Donacija jajnih celija/ povisen FSH/ smanjenja rezerva jaja

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
mayica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jan 22, 2009 9:59 pm

Post od mayica »

Lisy, Mini i Lily....
Stvarno ste super i hvala vam na odgovorima. Mlada sam kako i same kažete za ovakvo saznanje i dugo ja nisam htela da se pomirim sa tim, verovatno još uvek ne mogu...
Pokušavam da povežem taj moj problem, odakle mi sve to i tako... Znam da je to sad bezveze uopšte i ispittivati, ali sam sigurna da je dosta povezano sa tim što sam završila dosta tešku školu za žene... Baletsku školu. Deset godina dosta teškog fizičkog napora... Nasledno ne verujem da je, jer niko od žena, mama, sestre, tetke nemaju ovakvih problema. Žao mi je samo to što još kada sam dobila prvi ciklus i malo kasnije kada sam išla kod ginekologa i rekla da ni posle par godina od dobijanja prve mece moj ciklus zna dosta često da kasni, a tada sam dosta trenirala, doktor kod kog sam tada išla, nije me upozorio da balet možda nije za mene, da moj organizam nije za takve napore npr.... On je rekao da će se to stabilizovati kad tad itd... Gluposti! U dvadesetoj je to već počelo da bude još neredovnije, misli na cikluse...
Skoro sam bila kod nekog ginekologa koji je stručnjak za sterilitet u Novom Sadu, i rekao je da imam zdrave jajnike i matericu, bar nešto... Međutim, rekao je da bi me odmah sekao da misli da može nešto da uradi, ali skeptičan je. Ipak da dođem kad budem želela dete, nešto ćemo probati... Na šta je mislio ne znam. Videću! Otići ću do njega uskoro, i javiću vam...
Imam još jedno pitanje devojke, pošto vidim da ste baš informisane povodom ovih stvari.
Da li treba praviti pauze sa cyclop., pošto ja je pijem nekih godinu dana bez prestanka. Nekako se dobro osećam. Kad napravim pauzu, pre sam pravila, dva tri meseca, nisam dobro nikako. Naka nervoza unutrašnja, nemir, glavobolja, na sex ne pomišljam... Katastrofa. Pošto ja verovatno moram piti cyclop. ceo život, tamo do pedesete a imam 27, da li je dobro da ne pravim pauze??? Šta mislite???
Veliki pozdrav, i poljubac svima!!!
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 21, 2008 11:25 pm

Post od Lily-an »

.neće me biti narednih nekoliko dana.........ali, želim Mayici da kažem sledeće:

