Donacija jajnih celija/ povisen FSH/ smanjenja rezerva jaja

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
marriprug
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jan 22, 2008 2:06 pm

Post od marriprug »

Draga Ivana, nema razloga da ne prokomentarises, niti bih se ja ljutila, niti ja mogu da pobegnem od toga, to je tako i ja to ne mogu da promenim. Mozda je to trenutno, mozda nije, mozda je od pilula, mozda nije, ko ce ga znati. Ja se prvi put srecem sa ovakvim problemom i bilo bi mi drago da cujem svakog ko ima sta da kaze na ovu temu, bilo to negativno ili pozitivno.
Svi smo mi razliciti, svaka je zena za sebe i ne mozemo se svi svrstati u isti kos. Tako da ja nijedan komentar necu shvatiti zdravo za gotovo, samo bih zelela nesto vise da saznam na ovu temu. :P
Mini
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Avg 27, 2007 5:07 pm

Post od Mini »

Ivana - kako si nam ti? Kakko bepci? Jesi ih gledala na u/s... Kad si due? Jel te mama mazi, pazi?

Sto se tice kosulja........Naaaaaaaaaaaaaah.... Mene mama naucila odavno da se ne petljam u laundry... Svako uvek radi svoj... Ja sam moj radila od moje 10 te god... Mnoge moje drugarice se bece na to, ali ovde je busy life, kao i kod tebe i nemam vremena ni za sebe... tek stizem... Ali obavljala sam sav shopping, cleaning i kuvanje... Kao on ne jede ionako... Moram malo da ubacim tough love... :evil:

Mari - da to je tacno - visok estradiol potiskuje pravu vrednost fsh ... Jednom kad fsh skoci, to pokazuje smanjenu rezervu... Drugi indikator su ti skraceni periodi ie 23 -4 dana... To su ti prvi znakovi peri-menopauze... Sto znaci kreci u akciju sto pre... To nema cesto veze sa godinama... To sto ti imas samo 31, - plus je da su ti jaja jos dobrog kvaliteta, alil imas manji broj nego sto bi trebalo da imas po kronoloskim godinama...
Promeni dijetu, uzimaj vitamine, antioxidante, probaj akupunkturi, smanji stres pa u akciju... Puno srece...

Anibla - koliko ti imas godina? Nesto ne mogu da se setim? Hvala na savetu... Slazem se totalno...

Nabla - cuvaj ti nama Nablonju... Navijamo za vas oboje.... :D

Lilika - 8 April.... pa ti si cudo jedno... Pasce jedna uskrsnja bebica... Kad se zberu sva jajca, bice tu opasno neko kvrckanje... Videces... Divno ostati trudna u sred proleca....pa dobijes bebce za Xmas.... Lovely, jobely! :lol: :lol: :wink: :D :D :P :P :P Pozdrav Lilimanu - kako je on... E zbilja kljukaj ga malo sa cinkom i belim lukom ili garlic supplementom... i riblje ulje.... OKi - doks...

Lisy - 600 evra wow - skupo.... Kod nas sigurno moze da se nabavi za manje... Ja sam ovde narucivala, neke varijante za 17 funti po tegli... i to mi se cnilo skupo... Mada nije bila cista mlec, ali mislim kombo polen, mlec ii jos nesto...
Ne bi ni tebi skodilo malo od toga....

Evo dosla s posla...presusio mi pisak... Odoh na kupanjce pa cu mozda na bazen ako stignem... da se malo izduvam... Eh ja se mozda doklackam do Srbije ako nadjem jeftine karte za Easter... Javim se ako je neko raspolozen za kaficu...
nabla
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 02, 2007 3:16 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od nabla »

