Pitanje za ljude obolele od Kronove bolesti i UC

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 06, 2010 2:52 pm

Re: Pitanje za ljude obolele od Kronove bolesti i UC

Post od Stejsi »

Zdravo Dea,Goco :)

Evo i mene...Goco ja sam isto imala periode kad sam bila jako mršava...i to je sve bilo pre postavljanja dijagnoze,jednostavno sam bila malo malo u stanju dehidracije od jakih proliva...bilo i povraćanja,bolova u krstima,karličnom delu,slaba krvna slika i cimali me 9 godina tako... i uvek je na kraju bilo da je to na nervnoj bazi i sve u krug meni loše i opet kod dr dok nisam otišla urgentno hitno da operišem slepo crevo.E tek tada su videli šta je...u stomaku haos..znači nije bilo slepo crevo u pitanju, nego bukvalno neprolazni,upalni deo creva sa puno gnojnih fistula i pscesa..sve to im izgledalo tako da su mojima rekli da je ono najgore tek patohistologija je potvrdila Morbus Crohn...i evo 6 godina sad sam na terapiji..stanje je gore-dole ali ipak pod kontrolom.

Deana moja ja pijem sad ujutro po dve tablete Imuran,
Loperamid
Probiotik
Colospa retard ujutro-uveče po jednu tabletu
...Juče sam imala 4 stolice što je extra...
Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Stejsi »

bogiz napisao:Zapravo se radi o duboko senzitivnim osobama, obicno visoke emocionalne inteligencije, koji svet ne vidjaju povrsno preko obrisa vec isuvise duboko. Lako se moze prepoznati osoba po ponasanju, prici i slicnom koja bi bila potencijalan Kronovac. Dosta sam istrazivao an tu temu pa znam, jednom recju takve osobe imaju "hendikep" u odnosu na druge a tice se mozga tj. preteranih emotivnih reakcija na nesto na sta drugi ne bi ni obratili paznju.

Slazem se, bar u mom slucaju je tako. Po mom izgledu i ponasanju niko ne bi ni pomislio da bolujem od bilo cega. Vodim normalan zivot. Nikad nisam bio depresivan. Problem je sto sve primecujem (sitnice, detalje) kod ljudi, okolini, svuda. Takodje, ne drzi me mesto...stalno bi nesto radio. Igram fudbal, stoni tenis, lozim se i na stoni fudbal, sad hocu da idem i na klizanje (ako neko moze da preporuci klizaljke do 7,8k, samo nemojte da kazete da mogu da ih iznajmim). Izlazim, pijem (uvek sebi kazem necu vise, ali ne vredi), vozim pijan. :D Ne pijem kafu, ne pusim. Skoro uvek kontriram, iznosim svoje misljenje i kad ne bi trebalo, odnosno kad je pametnije da cutim. Ne trudim se da ostavim dobar utisak na nekoga, ponasam se normalno. Svestan sam svojih mana, milion puta kazem sebi da ne radim neke stvari, ali ne vredi. Najbitnije da zbog mojih mana ne trpe drugi, nego samo ja. Posten sam, pravedan, zajebant, neozbiljan, brzo kapiram stvari, povezujem, pogresna rec zna bas da me smori(nekad minut, nekad i par dana) sve me zanima i interesuje, vezujem se za ljude.Mislim da je moj najveci problem sto sam dobar za sve druge, a za sebe nisam, ili jesam, ali mnogo manje. Ne prihvatam price da sam se razboleo s nekim razlogom. Svi smo gresni, ali i bezgresne bebe obolevaju od najtezih bolesti. Sta su one kome skrivile, tako da...sad ce neko reci da placaju tudje grehe...Bolest ne bira, nebitno je da li je neko mlad ili star, bogat ili siromasan. Ja zivim dobro za nase uslove. Koliko znam mladih ljudi koji su umrli, tako da ne dozivljavam ovo toliko tragicno. Srecom, ima dosta lekova koji omogucavaju da normalno funkcionisemo. Nadam se da ce se pronaci lek koji ce nas izleciti. Dok sam dobro, zivim normalno, ne razmiljam uopste o kronu, kad mii bude lose, bicu smoren, i tako u krug.
Inace, nervira me dosta toga, osobe koje kad odgovaraju na ispitu(dok sam studirao), pa kad ne znaju kazu zbunio/la sam se, ljudi koji se ubacuju preko reda, oni koji ne znaju da voze, da se parkiraju kako treba, oni koji nose majice, a na njima velikim slovima pise armani, D&G, versace, cavalli, oni koji pricaju samo o novcu, a nemaju dinara, oni kojima je sve extra i super, oni koji se odusevljavaju najobicnijim glupostima, a pricaju kao da im se desilo ne znam sta, oni koji svoje emocije iskazuju na facebooku, oni koji misle da sve znaju, koji se prave pametni, devojke koje stavljaju kilo sminke, koje su odbojne, koje traze pametnog, sarmantnog i duhovitog momka,a uvek zavrse sa debilima koji su puni para,ili misle da jesu, pa se smore kad shvate da nisu, oni koji pokusavaju da mi prodaju retardirane price, brankica stankovic i b92, oni koji su dosli u Beograd i pljuju po njemu i Beogradjanima, oni koji izlaze u kafane, a ne znaju nijednu staru narodnu ili starogradsku pesmu, kamoli sevdalinku, pa moram da slusam po 10 puta "Avlije, avlije" i "Moje je srce violina", oni koji se ulizuju nekome i jos vise oni kojima se neko ulizuje, oni koji zele da uvek budu u centru paznje, oni koji misle da su urbani ako se oblace u urban shopu i imaju pirsing, oni koji koriste strane reci, oni koji tetoviraju kineske znake i jos milion gluposti, ali trenutno ne mogu da se setim.... :lol: Salim se malo. Izvinite, doslo mi da se malo zezam. Ovo mi je vise smesno, nego sto me nervira, a i ovo su sve nebitne stvari. Da sam pisao o ozbiljnim stvarima smorio bih se samo tako, a vi verovatno jeste i ovako. Kad sam vec poceo, najvise me odusevljava kad je neko normalan, jer sam shvatio da je to najteze biti. Smorio sam vas. Oprostite. :)
Dea pronašla sam ovo lepo objašnjenje od našeg Bogiza.. :D i opet sam se slatko nasmejala..a jesi li se čula sa Ejmi?šta se sa njom desilo,nema je uopšte.

