Pitanje za ljude obolele od Kronove bolesti i UC
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sre Jan 26, 2005 4:11 pm
Re: Pitanje za ljude obolele od Kronove bolesti i UC
hej cao svima....mozete li mi molim vas reci gde u bg radi privatno dr Doder,treba mi kolonoskopija_ hvala puno
http://www.intertim.net/index.php?c=pocetna
branislava napisao:hej cao svima....mozete li mi molim vas reci gde u bg radi privatno dr Doder,treba mi kolonoskopija_ hvala puno
pozz svima,novi sam na forumu a od skoro imam kronovu bolest. vidim da MACHINE ima odlicno znanje iz ove oblasti pa bih ga zamolio da mi kaze njegovo misljenje u vezi mog trenutnog stanja? nalaz kolonoskopije je sledeci-DIGITALNI NALAZ UREDAN.KOLONOSKOPOM SE IDE DO DNA CEKUMA.NA SLUZNICI ASCENDENSA I TRANSVERZUMA I DESCENDENSA NEMA PATOLOSKIH PROMENA. U PREDELU DISTALNOG DELE SIGME I PROKSIMACNOG DELA REKTUMA SLUZNICA JE HIPEREMICNA U VIDU OGRANICENIH PROMENA PROMERA 3 DO 4 mm.LAKO VULNERABILNA.
NALAZ BIOPSIJE-SVI UZORCI SADRŽE SLUZNICU KOLONA SA LAMINOM MUSKULARIS,I DELOM SUBMUKOZE.OSNOVNA STRUKTURA SLUZNICE ODNOSNO RASPOREDA I OBLIKA KRIPATA JE KOMPLETNO UREDNA,ODNOSNO KRIPTALNI EPITEL JE SEKRETORAN. INTERKRIPTALNO NEMA DIFUZNE ZAPALJENSKE INFILTRACIJE ODNOSNO NEMA EKSPANZIJE PROPRIJE LIMFOCITIMA PLAZMA CELIJAMA NITI EOZONOFILIMA. SAMO SE FOKALNO,SKORO NA SVAKOM OD UZORAKA NADJU LIMFOIDNI DO FOLIKULARNI AGREGATI-JEDAN JE POVRSNO SLUZNICAVI ALI SE IZNAD NJEGA NE VIDI NEUTROFILNA INVAZIJA EPITELA I FORMIRANJE AFTE. OSTALI LIMFOCIDNI AGREGATI SU DUBLJI NA GRANICI SA SUBMUKOZOM.NAMA KRIPTITA NITI KRIPT-APSCESA.NEMA GRANULOMA.
ZAKLJUCAK-NEMA ELEMENATA ZA UC.PRISUTNA JE SLIKA NESPECIFICNOG I NEKATIVNOG FOLIKULARNOG KOLITISA /PRIKTITISA(BEZ EROZIJE/AFTE IZNAD LIMFOIDNIH AGREGATA STO BI INACE BIO PATOGMONICNI KOMPLEKS INICIJALNE FAZE KRONOVOG KOLITISA). HVALA
NALAZ BIOPSIJE-SVI UZORCI SADRŽE SLUZNICU KOLONA SA LAMINOM MUSKULARIS,I DELOM SUBMUKOZE.OSNOVNA STRUKTURA SLUZNICE ODNOSNO RASPOREDA I OBLIKA KRIPATA JE KOMPLETNO UREDNA,ODNOSNO KRIPTALNI EPITEL JE SEKRETORAN. INTERKRIPTALNO NEMA DIFUZNE ZAPALJENSKE INFILTRACIJE ODNOSNO NEMA EKSPANZIJE PROPRIJE LIMFOCITIMA PLAZMA CELIJAMA NITI EOZONOFILIMA. SAMO SE FOKALNO,SKORO NA SVAKOM OD UZORAKA NADJU LIMFOIDNI DO FOLIKULARNI AGREGATI-JEDAN JE POVRSNO SLUZNICAVI ALI SE IZNAD NJEGA NE VIDI NEUTROFILNA INVAZIJA EPITELA I FORMIRANJE AFTE. OSTALI LIMFOCIDNI AGREGATI SU DUBLJI NA GRANICI SA SUBMUKOZOM.NAMA KRIPTITA NITI KRIPT-APSCESA.NEMA GRANULOMA.