Anibla, nisam sigurna da ce genska terapija zaziveti u dogledno vreme. Treba da prodje niz godina istrazivanja na misevima da bi se pocelo s istrazivanjem na ljudima i opet niz godina da bi se kao terapija uvrstila u standarnu proceduru.
Pre to gledam kao doprinos sadasnjih POF-ovki nekim buducim generacijama.
secam se da je dr. na UV-u video poprilican folikul sto mu se "nije uklapalo" u izmerenu vrednost FSH(oko 47).
Ja tu ne vidim nista cudno. Lily je nekih 10-tak strana unazad postirala text na nasem o POF-u. Sustina je u tome da se POF ne moze izjednacavati s klasicnom menopauzom, da za razliku od klasicne menopauze, kod POF jos uvek postoji povremeno izdvajanje folikula, a kod menopauze ne (a ako i postoji, velika je razlika u oplodnoj moci jc kod POF-ovke u odnosu na zenu u 50-tim godinama).
Da li su godine "menopauzovanja" bitan faktor za eventualnu sansu za "cudesno" zacece?.... Verovatno, ali ne i iskljucivo. Da se vratim na primer Cokolade (max fsh preko 100)....zatrudnela je nakon 5 ili 7 godina od uspostavljanja dgn.

Mince nasa, Lisy prica o maticnim celijama, ne o maticnoj mleci (royal jelly) :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Cekamo te na kafi za Uskrs :D

Ivana, izgubih se s tvojim nedeljama, a ima potrebu da ti odbrojavam, makar tiho u sebi :D

Lily, dobro Mini primeti...bice to Uskrsnje veselje :D

Marri, E2 preko 80, a prema nekim konzervativnijim docovima i preko 50 ukazuje na to da je rec o smanjenoj rezervi.
Nije nista cudno da posle kontraceptiva fsh bude veci, odn. da pokaze "pravu" sliku. Kontraceptiv suprimira aktivnost jajnika te zato snizava E2. A posto su E2 i fsh uzajamno povezni (negativna korelacija- kao na klackalici), kad se E2 spusti na "normalu" , fsh se prikaze u pravom svetlu. S obzirom da ti je u ovom ciklusu E2 ispod ref. vrednosti, realna vrednost tvog fsh je u rangu granicnog nalaza (izmedju 10 i 15)

Kod mene, kad nisam prethodni ciklus na kontraceptivu, fsh bude oko 10, a E2 izmedju 50 i 60. Posle kontraceptiva, E2 bude pozeljan (za stimulaciju)(oko 30), a fsh bude oko 13. Tako da je kod mene 13 realna vrednost.
Lovely, jobely!
al me razgali s ovim :lol: odmah asocijacija na Dellboy-a i Mucke
-ja'75,
-2 rana spontana
-max fsh 15; MTHFR heterozigot; 46,xx,17ps+ (mozaicizam broja kopija p53 gena), sve ostalo OK
-1 prirodni ICSI (Jevremova), beta=0
-1 IUI (Ivanovici), no results
-1 stim. IVF (Ivanovici), beta=0
marriprug
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jan 22, 2008 2:06 pm

Post od marriprug »

Hvala Mini, Nabla. Jasno mi je to sto pricate. Ali mi se sad namece drugo pitanje, koja je gornja granica vrednosti FSH da se krene sa stimulacijom?
Inace Mini, ja ceo zivot od kad sam dobila prvu menstruaciju imam kratke cikluse, znaci nikad nisu ni bili na 28 dana, vec uvek kraci 23-25. Tako da su se mozda moji jajnici poprilicno istrosili, jer ja imam po 15-16 menstruacija godisnje, a ne 12 -13, kako je kod onih zena koje dobijaju na 28-30 dana.
Mozda je sve to dovelo do ovakvog stanja.
Kiss.
Mini
Aktivan član
Aktivan član

Post od Mini »

Zavisi od klinike.... Na pr na ARGC ovde koja vredi za jednu od najboljih klinika u Engleskoj gornja granica je 10. Na nekim drugim pustaju sa vecim fsh ali ne idu preko 15 cak i u onim najpopustljivijim...

Medjutim neke klinike koje rade protokol sa blagom stimulacijom gde im je cilj da dobiju svega 2-3 folikule, uopste ne mere fsh .. No dobro je da proveris broj antralnih folikula i ako imas dobar br u tom ciklusu, stimulacija je vise likely da uspe, tj da dobijes bolje brojcice....

