Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1373 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3, 4, 5 ... 92  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Pitanje za ljude obolele od Kronove bolesti i UC
PostPoslato: Sre Dec 17, 2008 1:21 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sub Jun 28, 2008 1:29 pm
Postovi: 56
Koje ste simptome imali pre nego sto ste saznali da bolujete od ovihb bolesti?Da li ste imali,kakve i koliko dnevno prolive?Temperaturu da li ste imali i koliko??Kilaza?Druge neke zdravstvene promene koje idu uz ove bolesti???Gde ste imali bolove?Mucnina i povracanje?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Dec 17, 2008 1:54 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 7:22 pm
Postovi: 2202
Lokacija: Nemacka
Idi na opciju trazi, pisali smo i pisali o tome na siroko....


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Dec 17, 2008 4:54 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sub Jun 28, 2008 1:29 pm
Postovi: 56
Ehhhh.... :x


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Dec 17, 2008 8:26 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sub Jun 28, 2008 1:29 pm
Postovi: 56
Pa pitam zato sto ja imam nespecificne simptome,naime meni je radjena kolonoskopija ali je uradjena do 60 cm jer sam vristao od bolova i bio sam mokar kao da su me polili vodom i sve je bilo ok i imam iritabilni kolon,evo nalaza:Anus i perianalna regija b.o.
Rektum odrzanog lumena,sluznica glatka,sjajna sa vidljivim crtezom krvnih sudova,bez ulceracija i vegetanih promena.Sigma izvijugana,spasticna.Aparat plasiran do 60 cm.Dg colon spasticum
Ja nemam proliv,imam uglavnom formiranu nekad meku stolicu,nemam krvi,imam hemoroide,sad imam i bol sa desne strane ispod rebra,i kad rukom priisnem nekad me zaboli al kako pritisnem odmah moram gasove da izbacim,gasove iam pogotovu ujutro ai mam ih i tokom dana,temperaturu nemam al nekad mi dodje do 37 al to i nij eneka temperatura,ima i hronicni gastritis pa pijem i quamatel.Krvna slika mi je bila odlicna samo mi je mcv bio malo ispod normale MCV 76.6 (80.0 - 100.0)
Da li je u pitanju IBS ili ne daj Boze IBD posto ne znam da li mi je kolonoskopija do 60 cm nesto pomogla.Ja kad spomenem mom gastroenterologu IBD on kaze ne ti nemas to
Nocu dok spavam nemam nikakvih problema i jedem sve zivo!!!
Pozdrav!!!!! :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Dec 17, 2008 8:27 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sub Jun 28, 2008 1:29 pm
Postovi: 56
Pa pitam zato sto ja imam nespecificne simptome,naime meni je radjena kolonoskopija ali je uradjena do 60 cm jer sam vristao od bolova i bio sam mokar kao da su me polili vodom i sve je bilo ok i imam iritabilni kolon,evo nalaza:Anus i perianalna regija b.o.
Rektum odrzanog lumena,sluznica glatka,sjajna sa vidljivim crtezom krvnih sudova,bez ulceracija i vegetanih promena.Sigma izvijugana,spasticna.Aparat plasiran do 60 cm.Dg colon spasticum
Ja nemam proliv,imam uglavnom formiranu nekad meku stolicu,nemam krvi,imam hemoroide,sad imam i bol sa desne strane ispod rebra,i kad rukom priisnem nekad me zaboli al kako pritisnem odmah moram gasove da izbacim,gasove iam pogotovu ujutro ai mam ih i tokom dana,temperaturu nemam al nekad mi dodje do 37 al to i nij eneka temperatura,ima i hronicni gastritis pa pijem i quamatel.Krvna slika mi je bila odlicna samo mi je mcv bio malo ispod normale MCV 76.6 (80.0 - 100.0)
WBC 5.5 (4.0-10.)
RBC 5.37(3.8-6.00)
HGB 147 (100-170)
HCT 0.412 (0.350-0.500)
MCV 76.6 (80.0 - 100.0)
MCH 27.3 (25.0 - 32.0)
MCHC 358 (300-380)
RDW 12.5% (10-14)
PLT 191 (100-450)
PCT 1.7 (1.5-3.2)
MPV 8.7 (6.0-13.0)
PDW 0.154 (0.100-0.160)
LYM# 2.4 (0.6-4.0)
MID# 0.3 (0.1-1)
GRN# 2.8 (1.2-7)
LYM% 43% (15-40)
MID% 6% (3-10)
GRN% 51 % (30-70)
sEDIMENTACIJA 8
GLU 5.2 (3.9-6.1)
BUN 6.7 (2.5-8.3)
CREA 72 (53-115)
CHOL 5.1 (0.0-5.2)
LDL 3.5 (2.9-4.9)
AHDL 1.25 (0.90 1.55)
TGL 0.86 (0.00-1.70)
Da li je u pitanju IBS ili ne daj Boze IBD posto ne znam da li mi je kolonoskopija do 60 cm nesto pomogla.Ja kad spomenem mom gastroenterologu IBD on kaze ne ti nemas to
Nocu dok spavam nemam nikakvih problema i jedem sve zivo!!!
