Pitanje za ljude obolele od Kronove bolesti i UC

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
milica...
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Okt 29, 2012 6:45 pm

Re: Pitanje za ljude obolele od Kronove bolesti i UC

Post od milica... »

meni su rekli da pijem salofalk tabl 3x2.ja sam tu terapiju prekinula kao i remikade.ja sam jela sve sto mi odgovara ili sam mislila da mi odgovara.i ako su mi rekli za stenozu ja i dalje ne pijem terapiju.za tu ishranu bas treba cvrsto da stanes i kazes sebi ja to mogu a ne bi lose bilo da uz to pijes salofalk bez imurana.moji doktori u cg to ne zele da daju ja to nikad nisam pila,kazu da su to jake tablete koje dosta skode organizmu a salofalk moze da se koristi cak i kad se doji to govori o jacini tableta valjda nisam pametna.ja nisam isla redovno na kontrole tj kolonoskop....nalazi su mi uvijek idealni.cak i danas pitam doktore jesu li sigurni da imam krona al stenoza to pokazuje a i ostali snimci :lol: .znam da mi cigarete ne valjaju svakako al sam se navikla a sto se kanabisa tice meni dobro dodje to je neko drugo stanje koje te dovodi do smijeha,opustencije,najboljeg sexa u zivotu i svega ostalog...ko nije probao ne zna :lol: .ja sam to probala prvi put prosle god sa suprugom i od tada povucem dim dva vikendom kad ne radimo i super je.sto se ishrane tice sigurno je momak u pravu da mu je pomoglo i da nema problema nebi pricao bezveve ali za to treba imati karaktera a ja mislim da se ja tu ne bih snasla ali je to bar moje misljenje siguran put do oporavka pogotovo za vas koji imate bolove.i meni nadutost dodje samo kad pojedem nesto za sta sam svjesna da ne smijem al mi zamirise i aj zdravo :lol: .
Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 06, 2010 2:52 pm

Post od Stejsi »

:D hihi slatka si Milice...vikendom da se nasmeješ...

e vidiš ja sam uvek bila kao čačkalica..idealna za top model šta reći kost i koža..medjutim posle operacije nestali svi simptomi...i naravno sve mi počelo miriškati iz kuhinje i naravno gram po gram kilogram eee sad već krenuli neki problemi,simptomi i eto me koliko vidim opet nazad...mada na poslednjoj kolonoskopiji je bilo sve u redu i zato neznam odakle toliko simptoma sad...bilo tog proliva sad to nestalo ali pao mi imunitet sva sam smadrljana bez snage..ma nerviram samu sebe :-? užasno dosadna bolest
milica...
Stalni član
Stalni  član

Post od milica... »

ma samo hrabro kad gledam sta sve danas ima uzas.sve omladina u bolnice.cerkica mi je krenula u prvi razred i bio je popis koliko svaki ucenik ima clanova u porodici .u njeno odeljenje cak 4 djece ima samo jednog roditelja.neko od udesa neki.o od bolesti....cak je jedna mama na hemoterapiju kancer dojke.ja nisam za jaku terapiju i sigurna sam da se ova bolest moze ishranom nadjacati jer su to crijeva opet.samo se treba drzati pravila kupovati organsku hranu danas je sve otrovno.meni su srecom svekar i svekr. na selu pa jedem sve domace stalno salju.mladi sir,curetina piletina teletina :lol: ,moji rade na pijaci svo zdravo povrce obavezno maslinovo domace ulje iz bara od tetke na njega se sprema e to je jedino sto praktikujem mozda me i to dobro drzi pojma nemam samo lupam.hrana je broj jedan kod nas.tatin kolega ima 50 god i kronovu bolest 10 god i nikad nikakvih problema.ja ne zelim da iko zna da imam krona pa ni on moji su ga okolo naokolo ispitali on prakticno zivi samo na leso meso supe i glavno sokovnik gdje blinda svo voce i povrce i pije sokove od toga
Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Stejsi »

tako je Milice..hrana je najvažnija kod ove bolesti i stres svesti na minimum...
ali jedno ne razumem kako tom čoveku ne smeta voće? meni jako smeta... :-?

držite mi fige ..sutra idem na pripremno za laserko skidanje dioptrije..nešto sam se uprpila.. :( ako bude sve u redu u sredu je operacija..
milica...
Stalni član
Stalni  član

Post od milica... »

pa i sama vidis da svima razlicito odgovara meni voce isto ja ga jedem kao luda ne smeta mi.srecno sjutra
pancho
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Mar 31, 2010 8:25 am