ZAKLJUCAK-NEMA ELEMENATA ZA UC.PRISUTNA JE SLIKA NESPECIFICNOG I NEKATIVNOG FOLIKULARNOG KOLITISA /PRIKTITISA(BEZ EROZIJE/AFTE IZNAD LIMFOIDNIH AGREGATA STO BI INACE BIO PATOGMONICNI KOMPLEKS INICIJALNE FAZE KRONOVOG KOLITISA). HVALA
Tako nesto je i kod mene pocelo. Pretpostavljam da ti je ovo prvi nalaz i da si se obratio brzo lekaru jer se ovde radi o zacecu. Prilicno dobro uradjen nalaz. Ovde se vidi da su manje sasne za ulcerozni kolit, obzirom na nedufuznost, a vece za Krona. Mada ne mora da znaci da je Kron uopste, da bi se to utvrdilo moralo bi da se pusti nekih godinu dana da se ili razvije ili nestane. Moja preporuka bi bila da odmah krenes sa Th. u vidu Asacol 1x4 i Salofalk klizme postoje zahvacen samo donji deo sigme i gornji deo rektuma. Na recept ti je upola cene. Ne znam koje tegobe imas. Ali ishrana mora biti zdrava. Paralelno sa inicjalnim lecenjem uradi analize stolice: bakterije, paraziti, gljivice. U Gradskoj bolnici kod dr.Necic (II sprat, levo skroz do kraja), preko uputa gastrolekara i opste praxe, uradi Fecalcalprotectin, na VMA uradi ASCA i p-ANCA. Kad to sve pribavis javi nalaze, trajace to nekih mesec-dva dok odrade. Ako je sve uredno, prognoze su dobre 

classic napisao:pozz svima,novi sam na forumu a od skoro imam kronovu bolest. vidim da MACHINE ima odlicno znanje iz ove oblasti pa bih ga zamolio da mi kaze njegovo misljenje u vezi mog trenutnog stanja? nalaz kolonoskopije je sledeci-DIGITALNI NALAZ UREDAN.KOLONOSKOPOM SE IDE DO DNA CEKUMA.NA SLUZNICI ASCENDENSA I TRANSVERZUMA I DESCENDENSA NEMA PATOLOSKIH PROMENA. U PREDELU DISTALNOG DELE SIGME I PROKSIMACNOG DELA REKTUMA SLUZNICA JE HIPEREMICNA U VIDU OGRANICENIH PROMENA PROMERA 3 DO 4 mm.LAKO VULNERABILNA.
hvala na brzom odgovoru...sto se tegoba tice imam bolove po celom stomaku nisu jaki,nekako su cudni kao da su se creva unervozila i neko pecenje,bas neki cudan i blesav osecaj i imam sluz u stolici vec pola godine. nemam dijareju niti krv u stolici. a i stolica je nekako cudna,brabonjasta. od terapije koristim asacol 3*1,rudakol 3*1,gasvan i probiotik. reci mi kakav je Doktor Gligorijević sa zvezdare? kolonoskopiju mi je radio Lukacevic,bez anestezije i svaka mu cast,samo malo neprijatno,bolova skoro da nije ni bilo. treba da radim jos neke analize da se vidi ima li jos negde nekih promena-gastroskopiju,pasazu creva i magnetnu rezonancu,pa cu videti i to do jeseni da odradim.