Pozdrav!!!!! :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Dec 17, 2008 10:37 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 7:22 pm
Postovi: 2202
Lokacija: Nemacka
Pa sad Kron je jedna nezgodna bolest, daje razne simptome u raznim stadijima. Recimo ja sad nemam dijareju al imam bolove... Mi ovako mozemo da nagadjamo, ali lekari moraju da budu istrajni i da ti daju konacno pravu dijagnozu. Ja sam promenila 3 lekara dok sam stigla do dijagnoze. Tako da ako mislis da nesto nije u redu, slusaj svoj instikt. Ako lekar nece da radi dalje pretrage....menjaj lekara!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Dec 17, 2008 11:44 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 24, 2008 7:36 pm
Postovi: 178
Jedes sve zivo! Od kad je pocelo me mogu mleko, paprikas, jacu tj. obicnu supu, nego samo neke tankishe, nikakvu przenu hranu ni peceno meso toplo nego samo kad se ohladi, ni kuvano meso toplo...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Dec 21, 2008 9:42 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Nov 07, 2008 8:18 pm
Postovi: 32
koliko puta dnevno imas te kasaste stolice i da li je tako stalno ili se javlja periodicno?ja imam periodicno kasaste stolice do 4 puta dnevno i isla sam kod gastroenterologa pa da krenemo redom sa pretragama.uradila sam rektoskopiju (drugi put) i gastroskopiju , i rekla mi je da imam gastritis i da mi je zeludac sav upaljen , uzela biopsiju , pa cemo vidjeti ima li heliko. ali ona kaze da je moguce da se problemi sa stolicom javljaju zbog zeludca, a ni na pamet joj nije palo uc ili kron .mozda je i kod tebe problem od zeludca a mozda je i iritabilni kolon . uradi irigigrafiju , ako si toliko opterecen , a jesi . ona je bezbolna , a pokazace ako imaju neke promjene na crijevu .isto sam bila tako opterecena kao ti svasta pomisljala, ali sam se sada umirila. isto mi je dr rekla da do 4 kasaste stolice dnevno koje se javljaju periodicno , nisu prolivi . prolivom se smatra , kako ona kaze preko 5 vodenastih stolica dnevno. meni se cini da si ti opsjednut sa tim , i da uopste ne mozes vise racionalno da definises kako se osjecas. probaj se smiriti , i odi kod svog gastroenterologa pa vidi da uradis irigografiju . i zavrsi sa tim vec jednom ,da konacno znas sta je.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Dec 21, 2008 10:36 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sub Jun 28, 2008 1:29 pm
Postovi: 56
Pozdrav samy,nemam ja kasaste stolice,imam formirane bez krvi isluzi,cini mi se da je u pitanju iritablni kolon kao sto mi je i dijagnostidfikovan na kolonoskopiji,evo vec 5 dana nemam problema od kako sam u terapiji ukljucio malo i sedative,mislim na ksalol i od kada jedem musle,kada sam jako nervozan ili pred ispit ili kad me cek anesto sto je stresno e onda ja dobijem neke grceve u crevima!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Dec 21, 2008 11:05 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 7:22 pm
Postovi: 2202
Lokacija: Nemacka
Valdez dosta ljudi stres dozivljava stomakom, tako da ukoliko se bolovi i ucestale stolice ne ponove u skorije vreme mislim da nemas prevelikog razloga za paniku.
Inace po definiciji ove dr. kod koje je bila Samy, nemam ni ja proliv (sa cim se ne bih slozila) a krvi u stolici nemam skoro nikad....
Doduse moj gastroenterolog i ovo moje stanje podvodi pod prolive ( a inace sam u aktivnoj fazi Krona). Bolest je vrlo cudljiva i indivialna, i mislim da se o njoj mnoge stvari ne mogu generalno govoriti. Bez biopsije i pravog pregleda sve ostaje u domenu nagadjanja.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Dec 21, 2008 11:06 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 7:22 pm
Postovi: 2202
Lokacija: Nemacka
[quote="Dea"]Valdez dosta ljudi stres dozivljava stomakom, tako da ukoliko se bolovi i ucestale stolice ne ponove u skorije vreme mislim da nemas prevelikog razloga za paniku.
Inace po definiciji ove dr. kod koje je bila Samy, nemam ni ja proliv (sa cim se ne bih slozila) a krvi u stolici nemam skoro nikad....
Doduse moj gastroenterolog ne deli ovakvo misljenje. Bolest je vrlo cudljiva i indivialna, i mislim da se o njoj mnoge stvari ne mogu generalizovati Bez biopsije i pravog pregleda sve ostaje u domenu nagadjanja.[/quote]


