Pitanje za ljude obolele od Kronove bolesti i UC

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 06, 2010 2:52 pm

Re: Pitanje za ljude obolele od Kronove bolesti i UC

Post od Stejsi »

Uh Dea... :( ..znam kako si se osećala i ja sam tako isto prošla.I rekla sam nikad više!!!

Ja sam isto napravila ovih dana glupost...prala sam fasadu,pa kad već brčkam sa vodom ajde i tepihe i toliko mi se upalio ceo stomak da sam mislila da ću da svisnem od bolova.I zaradila temperaturu...stomak do zuba...Na kraju dobila zatvor od temperature i kad krenulo meni naprsla fisura :roll: .

Pozz Dea,Ivana,Goco...
Gocilija
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 14, 2011 2:34 pm

Post od Gocilija »

Zdravo svima koliko god vas ima, samo mi se cini dugo nemam nikoga. Kao da su svi propali u neku rupu. Posto je leto na izmaku verovatno cete se oglasiti sa hladnijim danima. IZgleda da jedino penzioneri imaju vremena :)!
Kod mene nemam pojma sta je. Jedan dan stolica onako kako bog zapoveda, sutra dan nemam, prekosutra retka, pa onda opet sve ispocetka..... Za lom zivaca odlicno! Od oktobra prosle godine sam prilicno promenila nacin ishrane. Ne jedem pite, testa i slatkise. Kandida i retke stolice su mi odnele 10 kg i sada sam onako manekenski mrsava i ocajna. Ne izlazim nigde. Sedim i mastam da opet jedem sve i da budem u konfekcijskom broju XL . Mislim sta ce mi se desiti sto nije zdravo ali ne mogu da se otrgnem od toga jer sam kukavica i bojim se neke patnje i mrcvarenja., a godine su mi bogami pozamasne. Volela bih da pozivim da docekam neko unuce.
Eto ja olaksah dusu a vi se javite!
Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Stejsi »

Evo i mene...Gocili,Deana gde ste?
Stvarno ko da ima samo nas troje a danas sam čitala da nas ima oko 5000 ovde obolelih od Kronove bolesti i Ulceroza... :(
http://www.novosti.rs/vesti/zivot_+.75. ... populaciju

Ja ovih dana totalno promenljivo..bolje reći meseci od novembra prošle godine me uhvatilo pa nepušta.Ulazim iz faze u fazu...
baš bzvz stanje što kaže Gocili dovoljno za poludeti.Malaksala sam užasno nemam snage,vrtoglavice,neki tupi bol oko pupka,žiga u desni kuku vučem nogu,povraća mi se...ma žurka totalna :cry:

Moram da smognem hrabrost da se iskovitlam iz ovoga jer me nema ako se ovako nastavi ovo,tražim nešto negde da se isčupam da se motivišem sve mislim to će mi pomoći...da sedim i čekam to nikako ne valja.Učaurila sam se kod kuće ko kukavica.

Ali mislim da to ima veze sa tim silnim dijarejama jer nisam stizala bukvalno u wc...jednom me uhvatilo u gradu a u BG je premija naći wc i od tada imam strah neki i bolje onda ne idem nikud i evo gde sam sebe dovela.

Uh toliko od mene,javite se gde ste se svi razbežali?pozzzz
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Dea »

Ja od kad sam se vratila kuci bolujem, zato me i nema. No kao i uvek kad imam neki drugi problem Kron miruje. Jedino posto pijem antibiotike posle dva sata od svakog popijenog zavrsim u wc sa dijarejom. A sto je najbolje izgleda da uopste nije infekcija nego neki virus, jer mi je iz dana u dan gore a ne bolje.....Pojma nemam....
Gocilija
Aktivan član
Aktivan član

Post od Gocilija »

Dea, jesi li isla kod lekara? Kada sam procitala ovo sto si napisala premrla sam. Ja se stalno pitam sta ce samnom biti kada budem morala piti antibiotik. Jer mi je eto taj prokleti hemomicin oduzeo godinu dana zivota i 10 kg.
Poludecu od razmisljanja. Ajd kad mognes javi kako si. Pozdravljam te puno!
Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Stejsi »

Dea i kroz našu kuću projurio virus..isto temperatura,malaksalost,grlo....svi nikakvi traje par dana sa ili bez antibiotika isto je ..sin uzimao samo sirup od grla i od temperature analgetik,suprug i antibiotike,analgetike,ja opet ništa ali drži me još malo i eto prolazi.
Možda i nisi morala antibiotik :-?

