Minjab, prica je bila na 173. strani, ali sto se tice mog citata, totalno niko na svetu ne bi mogao da skapira o cemu se radi. Stupid Pedja

...
Sto se Dr. Ivice tice, covek je potpuno u pravu. Za koji mesec ovo vise nece biti "doktor.rs", nego "druid.co.yu" ili "alhemicar.co.yu". Mnogi forumi su totalno skrenuli sa cele price i vec se oseca kako neki ljudi pocinju da koriste celu pricu da zarade ili propagiraju svoje sektaske ideje. Nisam bio tu kada je radila neuropsihijatrija, ali mogu da zamislim...
Osnovna ideja cele ove price je valjda da ovaj sajt sluzi ljudima sa raznim zdravstvenim problemima da razmene iskustva sa drugim ljudima koji imaju iste te probleme i da se pokaze malo solidarnosti i ljudskosti, jer to mnogo znaci i uliva nadu. Naravno jako su bitan deo i ovi divni lekari koji trace deo svog slobodnog vremena da bi malo pomogli i na ovaj nacin i mislim da je Hipokrat bas to imao na umu...
Elem, pojavljuju se neki zlikovci koji pokusavaju da iskoriste ljudsku bedu, neznanje i tesko zdravstveno stanje da bi pokusali da prodaju neki svoj lek ili eliksir zivota, ili otvore vrata "pravog" zivota u duhovnom sjedinjenju sa nekim visim, apstraktnim bicem, pa se onda sve to fino naplati... Znam, imao sam iskustva sa sektama. Skoro sam negde na onkologiji citao neke postove gde se ljudima ispira mozak pricom kako je hemioterapija losa, pa se pozivaju na Lancea Armstronga (biciklistu, koji je btw, primao hemioterapiju i ostao ziv) i Janeza Drnovseka (slovenackog predsednika koji je umro pre neki dan). Sve bi to bila sloboda misljenja i ok, da se na sledecoj strani ne nalaze linkovi na sajtove gde neki zli nadrilekari zeljni brze zarade, ne prodaju cajeve koji lece rak za po 500 evra.
Isto tako je neki lik krenuo da tupi o Bogu, pa je onda neki "drugi" lik postavio link koji usmerava na neki sajt koji (najverovatnije, prodaje Boga za lovu) kao odgovor ovom prvom.
Sad se ja pitam, sta se desava u glavi nekoga ko oboli od nekog karcinoma i vidi reklamu za proizvod koji leci rak. To je njemu slamka spasa...
Sta se desava u glavi nekoga u teskoj depresiji kome se nudi izlaz iz svih duhovnih i telesnih patnji putem Boga i njegovih svestenika sakupljaca materijalnih dobara, posto ni vera vise nije besplatna. Tu ne govorim ni o pravoslavlju ni katolicizmu, niti o nekim vidovima protestantizma, ne pricam ni o islamu, ni o judaizmu. Pricam o sektama.
Zbog svega ovoga, a i jos mnogih stvari, potez jednog lekara kao kulturnog i coveka ciji je cilj da pomogne drugima, je sasvim razumljiv, posto on ne bi trebao da bude neko ko ce da ucestvuje u takvim stvarima. Verujem da sve to jako vredja njegovu inteligenciju, jer da sam ja lekar, osecao bih se jako glupo i lose zbog toga.
Nije problem ni u nevaspitanju, jer se neke stvari iznose iz kuce i to se ne moze spreciti, a niko nece nastradati od toga. Problem je u zlobi i pohlepi i sposobnosti nekih ljudi da na razne nacine spuste rec i pojam "covek" na najnizi moguci nivo. Medjutim, u ovakvoj zemlji cuda gde se Kosovo ili sta god (nemam nameru da pricam o politici, vec o ljudima) brani kradjama patika i laptopova, gde lekari proizvode extasi, gde politicari kradu, a navijaci politice, gde se obecavaju reforme, a kasnije se reformisu obecanja, gde mozes da bijes zenu, gde je normalno kraduckati, gde je normalno platiti ispit, gde je drustvo ispred tebe postavilo sve one koji su gluplji i nesposobniji od tebe, gde su svaku sferu zivota zaposeli kriminalci i neki politicari (ako uopste ima razlike)... U ovoj zemlji je sve moguce, pa ne treba da iznenadjuje pojava takvih stvari koje smetaju Dr. Ivici... Treba da nas boli...
Pozdrav, sad sam pao u totalnu depresiju pisuci ovo

Ljubim vas sve
Cogito ergo doleo....