Pitanje za ljude obolele od Kronove bolesti i UC

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Korisnikov avatar
KrvTiIsusovu
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Maj 07, 2010 5:35 pm

Re: Pitanje za ljude obolele od Kronove bolesti i UC

Post od KrvTiIsusovu »

Ček ček ček.... šta ti je bilo posle barijuma? Zbog čega sad povraćaš Slika
Mislim da se sa magnetnom ne piju nikakvi kontrasti. Obično snimanje.
Stejsi napisao:Pa Krle napiši adminu pp i zamoli ga da ti promeni nik u Krle i ja sam tako.. :D
pa ok ako imaš u njih poverenje ja njih ne poznajem...sve u svemu vidim da ti malo lakše i da si se malo smirio...
osećaš još taj bol sa desne strane? :-?
Pa smiren sam ja ali zabrinut jer bol ne prestaje a ni stolocu nemam. Sve mislim da se nije zapušilo crevo tu na prelazu iz tankog u debelo... nemoguće da mi se od jednog pada na krevet upali crevo koje je nakljukano steroidima. Temperatura mi je oko 37... takva je i pre bila. Ne povraća mi se, imam apetit, kad pritisnem lakše mi je... znači nije slepo je l' da? Slika
Gocilija
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 14, 2011 2:34 pm

Post od Gocilija »

Dea, Stejsi, tu sam. Pazim ja na vas, kao da ste mi deca. Dea cuvam ti utorak palceve i mislim na tebe. Bice to sve dobro.
Jutros kada sam isla na pijacu sa muzem sretnem komsinicu Vesnu o kojoj sam vam vec pricala. Vesna ima krona vec 15 godina . Dosla sa mora i bas onako sveza. Pita me kako sam ja kazem pa doooooorroo. Ona kaze jesi li pa doooooobrooo ili si dobro. :) Slatko sam se nasmejala . Ma reko dobro je. Velilm ajd javi se da popijemo neki caj, a ona ce na to ma kakv caj da popijemo neki pelinkovac. Eto, tek da znate ima i to. A gledam drzi u ruci koka kolu i pije. Kazem zar pijes kolu, pa da veli ona pijem i sinalko i sve to... A ja samo vodu, caj i jogurt.
Posle sam razmisljala sta bi stvarno bilo da maznem neki alkohol. Recimo neku domacu rakiju od tresnje ili kajisije. Eh, gde nestadose ta vremena kada sam sve jela i zivela srecno. Al ajd moze i ovako riba, povrce, povrce, riba....pa opet.
Zdravo naravno i za Krleta. Sto se tice Zvezdare ja sam lose prosla sa tom Njegicom da nemam reci ali verujem da je to tako bilo u mom slucaju i da nista ne mora da znaci. To je verovatno bio u pitanju obostrani animozitet na prvi. Nije mi se nikako dopala a posle njenog nadmenog i drskog obracanja zavrsila sam sa odlaskom kod nje. Susret je bio kratak ali sasvim dovoljan da vidim da imam posla sa jednom nadobudnom i nepristojnom babom.
Meni tablete protiv depresije pomazu. Bar mi se cini. Plasim se ali ne onako panicno i strasno. Mislim da ne bi lose bilo mozda da uzimas nesto za smirenje. Prosto da se malo opustis. Meni su najveca podrska pored muza, ove dve gore pomenute hrabre devojcice. Imas i forum za obolele od UK i krona http://www.ukuks.org/ tamo ces takodje naci dosta korisnih informacija.
Korisnikov avatar
KrvTiIsusovu
Stalni član
Stalni  član

Post od KrvTiIsusovu »

Upoznao sam jednog dečka koji ima Krona 5 godina... i kaže mi da ako mu se jede pljeskavica on je pojede... više mu je bitno da je opušten i smiren da ne stresira creva nego što će da se drži dijete ko pijan plota. Takođe preko babe sam čuo za jednu ženu koja je imala vazdan operacija i da sa Kronom krka sve živo i još je debela. :lol:

Ocrni ti tu Njegicu... a jes izgleda ko babuskera :lol: cenim da ima iskustva ipak je u godinama... ova Bojićka mi se više sviđa što je gostovala u programima.

