Pitanje za ljude obolele od Kronove bolesti i UC

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Re: Pitanje za ljude obolele od Kronove bolesti i UC

Post od Dea »

Kod mene danas bljuckanje. Stomak odskocio do zuba i ugusila me kiselina, ali bogme sta god da sam posle prvog bljuckanja stavila u usta izletelo je za maximum 20 minuta napolje. Za sad ne mogu da popijem budenofalk,ali sam popila omaprezol da mi prvo smiri zeludac....
pancho
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Mar 31, 2010 8:25 am

Post od pancho »

juce ceo dan u wc,ziga me stomak,ne osecam dole nista...:(
kad ce sunce!!! i vreme da se stabilise
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Kod nas je pravo leto. Mi u posti kod nemacke bake i dete, uzivamo u basti, a moj stomak zaboravio na probleme, raduje se rostilju....hahaha....
pancho
Stalni član
Stalni  član

Post od pancho »

danas stanje ne ponovilo se,niti jedem sta,nit imam snage glavu da dignem!!!!
pocelo je od petka...
mislio sam da se upalio crohn pa sam poceo sa ciprocinalom,al ne pomaze znaci definitivno je do vremena...
zna li neko kad ce sunceee!!!!
quincekap
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 09, 2006 12:21 pm

Post od quincekap »

Uspela sam da dodjem do dr.Dodera.Stvarno retko normalan doktor koji me je saslusao iako je bio u guzvi.Rekao je da verovatno imam Krona koji nije jos dokazan,a Kandida je samo prateca pojava.
Neka mi neko ko je imao Krona + Kandidu kaze kako je izlecio Kandidu i smirio Krona.
Predlozio je da uradim enteroklizu,ali posto sam ja laparoskopski operisana,ugradjena mi je klipsa i sad moram dobro da se raspitam da li smem da radim MR.Ako su ugradili titanijumske klipse onda ima sanse da snimam slabijom magnetnom.
Da li je neko radio enteroklizu rendgenoloskom metodom i kako se proveo?
Pitala sam ga za Fecal cal protektin,ali je rekao da ta analiza pokazuje upalni proces creva i da dok ne dokazemo Krona nema potrebe da je radim.Nisam bas shvatila zasto?
Kakva je to analiza PCDAI i gde se radi? Da li je neko radio genetsku analizu NOD2 koja na neki nacin dokazuje Krona?
Ja se nadam da nemam Krona nego da je ovo samo posledica Kandide i operacije,ali videcemo!
Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 06, 2010 2:52 pm

Post od Stejsi »

Imam pitanje za sve a ako može i Machine da mi da savet...Nisam imala par dana imuran i osećala sam se super,znači nije bilo ni vrtoglavica ni drugih smetnji...pa sve mislim da ga uopšte ne uzimam.Dali je to preporučljivo i dali je to od vas neko uradio?Trebalo bi da ga uzimam 2 puta dnevno ali vidim da mi pravi baš smetnje....što se tiče krona miruje i osećam se dobro.
Pancho baš mi je žao što te toliko muči kron....i ovo vreme je užasno,valjda će već početi pravo leto.Čuvaj se.pozzzz za sve...[img][img]http://yoursmiles.org/rsmile/role/p0715.gif[/img][/img]
Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Stejsi »

[quote="Kvjetka"]Imam pitanje za sve a ako može i Machine da mi da savet...Nisam imala par dana imuran i osećala sam se super,znači nije bilo ni vrtoglavica ni drugih smetnji...pa sve mislim da ga uopšte ne uzimam.Dali je to preporučljivo i dali je to od vas neko uradio?Trebalo bi da ga uzimam 2 puta dnevno ali vidim da mi pravi baš smetnje....što se tiče krona miruje i osećam se dobro.
Pancho baš mi je žao što te toliko muči kron....i ovo vreme je užasno,valjda će već početi pravo leto.Čuvaj se.pozzzz za sve...Slika
pancho
Stalni član
Stalni  član

Post od pancho »

