Pitanje za ljude obolele od Kronove bolesti i UC

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Gocilija
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 14, 2011 2:34 pm

Re: Pitanje za ljude obolele od Kronove bolesti i UC

Post od Gocilija »

Stejsi pa stvarno je red da malo odmoris dusu, ne daj se ! Ja nesto ne mogu da spavam. Dea, javi kako si prosla na pregledu ?
Krle. bas ces mi uciniti akoNjegicu puno pozdravis :lol: Da li si ti kolonoskopiju radio u bolnici Zvezdara?
Korisnikov avatar
KrvTiIsusovu
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Maj 07, 2010 5:35 pm

Post od KrvTiIsusovu »

Vratih se od čika doce, poslao me na rentgen i na njemu nema ničega osim nekih sitnih mrlja. Kaže da sam se ugruvao ili možda zeznuo mišić... uglavnom kaže da nije ništa strašno i da će proći.

Nisam je pozdravio, bila daleko :lol:

Sve sam tu radio. Primljen sam u petak. U ponedeljak sam bio na gastroskopiji i ultrazvuku, u utorak na kolonoskopiji i rentgenu srca i pluća. Sledeće nedelje u utorak sam pio barijum za pasažu tankog creva, nisu hteli odmah da me muče sa barijumom jer su našli Krona kolonoskopijom.
Sve se nalazi tu u kompleksu... dobiješ anesteziju i gurača kolica za nazad da se ne bi preturio negde od anestezije :lol:
Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 06, 2010 2:52 pm

Post od Stejsi »

Evo me polu živu...ništa nisam spavala,ništa....temperatura me iscedila ko krpu..svaka koska me boli ležim umotana ne pomeram se..virus gadan me zakačio a antibiotike ne smem,odležaću ovo 2-3 dana valjda će da se smiri i stomak mi zahvatilo ko trudnica sam :-?

Krle a kakvo sad uganuće?Pao si? :o Šta piješ od terapije nisam te pitala ,spomenuo si samo da piješ puno lekova ali ne i koje....

Goco moja kako si mi?Baš i ja pomislila na Ivanu,nema je dugo....Ali nema ni monogih drugih kojih bi stvarno htela da čujem kako su?
6 godina nije malo kad deliš sve boli i sve remisije...Ljudi javite seeeeeee...
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Dea »

Stejsi bas htedoh da kazem nema sanse da je tolika temperatura od Krona (ja je jako retko imam po tom pitanju), bice da je virus. A kod virusa i onako ne pomazu antibiotici, tako da stisnes zube i preguras tri dana, posle ce da bude bolje.
Ja bih danas kod lekara i dobih opet antibiotike ovog puta azitromicin, pije se po jedna dnevno tri dana. Grlo mi crveno katastrofa, ne mogu uopste da gutam a boli me od njega i uvo. Nista sad nova tura antibiotika, pa onda ce sigurno da udari kron. Sutra na magnetnu pa ko prezivi pricace....
Gocilija
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 14, 2011 2:34 pm

Post od Gocilija »

Eh dragi moji kad je bal nek je maskenbal otprilike tako mi izgledaju ovi vas postovi. Dea, dal sad razumes moj strah?. Vidis ja vise ne znam kako cu se leciti kada bude situacija za antibiotike, zbog te j..... kandide., a sada je sezona virusa i ziva nisam. I kako vi to uopste znate kad je virus, a kad kron?
Retko izlazim iz kuce. Juce smo muz i ja malo setali i to je to. Bas truba sve skupa. Ne odoh na svadbu u moj rodni grad jer mi je dete zakacilo neki virus. Eto, sto kaze nas narod NE DA SE USRANOM DO POTOKA DOCI, pa ni meni do malo muzike i rapolozenja.
Krle, i ja sam tamo radila kolonoskopiju u decembru prosle godine samo bez anestezije, ajde budi drug pa mi napisi ko ti je radio patohistoloski nalaz, a ko kolonoskopiju!
Korisnikov avatar
KrvTiIsusovu
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Maj 07, 2010 5:35 pm

Post od KrvTiIsusovu »

Stejsi nisam se uganuo nego ugruvao, tresnuo crevima, mišićima... šta znam. To je od pada na krevet ne znam jesi li pročitala. Rekao mi je da sam možda i mehanički to napravio i da jedem tečnu hranu :o Šta je to uopšte?

