Evo i ja da se ukratko predstavim. Najveci FSH 115, 1975. godiste.
Prvi put sam merila hormone krajem 2005., FSH se tad kretao od 39, preko 25 do 12 (7., 14. i 21. dan ciklusa). Tad su me stavili na CycloProgynovu nekih devet meseci i u to vreme su mi na folikulometriji vidjali folikule. Skinuli me sa terapije da vide da li su se ciklusi unormalili, posto nikad nisam imala cikluse na 28 dana , obicno oko 25 dana, ali se desi da bude i 19 i 35 dana, ponekad mi se u poslednje vreme desavalo da bude npr. 60 dana, zato sam i ne cekajuci onih godinu dana pokusavanja resila da vidimo da li je bas sve uredu, da ne gubimo vreme.
Posle toga dva stresna dogadjaja u porodici u kratkom periodu, posle kojih dobijam menstruaciju tek posle treceg stresa nakon nekih sest meseci. Onda sebi kazem kako treba vremena da se organizam vrati u normalu i oporavi od tih nemilih dogadjaja. Posto se i dalje nista ne desava, resimo da odemo kod Ljubica. Uradimo gomilu analiza, od hormona, antitela do kariotipa. U telefonskom razgovoru nam saopste ( ne Ljubic, nego njegova “takticna i osecajna” asistentkinja) kako nisam kandidat ni za VTO, s obzirom na moj tadasnji FSH od 24,8 (2. dc). Ne moram ni da pominjem u koji smo bedak pali. No, ne prihvatimo mi tako olako misljenje ginekologa, i na savet drugaricine kume koja je lekar odemo kod endokrinologa. Sve u svemu ispostavi se da ni svi endokrinolozi ne znaju svoj posao i tu izgubimo pola godine pod nepotrebnom terapijom za stitnu zlezdu, ne moram ni da pominjem da se radi o profesorki univerziteta. Meni malo bilo sumnjivo sto ona gleda samo stitnu zlezdu, kad mene zanima reprodukcija, pa resim da odem i kod reproduktivnog endokrinologa, prosvrljam po internetu, vidim da ovde Nabla pozitivno pise o njoj, i sa jos jedne strane cujem isto dobro misljenje, i eto nas kod nje prvi put u junu 2008. Ona konstatuje da mojoj stitnoj nista ne fali i savetuje da prekinem sa nepotrebnom terapijom id a uradim hormone kad se organizam malo ocisti od lekova. I tad mi je, u julu 2008. FSH bio 115. Takodje kaze da je dobro posto nemam problema ni na jednom drugom nivou, i vrbuje me za neku studiju, da budem jedna od 380 zena koja ce dati uzorak pljuvacke, da se salje na neku gensku analizu u Englesku, da pomogne u rasvetljavanju POI, primarne insuficijencije ovarijuma. Tad me malo umirila pricom da to stanje moze da bude intermitentno, znaci da problem i nestane, i da u medicini 2 i 2 nisu uvek 4. Elem vratila me na CycloProgynovu i rekla da pijem i Centrum vitamincice. Posto sam oduvek bila mrsavica savetovala da se i malo popravim u narednih 6 meseci. Na svoju ruku sam pila i caj od macine trave, kazu da stimulise ovulaciju, s tim sto zvanicna nauka samo priznaje pojacanje apetita, sto se stvarno i manifestovalo kod mene, pet puta dnevno sam jela i to svaki put jer sam gladna! Na kontroli u decembru prosle godine delovala je ohrabrena mojim padom FSH sa 115 na 77 (LH 28, estradiol 39) i kaze da ima svrhe probati sa vecom dozom estradiola, da se spusti FSH jos vise pa da vidimo ako ima neka zaostala jajna celija da li ce odreagovati. To me ceka pocetkom aprila, pretpostavljam da ce prica teci slicno kao sa BMW, vadjenje krvi i folikulometrije svaki ili svaki drugi dan. Ako se nista ne desi, ista prica moze da se ponovi vise puta, znaci ta veca doza estradiola mi nece skoditi, samo mogu da se osecam jos bolje. Ako ni tad ne bude nista, ostaje nam donacija, premda necu jos o tome ozbiljno da razmisljam, dok ne vidim sta je sa mojim dobro skrivenim potencijalom;)
Sad vidim da ovo bas i nije bilo ukratko
Pozdrav svim forumasicama