Najpre uradi pasazu creva: RTG zeludca i tanko. Ako je to sve OK ne moras gornju endoskopiju. Lukacevic sa VMA je poznat lekar. Manje vise oni znaju isto kod koga god da odes. Kod tebe Asacol nije dovoljan. Cak je i nepotreban ako koristis klizme. Dakle, Th. mora ukljuciti Salofalk klizme ili makar 2x500mg supozitorije. Jer Asacol deluje od cekuma do rektuma, na rektum nema udela jer nema ni stolice u njemu i tu su najbitniji lokalno primenjeni aminosalicilati ili pak slobodno mozes uzimati krotikosteroidne klimze, uvece jedna od 50-100ml, imas i pene. Ako je skupo, moze se napraviti, ja sam to radio u kucnoj izvedbi i ima slican efekat a kosta nekoliko puta manje. Obavezno uradi i ono sto sma ti prvi put rekao. Izbaci Rudakol i Gasvan jer nisu nista posebno, mozes umesto toga Meteospasmyl, jeftiniji a radi isto: kombinovana kiselina i simetikon za lakse ispustanje gasova i opustanje crevne muskulature.
classic napisao:hvala na brzom odgovoru...sto se tegoba tice imam bolove po celom stomaku nisu jaki,nekako su cudni kao da su se creva unervozila i neko pecenje,bas neki cudan i blesav osecaj i imam sluz u stolici vec pola godine. nemam dijareju niti krv u stolici. a i stolica je nekako cudna,brabonjasta. od terapije koristim asacol 3*1,rudakol 3*1,gasvan i probiotik. reci mi kakav je Doktor Gligorijević sa zvezdare? kolonoskopiju mi je radio Lukacevic,bez anestezije i svaka mu cast,samo malo neprijatno,bolova skoro da nije ni bilo. treba da radim jos neke analize da se vidi ima li jos negde nekih promena-gastroskopiju,pasazu creva i magnetnu rezonancu,pa cu videti i to do jeseni da odradim.
Machine,koristio sam cepice 5 asa,ali ih nisam podnosio,imao sam bolove i nisu mi uopste odgovarali. Da li su 5 asa i salofak cepici jedno te isto ili ipak postoji neka razlika u pomocnim supstancama? Da li mi sa upalnim bolestima creva smemo koristiti vitamine u sumecim tabletama,neki multivitamin ili kalcijum?
Ako podnosis Asacol onda ti 5ASA ne smeta vec neka komponenta Slaviamed supozitorija. Obzirom na lokalizaciju najbolje resenje za tebe jesu Salofalk mikroklizme/suspenzije 60mg/4g ili pak Pentasa supozitorije od 1g. To vec kosta 400din po komadu za klizme, 1 dnevno ili 100din po supp.
classic napisao:Machine,koristio sam cepice 5 asa,ali ih nisam podnosio,imao sam bolove i nisu mi uopste odgovarali. Da li su 5 asa i salofak cepici jedno te isto ili ipak postoji neka razlika u pomocnim supstancama? Da li mi sa upalnim bolestima creva smemo koristiti vitamine u sumecim tabletama,neki multivitamin ili kalcijum?
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Imam u cetvrtak kolonoskopiju, ali nisam dobila onu listu sta smem a sta ne smem da jedem (zakazivala telefonom). Secali se neko od vas kako to bese ide?
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Mar 09, 2006 12:21 pm
Dan kada se budes cistila,smes da uzimas samo bistre supe,bistre sokove,caj i vodu.Valjda ces izdrzati.Mada se coveku bas tada jede najvise. Prethodnih dana lagana hrana,pirinac,pire,supe,bareno.
Da li je neko od vas bio kod dr.Jovic(zensko) na VMA?
Cula sam da je Tarabar bio u bolnici,uhvatio ga je neki virus,pa nece raditi,a moje stanje sa Candidom je sve gore i gore.Krona nisu dokazali,samo blagu upalu gornjeg dela tankog creva (duodenuma). Da li je neko od vas imao Krona + Candidu ? Cini mi se da je neko pisao da jeste? Kako ste se izborili sa tim?
Moracu da otvorim novu temu o Candidi pa da razmenimo iskustva.
Da li je neko od vas bio kod dr.Jovic(zensko) na VMA?