Od lekova:

8:00 1 x Imuran, 2 x Dentralex (za spoljašnje hemoroide)
20:00 2 x Imuran, 3 x Pronison (20mg), 1 x Controloc

Pronison (kortikosteroid) mi se smanjuje za po 10 mg na 7 dana pa ću valjda turu od 20 mg piti mesec dana (nije mi sad tu otpusna lista) i tad početi sa Asacolom 3 x 400 mg dnevno.
Ciprocinal mi je dao za fistulu ali njega pijem tek kad plasira seton.

Da li možeš nekako da dođeš do infuzija? Da platiš ili da se javiš lekaru opšte prakse. Siguran sam da će te zbog povraćanja poslati na infuziju.

Goci

Ne znam im imena, niti su mi pokazivali bilo kakve rezultate. To sve doktor gleda i saopštava rezultat, ja ni krvnu sliku svoju nisam video a kamoli neki tako nalaz.

Ovaj u plavom skafanderu sa desne strane mi je radio i gastro i kolonoskopiju. Ima prosedu frizuru.

Slika

U pravu ste što se tiče virusa, ne pomažu nikakvi antibiotici. A te visoke temperature bez kašlja mi liče na virus. Ja sam od Krona imao temperature oko 38, nekad me drmne drhtavica pa proverim i vidim da je povišena... a ja se osećam skroz ok. Sad s obzirom da sam pod terapijom mi je temperatura oko 36.8-37.0.

Bio sam na magnetnoj... skoro celi sat sam ležao u onom čudu! Ne bi bilo nikakvih problema da nemam ovaj glupi bol inače sam se namučio ko Isus.

I je*o svadbu... zanela bi se pa ti se slošilo još više :lol:
Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Stejsi »

Krle pa ti si baš na žestokoj terapiji..pa što se bre bacaš čoveče em svadja em se tu baciš..mislim kontroliši se mogao si ladno da se središ z obzirom da imaš to suženje...nesmem ni da pomislim. Čuvaj se bre pusti sve niz vodu ti se mučiš ne drugi.....

Goco to što kaže i Krle znaš kad je virus jer od Krona je drugačija groznica ..treseš se ali nema temperatura a ovo je bilo i grlo i sve koske me bolele...Mada ima visoka temperatura i kod ove boljke zato treba znati raspoznati simptome ili ići kod lekara jer se dešava da prsne fistula ili nedaj bože nešto ozbiljnije,treba da se prati dobro sve.

Dea javi sutra kako budeš prošla. A kako ti smeš antibiotik?Nemaš prolive od njih?

E ljudi stvarno bal na našem forumu...ali eto jesen,meni u proleće i jesen uvek ovako...ne trpim te promene :-?
Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Stejsi »

KrvTiIsusovu napisao:Stejsi nisam se uganuo nego ugruvao, tresnuo crevima, mišićima... šta znam. To je od pada na krevet ne znam jesi li pročitala. Rekao mi je da sam možda i mehanički to napravio i da jedem tečnu hranu :o Šta je to uopšte?
Krle tečna hrana su ti supice..malo u njih ispasiraš šargarepu...čaj...baš jadna hrana to piješ više puta da ti se smiri taj deo povredjenog dela creva verovatno je oteknuto pa te boli kad hrana prolazi kroz taj deo..uzmi i jogurt.Nemoj mleko to naduva...
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Kontakt:

Post od Dea »

A u Krle bas ti je jaka terapija. A sto se tice mojih antibiotika, pa ja imam proliv i bez njih. A ova infekcija me bas drma (boli i grlo a i usi) tako da nemam izbora. Ma izdrzacu ja to samo da to resi problem. Prosli put sam ih pila i nista nije pomoglo. Nego sto me boli vrat toliko da mi se vrti u glavi. Danas sam posle obilaska lekar ( i to biciklom) ostatak dana provela kuci bila mi frka da negde ne padnem.
quincekap
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 09, 2006 12:21 pm

Post od quincekap »

Pozdrav svima,
vidim da ste se raspisali i da jos uvek mucite svako svoju muku.

Juce,muz mi kaze da ovo sto pisem na forumu nije normalno,jer stalno mislim o bolsetima,ali ja sam energicno branila nas forum,govoreci da se ovde svi dobro razumemo,da verujemo jedni drugima.Cak nas ni najrodjeniji ne razumeju,jer ne znaju kako nam je,kroz sta prolazimo.Oni samo mogu da vide kako se fizicki patimo,ali bol,umesto nas ne mogu da osete.