Što se tiče dijete... kako vam se čini? Pirinač, belo meso, bataci, riba, teletina, belance, rezance, šargarepa... ja se davim kolko je ukusno i ne žalim ni za kakvom hranom. Malo soli reši bilo kakav problem oko ukusa. 8)

Inače moja podrška je moj sopstveni mozak, meni drugi ljudi remete koncepciju. Mogao bih da živim sam, da ne izađem iz kuće nikad i da me apsolutno zabole q za sve :)
Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 06, 2010 2:52 pm

Post od Stejsi »

A tu ste mi?Dea tebi se još nije smirilo auu...baš te izmuči ženo...virus,sad povraćanje.. :(
Javi obavezno kad dodješ sa magnetne...

Goco kako stolica jeli se smirila malo?

Krle i ja sam obožavala u početku tu nabrojanu hranu ali došlo do upale i proliva i strašno sam smršala tako da sam lepo ja počela kad mi se smirilo da experimentišem hranu koja mi smeta a veruj mi da se jako lepo osećam posle slaninice :D mnjam...
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Dea »

Za magnetnu se isto pije kontrast, proziran je (ukusa groznog kao i svi slicni) koliko se secam litar mora da se popije za sat vremena i jos dobijes intravenozno kontrast pred sam pregled. Prva dva puta sam prolazila ok, prosli put samo sto nisam zavrsila u bolnici od svega (moracu da im to kazem pred ovaj pregled).
Sto se tice hrane, jedem ja manje vise sta hocu, ali neke stvari koje mi smetaju su odavno izbacene -kiseli kupus, grasak, boranija, pasulj - (a ima na nekoj prethodnoj stranici, nedavno, da se procita sta se desava kad ovo zaboravim!!!), generalno sve sto nadima, oprezna sam sa vocem i povrcem, pa ono sto izazove problem izbegavam. Primecujem da kada pojedem nesto pohovano ili jako przeno (mada je to retko) stomak burno reaguje, a o kolicini gasova posle toga bolje i da ne govorim.
Alkohol mi uopste ne prija, pa ga skoro nikad i ne pijem, jedino sto i dalje volim da pijem i pijem je gazirano - iako znam da ne smem....Neki mali greh mora da postoji....
Inace sto se tice mog povracanja, to je kod mene glavni simptom Krona, cim dodje do nekog zastoja kod mene se to vraca tamo gde je i uslo. Kod drugih Kronovaca nije tako. Moj gastro kaze da je to zato sto imam dosta suzenja. On bi to da resi opet imunosupresivima, meni zaista ne smeta. Jednostavno se ispovracam i bude ok. Nezgodnije je kao sto je bilo prekjuce kada to nije 1x ili 2x nego ceo dan. Onda postoji mogucnost dehidracije, a i ne mogu da progutam lek.
Gocilija
Aktivan član
Aktivan član

Post od Gocilija »

Zdravo bili! Evo me. Lepo nedeljno jutro. Citam Krleta i smejem se. Ne cine babetinom nekoga godine, nego ponasanje. Ja sam mozda i starija od Njegice, posto sam u penziji al` me tata i mama vaspitavali pa se ponasam ljudski. Ma neverovatno je koliko su neki ljudi nadmeni. Ja mogu da razumem i podnesem sve osim nevaspitanja a ona nema elementarno kucno vaspitanje. Ne znam zasto ali mene uzasno pogadja taj bezobrazluk. Ja sam joj dosla sa problemom, ocajna, zabrinuta, a ona mi se obraca recima " idite kuci i budite od koristi".
Ni meni nije samnom lose, ali volim da se druzim. Ne mora nista po svaku cenu ali je prijatno drustvo uvek dobrodoslo.
Hrana koju spominjes je moj jelovnik i prija mi. Mada bih posto sam izgubila skoro 10 kg trebala jesti malo kaloricnije ili mozda kolicinski vise. U sustini na zalost ne mozes znati dok ne probas pa sta bude. U Srbiji je slaba kontrola namirnica i treba jako voditi racuna sta se kupuje i gde. Cak ni ono stopise na deklaracijama ne odgovara onome sto je u proizvodu. Hemija koja se nemilosrdno koristi za proizvodnju hrane je za nas jako opasna, a sa druge strane mora se jesti.
Stolica za sada ok. Jedna i formirana. Nadam se da ce tako i da ostane. Jos malo pa cu kod TaraBojim se ovih hladnih dana koji dolaze. Imam hronicni sinusitis, bronhitis i sve na itis :)
Sredinom sledeceg meseca idem na kontrolu. Izvadicu te osnovne lab nalaze pa cu da vidim sta ce doca da kaze!
Korisnikov avatar
KrvTiIsusovu
Stalni član
Stalni  član

