Pitanje za ljude obolele od Kronove bolesti i UC

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 06, 2010 2:52 pm

Re: Pitanje za ljude obolele od Kronove bolesti i UC

Post od Stejsi »

Bolje da si došao u bolje društvo...ali tu smo uvek za tebe i mi imamo iste muke.

Neznam gde je taj zavod ja idem u Eurodijagnostiku na magnetnu i pasažu creva ...a kako si saznao da je baš Kron?Uzimali ti biopsiju ili su to zaključili na osnovu pasaže?

I mene su mučili 9 godina dok nisu slučajno operacijom slepog creva ustanovili da ustvari imam hiperaktivnog Krona...
i normalno operisali isekli taj deo creva i sad sam pod terapijom...

Bolest je zeznuta ali se sa njom živi...ima i gorih stvari.

pozzz
Korisnikov avatar
KrvTiIsusovu
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Maj 07, 2010 5:35 pm

Post od KrvTiIsusovu »

Kolonoskopijom našli znake na kraju tankog i debelog creva, CRP 102, gvožđe 3, kašaste stolice, povremeni bolovi u stomaku. Pasažom potrvrdili da se nalazi pri kraju tankog creva sa plićim ulceracijama dok su ostali nalazi bili uredni.

E sad meni je ovaj lik hteo da rebne 10.000 za magnetnu rezonancu, ali se moja doktorka sa studentske poliklinike iznenadila i dala mi uput i rekla mi da ništa ne treba da platim ako imam uput zato što je ovo državna ustanova. Koliko su trebi tražili za tu privatnu?

Šta ti je bilo sa slepim crevom? Mene poče da boli tu od kad sam došao kući... da nisam nešto sjebao opet u pm.

A život... ne znam sad šta drugome da kažem kad im budem saopštavao da kljukam 10 tableta na dan. Šta devojci da kažem? Ima svaka da se okrene i pobegde glavom bez obzira.

Dali su mi neku dijetu pa ću se kasnije potruditi da ispišem, možda nekome zatreba.
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Dea »

I ja sam se namucila dok sam stigla do dijgnoze, ali ko sto rece Stejsi, Kron je bolest sa kojom se zivi. Kad dobijes odgovarajucu terapiju moze to da bude ok. Ima i ljudi koji udju u mirnu fazu koja traje i po 10 godina. Sto bi devojka bezala zato sto imas Krona? Ja sam uspela i da rodim dete, brinem se o njemu svaki dan i zivim zivot sasvim ok. Naravno ima dana kad nije lako, ali covek se na to privikne. Ima danas i mnogo mnogo gorih bolesti...
twister76
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jul 29, 2011 4:54 pm

Post od twister76 »

jel se može nešto videti na debelom crevu na magnetnoj rezonanci???imam neku vezu ovde u nišu pa da odem ako vredi :)
Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Stejsi »

Zašto si dao takav nik? :( Da te zovem kako a da ne zvuči tako surovo...ne mogu to ni da ispišem ovde ,znam da si ogorčen i ja sam bila kad sam saznala da me 10 godina vukli od kardiologa,ginekologa,reumatologa,fizijatra....ma svuda sam bila čak mi rekli da možda umišljam..pazi molim te to?!! :o a ja crkavala od bolova,proliva,pa ukočim se ..ledja,vučem nogu...i oni odlučili da ja idem kod psihijatra.
E to je već prelilo kap... :evil: i stvarno mi bilo dosta svega...dok se jedog dana nije upalilo slepo crevo i urgentno u pola noći završila na operacionom stolu..naravno nije bilo slepo crevi bila je Kronova bolest što kasnije utvrdjeno patohistologijom. Bilo je već toliko zahvaćeno da mi prolaz bio jedva prolazan sa velikom masom tumorskog tkiva sa dubokim gnojnim fistilama koji su mi probili bešiku i izvijugali se po celom abdomenu ko hobotnica..bilo je dovoljno samo da prsne i sepsa i kraj...A sve to jer nikom nije palo na pamet da me pošalje na kolonoskopiju...Twister i za tebe to važi...ako je nisi odradio uradi i to..tamo se vidi sve..magnet,pasaža...to je sve da se vide suženja...i promene.E i opet da se vratim na moj slučaj...secnuli mi 30 cm debelog i tankog creva i bila dva puta na kortikosteroidnoj terapiji sad pijem Imuran,probiotik...Colospa...kaže dr da je u remisiji ali svaki dan je nešto i uvek prilagodjavanje gidinama i sam ćeš videti šta ti smeta koja hrana,koji ljudi...ma sve živo i uskladiš to sa sobom...