Moja majka mi je "jednom" poverovala kad je posle krastavca dobila bolove u stomaku.Kad joj je bilo bolje,odmah se vratila na staro.

Ponekad se osetim kao uljez na vasem postu,jer nemam dijagnostikovan Kron ili UC,ali nadam se da mi necete zameriti sto vam se ponekad prikljucim.

Vec sam pisala da su 2002 god. posumnjali kod mene na Krona,jer sam imala iste probleme kao sada:prolive,uzasne grceve (valjala sam se po podu od bolova),smrsala par kg.,nisam mogla da tolerisem ni voce,ni mlecne proizvode,imala sam takodje bol u predelu terminalnog ileuma i slepog creva i na pasazi creva su vidjeni pseudopolipi na terminalnom ielumu.Zato su sumnjali na Krona,ali kolonoskopijom nisu dosli do kraja i nije uopste uzeta nikakva biopsija,tako da su me pustili kuci.Tek posle terapije Amoksicilin,Orvazil,Famotidin,sve se smirilo.Ali,ostao je strah od bolova,putovanja,stomak mi je reagovao na svaki stres.To "mirno "stanje je trajalo jedno 7 god.Sad opet isto.Uopste ne mogu da ukapiram zasto ne varim vocne kiseline kako treba?
.Cim uzmem nesto od voca ta kiselina me uzasno pece rektalno,posle stolice.

KRLE: Ta tvoja docentkinja Bojic mi je na to rekla:"Pa,nemojte vise jesti voce,nikad u zivotu".
Ja sam bila frapirana njenim odgovorom.Sto ne proba ona da ne jede voce vise nikad u zivotu? Jel to resenje? Umesto da mi pomognu da mi bude bolje,oni pokusavaju samo stvari da stave pod tepih.A sto se tice Jojicke,Gocilija je apsolutno u pravu.Ta zena je pravi baksuz,nadrndana ,uobrazena,klimaktericna.Ne mogu reci da je glupa,jer ima znanja,vidi se,ali sa pacijentima postupa kao da su stoka,pogotovo ambulantno.Ona nema vremena da se njima bavi ambulantno,to mi je rekla.Cesto menja misljenja.Prvi put kad sam dosla zbog povecane Candide i sumnjom na Krona,rekla je da Diflukan nije dovoljan,da on deluje sistemski,ali i ne na creva,vec da ga kombinujem sa Nistatinom.Drugi put je rekla da pijem samo Nistatin i to 2 nedelje i idem kod psihijatra (jer sam joj se suprotsavila misljenjem),da ja nemam nikakvo oboljenje creva,da oni Candidu lece samo imunosupresivnim pacijentima,da joj donesem broj kolonija koji imam u stolici i treci put kad sam donela nalaze na uvid,gde je pisalo 50 000 cfu/ml u jako uvecanom broju,ona je rekla da idem na VMA da su se tamo hvalili da znaju da lece i da ona ne zna da leci Candidu. O njoj ni njene kolege nemaju dobro misljenje,necu da kazem sta su sve rekli o njoj,da ne bih nekog kompromitovala. Verovatno se to odnosi na to kakav je covek,a to je u lecenju jako vazno.Moze lekar da bude najbolji strucnjak,ali ako je LOS COVEK,dzaba mu sve diplome,moze sa njima da obrise d...
quincekap
Aktivan član
Aktivan član

Post od quincekap »

Pozdrav svima,

Juce,muz mi kaze da ovo sto pisem na forumu nije normalno,jer stalno mislim o bolsetima,ali ja sam energicno branila nas forum,govoreci da se ovde svi dobro razumemo,da verujemo jedni drugima.Cak nas ni najrodjeniji ne razumeju,jer ne znaju kako nam je,kroz sta prolazimo.Oni samo mogu da vide kako se fizicki patimo,ali bol,umesto nas ne mogu da osete.

Moja majka mi je "jednom" poverovala kad je posle krastavca dobila bolove u stomaku.Kad joj je bilo bolje,odmah se vratila na staro.

Ponekad se osetim kao uljez na vasem postu,jer nemam dijagnostikovan Kron ili UC,ali nadam se da mi necete zameriti sto vam se ponekad prikljucim.