Gocili ,pa nemoj da misliš odmah na to najstrašnije...to je bilo tada ko zna šta je bio pravi uzrok tvoje bolesti možada se skupilo više faktora...

Pozdrav i čujemo se...ja još uvek ko u predhodnom postu bzvz skroz..takav nam horoskop izgleda...
quincekap
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 09, 2006 12:21 pm

Post od quincekap »

Mislim da i vi morate da uzimate Nistatin kad pijete antibiotike,isto kao i mi koji patimo od Candide.Takodje i jace probiotike za vreme uzimanja antibiotika.

STEJSI: Ja sam taj analni problem koji se javio zbog Candide i ucestalih proliva,pa kasnije i od tvrdjih stolica ,resila tako sto se uvek operem posle stolice i odmah namazem Flogocidom iznutra.
Takodje mi je mnogo pomogao Caj od divljeg origana (Probotanik firma) koji cisti creva i urinarni trakt od mnogih stetnih mikroorganizama,parazita i Candide.Popijem najmanje pola litre dnevno i nekako mi ocisti creva.

Citala sam da i oni koji imaju Krona cesto su podlozni stetnim mikroorganizmima koji ima prave probleme (prolive),pa bi zato bilo dobro uzimati i cajeve koji ciste creva.

POZDRAV!
quincekap
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 09, 2006 12:21 pm

Post od quincekap »

Mislim da i vi morate da uzimate Nistatin kad pijete antibiotike,isto kao i mi koji patimo od Candide.Takodje i jace probiotike za vreme uzimanja antibiotika.

STEJSI: Ja sam taj analni problem koji se javio zbog Candide i ucestalih proliva,pa kasnije i od tvrdjih stolica ,resila tako sto se uvek operem posle stolice i odmah namazem Flogocidom iznutra.
Takodje mi je mnogo pomogao Caj od divljeg origana (Probotanik firma) koji cisti creva i urinarni trakt od mnogih stetnih mikroorganizama,parazita i Candide.Popijem najmanje pola litre dnevno i nekako mi ocisti creva.

Citala sam da i oni koji imaju Krona cesto su podlozni stetnim mikroorganizmima koji ima prave probleme (prolive),pa bi zato bilo dobro uzimati i cajeve koji ciste creva.

POZDRAV!
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Kontakt:

Post od Dea »

Evo danas prestajem sa antibiotikom. Ma kod mene je to stvarno upocetku izgledalo kao upala krajnika i logicni sled stvari je bio antibiotik. Sad sam medjutim otkrila veliku kuglu na vratu i dr. me je poslao da snimim stitnu zlezdu. Nadam se da nije nesto gore (sve se tesim da je nesto ozbiljnije valjda bi video doca na gastro proslog meseca?!?!).
Sad me je uz sve to zviznula neka malo teza kijavica sa temperaturom. Videcemo kad ce to da prodje....
Negde sam citala da probiotik nema svrhe ako se uzima zajedno sa antibitokom, vec ga treba uzimati po zavrsetku terapije...
Gocilija
Aktivan član
Aktivan član

Post od Gocilija »