Post od pancho »

evo da vam se pozalim,posto mi moj doktor kaze da je to bol od stenoze,a Ja se borim vec 4 meseca,da se resim tog problema,naime bol se javlja u levoj ilijacnoj jami,mogu da napipam tacno gde me boli,u vidu jakih grceva,i dok ne povratim hranu ne smiruje se....javlja se uglavnom posle podne,znaci negde posle rucka,i traje dok ne zaspim,ujutru kad ustanem bez tegoba...kad popijem anelgetik tipa brufen,normalno funkcionisem...
sta raditi,na terapiji sam imuranom,3x50mg,al mislim da od njega apsolutno nemam nikakve koristi... :( vise stete...iako sam trazio promenu terapije,jer sam na imuranu 6 godina,nisu mi je promenuli...
milica...
Stalni član
Stalni  član

Post od milica... »

sta radi taj imuran kad ga pijes toliko vremena.meni nece da ga daju do kriticne situacije.doktorica mi je cak rekla samo ako se bude morao piti tj u krajnjem slucaju jer kaze ako naviknes tijelo na takvu vrstu terapije posle aj zdravo.vjerovatno dolazi do zastoja zbog stenoze.ja to kafom resavam.koliko dugo imas stenozu?ja sam skoro radila preglede ali tanko c,nisam nikad snimila.nije uspio pregled tj nisam se dobro ocistila a sad ne smiju da me zrace opet.kazu da u srbiju ima neki jednost. pregled tankog c sa manje zracenja a ne kosta mnogo.kakvi su simptomi kad se pojavi na tanko ja pojma vise nemam.boze uzmi me dok sam na vrijeme :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
pancho
Stalni član
Stalni  član

Post od pancho »

sa stenozom zivim evo 7 godina,i nisam imao ovakvih problema,nego su se oni sad uhvatili toga ko pijan plota...moguce da stolica vrsi pritisak na stenoozu,al kako to ranije nije bio problem,stenoze na tankom crevu,nemam nikakav osecaj,da me nesto ziga,boli...
sta znam ne smem menjati terapiju na svoju ruku,al mislim da je imuran odradio svoje,nikad nisam imao nekih problema sto se njega tice.hvala bogu
milica...
Stalni član
Stalni  član

Post od milica... »

panco reci mi koliko ti je suzenje je li mogao kolonoskop proci i ako nije koliko godina sa tako uskim dijelom se boris.ja evo godinu dana od kad mi je suzenje svedeno na 13mm tj kolonoskop nije prosao.ne
znam sto bih ti rekla mozda bi smo i ja i ti trebali kod hirurga na isto nam je mjesto
pancho
Stalni član
Stalni  član

Post od pancho »

rekoh suzenje mi je otkriveno 2006,ko zna koliko ga imam i pre toga,2003 u Tirsovoj nisam imao nikakvih promena na debelom i tankom crevu...
na rektosigmi je u duzini 10cm i neprolazno je,sad mislim da nisam jos za noz,jer moze da se zivi sa njim,uostalom nisam vise ni pametan,jer ne secam se kakav je zivot bez krona i suzenja,kako je normalno otici na nuzdu i bez problema cimanja je odraditi... :cry: nazalost
milica...
Stalni član
Stalni  član

Post od milica... »

e ne znam sto bih ti rekla al ne mogu da vjerujem da si toliko izgurao 6 godina bez posledica.meni svi sa foruma govore da idem kod hirurga jer mi moze doci do pucanja crijeva a ja bih to ipak odlozila sto dalje.ne znam sto raditi.isla bih na drugu trudnocu ali me strah.kad bih bar znala da ce mi trajati koliko i tebi dobro bi bilo ali cekacu sto duze
pancho
Stalni član
Stalni  član

Post od pancho »

U prilogu mojim tegobama evo malo dokaza da iako imam upalu doktori na vma nista nisu preduzeli, SE 26,CRP 16.83...bolovi su i dalje prisutni,mada mi je zacudjujuce da se javljaju skoro uvek uvece,sto dosad nije bilo,kron kad boli boli ceo dan,a ovi grcevi me ubijaju..
milica...
Stalni član
Stalni  član

Post od milica... »

to jeste povisena sedimentacija.panco sto ne probas malo da trcis uvece ili na kucno biciklo ili brza setnja sigurno ce biti od pomoci uvedi malo sporta.ja setnju svaki dan primjenjujem to ti je isto dobro da pokrene crijeva
Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Stejsi »

:cry: meni neće da rade lasersko skidanje dioptrije jer imam krona...

što se tiče tih suženja...ne treba se zezati sa tim,pazi jako Pancho na hranu a probaj laneno ulje svako jutro jednu kašiku na prazan želudac..jako omekšava stolicu i redovna je.Izbegavaj prženo,grickalice...više supice a pogotovo za večeru da bude supa...Meni sedimentacija bila još veća a CRP duplo veći a pijem samo imuran...nebi pila pronizon ni da me bičuju :o ..mislim ajd baš ako mora ali bolje da odem što kaže Milica ovakva nego kao balon... :roll: sa svim njegovim kontraindikacijama
milica...
Stalni član
Stalni  član

Post od milica... »

stejsi tu si kako prodje danasnji dan :lol: :lol: ?
Odgovori