Donacija jajnih celija/ povisen FSH/ smanjenja rezerva jaja

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 21, 2008 11:25 pm

Post od Lily-an »

Mayica...akunpuktura verovatno samo može biti od koristi bolja prokrvljenost itd......ali da zameni zvanični medikament...ne bih rekla...Npr. cykloprogynovu, ne!Sa 25 menopauza?!!
Vremejezabebe,
supstitucija mu dođe hormonska dozaža, npr. cykloprogynovom... :wink: nadomešćivanje hormonskog disbalansa kroz medikamente - lekove :wink: U menopauzi ciklus se dobija upravo kontrolisanim uzimanjem cyklop.!Što ne mora značiti i uspostavljanje valjanog hormonskog statusa koji bi obezbedio ovulatornu rezervu...
Uzimajte je svakako! Baš ste mlade!

A kome je u januaru rođendan??? :P :D :lol: ili je već bio..? E, baš me zanima ta matematika....jer, kako naiđem na postove iz 2007.god..pa iz 2008.god.....stalno 32 godine..Kako? :wink: :o :roll: :wink: Čekamo tačnu brojku!!!

Minika,
a jel ta engleskinja na ff neki psihološki support ili je iz nekog svog, ličnog razloga tamo?Da izanilziram ja malo... :wink: Čime te zaintrigirala? Šta još kaže? Mada, nikada nisam volela kada psiholozi pojašnjenja traže u navodnim i tzv"potisnutim" strahovima...meni malo to zvuči stereotipno...Mislim da su pojašnjenja za neke momente ponašanja krajnje jednostavna...i individualizirana...
Mini,nešto mi se vrzma po glavi onaj san...Pričaću ...drugi put...
BMW, a gde si ti, lepotice?? :P :wink: Šta se dešava kod tebe?

Glorija, a kako ispiti?Januar je...nemoj da se vadiš na decu :wink:
Filippa, šta bi sa Gr? ...Niti će oni tebi dati maleno crnče, zbog političkih razloga, a niti će meni iz istih razloga učiniti nešto bolje ili više...

Kikice, srećan i u zdravlje 9. mesec!!!

Da dodam na kraju, ja odložila odlazak za jedan mesec. Osećam da je to ispravno! Radiće se definitivno i pgd!
lisy
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Maj 23, 2008 10:01 pm

Post od lisy »

LILY,kad kazem grudi mislim kompletno,ne mozes spavati, smeta ti bh, a bradavicama smeta i voda prilikom tusiranja.Meni je ta bol prestala ,a istovremeno pocela osjecati promjene vag.,zanimljivo da neki put nista ne osjetim prilikom odnosa nikakvu bol, a drugi put kao rezanje,ostru bol,zamisli kako te povremeno zasvrbe bradavice tako me zna pecnuti i to na vanjskom dijelu dole pa zbog toga to povezujem s ciklop.Nemam ni iscjedak,bris mi je bio uredan i mislim da se vag.flora mijenja uzimanjem hormona, odnosno stoji u nuspojavama.Bol u stomaku osjecam,ali sve bih to nekako...........

Novoj djevojci pozdrav!
Koliki ti je fsh i koliko dugo uzimas cikloproginovu?
lisy
Aktivan član
Aktivan član

Post od lisy »

GDJE JE NABLAAAAAAAAAAAA, :roll:
KIKICA ,IVANA I JESA ,opravdano izostaju :lol:
Ostale na uljepsavanju ili?
mayica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jan 22, 2009 9:59 pm

Post od mayica »

Opet Mayica,
Vidim da ste mi odgovorile devojke...Hvala! Što se tiče mog FSH pre 2 god. bio je oko 104. Dok je godinu dana pre toga bio samo 12. Naglo mi se pogoršalo stanje što ke moju doktorku baš iznenadilo a i obeshrabrilo što se tiče trudnoće. Sada nisam dugo radila analize, ali mislim da mi se FSH smanjio zbog uzimanja cycloproginove. Bar na ultrazvuku sve izgleda super kada uzimam hormone. Ne znam šta da radim, ne mogu da se pomirim da možda neću moći da rodim. Doktorka kaže da su male šanse... Da li neko misli suprotno??? Kakvih vi devojke iskustva imate sa tim i kako se borite sa tim???
Pozdrav!!! :D
mayica
Novi član
Novi član