Eh Dea sad bih opsovala da ne citaju ovo i ljudi koje ne poznajem. :) Pa sta ti je bre? Sto se tice probiotika logicno je da ga ne vredi piti sa antibiotikom jer antibiotik ubija neselektivno, znaci da ce da pobije probiotske bakterije. Ali vidi mene, posle 5 kapsula hemomicina evo pijem 10 meseci probiotike i ne znam da li uopste imam vise dobrih bakterija u svojim crevima. Ove dobre je jako tesko nadomestiti jer treba da prodju zeludacnu kiselinu i ostanu zive. Uzimaj malo nesto za imunitet. Ja sam odlucila da nigde ne idem iako je doktor rekao muzu "vodi je negde na odmor", hvala lepo sedecu u kuci. Mada nema pravila, mozes da nadrljas za cas, bilo gde. Javi obavezno kako si. Nadam se da ces brzo da se oporavis. :)
Ja i dalje citam sve sto mi dodje pod ruku vezano za bolesti creva i sve sto vise citam sve mi nekako strasnije. U sustini sve je u sferi nagadjanja pa ko ostane ziv pricace. Kako zavidim zdravim ljudima koji mogu sve da pojedu i koji ne misle o tome kakav ce ishod to da ima sutra dan. Ne vredi mi da se secam kako sam nekada sve jela i kako sam izgledala. Glupo je i depresivno.
Moj muz kaze kad napunis 60 ne treba da razmisljas o tome kad ces da umres, mozes svaki dan. A meni je 59 :)!!!
twister76
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jul 29, 2011 4:54 pm

Post od twister76 »

Pozdrav :)) Da se javim i ovde pošto na UC me niko ne primećuje :(
evo posle mesec i malo više stigli PH nalazi:
COLITIS CHRONIKA NON SPECIFICA
ACTIVA(+),ATYPICA GRADUS I

jel imao neko isto ili slično???

terapija mi je salofalk 3x750
folnak 2x1
colospa retard 2x1
bifiform 2x0.5

oslabeo sam 10kg pre 3 meseca i nikako ne mogu da vratim kilažu.Kolko tolko pazim na ishranu,(alkohol,gazirano,kafa se ne koriste)slatko(milke,euro krem po malo).Doktor mi otišo na odmor a ja i dalje u BEDAKU.Ako ima neko ko ima malo više vremena,a duže boluje od mene neka se javi da porazgovaramo(što se kaže u Nišu-OPRAVI)
Gocilija
Aktivan član
Aktivan član

Post od Gocilija »

Zdravo Mario. Zao mi je sto mi se post koji sam napisala izbrisao pa ne znam da li cu imati zivaca sve ponovo da pisem. Kada sam se razbolela samo sam imala zelju da nadjem nekoga ko boluje od iste bolesti da mogu da se konsultujem ali na zalost tada nisam znala za forum. Bolujem zvanicno od UK od februara 2006 godine, mada sam i kao mlada imala nekih problema sa stomakom na koje nisam mnogo obracala paznju. Bili su to recimo na smenu periodi proliva i zatvora. Jednom sam imala malo krvi u stolici i tada sam otisla na pregled ali nalazi su bili ok Doduse radili su mi tada samo irigogografiju.
2006 tesko krvarenje iznenada. Bolnica i dijagnoza UK. Posto sam primljena na hirurgiju onda sam i na kontrolu isla kod hirurga koji mi je radio na svaka tri meseca u pocetku snimanje debelog creva ali ne totalnu kolonoskopiju nego samo nekih 80-90 cm.
Pila sam 5 asa i posle godinu dana vratila sam izgubljene kilograme, osecala se dobro, jela sve osim kiselo i ljuto, putovala.
Posle godinu dana doktorica- hirurg koja me vodila je rekla da probam bez tableta. Meni je bilo malo cudno jer sam cula da kod takvih bolesti lekovi se piju ceo zivot.
Sve je bilo dobro do oktobra prosle godine kada sam zbog kasla dobila antibiotike i posle toga su kenuli problemi sa kasastom stolicom. Antibiotik je pobio sve dobre bakterije u crevima i kandida se naselila u velikoj kolicini. Smrsala sam 10 kilograma i ne mogu nista jos da vratim. Otisla sam na totalnu kolonoskopiju u decembru prosle godine u bolnicu Zvezdara i nalaz je navodno OK. Kao nema znakova UK. Gastoenterolog kod koga sam privatno otisla se sokirao kada je cuo da sam posle godinu dana prekinula sa terapijom. Za probleme koje sada imama sa stolicom smatra da su tipicni za IBS. Znaci dijagnoza mi je UK u remisiji i IBS. Dao mi je colospa retar da pijem. Na kontrolu cu ici iduceg meseca. On ce verovatno hteti licno da uradi kolonoskopiju, ali ja sam toliko cesto pila taj fortrans da mislim da mi je i on dosta pogorsao stanje. Jer svako to ciscenje zbrise sve dobre bakterije koje mi verovatno i nemamo u dovoljnoj kolicini. Ne osecam se lose, ali se strasno plasim sta me ceka. Nadam se ipak da ce biti dobro. Ako te bilo sta interesuje samo pitaj., a mogao bi i da se uclanis u Udruzenje obolelih od UK i kronove bolesti. Mozda ces naci tamo dosta korisnih informacija.
www.ukuks.org/ Pozdrav!
Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Stejsi »

