Pitanje za ljude obolele od Kronove bolesti i UC

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
quincekap
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 09, 2006 12:21 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: Pitanje za ljude obolele od Kronove bolesti i UC

Post od quincekap »

DEA:Kakvu magnetnu rezonancu radis? Creva ili abdomena? Posto to nije isto,a kod nas sve ukupno 3 lekara znaju da citaju magnetnu creva.To sam cula i od samih gastroenterologa.
Da li tamo u Nemackoj rade DNK analizu kojom se potvrdjuje Kron?Cula sam da se radi u inostranstvu i da kosta oko 1000 evra.
IVANA: Taj glukoza test je meni izazvao uzasne grceve i prolive u crevima.Doduse,ja imam povecanu Candidu u crevima,tad sam je imala u velikoj meri i kad su mi dali flasicu glukoze da popijem,jedva sam je popila jer je izuzetno slatko.Trazi da ti mere i insulin u tom testu.Meni je on u sredini testa bas skocio,pa im je to bilo cudno.
Pre neki dan sam na Studiju B gledala emisiju posvecenu Kronovoj bolesti i UC.Bio je covek koji je iz Udruzenja za Kronovu bolest i UC i koji je pozvao sve obolele da se uclane (clanarina je besplatna).Rekli su da ima oko 5000 obolelih u Srbiji i da je broj u porastu. Trenutno ima samo 60 uclanjenih,jer nemaju prostorije u kojima bi se okupljali.
Da li Kron moze da napadne jejunum ili neki deo tankog creva koji ne moze da se vidi kolonoskopijom i gastroskopijom?
Kod mene cim pojedem krompir,belo brasno,voce,slatko,jogurt,mleko,dolazi do grceva i proliva.Pre par dana sam cak jela i sladoled i nista se nije desavalo,ali posle par dana osecam da mi krece haos u crevima.Krkljanje,gaasovi,ali cudno tad sam imala bas tvrdu stolicu,a onda nesto pojedem (npr.pohovane tikvice) i onda krenu grcevi i proliv.
Najgore je sto taj proliv toliko pece da mi dodje da vristim od muke.Internista mi je rekla da je to nesvarena hrana u tankom crevu i da hrana samo prodje i onda daje tu kiselost.
DEA,ako postoje suzenja,da li se onda prilikom tvrdje stolice osecaju tegobe u vidu nadimanja,"gorenja" u zelucu i bolova?
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Kontakt:

Post od Dea »

Ne pise na uputu sta radim na magnetnoj (creva 100%, ali koliko se secam prosli put gledali su pored creva jos nesto...) Ovde se taj pregled radi pri nekim bolnicama(ne svim) ili specijalnim praksama za tu vrstu pregleda i postoji samo par lekara koji nalaze "citaju" i pisu pismo lekaru. Hvala bogu pokriva sve zdravstveno.
Meni je secer uvek na donjoj granici, radila sam i ja taj glukoza test (jednom davno i jos jednom u trudnoci posto mi je stomak bio ogroman pa su sumnjali na trudnicki dijabetes, a ja mislim da je obim stomaka bio dirigovan stanjem mojih creva-bebom sigurno nije jer je imala 2,850). Pretpostavljam da nivo secera zavisi i od toga sta se jede (ne moraju da budu slatkisi i druge prehrambene namernice sadze secer-razne vrste).
Quince nemam pojma dal rade DNK analizu (meni je do sad nisu radili) a ako se tolik kosta nema ni sanse da je uradim. Ja sam jos pre nekih 8 godina pokusavala da osnujem Kronovo udruzenje u BGD, ali nisam uspela. Ovde postoji ali se clanarina placa, tako da uglavnom prelistam forum (povremeno), trudim se da se ne opterecujem previse Kronom i trosim vreme radije na citanje nekih drugih lepsih stvari.
Kron moze da napadne bilo koji deo digestivnog trakta od usta do anusa. Najcesce napada tanko crevo (meni je iseceno 20 cm terminalnog ileuma).
Narode tikvice spadaju u vrstu namirnice koja izaziva dosta gasova (nisam ni ja do skoro znala moj gastro mi rece), tako da nemoj da se cudite kad to pojedete sto imate takve reakcije.
Quince da li si probala kad krene da te muci proliv da namazes neku kremu sa cinkom (tipa bebinih penaten i sl - one bele). One blokiraju da vlaga/bilo sta drugo stigne do koze, tako da se i pecenje na taj nacin ublazuje ili potpuno neutralise). Ja skoro nikad nemam tvrdu stolicu. U poslednje vreme je formirana ali dosta mekana. Kod mene sam vazduh u crevima izaziva jake bolove kad dolazi do mesta gde su suzenja. Gorusicu imam povremeno i onda traje nedelju dana bez obzira sta jedem. Pomaze samo omaprezol. Pritisak koji nastaje kod mene u stomaku se uglavnom "resava" tako sto povracam, pa se em smanji pritisak em posto mi je zeludac jadan vec sav "izdrndan" od povracanja on jadan napinje i kad je sve vec izbraceno pa na taj nacin ispumpa i nesto vazduha (sto opet olaksa malo situac iju).
quincekap
Aktivan član
Aktivan član