Post od mayica »

Vremejezabebe, Dobijam menstruaciju uz pomoć cycloproginove. Inače čim prestanem da pijem ne dobijam uopšte skoro. Ja sam već dugo na hormonima. Jednom sam napravila pauzu i nisam dobila mecu četiri meseca. Šta da ti kažem? Tada sam se grozno osećala. I fizički i prihički... Pozdrav!!!
Mini
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Avg 27, 2007 5:07 pm

Post od Mini »

Mayice- fsh jednom kad se popne do tako visokih vrednosti je pouzdan znak of POF. Ima nekih medicinskih cuda uvek npr Cokolada i njena sestra sa hrvatskog foruma..,ali u literaturi nema bas mnogo case studies da je neko zatrudneo sa tolikim fsh... Retke su trudnoce i sa fsh od 40...No uvek moze da se desi, ali vrlo retko... Probaj sve... akupunktura, mlec itd, vitamini, nece ti biti sigurno gore....

Uvek ima i donacija za opciju...mada to izgleda strasno mozda u prvo vreme...Meni je to uvek bilo OK i kad sam gledala emisiju - Child against all odds' BBC - cinilo mi se da ljudi malo preteruju sa - zivot zavrsen, promasen bez genetske dece... Pogledaj program ako je neko snimio...

Liili - good to see you again girl! De si ti bre?
Mozgam ...mozgam ... Ova Engleskinja je na bordu zato sto ima hirursku menopauzu...Imala cancer pa joj odstranili jajnike i pola stomaka... Ali je kvalifikovani terapeut i specijalista za infertility i relationships... Tako u stvari pun pogodak. Dala sam pismo mm da procita... To je bilo najblize counsellingu sto je on ikad iskusio... Nije mu bilo svejedno... Buni se bogme, pa bio ljut, pa dismiss it kao rubbish, pa se iselio u radnu sobu opet...Znaci ima efekta... A bogme ni meni kad me pitala direktno i nezaobilazno, no fuffing about question... Bas sam se osecala ko neki comedian u tragicnoj komediji, that is my life... But it wasn't funny at all! :lol: :o :lol: :( :-? :oops: :oops: :oops: :roll: :roll: :o :o :lol: :cry: :cry: :cry: :cry:
San veme da mi ispricas vec... Prosli put si rekla da je bio za tebe LILIKAAAAAAAAAAAA

No kako tvoje pripreme... Jesi li se odmorila na selu... Nadam se da ne provodis sve vreme stipajuci svoje nipples???? :wink: :roll:

lisy - sta ste odlucili ti i tm? Kakva je situacija s vama?

Nabla ???? Akcija?????

Juicy - navijam za sledeci pokusaj... Cime se ti bavis u Canadi... Gde si tacno based?

Vreme je za bebe - ima li AF?

Ivana - kako bebpci? Kako si nam

Ja -radim vec drugu nedelju i umirem alil dobro je da radim... Osecam se mnogo korisnije i dobro je sto nisam kuci a zaradim i neku loviku... Cu da pocnem i da dzimujem a onda bogme valja resiti sta da radim... Ali moramo da radimo na tome da kiknemo serotonin u brain i budemo veseli ili sto veseliji i lepsi naravvno.....

Ljubac svima.... :lol: :wink:
mayica
Novi član
Novi član

Post od mayica »

Hvala Mini na odgovoru, ako možeš reci šta znači POF i kakav mleč da pijem??
Pozdrav!!
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član

Post od Lily-an »

Šta je POF?

Ovim terminom se opisuje dijagnoza u žena kod kojih prestaje menstrualni ciklus pre 40. godine života. Mnoge žene prirodno imaju smanjenu plodnost u četvrtoj dekadi života, u ovom životnom periodu mogu takođe imati pojavu neredovnih menstrualnih ciklusa što predstavlja prvi signal za smanjenu funkciju jajnika. Međutim smanjena plodnost i poremećaj menstrualnog ciklusa može se ispoljiti i tokom dvadesetih godina života. U proteklim dekadama ovo stanje se nazivalo ranom menopauzom, što nije dovoljno dobar termin da objasni šta se događa sa ženama koje imaju POF. Osnovna razlika između žena sa POF-om i menopauzom jeste u tome što žene sa POF-om mogu spontano da dobiju ciklus i da zatrudne, ali žene u menopauzi ne mogu da dobiju spontano menstruaciju niti da zatrudne.

