela da se izvucem. Sledio je dugogodisnji oporavak i sada sa 35.god. imam cerkicu od 9 god. radim i zivim kao vecina ljudi oko mene.
U 21 god.zivota prvi put mi se desilo da osetim sve ono sto ankcioznost podrazumeva...imala sam vrtoglavice, lupanje srca, strah, paniku..posle svih mogucih analiza, magn.rezonance, itd..receno mi je da sam izvanrednog zdravlja i da sam se oporavila fizicki..
Dosla sam u situaciju da vristim na sav glas, jer kako je moguce da sam ok, kada pocinjem da ludim, ne zivim normalno, strahovi..posalju me kod psihijatra, koji ne spominjajuci datu rec, prepise bensedin i kaze da je na nervnoj bazi..
I tako..prepustena sama sebi, dodjem do nekog u to vreme, xanaxa, koji mi jeste pomogao, ali cinjenica da sa 21 pijem antidepresiv ili sta vec, ubilo me je u pojam..borila, pricala sama sa sobom.. problem je taj sto nikada ne znas kada ce nastupiti i sta je okidac zapravo za to..jednom sam na koncertu simf.orkestra opustena i prepustena raznim kompozicijama u jednom trenutku osetila kako mi se vrti, malaksalost i gusenje..izletela sam sa koncerta ne shvatavsi sta se desava..
Od tada do sada sam na bromazepamu..osim devet meseci trudnoce kada ni u jednom trenu, sekundi nisam osetila ni a od ankcioznosti..
Manje-vise, kao da sam naucila da zivim sa tim, ali nisam izlecena.
E sada mi treba savet..pomoc..
Idem na letovanje u C.G. sama sa detetom..muz ne moze, a njoj mislim da ce propasti svet ako ne ode..zato ja kao majka moram i zelim da je odvedem..olaksavajuca okolnost je ta sto tamo imamo prijatelje, ali...pri pomisli da idemo vozom, sama sa njom..osecam da me polako hvata panika...pokusavam da ne mislim na to..ali tu je..osecam..ja to moram da uradim, da dokazem sebi da mogu, ali sta ako krene frka negde kog Kolashina..ne bitno, na pola puta..gde nemas kud..sta da radim???
Isto što i svaki put- da sačekaš da prodje!! :lol:

Jedno vreme sam i sama kulirala te napade, ali su sada počeli neki novi simptomi i skokovi pritiska koji se nisu pojavljivali ranije, pa sam opet na sve što mi se desi, počela dodatno da paničim... :-?
Korisnikov avatar
andjelija81
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Apr 05, 2008 1:44 pm

Post od andjelija81 »

astrica.lukic napisao: Od tada do sada sam na bromazepamu..osim devet meseci trudnoce kada ni u jednom trenu, sekundi nisam osetila ni a od ankcioznosti..
pitanje za astrica.lukic: kako si se osecala u trudnoci? zar se strahovi nisu pojacali (sta je sa bebom, da li je sve u redu itd. . ). u istoj sam situaciji, zato pitam!

majja napisao:ali su sada počeli neki novi simptomi i skokovi pritiska koji se nisu pojavljivali ranije, pa sam opet na sve što mi se desi, počela dodatno da paničim...
identicno. zanima me da li se smeju ignorisati skokovi pritiska (npr 135,140) i skokovi pulsa (100, 110. . .najvise 165 :o) ako je razlog anksioznost i da li je pogresno piti simptomatsku terapiju (propranolol)?
ranije sam mislila da imam tegobe zbog prolapsa, sad vise nisam ni sama sigurna. :roll:
kazu da uz prolaps ide cesto i anksioznost, ZASTO nije mi jasno??
na poslednjem ultra zvuku mi je videla fibrozu, na mestu gde taj zalistak 'udara'. .koliko je to opasno?

molila bih doktora da odgovori na prethodna pitanja + sme li se persen piti u trudnoci?
astrica.lukic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jul 14, 2010 3:12 pm

Post od astrica.lukic »

pitanje za astrica.lukic: kako si se osecala u trudnoci? zar se strahovi nisu pojacali (sta je sa bebom, da li je sve u redu itd. . ). u istoj sam situaciji, zato pitam!