Vec sam pisala da su 2002 god. posumnjali kod mene na Krona,jer sam imala iste probleme kao sada:prolive,uzasne grceve (valjala sam se po podu od bolova),smrsala par kg.,nisam mogla da tolerisem ni voce,ni mlecne proizvode,imala sam takodje bol u predelu terminalnog ileuma i slepog creva i na pasazi creva su vidjeni pseudopolipi na terminalnom ielumu.Zato su sumnjali na Krona,ali kolonoskopijom nisu dosli do kraja i nije uopste uzeta nikakva biopsija,tako da su me pustili kuci.Tek posle terapije Amoksicilin,Orvazil,Famotidin,sve se smirilo.Ali,ostao je strah od bolova,putovanja,stomak mi je reagovao na svaki stres.To "mirno "stanje je trajalo jedno 7 god.Sad opet isto.Uopste ne mogu da ukapiram zasto ne varim vocne kiseline kako treba?

KRLE: Ta tvoja docentkinja Bojic mi je na to rekla:"Pa,nemojte vise jesti voce,nikad u zivotu".
Ja sam bila frapirana njenim odgovorom.Sto ne proba ona da ne jede voce vise nikad u zivotu? Jel to resenje? Umesto da mi pomognu da mi bude bolje,oni pokusavaju samo stvari da stave pod tepih.A sto se tice Jojicke,Gocilija je apsolutno u pravu.Ta zena je pravi baksuz,nadrndana ,uobrazena,klimaktericna.Ne mogu reci da je glupa,jer ima znanja,vidi se,ali sa pacijentima postupa kao da su stoka,pogotovo ambulantno.Ona nema vremena da se njima bavi ambulantno,to mi je rekla.Cesto menja misljenja.Prvi put kad sam dosla zbog povecane Candide i sumnjom na Krona,rekla je da Diflukan nije dovoljan,da on deluje sistemski,ali i ne na creva,vec da ga kombinujem sa Nistatinom.Drugi put je rekla da pijem samo Nistatin i to 2 nedelje i idem kod psihijatra (jer sam joj se suprotsavila misljenjem),da ja nemam nikakvo oboljenje creva,da oni Candidu lece samo imunosupresivnim pacijentima,da joj donesem broj kolonija koji imam u stolici i treci put kad sam donela nalaze na uvid,gde je pisalo 50 000 cfu/ml u jako uvecanom broju,ona je rekla da idem na VMA da su se tamo hvalili da znaju da lece i da ona ne zna da leci Candidu. O njoj ni njene kolege nemaju dobro misljenje,necu da kazem sta su sve rekli o njoj,da ne bih nekog kompromitovala. Verovatno se to odnosi na to kakav je covek,a to je u lecenju jako vazno.Moze lekar da bude najbolji strucnjak,ali ako je LOS COVEK,dzaba mu sve diplome,moze sa njima da obrise d...
quincekap
Aktivan član
Aktivan član

Post od quincekap »

Pozdrav svima,

quincekap
Aktivan član
Aktivan član

Post od quincekap »

Pozdrav svima,

quincekap
Aktivan član
Aktivan član

Post od quincekap »

IZVINJAVAM SE za ovaj cetvorostruki post! :wink: Ja kliknula jednom da mi posalje odgovor ,on nije hteo,pa sam jos jednom,kad ono izadje posle 5 min. u cetiri primerka.

KRLE: To sto te je bolelo sa desne strane to ti je sigurno zbog barijuma.I meni je tako bilo.To je verovatno terminalni ileum u kome se barijum nakupi,pa stvara cepove i bolove dok barijum ne izadje.Terminalni ileum je prelaz iz tankog u debelo crevo,a mozda je kod tebe suzen ili zbog Krona ima nekih polipa,pa te je dodatno zbog toga bolelo.Nadam se da ti je sada bolje.Uostalom,video si koliko je onaj barijum gust.Dobro ga uopste izbacimo iz creva.

Sto se tice MR,kad se radi MR tankog i debelog creva pije se litar providnog kontrasta Manitola koji je mesavina secera i jos nekih komponenti i sluzi da proteruje sadrzaj creva u toku snimanja.Meni je bilo uzasno posle tog snimanja.Zamislite reakciju moje Candide na taj secer.Prvo sto sam jedva dosla do kuce,a drugo kad su krenuli prolivi bilo je nesnosno.Imala sam uzasne grceve i jedno 20 proliva,da sam morala da zovem Hitnu pomoc da pitam sta da radim.