Evo Goco i ti da se malo nasmeješ ali suštinski gledano čista istina napisana. :wink:
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Dea »

Ne Ejmi od kad se porodila nema....verovatno ima dobru fazu i uziva u svom bepcu....
Mene evo krece da drnda PMS i naravno Kron koji je na to osetljiv do besvesti....
Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Stejsi »

Dea napisao:Ne Ejmi od kad se porodila nema....verovatno ima dobru fazu i uziva u svom bepcu....
Mene evo krece da drnda PMS i naravno Kron koji je na to osetljiv do besvesti....
Ah Dea nesmem ni da mislim na to...i mene to isto muči.Napisala sam gore odgovor Dea i Goco :wink:
Gocilija
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 14, 2011 2:34 pm

Post od Gocilija »

Stejsi lepotice (bas si lepa ) pa nasmejala sam slatko u ove sitne sate. Kada sam procitala ovo sto je Bogiz postavio, REKO EVO MENE IDIOTA!!!
Uvek sam bila takva. Uvek me nerviralo sve sto niko ziv ne primecuje i evo gde sam. U klincu. Ali srecom zivot je kratak!
Ovo malo crnog humora!!! :lol:
Mnogo lekova pijes Stejsi. Kako bre kod toliko lekova ides 4 puta pa cemu onda toliki lekovi ako to ne moze da se svede na jednu stolicu? Verovatno ces reci pomazu da ne ides 10 puta.
Dea duso a sta to bese PMS :roll: Hahahha Jao devojcice drage bar sam na to zaboravila. Ali kada vratim film u te mladje dane secam se da sam cesto u tom PMS periodu imala proliv. Toga se dobro secam jer sam uvek o tome pricala da mi se poremeti stolica kad treba da dobijem.
Ujutru cu u laboratoriju da vidim kakva sam, a popodne kod gastro na razgovor, mada znam sta ce on meni da kaze. Al dobro.
Danas sam citala da ce za 25 godina biti pronadjen lek protiv starenja pa valjda ce u neko vreme biti nesto sredjeno iza ove sa IBD.
Puno vas pozdravljam drage moje devojcice!
Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Stejsi »

Hehehehe...Goco draga sad ste vi mene nasmejali...pa bar nešto pametno i oni rade... :lol: znači lek protiv starenja???