Plasila sam se trudnoce, i mogu reci da nisam svojom voljom ostala trudna..saznavsi da jesam, posle soka..nekako je sve pocelo da se menja..ne mogu ti reci sta je to jednostavno saznanje da cu postati majka, u meni je pocelo da budi pozitivna osecanja, ali nisam smela da prekinem sa poslom..nisam smela da imam previse slobodnog vremena..i pored visokorizicne trudnoce, kontrakcija i raznih lekova za odrzavanje..ja sam radila do osmog meseca i mislim da sam prvi put pustila stvari da se dese...bila sam smirena i nasmejana trudnica..inace sam uvek napeta..a nagrada mi je bila kada odem kod lekara i on mi kaze da je beba dobro i da se lepo razvija...valjda sam prvi put bila svesna da neciji zivot zavisi od mene, stvorila sam krug ja sam dobro-ona je dobro-ja sam dobro.
Rodjena je na vreme, cista desetka i izrasla u predivnu i pametnu devojcicu..bilo je posle porodjaja problema..jer niko nije znao da me opusti..problemi sa mlekom i svi sve znaju najbolje..prvih 40 dana bilo je za mene uzasno..sto se toga tice, mogu pravi i iskren savet da ti dam..ako nemas nekoga ko ce te tada smiriti..ako krene mastitis, problemi sa mlekom..ne dozvoli pametovanja, pod MORA dojenje..pritisak se vrsi, ti postajes uplasena i prenosis na bebu i eto ti loseg kruga..opusti se, ljubav se radja postepeno kao i povezivanje, mleko ne ide, ima vestackog..samo polako, glavu gore i niko i nista nije bitnije od tebe i deteta..donosis najdragocenije nesto na svetu..novi zivot i neka ti to bude u svakoj teskoj situaciji, misao, pokretac..neka ti to bude sve..ako mogu bilo kako da ti pomognem, posavetujem..reci..lakse je kada imas nekoga ko to razume, jer onaj ko nije osetio tako nesto..ne moze znati kako je.

identicno. zanima me da li se smeju ignorisati skokovi pritiska (npr 135,140) i skokovi pulsa (100, 110. . .najvise 165 :o) ako je razlog anksioznost i da li je pogresno piti simptomatsku terapiju (propranolol)?
ranije sam mislila da imam tegobe zbog prolapsa, sad vise nisam ni sama sigurna. :roll:
kazu da uz prolaps ide cesto i anksioznost, ZASTO nije mi jasno??
na poslednjem ultra zvuku mi je videla fibrozu, na mestu gde taj zalistak 'udara'. .koliko je to opasno?

Fibroza??zar to nema veze sa jetrom..ja sam imala to imala, ako pricamo o istoj stvari..
zola29
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Dec 20, 2007 4:21 pm

Post od zola29 »

Majjo , nadam se da ti je malo bolje? ma kad se pomesaju emocije sa ovim toplim letnjim danima , pa se celo telo pobuni.

Dakone , ti moras biti jaci od neznijeg pola da nam das snage.

Dobro imamo Dr. Ivicu, pa nam daje podrsku i strucnu pomoc da nam svima bude najbolje sto moze. Hvala Dr Ivice za sve !

Andjelija ,tople cestitke za tebe i bebca koji ce doci na svet!

Astrica ti je odgovorila tako lepo s'puno ljubavi da sam se ja sva raznezila .

Ja se zamori od ovih dugih visokih temperatura, kad dodje do 40-42C (a bilo je vec nekoliko puta sa toplotnim indeksom) ne idem na posao jer ne mogu da se izborim sa aritmijama , a sve do 36C nekao odradim radno vreme sa nekom jadnom kondicijom.

Pozdrav svima i kako Dr Ivica kaze da se drzimo!
Za drugarstvo i druzenje!!!
Korisnikov avatar
andjelija81
Aktivan član
Aktivan član

Post od andjelija81 »

ako sam ja dobro razumela, fibroza znaci zadebljao zid na mestu gde zaslitak udara. . .. :roll:
Korisnikov avatar
andjelija81
Aktivan član
Aktivan član

Post od andjelija81 »

zola29 napisao: Andjelija ,tople cestitke za tebe i bebca koji ce doci na svet!
vidim da sam neke dovela u zabludu i izvinjavam se. NISAM trudna, ako da Bog mozda cu biti. . . ...
samo me je zanimalo izkustvo zene koja je bila u situaciji koja mene muci.

astrica.lukic, hvala ti PUNO!! jako sam zadovoljna odgovorom. :D
astrica.lukic
Novi član
Novi član

Post od astrica.lukic »

Nema na cemu, tu smo da pomognemo jedni drugima..
Srecno! :D
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

Fibroza je (kao) ožiljak.

Kod mene se stanje malo stabilizovalo, mada ništa konkretno nisam uradila, išla sam da zakažem za štitnu i pozlilo mi je u bolnici koliko je odvratna, ono liči na napušteno atomsko sklonište, smetlište i otpad, a ne na bolnicu. Mrak, hodnici prepuni starih i iznemoglih ljudi, zagušljivo, sve smrdi na ustajali urin..užas.....mislim da sam prvi put doživela PRAVI panični napad. Ono što mi se uvek dešava nije ni nalik ovome, bukvalno sam jurila kroz hodnike samo da se dočepam vrata i nestanem odande, ono je jezivo. Uslovi za rad su katastrofalni što se doktora tiče, a i za pacijente je pravi horor.