Što se tiče devojke,mislim da ne treba niti da razmišljaš o tome jer ovo nije bolest da bi se bežalo od tebe...ja sam isto udata,dvoje dece ništa im ne fali potuno vodimo normalan život jedino što ja sam okrenula jelovnik i posao da mogu da idem u korak sa bolešću...drugo apsolutno nema veze ništa sa tvojim emotivnim životom,,jedino taj bes što momentalno tinja u tebi da izbaciš to ti najgori neprijatelj..
Jelovnik što si dobio ništa ne vredi videćeš i sam ima malo istine ali svi ovde što smo jedemo različito i imamo različite simptome...to sam nešto izbaciš nešto ubaciš videćeš i sam po sebi.Izbegavaj ljuto i to što nadima.. izbegavaj stres...

Magnet sam platila 6000 pasažu 5500..najbolji su mi kako mi zakažu tako i završim a u tim zavodima odlaziš par puta rade na nekim izdrndanim magnetima i čekaš u čekaonici sa gomilom ljudi i gomilom virusa gde ćeš posle da ležiš zbog nekog. :roll:

Ja te ambulantne skupove izbegavam maksimalno...znam da nisu male pare ali ne isplati se jer krvna slika ti je katasrtrofa što znači i imunitet,gvoždje ti je užasno malo..znači da gubiš krv...i ja sam takvo gvoždje slično imala 5 je bilo i mesecima sam se mučila da podignem na normalan nivi...

Bićeš u redu...moraš da shvatiš da promeniti ovo stanje ne možeš...sa ovom bolešću živi se normalno.Samo nadji dobrog gastroenterologa sa dobrom terapijom ako i mora operacija svi smo i kroz to prošli a veruj mi sve čovek izdrži nisi ni svestan....

pozzz od mene izvinite ako sam smorila sa postom...ali znam kako je meni bilo kad sam saznala šta je sa mnom...
Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Stejsi »

Zašto si dao takav nik? :( Da te zovem kako a da ne zvuči tako surovo...ne mogu to ni da ispišem ovde ,znam da si ogorčen i ja sam bila kad sam saznala da me 10 godina vukli od kardiologa,ginekologa,reumatologa,fizijatra....ma svuda sam bila čak mi rekli da možda umišljam..pazi molim te to?!! :o a ja crkavala od bolova,proliva,pa ukočim se ..ledja,vučem nogu...i oni odlučili da ja idem kod psihijatra.
E to je već prelilo kap... :evil: i stvarno mi bilo dosta svega...dok se jedog dana nije upalilo slepo crevo i urgentno u pola noći završila na operacionom stolu..naravno nije bilo slepo crevi bila je Kronova bolest što kasnije utvrdjeno patohistologijom. Bilo je već toliko zahvaćeno da mi prolaz bio jedva prolazan sa velikom masom tumorskog tkiva sa dubokim gnojnim fistilama koji su mi probili bešiku i izvijugali se po celom abdomenu ko hobotnica..bilo je dovoljno samo da prsne i sepsa i kraj...A sve to jer nikom nije palo na pamet da me pošalje na kolonoskopiju...Twister i za tebe to važi...ako je nisi odradio uradi i to..tamo se vidi sve..magnet,pasaža...to je sve da se vide suženja...i promene.E i opet da se vratim na moj slučaj...secnuli mi 30 cm debelog i tankog creva i bila dva puta na kortikosteroidnoj terapiji sad pijem Imuran,probiotik...Colospa...kaže dr da je u remisiji ali svaki dan je nešto i uvek prilagodjavanje gidinama i sam ćeš videti šta ti smeta koja hrana,koji ljudi...ma sve živo i uskladiš to sa sobom...