Cula sam da je Tarabar bio u bolnici,uhvatio ga je neki virus,pa nece raditi,a moje stanje sa Candidom je sve gore i gore.Krona nisu dokazali,samo blagu upalu gornjeg dela tankog creva (duodenuma). Da li je neko od vas imao Krona + Candidu ? Cini mi se da je neko pisao da jeste? Kako ste se izborili sa tim?
Moracu da otvorim novu temu o Candidi pa da razmenimo iskustva.
Pozdrav svima....vidim da svi nekako teško podnosimo ove vrućine i jake promene.I ja se svaki dan osećam drugačije
...nešto i ovi prolivi me hoće u poslednje vreme...

-
- Aktivan član
Pitanje za MACHINE: Kako se radi taj Fecalprotectin? Napisi malo vise o toj analizi? Iz krvi? Putem stolice? Da li rade na VMA ili na nekoj drugoj klinici? Kako su tebi ustanovili Krona?
Ja se ne zalim 
Fizicka aktivnost, lekovi, zdrava ishrana...
Fekalprotektin: pisao sam vise puta za to. Uput opste praxe na predlog gastro, radi samo KBC Zvezdara, II sprat, dr. Necic. Uzorak stolice i ceka se dugo. Kvantizuje nivo upale u slucaju da ne radite kolono a zelite uvid u stanje

Fizicka aktivnost, lekovi, zdrava ishrana...
Fekalprotektin: pisao sam vise puta za to. Uput opste praxe na predlog gastro, radi samo KBC Zvezdara, II sprat, dr. Necic. Uzorak stolice i ceka se dugo. Kvantizuje nivo upale u slucaju da ne radite kolono a zelite uvid u stanje
-
- Aktivan član
Ja sam na Zvezdari davala stolicu i isla kod njih 3 puta,a tek sam od tebe cula za tu analizu.Cula sam se sa doktorkom,kaze da su sad u zastoju,fali im nesto za taj test,pa ce biti za par nedelja.Ali opet mora neko od gastroenterologa da rastumaci taj nalaz.
Ne mogu da verujem da za neke analize covek mora da se informise sa foruma.Koliko ovi gastroenterolozi ne znaju ili nece da znaju!Prave se ludi.
Meni su rekli :biopsija ti je dobra,sve se kosi sa tvojim sadasnjim stanjem,ne znamo kako da ti pomognemo,jedino da legnes da te ispitamo,ali opet cemo sve ove analize koje si radila, ponovo da radimo.
Znas li ti da sam ja sama radila ANA i ANCA.Mislis da su mi oni predlozili da radim?Boze sacuvaj! Kao da su pali s Marsa! Moracu na VMA da idem.
Niko od njih ne zna zasto mi je pao imunitet.Stalno se smenjuje Candida u crevima,bakterije ginekoloski,herpes na usni i ispod nosa i tako u krug.
ZNA LI NEKO DOBROG IMUNOLOGA?
Ne mogu da verujem da za neke analize covek mora da se informise sa foruma.Koliko ovi gastroenterolozi ne znaju ili nece da znaju!Prave se ludi.
Meni su rekli :biopsija ti je dobra,sve se kosi sa tvojim sadasnjim stanjem,ne znamo kako da ti pomognemo,jedino da legnes da te ispitamo,ali opet cemo sve ove analize koje si radila, ponovo da radimo.
Znas li ti da sam ja sama radila ANA i ANCA.Mislis da su mi oni predlozili da radim?Boze sacuvaj! Kao da su pali s Marsa! Moracu na VMA da idem.
Niko od njih ne zna zasto mi je pao imunitet.Stalno se smenjuje Candida u crevima,bakterije ginekoloski,herpes na usni i ispod nosa i tako u krug.
ZNA LI NEKO DOBROG IMUNOLOGA?
Evo ti resenje za imunitet pa javi za mesec dana:
ESI Fermental + riblje AD ulje + ESI minerali+vitamini (ima ih 30ak). To nije skupo, kapiram da izadje 20e mesecno.
ESI Fermental + riblje AD ulje + ESI minerali+vitamini (ima ih 30ak). To nije skupo, kapiram da izadje 20e mesecno.