kada su meni dijagnosticirali konačno menopauzu, krenula sam sa cyiklop....Tada, je ova hormon. supstitucija bila relativno nova na tržištu( tako su mi dr. rekli), ali, dovoljno dugo da je dala odlične rezultate...šta god to moglo da znači, a ipak, uključuje mogućnost "rehabilitacije" hormonskog statusa...kako kod koga i zavisi, u kojoj meri...Takođe, slovila je za relativno dobro podnošljiv medikam. obzirom da je reč o hormonskoj supstituciji...U jednom periodu, od nekoliko meseci, samoinicijativno sam...sticaj raznih okolnosti...događanja...objektivne...subjektivne...elem, ja sam prekinula...Rekli su da je to bila kobna greška...hmm, da li? Hoću da kažem, apsolutno nikakvih garantija nije davala Cikloprog. da bi mogla da restituišem hormone odgovorne za ovul. rezervu...Tako je, uglavnom, i sada...može biti od koristi, to je individualno, ali nije garant...
Činjenica je da ja nisam mogla sa fsh da padnem na ispod 25, ni dok sam je koristila...Obarala je fsh, najpre sa 124, na oko 80, 53, zatim 25, ali nikada ispod ove vrednosti!!!
2006.godine odlučila sam da opet reaktiviram priču, sa nadom da se opet na tržištu , možda, pojavio novi suplement...da će ipak biti nade...U to vreme nisam posećivala forume, kao što je ovaj, nije ga ni bilo, niti sam o FSh i sudbini tako visokih vrednosti imala potpuna i jasna saznanja...
Svoje rezultate am poslala nekim lekarima...Npr.sadašnjem direktoru Betanije- prof. Milenku Bujasu...preko sajta "zdravlježena". Odogovor je bio obeshrabljujući...Isključivo donacija!Išla sam dalje,...poslala nalaze van Srbije...već sam nešto čula o Češkoj, ali bez info i dalje...čim sam došla do maila tog dr...poslala...Opete, isti odgovor!
Novo razočaranje.
Zatim, provera kod nekih naših dr.Odogovor se unapred mogao znati, ali eto, htela sam da to čujem, sa više strana, jer nisam mislila da i ovog puta treba samo da primim k znanju, kao kada su ustvrdili da je to konačni POF!
Pa, dalje...Slovenija...itd.
Naišla sam na jednog dr....Ne bih ga imenovala samo iz ličnih razloga,jer mislim da tako neke budalete koje daju nadu, u situacijama kada su stanja stvari 99.99% jasna, zaslužuju javnu prozivku! Uglavnom, taj dr. mi je davao nadu o VTO putem izazivanja nezrelih jajnih ćelija...to se, naravno, radi...ali, tamo gde postoje objektivne mogućnosti...Ja sam maštala o takvom pokušaju nekoliko meseci...sve dok nisam definitivno zadobila poverenje drugog dr, koji mi je bez ikakvog ličnog motiva/ dakle, odsustvo svake koristoljubivosti/ rekao da se manem toga svega i razmišljam o donaciji, tj odlučim se: da ili ne!
Otprilike toliko, ili malo kraće vreme mi je bilo potrebno da uđem u priču o donaciji, takođe, odsustvo net komunikacije, informacija i dr...naročito, ako se radi o intervenciji koja je krajnje nedefinisana u Srbiji, bez zakonskih okvira...U strahu su velike oči, u neznanju još veće, naročito ako postanemo svesni tog neznanja....
Propustila sam da u jednom momentu, kada je FSH oscilirao, da npr. uradim biopsiju-što mi je predlagano...opet, i to je bio predlog koji je dolazio sa strane lešinara, od ginekologa, pa sam u kontekstu njihovog ponašanja tada, tako, gledala i na ovu opciju...Možda sam pogrešila...No, to je sada gotovo...Koliko god loša situacija u sferi ginekologije u Srbiji, ipak je znatno bolja, no pre više godina, postoji mogućnost pribavljanja i provere informacija...na dosta kredibilnih načina...Zato, vidi šta je do tebe da npr. do 30. godine znaš na čemu si, šta je realno učiniti, čak, možeš otići i do nekih lekara van Srbije, meni se čini da to dođe jeftinije u odnosu na kojekakva zavlačenja i zamajavanja čemu je sklona ova branša lekara...
Razmisli,bar za to imaš dovoljno vremena!Srećno!
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 21, 2008 11:25 pm

Post od Lily-an »

Koga zanima...da ne imenujem...neka pogleda statistiku...skinuto sa ff, za uspešnost IVF-a, sa sopstvenim jc...........odnosno, mogućnost neke paralele sa doniranim jc....a te smo brojke već spominjale...........

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
IVF success rates by age

In vitro fertilisation (IVF) success rates decline with age and most clinics won't treat patients over 45.