Post od KrvTiIsusovu »

E da, mene zanima... da li je nama za creva s obzirom da su upaljena dobro da se hlade ili da se greju? Pričali mi neki pacijenti da je planina za nas dobra.

Jedete li keksove? Na Plazmi baš piše da nema... pff nečeg veštačkog a ima par stvari koji su jako korisne.

Ja se malopre ispraznio konačno :D sad se nadam da će bol početi da se smiruje da se vratim u normalu. Više me stra da me zaboli nego što osećam bol... ali pokušavam da se ostanem 100% pozitivan.
Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Stejsi »

Krle ja kad se nadujem odgovara mi topla kupka i prorade mi creva,bol se smiri i šetnja sa masiranjem stomaka što sam ti zaboravila reći...

Što se tiče plazme..možeš da je grickaš ako ti ne smeta,meni smeta i plazma,grizine,perece,čips,žitarice,mleko,kiseli kupus,pasulj,boranija,pomorandže,jabuke....probaš ako može jedeš ako ne zapišeš obavezno..i tako sa svom hranom..

Goco stvarno ti ta dr tako rekla??? :o
Gocilija
Aktivan član
Aktivan član

Post od Gocilija »

Da draga moja. Mozes ti misliti! To nikada zaboraviti necu. meni onako pune oci suza, iznemogla od tih retkih stolica, od stomaka u kome kao da je neki vanzemaljac pa se pretura cas tamo, cas ovamo, od straha da mi se ne ponovi krvarenje iz 2006 koje je bilona svakih 10 minuta, danju nocu! I ona mrtva hladna IDITE KUCI I BUDITE OD KORISTI. Mene je kcerka odvela kod nje po preporuci i tako ona meni pred mojim detetom bez ikakvog povoda. Ja posle kazem kcerkireko ova bre nije normalna, a ona meni kaze da je ona jednostavno takva, nezgodna. Ma reko nije ona nezgodna nego nevaspitana. To je bilo prvi put kada sam dosla. Sledeci put sam dosla sa nalazom kolonoskopije jer mije tako rekla.
Ja lepo pokucam na vrata i kazem dobar dan, oprostite jel mogu da udjem. Ona veli NE ULAZITE! Kazem izvinite molim vas ali rekli ste mi da dodjem kad mi nalaz kolonoskopije bude gotov, ona na to PA SIGURNO VAM NISAM REKLA DA OVDE DODJETE
(u njenu kancelariju) sacekajte u hodniku. Pri tom ja nisam bila jedina koja je trazila u kancelariji.Pre mene je bilo nekih paciijenata. Ja sednem u hodnik i onda je ona posle nekog vremena izasla ovlas pogledala one papire i rekla TAKO SAM I MISLILA, NIJE VAM NISTA, TO JE PROSTO JEDAN IRITABL. Ja opet reko a ove erozije sto pise ovde na nekim mestima,? Nije to nista. A reko kandida, sta cu ja i dalje imam probleme? Ni slucajno nemojte to da dirate, a ako bas hocete popijte jedan diflukan???? Pazi, ako bas hocete! Ja bre budala umesto da kazem jesi li ti zeno normalna DA MENI SE BAS HOCE DA PIJEM DIFLUKAN, nego pred drskoscu ja zanemim. I tako se to neslavno zavrsilo. Posle odem privatno kod Dugalica on kaoprica samnom a dva mobilna telefona bez prestanka zvone, jedan pa drugi. On nervozan. Rekao mi je samo da ga cudi da je njegova uvazena koleginica Jojic rekla da nemam UK, ali uostalom kaze vreme ce pokazati. Za probleme sa stolicom mi rece
DA STE MESEC DANA PILI LEK ZA KOLITIS TO BI SE SREDILO, ali mi nije rekao da uzmem lek. Onda ja na svoju ruku uzmem pa pijem asacol dva tri meseca. Nista, sve isto. I onda ajd opet kod treceg gastro, ovog puta odem kod Tarabara. Ono sto mi je ostalo kod prvog susreta u secanju je zaprepastenost kada sam mu rekla da su mi posle godinu dana terapije 5 asa rekli da probam bez lekova. Potpuno je bio u soku, bas se videlo. STA SU VAM REKLI??? Pa ja kazem doktorka u bolnici mi je rekla da probam bez 5 asa. I tako. Ma ja prosto nemam srece sa lekarima. Nekada se pitam da li ja svojom pojavom mozda izazivam kod njih neki animozitet ili tako nesto. nemam pojma. U Srbiji smo brale tako da nije nista za cudjenje.
ja sam pocela da jedem po dve plazme dnevno , mislim da je to i dve jabuke dosta secera i da ne treba da izazivam ta divna stvorenja u crevima.
Krle je mnogo lepsi nadimak mada je onaj onako da kazem UPECATLJIVIJI! :D
Nema Ivane odavno da se javi sta li je sa njom? Da li se neko od vas uclanio na forum UKUKS?
Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Stejsi »