Što se tiče devojke,mislim da ne treba niti da razmišljaš o tome jer ovo nije bolest da bi se bežalo od tebe...ja sam isto udata,dvoje dece ništa im ne fali potuno vodimo normalan život jedino što ja sam okrenula jelovnik i posao da mogu da idem u korak sa bolešću...drugo apsolutno nema veze ništa sa tvojim emotivnim životom,,jedino taj bes što momentalno tinja u tebi da izbaciš to ti najgori neprijatelj..
Jelovnik što si dobio ništa ne vredi videćeš i sam ima malo istine ali svi ovde što smo jedemo različito i imamo različite simptome...to sam nešto izbaciš nešto ubaciš videćeš i sam po sebi.Izbegavaj ljuto i to što nadima.. izbegavaj stres...

Magnet sam platila 6000 pasažu 5500..najbolji su mi kako mi zakažu tako i završim a u tim zavodima odlaziš par puta rade na nekim izdrndanim magnetima i čekaš u čekaonici sa gomilom ljudi i gomilom virusa gde ćeš posle da ležiš zbog nekog. :roll:

Ja te ambulantne skupove izbegavam maksimalno...znam da nisu male pare ali ne isplati se jer krvna slika ti je katasrtrofa što znači i imunitet,gvoždje ti je užasno malo..znači da gubiš krv...i ja sam takvo gvoždje slično imala 5 je bilo i mesecima sam se mučila da podignem na normalan nivi...

Bićeš u redu...moraš da shvatiš da promeniti ovo stanje ne možeš...sa ovom bolešću živi se normalno.Samo nadji dobrog gastroenterologa sa dobrom terapijom ako i mora operacija svi smo i kroz to prošli a veruj mi sve čovek izdrži nisi ni svestan....

pozzz od mene izvinite ako sam smorila sa postom...ali znam kako je meni bilo kad sam saznala šta je sa mnom...
Korisnikov avatar
KrvTiIsusovu
Stalni član
Stalni  član

Post od KrvTiIsusovu »

Koje si simptome kad si mislila da ti se upalilo slepo crevo?

Ja sam se pri povratku kući iz bolnice posle rasprave sa kevom bacio na krevet i od tad me tupo boli donji desni deo stomaka... oko 5 cm-a od pupka i to već 2 dana... i sad ja pizdim da nisam zeznuo crevo ili istegao nešto, kad pritisnem to mesto lakše mi je... a pijem sve lekove koji su mi dali. Antibiotik mi je rekao da pijem tek od prvog u mesecu zbog fistule. Ne znam da li da uzmem nešto za čišćenje... možda mi je onaj barijum nešto zeznuo jer ga izbacujem već 3 dana.

A za nick jbg, život mi je takav, stalno neka sranja (da izvineš). Na Božić sam išao u crkvu a sutra dan imao 40 temperaturu i ležao na studentskoj poliklinici gde su me gastroenterolog kod koga sam već išao za probleme sa crevima i ostala kompanija lečili od virusa. 100 puta sam verovao u Boga i pored svih loših stvari koje su mi se desile. Kao pričam sebi sve mi to Bog testira veru, e pa ako sam bolestan nisam glup. Sve što radimo je posledica naših postupaka.
Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Stejsi »

Nemoj tako o Bogu... :( kriv je stres i način života...mi smo krojači svoje sreće ili nesreće ja kad vratim film kako sam živela i šta sam sve prošla moglo i sa gorom dijagnozom da završi...

E a što se tiče bola baš taj sam i ja imala i razne druge i gore ali taj je onako signal kad mi se upali deo creva...neznam nebi da se mešam ali ja bi ti preporučila da odeš sa svim nalazima kod Dina Tarabara da vidiš njegovo mišljenje....on je čovek koji stvarno ima iskustva sa Kronovom bolešću...radi na VMA svaki ponedeljak posle 16 sati.. 2800 je pregled,konsultacija bar tako mislim nije više.

On je moj dr i stvarno 6 godina me drži u remisiji....i medju najboljima gastroenterologa...!!!

pozzz
quincekap
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 09, 2006 12:21 pm

Post od quincekap »

Odgovor za KRVTI...... Ta ulica jeste ulica u kojoj je palata pravde.To je poliklinika zeleznicara Srbije,ali pravo na magnetnu imaju samo njihovi radnici.Ne vredi ti uput,jedino ako nesto u zadnje vreme nisu promenili.