The following statistics detail the chances of IVF succeeding are provided by the Human Fertilisation and Embryology Authority

• 29.6% for women under 35

• 23.6% for women aged 35-37

• 18.2% for women aged 38-39

• 10.0% for women aged 40-42

• 3.2% for women aged 43-44

• 0.8% for women aged over 44

već spominjale......
nabla
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 02, 2007 3:16 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od nabla »

Lily-an napisao:
što mi ofiraš pisani engleski, sg će Nabla da me recenzuje???????????????
Lilika, pa nisam babaroga :lol: :lol: :lol:

Mayce :D , dobrodosla u ekipu, iako mi je, ko sto Lisy kaze, zao sto se nekako sve vise devojaka pojavljuje s tim problemom... al opet zajedno smo jace :wink:
Mada, iz onog teksta sto je Lily postirala o POF-u deluje da je on ucestaliji nego sto sam ja mislila da su zvanicni podaci :o Davno, cini mi se da sam procitala da je POF zastupljen kod 1% svetske populacije zena, cak sam okretala sve na crni humor izjavljujuci da Nablonja pored sebe ima raritet.
Inace, pre par nedelja sam pricala s jednom devojkom koja je zavrsila med. skolu i na praksi bila na endokrini kod Vujovicke. U razgovoru s njom dotakle su se i POF-a, pri cemu je Vuja izjavila da je u poslednjih par godina sve veci broj zena s Kosova koje u 20-tim godinama imaju menopauzalne vrednosti hormona. Potencijalni krivac- stres? Mada strana strucna literatura ne poznaje vezu izmedju stresa i POF-a!

Mayice, jedna stvar me interesuje, sta znaci kad kazes da na UZ jajnici i uterus izgledaju OK? Kada ti je fsh bio 12, zasto si u tom trenu uopste proveravala hormone? Jel bilo nekih sumnji? Kakvi su tad jajnici bili na UZ, jel bilo folikularne aktivnosti?

Sto se tice lekara koji su iole kompetentni u ovoj oblasti a vezano za reprodukciju su: u NS lekari sa Betanije i to oni koji se iskljucivo bave sterilitetom, a medju njima posebno Kopitovicka i Trninicka, a u Bg-u Ljubic, Radunovic i Spremovicka iz Visegradske, Ana Mitrovic, Arsic i Garaleic iz Narodna Fronta, endokrinolog Vujovicka sa Interne B klinike i od privatnika u Bg-u: Radulovic (klinika Jovanova) i Ivanovicka (klinika Ivanovic)

Inace Mayice, mislim da ne bi trebalo da prekidas sa supstitucijom. Time samo sokiras organizam jer su ti hormoni neophodni za normalno funkcionisanje organizma.

E, s sad o simptomima koje imate s ciklocprog. Lily, ti spomenula svrab na grudima! Jel ti to u II fazi ciklusa (odn. drugoj polovini table cikloprog.). Meni se nekad desava da me u drugoj polovini ciklusa uzasno svrbe grudi. Nesto si mislim da to ima veze s progesteronom jer drugi deo cikloprog. je u stvari progesteronski, zar ne?

Lily, objasni to s nezrelim jc- sta, kako? Nacula sam da Radulovic petlja s tim?

Mini, jel ti prija komunikacija s tom devojkom, mislim, jel pocela slika da se bistri?

Jucyka- nas feniks :D . Jedva cekam leto :P
-ja'75,
-2 rana spontana
-max fsh 15; MTHFR heterozigot; 46,xx,17ps+ (mozaicizam broja kopija p53 gena), sve ostalo OK
-1 prirodni ICSI (Jevremova), beta=0
-1 IUI (Ivanovici), no results
-1 stim. IVF (Ivanovici), beta=0
vremejezabebe
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Apr 04, 2008 4:38 pm