Učestalost POF-a: 1:10.000 žena do 20-te, 1:1000 do 30-te, 1:250 do 35-te, 1:100 do 40-te godine života.

ŠTA UZROKUJE POF?

I pored značajnog napretka na polju dijagnostike i ispitivanja još uvek u mnogih pacijentkinja pravi uzrok ne može da bude pronađen. Poznati uzroci odnose se na sledeća stanja koja dovode do ovog poremećaja:

AUTOIMUNE BOLESTI

Novije studije pokazuju da dve trećine žena sa POF-om u osnovi imaju autoimuni poremećaj, što znači grešku o samoodbrani organizma. To znači da organizam stvara antitela na sopstvene ćelije ili hormone. U ovakvim slučajevima organizam stvara antitela na tkivo jajnika, endometrijum (sluzokoža materice) ili na jedan ili više hormona koje luči jajnik.
Ova antitela oštećuju funkciju jajnika. Šta predstavlja okidač za ovu vrstu poremećaja i kada proces započinje za sada nije poznato. Jedino je poznato da u ovih osoba uzimanjem podataka o porodici češće postoje članovi sa autoimunim bolestima štitaste žlezde, šećernom bolešću i reumatoidnim artritisom.

POREMEĆAJ NA NIVOU HROMOZOMA

Neki slučajevi naslednog POF-a uzrokovani su nedostatkom ili slabom funkcijom X hromozoma. Normalna ženska osoba ima dva X hromozoma (prenosioci naslednih osobina). Nekada se dogodi da iako postoje dva X hromozoma jedan ima slabiju funkciju, što je vezano sa smanjenom funkciojom jajnika, a nekada nedostaje jedan X što se naziva Turner-ovim sindromom.

Najčešće žene sa Turner-ovim sindromom nikada ne dobiju spontano menstruaciju zbog toga što se jajnik ne razvije dovoljno da luči hormone.

HIRURŠKI UZROCI POF-a

Totalna ooforektomija i histerektomija
Hirurške intervencije tokom kojih se uklanjaju oba jajnika, obe tube jajnika i materica, dovode do simptoma koji su posledica nedostatka osnovnih hormona koje luče jajnici strogena i progresterona. Simptomi nedostatka ovih hormona su mnogo izraženiji nego u žena kod kojih postoje jajnici ali spontano dolazi do prestanka njihove funkcije. Oštećenje jajnika tokom drugih hirurških procedura.
Operacije tokom kojih se uklanjaju samo miomi (benigni tumori materice) ili se vrše podvezivanja tuba jajnika mogu dovesti do smanjenog snabdevanja krvlju jajnika što dovodi do poremećaja funkcije jajnika i POF-a.

HEMIJSKI UZROCI RANE INSUFICIJENCIJE JAJNIKA

Primanje citostatika radi lečenja drugih maligniteta, ili zračenje trbuha dovodi do smanjenja ili prestanka funkcije jajnika. Ovo oštećenje funkcije najčešće je trajno, ali retko se dešava nakon terapije citostaticima da se funkcija uspostavi nakon nekoliko meseci. Tamoxifen je lek koji se danas primenjuje za terapiju i prevenciju karcinoma dojki, a dovodi do oštećenja funkcije jajnika.

DRUGI UZROCI

U mnogih žena funkcija jajnika prestaje ranije kao što se to dogodilo njihovim majkama i sestrama. Pretpostavlja se da 5-10% žena ima pozitivnu porodičnu anamnezu. Virusne infekcije posebno virus mumps-a koji izaziva zauške, može dovesti do oštećenja funkcije jajnika.

KOJI SU SIMPTOMI POF-a

Prvi znak POF-a je poremećaj menstrualnog ciklusa (ciklusi postaju manje obilni, traju kraće) i povremeno izostaju. Simptomi su posledica smanjenja estrogena: topli talasi, noćno znojenje, razdražljivost, smanjenje koncentracije, smanjenje interesa za seks, bolovi tokom seksualnog odnosa, suvoća vagine, neplodnost.

Kako se postavlja dijagnoza?