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Dec 22, 2008 6:31 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Nov 07, 2008 8:18 pm
Postovi: 32
ja ne znam koja je definicija proliva, samo prenosim sta je meni dr rekla. a valdez ako vec i sam uspijes da povezes stresne situacije sa pojavom tegoba onda ti je to od stresa.inace ni ja nemam krvi ni sluzi u stolici , i isto sve jedem. Sto Dea kaze bolest je vjerovatno individualna, i nema nekih pravila , ali ja nekako imam puno povjerenje u svoju dr, sto mi je drago , jer smatram da je to jako bitno , i vjerujem da ce mi preporuciti da uradim sve sto smatra da je potrebno.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Dec 25, 2008 3:49 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Dec 25, 2008 3:27 am
Postovi: 32
Imam kron na zavrsnom delu tankog creva (terminalni ileum).

Rezultati krvi, trenutno imam upalu.

se 30
crp 74
fibrinogen 5.90
gvozdje 4

Malo su mi snizeni MCV i MCH, ali oni su povezani mislim sa gvozdjem i povecani su trombociti, ostalo ok.

Simptomi kad imam upalu su:
nemam apetit, izasle su mi rane u ustima, nisu mnogo bolne , trenutno, i bled sam - zbog manjka gvozdja i smrsao sam, za sad ok 5-6 kg, slabije jedem.

Nemam proliv, bol u stomaku, temperaturu....

Inace, ako upala duze traje, onda osecam i malaksalost, slab sam, ali za sad je ok, hemoglobin je dobar, ako padnu njegove vrednosti onda cu biti malaksao.

Terapija:

Salofalk 3x2
Pronizon 2x1
Ciprocinal 2x1
Ranisan 2x1
Probiotik 2x1

Pre sam koristio samo salofalk i budenofalk, ali sad ne,verovatno cu kasnije..prvi put koristim pronizon (odvratan je) i ranisan,...jos sam nov u ovome...ovo mi je druga upala..

Navikavam se na zivot sa kronom, upoznajemo se jos,, odvratna bolest, odvratna...svasta bih sad napisao, ali ne vredi....

Za mesec dana kontrola, pa cemo videti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Dec 26, 2008 12:22 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sub Jun 28, 2008 1:29 pm
Postovi: 56
Koj esv epretrage krvi treba da se urade da bi se video pravi odnos gvozdja u krvi?? mcv mch???.....
Jel se gore sto sam postavio rezultate krvi koje sam radio krajem novembra moze nekako videti da li posotji anemija tj gubitak gvozdja?
Hvala na odgovoru!!! :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Dec 27, 2008 12:05 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 25, 2008 10:00 pm
Postovi: 309
Uz kompletnu krvnu sliku i gvozdje trazis da ti urade i depoe gvozdja i feritin. Iz toga bi trebalo da se vidi da li se i sta dogadja sa tvojim gvozdjem.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1373 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3, 4, 5 ... 92  Sledeća

Izdvajamo za vas:



Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 5 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: