Pitanje za ljude obolele od Kronove bolesti i UC
Hvala na odgovoru. Da li za kolitis obavezno mora da je povisen CRP, sedimentacija, da li su obavezni prolivi ili zatvori i krv u stolici? Ono sto znam je da imam hemoroide, ako bih davao stolicu na krvarenje, mozda bi zbog toga nalaz bio pozitivan. Takodje, da li su mozda ovo simptomi Kronove bolesti? Izvinjavam se sto mozda lupam sa pitanjima, ali sam relativno nov sa problemima i tek se informisem po netu. Kiselinu mi znatno redukuje ovsena kasa, da li treba da izbegavam zitarice, takodje mi dosta pomaze banana, da li ne daj boze i nju treba da izbacim iz ishrane? Ciato sam o flobion-u i danas cu ga probati da vidim da li vise pomaze od probiotka. Jos jednom, hvala na brzom odgovoru.
Ne. Ja sma imao sedimenaticiju rekordnih 1, CRP=0.7 i kompletnu krvnu sliku i biohemiju kao vojnik a ipak sam bio u aktivnoj fazi Kronove bolesti
tek je fecalprotectin pokazao drasticne vrednosti...posto se on radi iz stolice...Sto se tice krvi, sluzi, gnoja i proliva/zatvora makar jedan od tih simptoma je obavezan kod kolitisa jedino nije kada imas Krona na tankom crevu u vidu suzenja...MOgu vam potpisati da nemas hronicni kolitis...to sto imas zove se sindrom iritabilnih creva i nije prava bolest...ali mozes imati gljivice i/ili helicobacter pylori obzirom na simptome...

Heliko nemam, radio sam gastroskopiju i dva puta vadio krv i svaki put je test bio negativan. Zaboravih da napisem da vec par godina imam povremenu bol u predelu slpog creva, a na ispitivanjima je pokazalo da nemam upalu. Ali ta bol mi se pojavljuje zaista povremeno i nakon napora (prvi put kada sam pre 3-4 godine bio u vojsci i vukao dzakove sa peskom, posto su te godine bile cuvene polplave). Jedino sto mi je u ovom razdoblju bilo poviseno je ALT, ali to mislim da nema nikakve veze sa debelim - tankim crveom. Da li bi po tebi trebalo da radim ispitivanja na Kronovu bolest - mozda ne daj boze pocetak?
Povisen ALT i AST ako je u pitanju stetohepatitis (masna jetra) jeste povezan sa Kronom ili ulceroznim. ALi ako na UZ nemas vidjenu masnu jetru i ako su ti transaminaze u granicama sasvim sigurno nije IBD. Ti mozes da radis pregled ali ces samo baciti pare...ja ti ne govorim nesto ako nisam 100% siguran, ja nisam lekar pa da se izlupetavam sa Dg. 

Gljivice (Candida Species) mozes uraditi bilo gde, obican uzorak stolice. Ako hoces da iskljucis ulcerozni i Kron a da to bude jeftino, bezbolono i vrlo pouzdano uradi Fecal Calprotectin (KBC Zvezdara, 2 sprat, metabolicko odeljenje gastroenterologije). Ako se zagubis pitaj, treba ti mikrobiolog. Cena je 20e
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Okt 24, 2008 7:36 pm
Zdravo Dea, bas je nezgodno da se nešto kaže ovako na daljinu, baš mi je žao što te muči, možda je ipak potrebno da te pregleda doktor. ako te pušta po neki dan to je dobro možda treba da pojačaš lekove, neznam volela bih da ti nekako pomognem ali ovo pisanje je sve što mogu da uradim. Držim ti pesnice.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Trenutno sam ok. Uvela sam Budenofalk jer ocigledno da mi on jedini resava problem, onaj azathioprin...ne znam samo sto se bezveze trujem. Videcu sa lekarom imal svrhe da ga i dalje pijem....
Termin kod lekara sam inace dobila tek za 17 dana....
Sada me muci kasalj. Kasljem ko luda vec danima i to mi se cepaju pluca. A kad god se nakasljem, kako mi je jednjak od silnog povracanja osetljiv do beskonacnosti, tako imam osecaj da cu da povratim. Sva sreca nisam bljuckala ovih dana....
Hvala B.wawes i ja uvek saosecam sa ljudima koji muce slicnu muku....
Sada me muci kasalj. Kasljem ko luda vec danima i to mi se cepaju pluca. A kad god se nakasljem, kako mi je jednjak od silnog povracanja osetljiv do beskonacnosti, tako imam osecaj da cu da povratim. Sva sreca nisam bljuckala ovih dana....
Dea, drzi se, kao i do sada. Pitaj lekara ako imaju mogucnosti da ti uvedu Humeru umesto AZP-a.
Dea napisao:Trenutno sam ok. Uvela sam Budenofalk jer ocigledno da mi on jedini resava problem, onaj azathioprin...ne znam samo sto se bezveze trujem. Videcu sa lekarom imal svrhe da ga i dalje pijem....
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Da li mislis na ovo
http://www.rheuma-online.de/medikamente ... ament.html
http://www.rheuma-online.de/medikamente ... ament.html