Ja sam kod njih radila magnetnu tankog i debelog creva.Uputili su me sa VMA.Platila sam negde oko 12 000 din.Rezultate dobila sutradan.Nista mi nisu otkrili,a i posle toga sam imala uzasne probleme sa crevima.Mnogi su mi rekli da je kod nas problem sto u Srbiji ne znaju da citaju magnetnu creva,jer je to najteze gledati i rade samo na par mesta.Privatno se koliko ja znam,magnetna creva ne radi.Raspitivala sam se na par mesta.Rade samo magnetnu abdomena,a to nije isto.

Magnetna creva se radi sa kontrastom i budi spremann posle toga na odlazak u WC,jedno 15 puta.
quincekap
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 09, 2006 12:21 pm

Post od quincekap »

KrvTi...... veruj mi da si imao srece sto su ti tako brzo otkrili sta ti je.Nasmejaces se na ovo "brzo",ali zaista je tako.

Mene zaj...ju vec 2,5 god.Kazu :"Kakva Candida",a niko nece da mi pomogne da se otkrije sta mi je.I meni je gastro rekao da treba da odem kod psihologa ili da odem kod nekog drugog ako mi na poslednjoj analizi ne nadju nista.A,nasli su mi antigen za celijakiju.Mada to nije dovoljno,nego moram da izgleda cekam da mi po ko zna koji put rade endoskopiju,s tim da ovaj put moraju da udju duboku u tanko crevo,u jejunum,da se odatle uzme biopsija.

U kojoj si bolnici lezao? Ko je ta "dobra" doktorka,koja je odmah otkrila sta ti je?

Znam kroz sta si sve prolazio jer sam ti ja medju prvima odgovorila na pitanja koja si postavio na forumu.Nemoj da se ljutis na ceo svet,jer ces besom samo sebi skoditi.Moras da budes hladniji,a da znas da sam cula i citala da Krona dobijaju oni koji se nisu slagali sa majkom.Ne znam da li ce se ostali sloziti sa tom konstatacijom,ali kljuc svih crevnih poremecaja lezi u odnosu sa majkom.Zato,izbegavaj konflikt sa njom,da ti se ne bi pogorsalo stanje.

Sto se tice devojaka,pre ces ti naci neku koja ce biti uz tebe,nego sto ce neka od devojaka sa problemom creva da nadje decka.Ima mnogo devojaka koje ce hteti da te "utese".Znam za jednog mladica sa Kronom.Ozenjen je, ima decu,ali posao nema.Rekao mi je:"Ko ce mene ovakvog da zaposli?" To sam se i sama cesto pitala,kad bi mi muz prebacio sto ne radim i kad bi me deca pitala za posao.Ko ce mene da zaposli i gde ,a da mi pri tom tolerise da svaki cas idem u WC.
Sta si uradio sa fakultetom?
Korisnikov avatar
KrvTiIsusovu
Stalni član
Stalni  član

Post od KrvTiIsusovu »

Magnetnu radim zbog fistule koja ide od kraja debelog creva do kože. Moj gastroenterolog mi je rekao da tamo radi čovek koji zna to da čita ili šta ti ja znam... meni sve to miriše na neki dogovor... pošto ne znam koji će im đavo MR za fistulu kojoj se vide oba kraja vizuelno. Hirurg video i napisao u izveštaju koliko duboko ide. Izgleda da ću ipak morati da puknem te novce.

Ja sam tvrdoglav na majku i tu onda nema kraja... pogubio sam živce u srednjoj na "uči" i "što nisi".

Inače ne besnim na ceo svet. Trenutno me davi ovaj bol u desnom delu stomaka... imao sam jutros jedva neku stolicu koja je još uvek sadržala barijum koji sam pio pre 4 dana za pasažu tankog creva. Ne znam jesu li se creva negde zapušila ili šta... kako mi to nastade od jednog jednostavnog pada na krevet.

Za fistulu sam se obratio studentskom hirurgu koji NEMA POJMA, lik mi je rekao da je neka bakterija pocepala crevo i to se napravilo. Onda mi je rekao da to perem 3 meseca da bi me na kraju poslao u gradsku bolnicu KBC Zvezdara... kreten me cimao 3 meseca. Onda sam se mesec dana vucarao tamo po hirurzima da mi zakazuju operaciju fistule i par dana pred operaciju ja dobijem 38 temperaturu. Tamo sam ležao dan da se pripremim za operaciju, za to vreme su mi debili 3 vadili krv. I pošto hirurg nije hteo da operiše pod temperaturom pošalju me na gastro odeljenje da vide zašto je imam. U tim analizama se našao neko pametan da proveri CRP koji je bio preko 100 a to je znak da su creva upaljena. Kad sam legao došla je doktorka Danijela Bojić i kad sam joj saopštio simptome odmah mi je rekla da je moguće da imam Krona, što su kasnije kolonoskopijom i potvrdili.