A nisu pronašli još uvek lek za naše boljke... :roll: e lepo nama sa njima.

Sad bi i Bogiz dao opet stručno objašnjenje da je tu hahhahha...

Pa Goco moja što se tiče lekova u pravu ste mnogo je ali ja se osećam sad dobro meni je ovo sad extra stanje...pošto sam imala i do 20 proliva na dan sa bolovima u želucu i spazmom.Ovo je sad raj idem samo 4-5 puta..a nema ni bolova.

A što se tiče sutrašnjeg dana,sa srećom i da nam javite šta je bilo..znam i ja šta će otprilike da bude ali mora se,
Ovako da se mučite nije rešenje :(

Kissić za vas i čujemo se sutra :D
Gocilija
Aktivan član
Aktivan član

Post od Gocilija »

Drage moje dobre devjcice, evo me iz poliklinike. Kao da me voz pregazio. Toliko se ja traumiram kad idem kod lekara da je to strasno. Ja ulazim a neko tamo jauce, ma urla. Umalo da pobegnem. Oni sto su cekali kazu do malopre sve bilo mirno.
I tako. Prozvase jednog za kolonoskopiju a ja se uhvatim odmah za stomak.
Ponela sam laboratorijske nalaze. Svi su u granicama normale.
Evo prepisacu vam sta pise.
Dijagnoza IBS
Anamneza
Kontrolni pregled
Ranije lecena od ulceroznog kolitisa. Poslednja kolonoskopija pre 6 meseci. Endoskopski i PH nalaz u potpunosti uredan.
Laboratorijske analize sve u granicama normale.
DG: Colitis ulcerosa in rem
IBS
Th Colospa 200 mg 2x1 pre jela
Probiotik 1x1
Zoloft 50 mg ujutru
Kontrola za 3 meseca
Gocilija
Aktivan član
Aktivan član

Post od Gocilija »

Jao mis mi otkazao poslusnos pa ne zavrsih to sto sam pisala. Evo sredih ga nekako. Elem, kaze da idem kuci i da jedem. Kaze znate li vi koliko ljudi masta o ovakom nalazu. To je taj Ph nalaz sa Zvezdare (ja ne htedoh da kazem da mi je za njih rekao da nemaju bas najbolju PH), i kaze da nema potreba za kolonoskopijom da bi bilo samo uzimanje para. Da idem negde da se odmorim. Ja se raplakala i on kaze da sam depresivna. Ja kazem kako necu biti 10 kg manje imam jedem kao grlica itd. On kaze da izbacim samo ono stovidim da mi smeta.
Ja opet kazem bojim se zbog te kandide sta cu itd, On veli da je ona samo posledica i redovni pratilac ovih bolesti. IIdite kaze i uopste ne gledajte kakva vam je stolica. Pa dobro. Ja cu tako da se ponasam.
Drage dobre moje devojke valjda cu uz taj zoloft malo da se opustim i mozda ce i ta hrana nekako da se primi.
Ljubim vas i volim.
Pisite kako ste.
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Eto Gocilija rece ti dr. isto sto i mi. Opusti se uzivaj u zivotu, jedi i ne zaviruj u wc solju :D
Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Stejsi »

Dea napisao:Eto Gocilija rece ti dr. isto sto i mi. Opusti se uzivaj u zivotu, jedi i ne zaviruj u wc solju :D
Ja došla kući i odmah potrčala da vidim šta reče našoj Goci dr...e baš sam se obradovala da ne treba kolonoskopija...
To je to Goco draga sad sa ovom terapijom bića vam bolje..i što kaže Dea bez zavirivanja u wc šolju...
malo manje nerviranja,a i neki lek za depresiju i više druženja nebi bilo na odmet :wink:

Kisić Dea,Goco....,
Gocilija
Aktivan član
Aktivan član

Post od Gocilija »