Strašno i ja sam tako i pila sam 5 ASA i kad sam na kraju zakucala na vrata kod Dina on mi kaže..pa to vama ne treba 5 ASA je za tanka creva...i dao mi Budosan(kortikosteroide)i naravno smirilo mi se i posle me prebacio na Imuran koji pijem evo već 4 godine..i probiotik i sad Colospa jer os stresova mi se isto se crevca uzburkali i ne mogu da kažem da nema tih povremenih bzvz dana uvek nešto... :roll:
Ili se nadujem,ili proliv,povraćanje ali toga puno redje...malo malo bolovi pa navalim na probiotike kad krene proliv pa onda se desi da ne idem 2 dana pa mi naprsne crevo izlazno i krvarim jer imam fisuru..ali sve u svemu to sam ja kriva..
Terapija je dobra nego ja ne pazim na hranu,tu su virusi....pa stresovi...odkud znam nisam još to balansirala a mislim da to niko ne može jedino da živimo u manastiru ili pustom ostrvu...

Dobro što nisam otišla kod te tvoje dr, Goco...uh...meni i ovo troje bilo dovoljno pre Dina...užas ko žrtveno jagnje...
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Dea »

JA ne mogu da verujem evo ga opet me boli grlo - ne mogu da gutam!!!!
Crevca naravno mirna ko bubice...
Dodje mi da odem i izvristim se na ove lekare ovde, nema sanse da ti urade bris grla. Sutra moram da odem da vadim krv za Magnetnu, ali ako stignem oticicu do opste prakse pa cu malo da se svadjam! Bas su zasluzili....
Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Stejsi »

Dea ja temperaturu skoro 40 :( ..povraćala dva puta i boli me sa leve strane ispod rebarnog luka..šta je tamo????
Korisnikov avatar
KrvTiIsusovu
Stalni član
Stalni  član

Post od KrvTiIsusovu »

Možda ti ovo pomoge.

Google Body

http://bodybrowser.googlelabs.com/body. ... s:;c:0;o:0

Je l' to napad Krona? Tako sam ja u januaru imao 40... oladili me infuzijama.
Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Stejsi »

Uh izgleda da mi je došao čika Kron u posetu... :(

Još jedne da krknem lekove pa u krevet ako uopšte budem mogla oči da sklopim :-?
Korisnikov avatar
KrvTiIsusovu
Stalni član
Stalni  član

Post od KrvTiIsusovu »

Izdržaćeš. 8)

Sutra ujutru idem kod mog lekara... banuću kod njega pre vizite i usput ću pozdraviti Njegicu :lol:
Odgovori