@Kvjetka
nemoj se zezati,znas da se bez imurana ne moze,jest da se organizam oseca lagodnije,al bolje pocni sa njim ponovo...
sto se mene tice ja sam krona smirio,tj odma sam poceo sa ciprocinalom,i probitikom,i za 2 dana ko nov,mada terapija traje jos nekih nedelju dana...
pravo leto stize ljudi,sad smo mirni!!!!
Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Stejsi »

Pa znam Pancho,ali već 4 godine ga uzimam a kažu da pravi i psihičke smetnje pored svih ostalih nuspojava :( .Šta on konkretno ima ulogu?Osim što uništavo sve zdravo što nam je još ostalo :-?
blue wawes
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 24, 2008 7:36 pm

Post od blue wawes »

Kvjetka ja bih pitala doktora da pokusam bez njega, pa da vidis kako ce da ide.
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Vec tri dana me boli stomak u predelu struka sa leve strane. Ne znam dal je to debelo crevo ili ne. Bol je kao kad dugo trcite pa vas tu sastrane zaboli (slezina mozda???). Bol je konstantan, srednje jak, stomak naduven,mesto bolno i na dodir. S obzirom na celu onu pricu posle kolonoskopije razmisljam se da nije debelo crevo i ne znam dal da idem kod gastro(pitanje je dal mogu tako brzo da dobijem termin) ili kod lekara opste prakse da to pogleda. Jel imao neko od vas slican problem?
bogiz
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 25, 2008 2:27 am

Post od bogiz »

Kvjetka, koliko mg imurana dnevno uzimas? Koristim ga od septembra prosle godine, 100mg (2X50mg) posle dorucka, analizu krvi sam poslednji put radio u decembru, planiram da odem kod lekara u septembru, posto mi je rekao da dodjem na kontrolu po potrebi. Za sada se dobro osecem, nemam nikakve simptome Krona, nadam se samo da ce sto duze potrajati.

Inace, imuran se koristi kod autoimunih bolesti, odnosno kada nas imuni sistem reaguje protiv sopstvenog organizma. Imuran smanjuje aktivnost imunog sistema. Zbog toga postoji veca verovatnoca da se zakaci neko ozbiljnije oboljenje poput raka. Jednostavno, koliko je dobar, toliko je i stetan. Bez njega ne mozemo. Da sam na tvom mestu ne bih prekidao uzimanje. Mada, mislio sam da se imuran koristi do 3 godine, a ti ga koristis 4? Najbolje da se konsultujes sa lekarom.

Poz svima
blue wawes
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 24, 2008 7:36 pm

Post od blue wawes »

Dea to je mesto prevoja debelog creva i uglavnom tipicno mesto gde boli kad se nakupe gasovi. Kad god me tu boli posle me protera. Ako vec nije proslo probaj da lezis neko vreme na levoj strani mozda izadje napolje.
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Ja sam koristila Azathioprin 2 godine i iskreno od njega mi uopste nije bolje. Mozda sve u svemu dva tri meseca mira u tih dve godine (sto je pitanje dal je od leka ili onako) i onda sam prosle godine na svoju ruku ostavila lek. Mislim, kad mi vec nije dao mira onda nisam videla nikakvu svrhu u njegovom pijenju, a da moze da ima ozbiljne posledice to svi znamo. Iskreno od kad sam prestala da ga pijem meni je drasticno bolje. Imam povremeno problema sa Kronom (pisem ovde pa vidite i sami), ali mnogo manje nego ranije. Kad zagusti popijem dve tri tablete Budenofalka i smiri se.... Tako da Kvjetka ja ne znam sta bih mogla da ti savetujem po tom pitanju....
Mene ovo sa strane jos uvek boli (to mi nije tipicno zariste) i pitam se da nije sve posledica one kolonoskopije, ostecenja debelog creva negde i sl. Sutra odoh kod dr.
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Pa Blue i ja se razmisljam sta je sa tim bolom, nervira me sto je to vec 5 dan konstantno prisutno, samo sto je nekada blago a nekada jace. Da nije bilo cele price od pre dve nedelje sa kolono, mozda se ne bi tako plasila, ali ovako mi frka da nije doslo do neke infekcije ili sl. U svakom slucaju bol je gori kada je veca nadutost, ali ko sto rekoh konstrantno je prisutan.....bolje da to proveri dr.
Odgovori