Ležao sam 13 dana i primao kortikosteroide, antibiotike, infuzije i 3 puta gvožđe. Sad sam kao na oralnoj terapiji uz dijetu i treba u ponedeljak da radim MR tamo pa da nosim svom doktoru u utorak rezultate.

Što se tiče devojke verovatno si u pravu ali ja tu ne vidim rešenja. Fakultet mi je sedenje na računaru zato tu neće biti nikakvih problema, mogu i na klozetu i u bolnici da odradim posao. Trenutno smo prodali imanje i otplatili dug za stan pa ćemo imati dovoljno novca za lekove i dijete Slika
Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Stejsi »

Ja bi ipak potražila mišljenje i dr kod kojeg ja idem sve mi ovo uvezi tebe je jako zamuljano,,ja mislim da nebi ništa izgubio ako bi zakazao tamo da vidiš šta će on reći....nije dobro da se držiš samo jednog ja sam išla na par mesta dok nisam naišla na Dina.

Guin kako si mi ti sada?Ja nešto sa snagom mučim muke..umaram se ko baba uh..a to me nervira..bolovi kako tako ima ih ali nije baš strašno da se ne izdrži a to za majku što si pročitala ...hm...da znaš da i ja imam taj problem doduše sad manje ali celog života mi sedela i kljucala u glavu...pored svega ostalog.

KrvTi...probaj nekako da je distanciraš maksimalno...jer njeno zvocanje ti sad nikako nije poželjno.

Dea,Goco gde ste?kako ste???

pozzz
Korisnikov avatar
KrvTiIsusovu
Stalni član
Stalni  član

Post od KrvTiIsusovu »

Ma srediće se stanje sa majkom. Dogurali smo do plafona nema smisla nastaviti sa istim.

Inače, od ovih sa Zvezdare ne znam ima li boljih... ja nisam bio kod jednog lekara, u vizitu nam dolaze po 10 likova.

Na čelu je Prof dr Njegica Jojić... radi i kao profesor.
Onda doktorka koja me je primila Daniela Bojić, ona čini mi se isto radi kao profesor.
I doktor koji je bio zadužen za moju sobu Mr.dr Vladimir Gligorijević.
Njih troje su mi potpisali otpusnu listu.

Jojić - plava u sredini
Gligorijević - crni malo levo iza ove sa stetoskopom
Bojićke nema na slici ona je gostovala u jutarnjim programima, imaš na UKUKS sajtu.

Tu su još i neki drugi lekari i ovi što rade gastrointestinalnu endoskopiju.

Slika

Evo ti i linka http://www.kbczvezdara.org/?p=76

Zovite me "Krle" pošto je to najbliže KrvTi :lol:
Ima li admina ovde uopšte? Samo admin može da mi promeni nick.
Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Stejsi »

Pa Krle napiši adminu pp i zamoli ga da ti promeni nik u Krle i ja sam tako.. :D

pa ok ako imaš u njih poverenje ja njih ne poznajem...sve u svemu vidim da ti malo lakše i da si se malo smirio...
osećaš još taj bol sa desne strane? :-?

Ja idem kod Dina evo nekih priloga:

http://www.youtube.com/watch?v=bIXeB_h2 ... dded#at=50

http://www.youtube.com/watch?v=ncENOZFf ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=Py6StmeJ ... re=related
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Kontakt:

Post od Dea »

Evo i mene. Nije mi bas sjajno. Juce je bilo katastrofa, vec sam razmisljala ocu li morati u bolnicu. Povracala sam bukvalno xxx puta, posle svakog i najmanjeg zalogaja ili gutljaja. Tek uvece sam uspela da progutam jedan Budenofalk koji je uspeo da ostane u stomaku. Danas sam ok.
Mene ceka magnetna u utorak, ali je se potpuno jezim, jer sam prosli put skoro crkla posle nje. Izgleda da mi smeta bilo kakav kontrast.... Ranije je to bilo posle barijuma, a sad je posle svega....
Sta da kazem, drzite mi fige!
Odgovori