Tvoje godine su bitan parametar u pozitivnom smislu... ti mozda imas smanjen broj jaja ali ona su dobrog kvaliteta...

Proveri na ff site protokol od Laurab i Miranda7. One su isle u Jinamed u tursku... Obe ostale trudne, obe bilo poprilicno menopauzalne... Laura na kraju dobila triplete a Miranda - decaka... Protokol mislim da je bio kombinacija fsh 300 iu i 150 lh, Ova kombinacja daje bolji kvalitet jaja... Takodje su koristile letrozol, i estrogen da bi se umanjilo dejstvo letrozola koji istanjuje endo...
nina68
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Okt 11, 2008 4:17 pm

Post od nina68 »

Evo i mene.
U pravu si Nabla, ja prihvatam zdravo za gotovo sve sto mi doktori kazu. Svesna sam da cesto samo stite sebe time sto za sve sto ne valja krive mene i moje godine, ali sam isto tako svesna da mi sva znanja ovog sveta ne mogu pomoci da bas ja promenim ishod. Sreca je ogroman faktor u svemu tome. Umorila sam se od istrazivanja i ispitivanja, oni kazu, ja uradim i tako dok mi jednom ne kazu, e sad je dosta, gotovo je.
Juce kontrolni estradiol pred pocetak stimulacije, 28, dr kaze super, nisam nista pitala. Uradjen i uz, dva mioma kao i ranije, kazu ne smetaju.
Stimulacija krece u subotu. Odlucili su se za konjsku dozu od po 6 menopura dnevno, bez klomifena. Prosli put po pet + klomifen, pa su digli na sest. Videcemo kako ce ici. Divim se svima vama jer zaista znate dosta i o lekovima i o postupku, ali secam se da mi je jedna dr rekla kako joj je mnogo teze sa pametnim zenama, previse su svesne svega. Kad im dodje zena koja ne zna ni sta je fsh ni sta je e2, kod nje uspe iz prve.
Trenutno sam u fazi kao Lily, sredjujem kucu kao luda. Kao da ce svet stati, gomilam potrepstine po kuci, kao da ce ratno stanje. Razmisljam o savetu sestre Bobe, da treba da pijem pivo zbog sluzokoze. Mozda i treba mrtva pijana da prodjem kroz ceo postupak pa da me na kraju samo probude iz pijanstva i saopste mi betu, kakva god ona bila. Juce sam isla triput na kliniku, ujutro krv, u podne uz, uvece terapija. Pre zadnjeg odlaska popih pivo i posto slabo pijem bila sam sva kikotava i opustena kad sam otisla zadnji put. Mozda to i nije tako lose.
Mini, kad cujem za tu tvoju kliniku gde odbijaju vec sa fsh-om 10, pa mi smo onda sve za otpis! Bas su strogi...
nina68
Stalni član
Stalni  član

Post od nina68 »

Evo i mene.
U pravu si Nabla, ja prihvatam zdravo za gotovo sve sto mi doktori kazu. Svesna sam da cesto samo stite sebe time sto za sve sto ne valja krive mene i moje godine, ali sam isto tako svesna da mi sva znanja ovog sveta ne mogu pomoci da bas ja promenim ishod. Sreca je ogroman faktor u svemu tome. Umorila sam se od istrazivanja i ispitivanja, oni kazu, ja uradim i tako dok mi jednom ne kazu, e sad je dosta, gotovo je.
Juce kontrolni estradiol pred pocetak stimulacije, 28, dr kaze super, nisam nista pitala. Uradjen i uz, dva mioma kao i ranije, kazu ne smetaju.
Stimulacija krece u subotu. Odlucili su se za konjsku dozu od po 6 menopura dnevno, bez klomifena. Prosli put po pet + klomifen, pa su digli na sest. Videcemo kako ce ici. Divim se svima vama jer zaista znate dosta i o lekovima i o postupku, ali secam se da mi je jedna dr rekla kako joj je mnogo teze sa pametnim zenama, previse su svesne svega. Kad im dodje zena koja ne zna ni sta je fsh ni sta je e2, kod nje uspe iz prve.
Trenutno sam u fazi kao Lily, sredjujem kucu kao luda. Kao da ce svet stati, gomilam potrepstine po kuci, kao da ce ratno stanje. Razmisljam o savetu sestre Bobe, da treba da pijem pivo zbog sluzokoze. Mozda i treba mrtva pijana da prodjem kroz ceo postupak pa da me na kraju samo probude iz pijanstva i saopste mi betu, kakva god ona bila. Juce sam isla triput na kliniku, ujutro krv, u podne uz, uvece terapija. Pre zadnjeg odlaska popih pivo i posto slabo pijem bila sam sva kikotava i opustena kad sam otisla zadnji put. Mozda to i nije tako lose.
Mini, kad cujem za tu tvoju kliniku gde odbijaju vec sa fsh-om 10, pa mi smo onda sve za otpis! Bas su strogi...
Korisnikov avatar
tanja68
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Dec 18, 2008 5:05 pm