A,za MR rektalnog dela ne znam da li je potreban kontrast? Da li se to racuna u MR male karlice?

STEJSI: Hvala na pitanju,bilo mi je par dana dobro,za veliko cudo.Cak sam jela i pasulj prebranac,pa sam se setila Dee i pomislila da me sutradan ceka pakao,ali nista.Bila mi je bas normalna stolica.Mozda i sto sam ga prethodno propasirala.Jela sam ta 4 dana sve ono sto ne smem:kackavalj,sunku,cvarci su me mucili,pite sa mesom,sirom,jabukama i torte.Posle tog 4. dana bili smo na nekoj svadbi,valjda je vec tada Candida ponovo "nabujala" i od jagnjecih sarmica koje se prave od iznutrica,pocne da me boli stomak.Corbu preskocim,sacekam da mi se smiri stomak,jagnjece pecenje pojedem (bilo je odlicno) i pojedem 2 parceta torte.A da,jela sam i nektarine prethodni dan.Sutradan grcevi u crevima,4 stolice,pecenje rektalno,kao ziva soda.Jedva izgurah nekako.

E sad,da li je to od Candide ili celijakije,zbog namirnica sa glutenom,nikad ne mogu da provalim.

Besika me cesto muci,skoro svaki dan,osecam da mi bakterije (sve zbog creva) prave probleme.
Kako vi resavate problem sa besikom,sekretom i bakterijama?

Pozdrav Quince!
quincekap
Aktivan član
Aktivan član

Post od quincekap »

IZVINJAVAM SE za ovaj cetvorostruki post! :wink: Ja kliknula jednom da mi posalje odgovor ,on nije hteo,pa sam jos jednom,kad ono izadje posle 5 min. u cetiri primerka.

KRLE: To sto te je bolelo sa desne strane to ti je sigurno zbog barijuma.I meni je tako bilo.To je verovatno terminalni ileum u kome se barijum nakupi,pa stvara cepove i bolove dok barijum ne izadje.Terminalni ileum je prelaz iz tankog u debelo crevo,a mozda je kod tebe suzen ili zbog Krona ima nekih polipa,pa te je dodatno zbog toga bolelo.Nadam se da ti je sada bolje.Uostalom,video si koliko je onaj barijum gust.Dobro ga uopste izbacimo iz creva.

Sto se tice MR,kad se radi MR tankog i debelog creva pije se litar providnog kontrasta Manitola koji je mesavina secera i jos nekih komponenti i sluzi da proteruje sadrzaj creva u toku snimanja.Meni je bilo uzasno posle tog snimanja.Zamislite reakciju moje Candide na taj secer.Prvo sto sam jedva dosla do kuce,a drugo kad su krenuli prolivi bilo je nesnosno.Imala sam uzasne grceve i jedno 20 proliva,da sam morala da zovem Hitnu pomoc da pitam sta da radim.

A,za MR rektalnog dela ne znam da li je potreban kontrast? Da li se to racuna u MR male karlice?

STEJSI: Hvala na pitanju,bilo mi je par dana dobro,za veliko cudo.Cak sam jela i pasulj prebranac,pa sam se setila Dee i pomislila da me sutradan ceka pakao,ali nista.Bila mi je bas normalna stolica.Mozda i sto sam ga prethodno propasirala.Jela sam ta 4 dana sve ono sto ne smem:kackavalj,sunku,cvarci su me mucili,pite sa mesom,sirom,jabukama i torte.Posle tog 4. dana bili smo na nekoj svadbi,valjda je vec tada Candida ponovo "nabujala" i od jagnjecih sarmica koje se prave od iznutrica,pocne da me boli stomak.Corbu preskocim,sacekam da mi se smiri stomak,jagnjece pecenje pojedem (bilo je odlicno) i pojedem 2 parceta torte.A da,jela sam i nektarine prethodni dan.Sutradan grcevi u crevima,4 stolice,pecenje rektalno,kao ziva soda.Jedva izgurah nekako.

E sad,da li je to od Candide ili celijakije,zbog namirnica sa glutenom,nikad ne mogu da provalim.

Besika me cesto muci,skoro svaki dan,osecam da mi bakterije (sve zbog creva) prave probleme.
Kako vi resavate problem sa besikom,sekretom i bakterijama?

Pozdrav Quince!
Odgovori