Mario ti si u ovoj priči...koju ću sad da ti postavim.

I to se razlikuje od Iritabilnog kolona i Kronove bolesti...moraš jako da se paziš i redovno odlaženje kod gastroenterologa i redovna terapija.....

Evo malo pomoći..

Hronični ulcerozni kolitis (Colitis chronica ulcerosa) je difuzno, nespecifično zapaljenje sluzokože debelog creva, nepoznatog uzroka, pri čemu je primećeno da veliku ulogu u nastanku igra nasleđe.

Klinička slika

Bolest može početi u svakom životnom dobu, ali se najčešće prvi napad dogodi u ranoj mladosti. Početak je obično postepen i ide sa izbacivanjem male količine svetlocrvene krvi, obično posle defekacije. Karakteristična su tri simptoma:

* Crevni grčevi i tenezmi
* Učestale krvavo - sluzave stolice
* Povišena temperatura

Retko bolest počinje naglo, sa prolivom i izbacivanjem velike količine krvi. Ako je zapaljenje lokalizovano samo u završnom delu debelog creva, onda je vodeći simptom anemija (malokrvnost).

Ako su oštećenja rasuta po celom kolonu (debelom crevu), tada se javlja povišena temperatura, gubitak težine, mišićna slabost i anemija. U najtežim oblicima bolesti, proliv je gotovo stalan (20 - 30 stolica dnevno). Stolice su tečno - kašaste sa dosta krvi, sluzi i gnoja.

Dijagnoza

Za postavljanje dijagnoze koristi se rektoskopski pregled, pri kome se vide na sluzokoži ulceracije i pseudopolipoza. Radi se pregled stolice na parazite, gljivice i bakterije. Na taj način može da se isključi bacilarna, amebna dizenterija i crevni paraziti. Ulceracije stvaraju uslove za razvoj infekcije, pa se radi koprokultura sa antibiogramom. Vrši se i pregled stolice na okultno i manifestno krvarenje.

Pregledom krvi se nalazi da je sedimentacija ubrzana u periodu egzacerbacije bolesti. Postoji obično anemija (normohromna ili hipohromna), povišeni su leukociti. U najtežim slučajevima dosta su sniženi proteini i kalijum, a povećani gamaglobulini.

Komplikacije se javljaju u težim oblicima ulceroznog kolitisa. To su krvarenje, perforacija (pucanje) i karcinom.

Tok bolesti može da bude različit. Retko može da počne naglo sa teškim simptomima i smrtnim ishodom ili da se ispolji samo jednim napadom, koji se više nikad ne ponovi. Najčešće bolest ima hroničan recidivišući tok. Između perioda pogoršanja bolesti, postoje kraći ili duži periodi kada je bolest u remisiji. U poslednje vreme uz primenu savremene terapije, prognoza je dobra.