Post od vremejezabebe »

citamvas pazljivo.lilijan je napisala da uzrpk pof moze biti zracenje inace to je moj pr .ja sam pre 10 god imala kamen u bubregu snimali su me po 2 puta dnevno onim podrndanim aparato i tako me ozracili sad sam to skapirala .
inace ja sam dobila ali nikada mi nije kasnilo 6 dana ma ni dan dobijam redovno .
maiyka dali su tebi odmah men bile neredovne da kasne ili da izostane mesec ceo ?
inace sto se tice donacije nemoj da postavljas problem sebi u glavi shvati to najnormalnije da mora tako i kraj ,ipak ce to dete biti tvog muza ili bi vise volela da ga naprevi sa strane(salim se) bice u tebi i tu ce da raste znaci tvoje je .mozda ja odo daleko ali ja volim tako da razmisljam sve unapred .
a i sebe spremam za donaciju iako ja jos uvek dobijam redovno i obilno i fsh mi je 21 najvisi i sustim ga na 11 ali nemogu vise psihicki da izdrzim i ukolio ne bude ove god idem na donaciju pa mi mozda posle toga bog da i moje genetsko dete .vec sam se i dogovorila sa sestrom ona bi bila donator i sada trazim bolnicu koja to radi
ja vas udavi ali ovo smem samo vama da kazem ostali bi mislili da sam luda
ljubim vas sve
Mini
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Avg 27, 2007 5:07 pm

Post od Mini »

Po meni donacija nije uopste problem ako ste u nekoj normalnoj i nurturing vezi gde ce se dete dobro osecati itd. Mnogi bioloski roditelji su crap i geni cesto ne znace nista mnogim od njih.

Tuzno je sve to za menopauzu... i kad covek ne moze da ima dete... Bolno je i ja nikad nisam slutila koliko dok nisam iskusila na svojoj kozi...
Mislim ko god prolazi kroz ranu menopauzu ne treba da odustane da ima dete zbog genetike...

Nadam se da ste sve dobro..... Mayice i vreme je za bebe.... Samo hrabro... istrazite sve mogucnosti i napravite informisane izbore... Lili je sve to izdetaljisala, pa ja necu da duljim....

Nabla - dobro te videti na forumu... Sta ti planiras? Nesto si tajnovita...

Ja nikako da konacno rascistim... Zena mi je rekla da nije joj jasno sta mm radi s mnom kad toliko negativno o meni misli ...
Rekla mi da dobro razmislim da li da ostanem s njim...ie sta dobijam ako ostanem.... Pa sad tako crno na belo izgleda prilicno gadno...Rekla mi je da mi je ponudio impossible choice.... i da on efektivno pobedjuje sta god ja da uradim...

Oporavljam se danas od hangovera, posto sinoc popih neku casicu sa drugaricama... Isli na dzez muziku.... NO moram sad spremati casove jer valja sutra ici na posao...

Eto toliko.... LJubac svima...
mayica
Novi član
Novi član

Post od mayica »

Nabla,
Evo upravo sam sad gledala sve moje nalaze od 2002. godine. Još tada kad sam radila prvi put analize, ja sam FSH imala 111, LH 54,2, ESTRADIOL ispod 20. Nije meni tada rekla doktorka da je to tako loše. Vidim po papirima da tada počinjem da pijem cyclo. Nalazi dok pijem cyclo su, NA 20. dan ciklusa: FSH 38,9 LH 18,2 ESTRADIOL 55,3. Sledeće nalaze radim 2004... FSH 12,1 LH 10,2 ESTRADIOL 58,1...
2006. godine ponovo radim, ali nisam tada bila na cyclo... FSH ponovo 104... Od tada nisam ništa radila. Na terapiji sam već dugo nisam pravila pauzu...
Kada sam mislila na ok UZ, mislila sam da su meni i materica i jajnici zdravi. Nemam cisti itd...
Trebala bih da napravim analize da vidim kako stvari stoje, i šta da radim dalje. Ima li šanse ili nema....
Pozdrav svim devojkama!!!
mayica
Novi član
Novi član

Post od mayica »

Mini,
Hvala ti na podršci. Pokušaću sve...
Pozdrav!
lisy
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Maj 23, 2008 10:01 pm

Post od lisy »

Mayica, ja sam imala jedan stresan period oko 20-e god.kad sam u kratkom vremenu izgubila 10kg. i imala svega 43kg.,a uz sve to fizicki se iscrpljivala.Tad se to i pocelo desavati jednu godinu posllije,neredovitost itd.Samo s druge strane,poznajem dvije osobe koje su bile totalno anoreksicne, lijecile se i opet imaju djecu,tako da nista nije sigurno moze biti , a ne mora posljedica toga.Najvise me plasi sto moja mama boluje od reumatoidnog artritisa i ako je to posljedica toga onda se bojim da ne nosim i taj rizik da obolim od te gadne bolesti.