Na osnovu anamneze, hormonskog statusa (visoke vrednosti gonadotropina FSH i LH, niske vrednosti estradiola).
----------------------------------------------------------------------------
Umesto Mini,

:wink:
Mayica,
moj savet:mlada si,i pored izostanka od 4 meseca uzimanja cyklop., a obzirom na solidan UZ nalaz, uradi biopsiju jajnika i vidi ima li šta uopšte tamo...npr. neka mogućnost stvaranja nezreleih jajnih ćelija, za VTO....
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član

Post od Lily-an »

Lisy,
uh, uh...da si dr. imala bi briljantne anamneze!!!Vidiš, potpuno sam previdela ono što me posebno iritira, SVRAB na grudima!
He, he, ne mogu da verujem da nisam obnovila čitanje uputstva iz Cykloproginove...eto, dogodi se i meni :wink:

kako sam toliko la-la-la-la-la...predhodnih nedelja, mislim meseci, bilo mi je glupo i da još i ovo spominjem...
Jednog se sećam, svakako, ovog mog dr. sam upitala, po povratku iz Rusije:"hoću li se ja osećati bolje sa C"? Čovek mi uputio dug pogled, pa tek sa primetnom zadrškom odgovorio:"da".

Maryica, i pored naše priče o cyklop. po svemu sudeći ne postoji bolja supstitucija za menopauzu...u svetu...zato, nemoj prekidati, nikako!Ajd, drugi put više!

Ej, bre, Mini,
šta kažeš da budeš npr. forumska kuma????Ako ja, znate već...a hoću...znate šta...
A to znači, izaberem ti 10 imena...pa mi ti ponudiš 3...Pa ja izaberem 1...ili dva?? :P Naravno, ni jedno od ta tri ne sme da sadrži : LJ, Č, NJ, Ć, DŽ...i druga nezgodna slova....hahahahahaaaaa

........tako mu to dođe ...kod mene....demokratično...

A, jel gledala inauguraciju? Eh, klempavo uho...faca No1 svetska...
Ajd, nešto sam pospana...drugi put...
Laka noć svima...
Inače, ne znam šta bih ja više pisala....
Po povratku iz R, napisala 2 teksta...i to je bilo sve....ni reči o propratnim detaljima...
Ajd, kada me spopadne literarna inspiracija....da kažem još nešto...
U vezi sna...sve je to bilo neobično...mora ga izaniliziramo ovde...kao i sve do sada!Ali, prvo da ja velim šta imam!
:wink: :lol: :lol: 8)
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član

Post od Lily-an »

Lisy,
zaboravih...
ovde smo čuli reakcije povodom hormon. stimulacije devojaka skoro svih, ili svih...neposredno pre ET....i, ja nisam mogla da ne uočim naglašene-izdvojene sex apetitie? Jel tako?

Kakve veze cyklop. ima na tom terenu...Ne sećam da smo se nešto pohvalile, zar ne? :wink: :lol:

Kaži, kaži, ...ovo je sve u naučne svrhe!! :wink: :oops: :lol: :lol:
Mini
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Avg 27, 2007 5:07 pm

Post od Mini »

HI, Lily17,
what a contingency
I have a same nick name at fertility forum, in my country! Lily...
Also, I am going to Saint Petersburg, Ava-Petar clinic! YEs, and my doctor is Olga Zayytesf.

I am agree with yours comments and yours descriptions about Russia, price and many other things...Yours description is so simpathically, but truthfully! ;

So, I am waiting for my first DE treatment!.
I would like to know what is your decision about PGD? Also, about FET? Dr. sent to me a many of contracts ...., I Want to say you, that clinic propose to me this options...
PGD is so expensive, like everthing in Russia am I needs to do this? Dr. Olga said it is good to do PGD, but it is cost 2200 euro
Also, the price list is going up I am thinking about this all along and I dont know what to do, yet. It is a same price of this method and FET!!!
I shell wait your report, after 21.st jan.
My english is not so good...

Lilika - nadjoh te ja... :wink: :lol: 8) :wink:
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član

Post od Lily-an »

hahahahahahahahahhhhhhhhhhhhaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

što mi ofiraš pisani engleski, sg će Nabla da me recenzuje???????????????

hihihiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član

Post od Lily-an »

ej, breeee, Mini,
jel ti `oćeš da ja krenem da pričam sve iz početka...redom...ha,? :lol: :roll: :wink: :lol: :-?