Lečenje

Koriste se antiinflamatorni lekovi (kortikosteroidi, aminosalicilati i imunosupresivi). Kortikosteroidi su efikasni u lečenju akutne faze. Dugotrajno se ne koriste zbog neželjenih dejstava. Steroidni lekovi koji deluju pretežno lokalno su u razvoju. Aminosalicilati su efikasni u lečenju blažih oblika ulceroznog kolitisa, kao i lokalnom lečenju distalnog kolitisa. Primenjuju se i kao terapija održavanja zato što smanjuju recidiviranje ulceroznog kolitisa. Ne preporučuje se primena aminosalicilata uz kortikosteroide, u akutnoj fazi, jer nema dokaza da smanjuju recidive.

Imunosupresivni lekovi, azotioprin i 6-merkaptropin, imaju osnovnu primenu u hronično aktivnoj bolesti kao i u održavanju remisije.

Korišćenje maslinovog ulja može sprečiti pojavu ulceroznog kolitisa, a redovno korišćenje masnih morskih riba znatno poboljšati tok ove bolesti.

Britanski lekari su uočili da osobe koje unose dovoljnu količinu oleinske kiseline, koje ima dosta u maslinovom ulju, retko oboljevaju od ulceroznog kolitisa. Oleinska kiselina je mononezasićena masna kiselina, koju najviše sadrži maslinovo ulje, kikiriki, ulje koštica grožđa, kao i neke vrste margarina.

U dugoročnoj studiji koja je uključivala više od 25 000 osoba starosi od 40 do 65 godina, naučnici su zaključli da visok unos oleinske kiseline putem hrane za 90% smanjuje rizik od pojave ulceroznog kolitiasa. Prema gastroenterolozima, oleinska kiselina sprečava razvoj ulceroznog kolitisa blokiranjem hemikalije u stomaku koja doprinosi zapaljenju.

U jednom ispitivanju, uzimanje 4,5 grama ribljeg ulja dnevno, što odgovara količini koja se nalazi u 200g skuše, za osam meseci je smanjilo aktivnost bolesti za 56%. Drugi jedan test je smanjio potrebu za kortikosteroidom Pronizonom za trećinu.

Naučnici smatraju da unos dve do tri kašike maslinovog ulja dnevno i dva do tri obroka masne morske ribe nedeljno mogu znatno da smanje rizik oboljevanja od ulceroznog kolitisa, a kod obolelih znatno da smanje tegobe, produže remisiju i smanje potrebu za lekovima.

Nadam se da je ovo bar malo ti pomoglo...želim ti brz ulazak u remisiju i nije na odmet da potražiš savet i drugog gastroenterologa.
Gocilija
Aktivan član
Aktivan član

Post od Gocilija »

E Stejsi, ti bi mogla da otvoris savetovaliste za nas. Svaka ti cast!!! Bolja si od doktora!!!
Korisnikov avatar
KrvTiIsusovu
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Maj 07, 2010 5:35 pm

Post od KrvTiIsusovu »

Javlja vam se još jedan Kronovac.

Posle godinu i 5 meseci problema sa stomakom, stolicom i na kraju fistulom desi se čudo da me hirurg zbog fistule sa temperaturom pošalje na gastro odeljenje da ispitaju zašto imam temperaturu. Možete misliti degeni bi me operisali da nisam imao temperaturu. Tu mi doktorka iz 2 rečenice da dijagnozu. I ja se sad pitam koji degeni vode ovu zemlju kad im je trebalo godinu i po dana da me upute na pravo mesto?

Ležao sam na odeljenju 13 dana i sad krećem sa oralnom terapijom.

Bez nervoze i cepnite Bromazepam kad zatreba jer ne škodi a ne razvija nikakvu zavisnost povremenim uzimanjem. Ja sam Krona dobio od nerviranja 95%.

Zna li neko gde je Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika „Železnica Srbije”, Savska 23, jel to ova ulica kod palate pravde? Tamo treba da mi rade rezonancu fistule a nigde da nađem zgradu na mapi.
Odgovori