Post od tanja68 »

Nina generacijo skroz te razumem za to pijanstvo, stvarno nam je svima ovo veliki haos i fizicki i psihicki ali izdrzacemo :wink: . Ja evo vec padam u frku a imam jos 15 dana do prvog UZ. Vec sam skroz odlepila da ne znam sta cu. Prosli put mi je Kopitovicka rekla da posle transfera pijem po casicu kupinovog vina za opustanje i tako sve do bete. Sad cu da pocnem pre svega samo ne znam da li ce mi to biti dovoljno posto sam bas u frkisala. Zato se ovih dana i ne javljam da ne bi prenosila nervozu ali citam :oops: . Pozdrav za sve devojke da ne bi nekoga zaboravila. :wink:
Mini
Aktivan član
Aktivan član

Post od Mini »

Nina - ARGC ima logiku da love dobar mesec pa kad padne fsh ispod 10 onda rade ciklus... Nisam se dobro 'odrazila'.

No ima klinika kao UCH - koja je ovde univerzitetska klinika, gde ja nesreca ode prvi put, imala sam fsh 10.9 i nisu mi dozvolili da radim ivf nego me krkali sa IUI - gde sam pravila samo po jednu folikulu kao i u prirodnom ciklusu na poprilicno stimulacije... Totalno bezveze... Kad su mi dali GIFT imala sam 4, sto znaci 8 meseci ranije mozda bi nesto i ispalo, pa mi znala gde sam mnogo ranije... Bas sam se osecala totalno prevareno... Onda odem na ARGc, a ono 4 meseca mi nisu dali da cikliram i tako stigne moj 40... Na punoj stimulaciji samo 3 folikule ovog puta... Posle toga ciklus bez jaja u folikulama i zadnji sa cistom i Kraj price... Ima i ovde fuseraja... isto stvar... zavisi od srece i sa klinikma i sa ciklusima...

Nemoj da se stresiras... Odradi to, pa ces da vidis... Kako bude bice... Vino je bolje od piva... kazu... No mogla bi da popijes koju viagru jer podebljava lining... SEriously... Drago mi je sto nisi na klomidu jer istanjuje lining. Ja nikad nisam imala problema, ali taj jedini normalan ivf, meni od normalnog lininga ispao samo 5.7 sto je naravno bilo beskorisno... Nikad stvarno nisam imala sansu sa bilo kojim od tretmana a skrkali smo 20 i vise hiljada funti...Zali boze nerava i svega ostalog...