Post od quincekap »

Mazem pozadi sa Flogocidom,ali kad naidju ti prolivi pece me uzasno jer nemam zucnu kesu i verovatno se zuc pomesa sa nesvarenom hranom.Ne dao Bog ono nekome da iskusi.
Zamisli moj gastro ne veruje da me Candida toliko muci i misli da stvari treba da resavaju lekovi za smirenje.Rekla sam mu da sam ih vec pila i da me je zeludac od njih boleo,a on odmahuje glavom i kaze da je Sulpirid dobar za smirivanje zeluca i creva.
Jel pio neko njega?
Ja nisam nerazumna,znam koliko me zeludac i creva bole kad mi se Candida namnozi.Kad sam pila Nistatin zeludac je prestajao da me boli i nisam imala grceve u crevima.Obzirom da sam jela i slatko i testo sa kvascem,nije ni cudo sto mi se tako desava.Na VMA su mi rekli da su imali koleginicu koja je 50 god. imala Candidu u crevima i jos je nije izlecila.
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Ni moj gastro ne smatra candidu problemom (niti mi je ikad radjen test). Ne znam kakva je ta tvoja krema ali znam da penaten stvarno potpuno blokira da bilo sta dodje u dodir sa kozom (mojoj ceri je stvarno pomogla). Ovde ima da se kupi i neka Multilindkrema koja isto ima taj sastojak koji kozu cuva suvom ali isto tako je i protiv gljivica ;)
IvanaNS
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Maj 04, 2011 12:12 am

Post od IvanaNS »

Quincekap koliko puta si radila kolonoskopiju.Mom detetu su tek posle 8 meseci dijagnostikovali kron,a za to vreme je bila u jakom losem stanju,imas moj post na nekoj 150 oj strani,i radili su joj kolonoskopiju 5 puta .Vide se promene ,a biopsija ne potvrdi.Na kraju su uradili snimanje video kapsulom,plasira se endoskopom u jednjak video kapsula i na njene se grudi zalepe elektrode i okolo aparatic,slicno kao kod holtera i snimanje traje 8 sati ,mora da seta za to vreme i kapsula se spusta pod zemljinom tezom i svake sekunde snima.Tu se sve videlo crno na belo.To snimanje se retko radi ,oko 5 puta godisnje jer je preskupo,ali mozda da se raspitas u kc BG,mi smo tamo radili.Moze biti da imas Krona ,ali ti jos nisu ustanovili,cula sam da je to moguce.Jesi li probala da uzimas neki lek za Krona.Sto ne probas da nadjes taj vsl,ne moze ti skoditi ,naprotiv.Ja ne znam sto ti dr ne obracaju paznju na kandidu,cak mi je pedijatar rekao da ne sme vise da mi da uput za proveru stolice na kandidu ,jer to nije nista,a neuropsihijatar kod kog vodim malu,ima adhd sindrom,prvo mi je rekla da stalno moram da proveravam da li ima kandidu,jer je ona jako opasna,izaziva i hiperaktivnost,nervozu ,cak i depresiju,zamislite.I ja sam cula za taj dnk test za krona i da se radi samo u inostranstvu.DEA a zasto ides na magnet creva... Ja sam bila na tom ogg testu,jedva sam izdrzala da ne povratim kada sam popila onu glukozu,vadili su mi 4 puta krv,sve u svemu dr mi je rekla da imam insulinsku rezistenciju i da nastavim da pijem siofor 850 mg 2 puta po jednu i za 6 nedelja kontrola.I hormon stitne zlezde ni je povisen,onaj tsh,ali bila sam pod stresom,imala sam smrtni slucaj,pa je rekla da cemi ponoviti.....E nisam znala da mogu imati problema sa tikvicama,mislila sam da su lake,a ja ih jedem u velikim kolicinama....A gde je to udruzenje za obolele od Krona,gde da ih nadjem.
Gocilija
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 14, 2011 2:34 pm

Post od Gocilija »