...to sam pisala kada je bilo ono:TU BI OR NOT TU BI!!!!!!!!!!!!

oh, bože, nadam se da mi dete neće biti šašavo kao ja....ili, kao M..i :wink:

lol: :roll: :wink:
idem da mackam stomak.........Divigilom......

a jel si videla, 30 jc dobila ova! 5 zamrznutih blasti!!!
Test joj 2.februara!!!
lisy
Aktivan član
Aktivan član

Post od lisy »

LILY kraljice,pa ovako nisam ni ja bas nesto vruca.....mene ovo sve totalno buni.Prije uzimanja horm.sam imala periode navalentnosti i nisam imala problema sa suhocom.Desilo mi se nekoliko puta,pocne s bolovima u grudima ,zatim prozirna sluz bas ona rastezljiva ,neobjasnjivo.To se desilo isto jedan put kad dugo nisam dobila,odem na uzv.kad tamo folikul 20x19mm, a endo.9mm ,a dr. kaze da ne znam situaciju rekao bi sve ok.Najzanimljivije u tom svemu je da ja ni iza toga nisam dobila,odem opet za mjesec dana ,nista sve se povuklo endo 5mm, a na jajnicima mrtvilo .Ovo pisem kao sto si rekla u vise svrhe :lol:
MAYA,moram priznati da mi je zao kad se neko novi pojavi bas s ovakvim vrijednostima i vise ne mislim da to pogadja samo mali broj zena.Ovdje ces puno toga saznati,vrati se malo natrag i kad procitas nesto nemoj se obeshrabriti.Rekla si da ti donacija ne odgovara,vjeruj mi da je lakse prihvatiti tu cinjenicu,nego se boriti s vjetrenjcama.Meni je tako bilo,a ti si jos mlada i vrijeme donese svoje .Kad to kazem mislim nove poglede na sve ,sto mislis da danas ne prihvatas sutra jako zelis.
mayica
Novi član
Novi član

Post od mayica »

Lisy, Mini i Lily....
Stvarno ste super i hvala vam na odgovorima. Mlada sam kako i same kažete za ovakvo saznanje i dugo ja nisam htela da se pomirim sa tim, verovatno još uvek ne mogu...
Pokušavam da povežem taj moj problem, odakle mi sve to i tako... Znam da je to sad bezveze uopšte i ispittivati, ali sam sigurna da je dosta povezano sa tim što sam završila dosta tešku školu za žene... Baletsku školu. Deset godina dosta teškog fizičkog napora... Nasledno ne verujem da je, jer niko od žena, mama, sestre, tetke nemaju ovakvih problema. Žao mi je samo to što još kada sam dobila prvi ciklus i malo kasnije kada sam išla kod ginekologa i rekla da ni posle par godina od dobijanja prve mece moj ciklus zna dosta često da kasni, a tada sam dosta trenirala, doktor kod kog sam tada išla, nije me upozorio da balet možda nije za mene, da moj organizam nije za takve napore npr.... On je rekao da će se to stabilizovati kad tad itd... Gluposti! U dvadesetoj je to već počelo da bude još neredovnije, misli na cikluse...
Skoro sam bila kod nekog ginekologa koji je stručnjak za sterilitet u Novom Sadu, i rekao je da imam zdrave jajnike i matericu, bar nešto... Međutim, rekao je da bi me odmah sekao da misli da može nešto da uradi, ali skeptičan je. Ipak da dođem kad budem želela dete, nešto ćemo probati... Na šta je mislio ne znam. Videću! Otići ću do njega uskoro, i javiću vam...
Imam još jedno pitanje devojke, pošto vidim da ste baš informisane povodom ovih stvari.
Da li treba praviti pauze sa cyclop., pošto ja je pijem nekih godinu dana bez prestanka. Nekako se dobro osećam. Kad napravim pauzu, pre sam pravila, dva tri meseca, nisam dobro nikako. Naka nervoza unutrašnja, nemir, glavobolja, na sex ne pomišljam... Katastrofa. Pošto ja verovatno moram piti cyclop. ceo život, tamo do pedesete a imam 27, da li je dobro da ne pravim pauze??? Šta mislite???
Veliki pozdrav, i poljubac svima!!!
Odgovori