Kao sto MINI kaze za donaciju i ja tako mislim samo da jos mm shvati,da mu odzvoni.Covjek totalno zanemaruje situaciju, njemu je sve ok i tako treba biti i samo govori neka smo zdravi............e pa sta napraviti???Ako se dogodi da pocnem inzistirati, ne znam .........mozda bude frke :lol:

NABLA, ti me zbunjujes,pa ova zadnja dr. je rekla da si daleko od menopauze,ali ti je izgleda prizivas,sala mala.
Pozzzz
Mini
Aktivan član
Aktivan član

Post od Mini »

Hi all,

I was dx with POF at aged 28, highest FSH was 128 !! now 35 years old and was lucky enough after 4 years of fertility treatment to conceive my son whilst on HRT aged 31! He is now four and I know I have probably left it too long, but we are hoping for another miracle[quote][/quote]

Evo milsila sam da ce ovo biti interesantno za neke od vas. Quote sa fertilityfriends foruma...
jesa71
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Mar 02, 2008 10:11 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od jesa71 »

Samo da vas sve pozdravim...Mislim na vas,svakoj cvrsto drzim fige za sto laksi i cistiji put...i saljem vam svoje lepe misli...kao u Petru Panu...
vesela misao...i ...letis!Slika
mayica
Novi član
Novi član

Post od mayica »

Mini, prevedi nam to sve...
Ćao svim devojkama!!!
Želim da vam kažem svima, ma koliko moji rezultati bili loši pokušaću sve da imam biološko dete! I vama savetujem, iako ne znam ni koliko godina imate i da li ste se ostvarile na tom polju ali nekako mislim da ne treba gubiti nadu. Možda da sve malo slušamo svoj organizam i da probamo da mu ne radimo ono što ne voli, da se zdravo hranimo, ne premaramo se, izbegavamo stres koliko god možemo. Sve je povezano, bar ja tako mislim i povezujem stvari.
Imam i pitanje!!! Pošto znam da ste na cyclo kao i ja, naka mi neko kaže da li se ponekad znojite onako češće i da vam se ta znoj jako oseti. Pitanje možda jeste malo.... ali me zanima pošto mi se to nekad dešava pa me zanima da li je to zbog hormona, ili su tu neke žlezde sjebane....
Obično se znojim tako kad treba da dobijem mecu, pa se onda tuširam sto puta...
Pozdrav svima!!! I polubac!!!
mayica
Novi član
Novi član

Post od mayica »

Mini,
pozdrav tebi posebno!!!
Mislim da momci ne shvataju tu neku vrstu naše "panike" za bebom. Pošto nemaju taj majčinski instinkt i ne moraju da se ostvare kao roditelji neki od njih to sve olako shvataju. Na žalost mislim da je na tebi da na tome insistiraš i radiš. Muškarci tek osete taj roditeljski osećaj kad vide svoju bebu, otprilike... Možda nije baš tako, ali mislim da nisam daleko od istine.
Moj savet ti je, mudro radi na tome da mu pokažeš koliko ti je to važno da se ostvariš kao majka pa kad sde to sve desi i on videti koliko je sve to važno.
Pozdrav!!
mayica
Novi član
Novi član

Post od mayica »

Poruka za Mini je u stvari za Lisy!
Mini
Aktivan član
Aktivan član

Post od Mini »

ok Mayice - ja bice da sam over the hill vec... Bas sam se veceras otplakala o toj potrebi da imam dete...MM to ne razume naravno...

Svima pozz
Odgovori