Ovo je je sajt udruzenja za obolele od UK i kronove bolesti http://www.ukuks.org/ .
Ja jutros ne znam da li sa se ubijem ili da se umijem. To je godinama bila uzrecica svih izbeglica a meni je aktuelna stalno. Kod mene tri, cetiri dana stolica formirana, a peti tecna, Pa lepo da svisnes od muke. Stvarno cu da skrenem. Nista novo nisam jela. Dodje mi sve da batalim i pocnem da krkam kao da sam zdrava, ma u klinac. Sve na note i ja od 72 kg dodjoh na 62. Kome da idem i sta da kazem? Kome je od vas lekar pomogao i koji? Kazu jedi sve. Pa kako da ne. Jao ljudi pa ja toliko volim da jedem. Pre neki dan sa kcerkom otisla u neki restoran ona jede a ja pijem caj. Kaze mi majko pa uzmi nesto ja reko ne smem.
Jutros sam kod mame srela njenog komsiju koji joj je krecio stan. Mlad covek. Ima kronovu bolest vec 20 godina. ne leci se, ne ide dokorima. Imao je jednu operaciju. Super izgleda i kaze dobro je. Samo ne jede voce i pasulj, grasak i boraniju.
Ivana, u kom smislu je VSl pomogao tebi i detetu? Kako znas da vam pomaze?
Pozdravljam vas drage devojcice!
Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 06, 2010 2:52 pm

Post od Stejsi »

Evo i ja da se javim posle dugog vremena...toliko mi je loše da mi dodje da citiram Gocu :(
Nadula sam se ko žabac danas... a predhodna 3 dana groznica,malaksalost..sve neki bol u rebarnom luku žiga me ko spazam kad krene ni da udahnem.Sve mislim možda promaja ma šipak nije bila promaja nego crevca..celu noć nisam spavala od bolova..tek sad krenuo proliv neki sva sam se preznojila od muke..trčim celo vreme.Idem u ponedeljak na kontrolu kod dr Dina da vidim šta se dešava...
Dea kako mala princezica?Ostaviću ti u pp kako da me nadješ na fb da malo kuckamo i tamo
Ivana,Gocilija devojke držite se...bar imamo ovaj forum da se malo podržimo jedni druge i razmenimo naše muke i iskustva...
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Pa da i mene u poslednje vreme boli sastrane, prvo sam mislila bubrezi, pa onda pomisljala na creva. No,d r rece da ne vidi stanje koje izgleda gore nego inace, a bol mi nije reagovao na Budenofalk a ni na Novalgin protiv bolova. Ono sto sam primetila posle nedelju dana te agonije mi se bol pomeri gore na rame i kako se pomeri tako prestane da me boli sastrane. Tako da sam jos vise zbunjena sta bi to moglo da bude (rekla bih da bi crevca ipak iskljucila, ili?) to mi se desavalo dva put u poslednjih dva meseca....
Kod mene trenutno malo zatisje, ali nece dugo, sigurna sam ;o)
Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Stejsi »

Da Dea i ja sam pomislila i na bubrege...idem sutra pa ću videti.
Šta misliš da je reuma Dea?
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Iskreno-nemam pojma!
quincekap
Aktivan član
Aktivan član

Post od quincekap »

DEA,pricala si da imas problema sa zucnom kesom.Ako je bol sa desne strane,onda je to od zuci.Zuc,zeludac i creva su bas povezani.Pogotovo sa tankim crevom.Zuc udara u rebra i rame.Kada su kod mene 2002 god. sumnjali na Krona,jer su na RTG-u videli pseudopolipe na terminalnom ileumu (ali kolonoskopijom nisu dosli do tog mesta),mene je pocela da muci i zucna kesa i da mi se stvara mulj.Velikom brzinom je preslo u kamen.Zuc takodje skuplja mnoge bakterije i stvara prolive.Otezava varenje.
Ma sve je ovo UZAS.I kod mene se pogorsalo stanje.Od jedne pice i par kiflica,prolivi i grcevi ceo dan.Od 2 kajsije bol u zelucu,Candida podivljala.Gastro me poslao da odradim CRP,zbog sumnje na Krona.Moze li on da bude relevantan pokazatelj? Da li je vama bio povisen?
Pitala sam ga za Krona u tankom crevu,a on da odradim to,pa cemo videti.
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

CRP je pokazatelj da postoji upalni proces. Imam kamen u zuci ali me jos nikad nije mucio a bol je na levoj strani u predelu struka.
Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Stejsi »

Evo i mene,odradila sam danas sve analize,pasažu creva i jednjaka...i bila na kontroli kod dr Dina...
Zaradila sam IBS... :roll: ..eto šta mi uradio stres i nerviranje...Kron miruje a te prolive mi sve pravi IBS.
Taj bol u rebarnom luku na levoj strani ne znaju od čega je...još uvek me boli i sad sam uzela baralgetas da mogu da spavam..
Gocilija
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 14, 2011 2:34 pm

Post od Gocilija »

Zdravo. Nista me ne boli, ali cu da skrenem. Stolica i dalje dva dana formirana a treci neformirana. :( Nek ide zivot....
Odgovori