Mini hvala ti na savetima, ali nasmejala si me (u pozitivnom smislu)

. Na zalost vec sam doktorirala temu iz reproduktivne endokrinologije, posebno oblast ranih menopauza i svih mogucih indikatora procene (pogledaj moje starije postove). Agnus Castus su svakodnevni doping kao i vit. B6, suve smokve u maslinovom ulju, L-arginin, riblje ulje, maticna mlec, a probala sam i akupunkturu. DHEA jos nisam probala, nesto me strah da se upustam u to jer je moj prirodan DHEA dobar pa da jos nesto ne pokvarim s tim (no, kad se vidim s endokrinologom obavezno cu je pitati sta misli, mada vec naslucujem odgovor). Ima na netu (mozda si videla) case study jedne klinike koja je uz pomoc DHEA dobila bolji odgovor jajnika na stimulaciju kod zene koja ima oko 40 god i ciji je max fsh bio 15.
Bilo je spontanih trudnoca i sa vecim FSH. Poslednje sto znam je sa nasih bivsih prostora- devojci je dijagnostikovana preuranjena menopauza, menstruaciju je izgubila u 32 god., max fsh od 140, bila na nadomjesnoj terapiji (verovatno cikloproginova ili nesto tome slicno), usvojila dete pre pet godina i ostala trudna pre tri meseca- spontano i nenadano u 37 godini!!!! (Hrvatski forum Roda, devojka je moderator podforuma Usvajanje, nick joj je Cokolada). Pre par meseci ostala je trudna MarijaMarija iz Crne Gore (info sa serbiancafea) koja je na stimulaciji imala fsh preko 20, lose odreagovala na stimulaciju i u sledecem ciklusu nenadano ostala spontano trudna iako su joj trekli da joj je jedina sansa donacija jc (doduse devojka ima ispod 30 godina).
Ono sto mene brine jeste sto sam pre otkrica granicnog fsh imala dva rana spontana (oba u 5. nedelji)- najverovatnije da je rec o aneuploidiji jer smanjena rezerva ide i s manjim brojem dobrij jc (mada to ne bi trebao da bude slucaj kod mladjih od 35 god.). I zato razmisljam o donaciji- doduse to je na nesto duzem stapu, ali mozda je neminovno.
Sto se tice donacije kod nas, prosle godine je na ovom forumu pisala black magic woman koja je tragala za donatorom i na kraju nasla rodjaku. A bas sam juce pronasla da u zakonu stoji da je donacija dozvoljena samo ako je rec o nepoznatom donoru. Mislim da je radjeno u Jovanovoj (a mozda i gresim, ako gresim onda je radjeno u BIS-u). Ali znam da je spominjala da ta klinika gde je radila nema frizider, tako da vracaju sve oplodjene jc. Njoj su to na zalost uradili sa suvise tankim endometrijumom (svega 6 mm).
Sta ti znaci "soft verzija" IVF-a?
I ja sam odlucila da idem na IVF- odabrah tandem Ljubic- Vujovicka (endokrinolog). Nekako Vujovicki najvise verujem kad su u pitanju hormoni.
Ispade da je Reprofit najjeftinija klinika (recimo u Petrogradu je oko 5000 eura, a u Spaniji izmedju 6000 i 9000 eura zavisno od klinike). Ono sto me muci jeste da su zbog niske cene u Ceskoj prebukirani zenama iz cele Evrope pa pocinju da imaju listu cekanja od godinu dana dok ne nadju "match", odn. dok ne dodjes na red (tako sam procitala na Rodi).
Kad ces na tu tvoju "soft" verziju?
Drzim fige vec unapred i obavestavaj nas!