Dea, Stejsi niko se ne javlja osim vas dve. Ja sinoc spavala kod kcerke i evo vratih se domu svom. Gledam ovo uputstvo za ovaj lek colospa sto treba da pijem on se daje kod grceva, ja nemam nikakbe grceve!!! Nemam pojma. :oops:
Stejsi ti isto pijes taj lek, jel ti imas grceve?
Zoloft uredno popila jutros. Kuk me boli pa rastura. Mislim da je ustvari isijas jer sam jako zagrejana sela ispred klima koja je bila namestena na 22 a napolju 39. Ne mogu da spavam koliko me boli. Al ajd za kosti i takve stvari mi vala nije, nek bole koliko hoce.
Da zaboravih da vam kazem, kada sam u aprilu bila kod ovog doktora nisam odstampala nalaz p anca i asca koji su mi iz laboratorije poslali na e-mail, pa sam mu sad pokazala. To su valjda ta autoantitela na IBD. Moj nalaz vise govori u prilog kronu ASCA mi je 1.06 a ANCA 1.0
Zaboravih da ga pitam i za taj test za alergiju na hranu. Ma eto uglavnom idi kuci i gledaj si poso. nekome moram verovati i drzati se.
Kako ste vas dve? Pozdravljam vas puno.
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Kod nas je novembar (do 20C i kisa) vec danima. Mene drma PMS, Kron trenutno cuti, a ja koristim i evo grickam cips....( :oops: ). Kupila sam danas nove espadrile (ne znam samo gde cu da ih nosim), baba cuva dete a ja uzivam. Eto cisto da vam malo skrenem misli sa bolesnickih stvari...
Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Stejsi »

Evo i mene...2 sata ja plačem i plačem...šta mi je sam Bog zna... :cry:

Kod nas isto hladno Dea ali prija...bilo stvarno prevruće.

Goco moja neznam šta da kažem za taj lek..nije on samo za spazam,umiruje creva a pošto piješ i probiotik i taj lek za umirenje to će malo da ti smiri stvari u stomaku i taj tvoj strah.Pošto imaš kontrolu za 3 meseca videće se dotle jasnije kako stoje stvari i ko je ovde uzročnik svega toga.

Evo solidariši se sa nama... grickaj čips i plači...dobro došla u naše društvo...ah malo crnog humora na sve ovo.

Kako god nije nam ni jednoj baš najbolje ali nije ni najgore...iz ove kože nikud doći će opet novi simptomi a ovi će proći a inače nas ovde ima Goco dosta ali kad im je loše... koliko vidim i po sebi...kad mi je bilo dobro izbegavala sam ovu temu.

Kisić za vas i čujemo se sutra..ustvari danas :cry:
Gocilija
Aktivan član
Aktivan član

Post od Gocilija »

Eh Stejsi, Stejsi, a sta si meni juce rekla. Ne valja tako. To je kao zacarani krug. Plac razara crevnu floru, a onda imamo probleme, pa opet placemo zbog problema i sve u krug. Depresija eto sta ti je. A nije ni cudo.
Ja pijem ovaj zoloft, mozda mi sredi glavu, a to bi bilo pola posla :roll: Jako malo sppavam, mozak radi trista na sat. Dodje mi u sred noci da probudim muza i da ga zamolim da me onesvesti na par sati.
Dok si ti plakala ja sam citala o najboljim travarima i travama. Citala sam kako su ljudi koje je medicina otpisala sami sebi nasli lek i od tada se bave travama. Mozda da primenimo i narodnu medicinu. Red trava, red lekova....
Razmisljam o Floridi, prosle godine sam u maju bila na Floridi. Da mi je jos jendom pa nek umrem. Samo da legnem na lezaljku i da slusam talase i galebove.
Bice bolje!
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Evo vratih se sa gastroskopije. Kaze doca sve ok, nema nekih problema, sve izgleda lepo i roze (videla sam slike) sem sto mi se zeludac ne zatvara skroz ali kaze to nije uzrok tolikim povracanjima nego suzenja na crevima - kada se napravi zastoj, ono se vrati gore. On bi me naravno ponovo na imunosupresive, a ja bogme ne bih da se vracam. I onako imam jos svega godinu dve ukoliko hocu jos jedno dete, a sa imunosupresivima nema sanse....

Tako sam vam danas sva tackasta po licu od napinjanja (da se slaze uzela sam crvenu torbu sa belim tackicama) i grebe me grlo, ali raspolozenje sasvim ok. Odoh da pravim cheeas cake sa bresvama...da ste blize zvala bih vas na casicu razgovora i kolacic...
Odgovori