Da sam se akala na faksu 6 godina (u najboljem slučaju) i da sam primorana da radim u ONAKVOJ ustanovi, ja bih se ubila u pojam. Ono je zlo!! Stavljaju kocke po Bulevaru a bolnice u onakvom stanju - pa to je zločin!!! :evil:
Korisnikov avatar
dakon
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jun 15, 2006 7:16 pm
Kontakt:

Post od dakon »

E majjo nije to nista da vidis samo nasu bolnicu u sarajevu mislim klinicki centar republike srpske za sarajevsko romanijsku oblast, ma to nema ni u prici opis.....nema opisa dojdes sa upalom slijepog crijeva sanse da "draufnes" su 50 posto na rutinku operaciju, evo neki dan covjek je otisao da mu srede ligamente i on im umro na stolu, ma katastrofa.
A vazdusne linije mozda 6 km nalazi se bolnica u federaciji, nije nesto ali su ljudi strucniji i imaju opremu, a fazon ti je sto nemozes da se tu ubacis zbog entitetskih razlika.
Ma uzas i kod nas, ja to zovem nasa srpska posla :-? :-? :-? :-? :-?
Slika
Slika
Slika
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Ovo je jace od mene :D :D :D :D

STA ZAKLJUCUJEMO?

UKUNUTI OBAVEZNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE, VRATITI PARE LJUDIMA I NEKA SE LECE GDE HOCE, KO LJUDI!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
astrica.lukic
Novi član
Novi član

Post od astrica.lukic »

Vratila sam se sa mora..moram da kazem da je put prosao fenomenalno..opusteno..bez panike..
Prijatelji su nas sacekali na stanici i punih deset dana smo iskoristili max.
Obisli smo veci deo C.Gore, od Ulcinja do Kotora..fantasticno smo funkcionisali..cak sam dobila kompl.kako sam jedna sposobna i organ.osoba..koja je na sve spremna...i sve je bilo super dok se jedno vece u Kotoru nisam udaljila i izgubila dete i prijatelje sa vidika..to je trajalo samo par sekundi, ali dovoljno da me izbaci iz moje pribranosti i da nastane panika..
Koji mi je ...uspevala sam da se snadjem u manje vise, svakoj situaciji, super funkcionisem...ali kada u trenu izgubim neku sigurnost..ja se gubim...bar sam shvatila da ta ankcioznost, definitivno, bar u mom slucaju, ima neke veze sa tim nekim filingom zastite i sigurnosti..i ako u trenu ostanem bez ta dva osecaja..krece panika...
Eto, nadam se da nisam dosadna, samo sam zelela da podelim jos jedno..hmm..iskustvo sa vama..
Pozdrav!
Jasna60
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Sep 23, 2006 12:07 am

Post od Jasna60 »

Jeste, dr. Ivice, ali sta raditi kad vas privatnici uhvate u masinu?
Jedno pitanje - ima li svrhe raditi magnetnu rezonancu bez kontrasta?
Korisnikov avatar
dakon
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jun 15, 2006 7:16 pm
Kontakt:

Post od dakon »

Pozdrav svima, samo da mahnem jasni pozzzzzzzzzzzzz.................. :wink: :wink: :wink:
Slika
Slika
Slika
SnezanapP
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Jan 18, 2010 4:14 pm

Post od SnezanapP »

Astrice,citajuci tvoje potove kao da gledam sebe u nekim proslim danima...poz :)
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Jeste, dr. Ivice, ali sta raditi kad vas privatnici uhvate u masinu?
Jedno pitanje - ima li svrhe raditi magnetnu rezonancu bez kontrasta?
Pa, kako kazeu amerikanci. postoji za sve "second opinion". Ako mislite da vas neko "muva", proverite kod drugog. A privatnici nisu bas tako blesavi da ljudima otimaju novac laznim dijagnozama i sl. - jer na njih se gleda mnogo vise i strozije nego na lekare u drzavnom zdravstvu. Zar da izgubi neko dozvolu za rad zbog jednog uputa vise? Radim poluprivatno (podeljeno) i verujte mi, nisam sreo kolege koji u privatnoj praksi brljaju. Stepen diletantizma i neznanja u drzavnom zdravstvu je nemerljivo veci i ako je ista ovde u Srbiji "masina" u koju su uhvaceni pacijenti, to je drzavno zdravstvo, suma propisa RZZO i besmislen sistem obavezne zdravstvene zastite koji sitit nerad i neznanje i cedi novac od svih nas.

MR bez kontrasta se moze raditi - ako se ciljano snimaju pojedina tkiva i organi. Sve zavisi sta se snima i zasto.

Sve najbolje.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Odgovori