Cuvajte se svi... odoh na kupanjac pa na bazen...
MM postao nicer od kad sam ga preselila u dnevnu sobu... On na donjem spratu a ja gore... Nadam se da ce i ova mora uskoro prici kraju da znam vise gde sam... Odoh bas da vidim karte....
ANIBLA
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 2:28 pm

Post od ANIBLA »

Pozdrav svima!
Lily, molicu se za tebe u aprilu!
Mini, guram 41-u!
BMW, do Vujovicke sam dosla preko Ljubica;napisao je u izvestaju da je potrebna kontrola endokrinologa(dr.S.Vujovic) i ja s tim papirom otisla prvo na Polikliniku a onda u Institut za endokrinologiju. Uradila sam hormone 2dc; zatim,prestajem sa th i krajem aprila radim "brdo" analiza. Mislim da je Nabla u pravu i da mi Vujovicki sluzimo kao "materijal" za naucno-istrazivacki rad. Al' dobro.Kad sam tol'ke pare dala za bezbroj neuspesnih VTO, dacu i za nauku! Inace, predala sam molbu Komisiji za IVF (eticki komitet) i sada cekam odgovor, sestra mi je rekla da zovem za jedno mesec dana.
nabla
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 02, 2007 3:16 am

Post od nabla »

ANIBLA napisao:mi Vujovicki sluzimo kao "materijal" za naucno-istrazivacki rad.
Ne mislim da su analize koje radis nepotrebne za odlucivanje sta dalje u tvom slucaju. Znaci, analize koje placas su ti neophodne da se dokaze (sa svezim rezultatima) da ti je neophodna donacija. A analize koje ces raditi, a koje su Vuji potrebne za istrazivanje, radices besplatno.

Nina, Lily, kako ste slatke s tim sredjivanje kuce. Ja to pre gledam kao ritual kojim docekujete bebu :D
-ja'75,
-2 rana spontana
-max fsh 15; MTHFR heterozigot; 46,xx,17ps+ (mozaicizam broja kopija p53 gena), sve ostalo OK
-1 prirodni ICSI (Jevremova), beta=0
-1 IUI (Ivanovici), no results
-1 stim. IVF (Ivanovici), beta=0
lisy
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Maj 23, 2008 10:01 pm

Post od lisy »

SRECA,
BOLJE SE RODITI BEZ ONE STVARI NEGO BEZ SRECE

Nisam jos procitala tu knjigu , mozda bih trebala.............nesto me podsjeti iz vasih postova :lol:

POZZZZZZZZZZZZZZZZZ
nina68
Stalni član
Stalni  član

Post od nina68 »

Tanja drzi se! Moja frka nije zapravo strah od ishoda, gori od proslog puta ne moze biti, vise je to nervoza da li cu proci ceo tretman ili ispasti na nekoj krivini. Dakle i vino i pivo, ako sta para ostane, posle pravac odvikavanje... :D
Nablice, danas u histericnom spremanju pomerila sam sto za kompjuter i pocupala sto kablova, dragog skoro slog strefio, samo je trcao zamnom i ponavljao ja cu, ja cu...a ja kao luda zena, blizi se dan D, a jos je toliko toga. Sutra krece stimulacija, samo nek bude nesto...
Mini, meni se opet cini sve to kod tebe prebrzo, pa i ja napunih 40, i ima nas jos dosta. U Jevremovoj na prvom vadjenju krvi gledam spisak zena koje su pre mene, sve generacija...Jesi isla u skorije vreme na neku kontrolu, kako stoje stvari? Ti sve nas hrabris, a na sebe zaboravljas.
Ne pisem ti poruku jer bi se uglavnom ticala tvog muza, htedoh da ti prenesem iskustva, ali vidim da ti mnoge zene pisu slicne stvari. Dakle opsti je zakljucak da si ti divna, a on bi morao da se iz korena promeni da bi dosao na pozitivnu listu. Sta on zapravo zeli? Samo lamentira nad svojom sudbinom i vuce vas oboje nadole. Istina je da je tesko podici se svaki put i krenuti dalje. Iscrpi se covek i mentalno i finasijski, ali bitan je odnos vas dvoje dok sve to traje.
Svima ostalima pozdrav
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 21, 2008 11:25 pm

Post od Lily-an »

......ma, noćas nisam mogla da spavam...odnosno oboje....od uzbuđenja...............................................
nevena50
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Mar 13, 2008 11:21 am

Post od nevena50 »

Kristina! Petak je!
Sta rekla teta Goca? Čekamo :roll:
Poz...
Odgovori