Pitanje za ljude obolele od Kronove bolesti i UC

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 06, 2010 2:52 pm

Re: Pitanje za ljude obolele od Kronove bolesti i UC

Post od Stejsi »

Hvala Ikar :D eto zato je meni bilo dobro kad sam držala dijetu...mnogo od ovoga ja nesmem ali to gore navedeno što je zabranjeno to ni ne jedem....
Filthy McNasty
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Okt 22, 2012 1:16 am

Post od Filthy McNasty »

Ovo sto je Ikar naveo je genralno tacno, ali bih ipak preporucio da se procita knjiga i jos mnogo toga vezano za dijetu. Ovo su samo generalne smernice i cela prica se ne zavrsava sa time.

Jako je bitno promenti kompletan stav o nacinu na koji se hranimo i uopste zivimo, nekima to zvuci kao naucna fantastika i jednostavno ne mogu da prelome da moraju iz korena da promene lose navike.

Uvak , pored dijete, napominjem da je jako bitno izvrsiti kompletnu detoksifikaciju organizma toksinim akoji se godinama akumuliraju i (i)ndirektno izazaivaju IBD bolesti. Mnogo puta sam na forumima cuo pitanje o tome kako poboljsati imuni sistem jer vecima, ako ne svi, IBD oboleli pate od neke propratne bolesti koja je (i)ndirektno vezana za Kron/UC. Jetra je centralni organ kada je rec o metabolizmu, preradi materija/toksina itd …. I vrlo je vazno uspostaviti pravilan rad iste.

Kada je ishrana u pitanju, nije dovoljno samo pratiti uputstva sa liste, bitno je i kakve se namirnice koriste, sve sto je preradjeno sa neogranicem rokom trajanja je u principu stetno, mada ima izuzetaka. Izbaciti apsolutno sve rafinisane secere, med i voce svesti na manju meru.

Kada je rec o higijeni, izbaciti iz kuce sva komercijalna hemijska sredstva za ciscenje, napravite sami prasak za pranje http://www.alternativa-za-vas.com/index ... -ciscenje/ , vrlo je jednostavno.
Izbaciti svu komercijalnu kozmetiku iz upotrebe, pastu za zube (fluor- toskin), i zameniti sa prirodnim varijantama koje sami mozete vrlo lako i jeftino napraviti kod kuce.

Pod hitno zameniti sve amalgam plombe ako ih imate, izuzetno su toksicne zbog velikog sadrzaja zive (Hg). Candida i ostali patogeni prosto bujaju u prisustvu iste.

Ima verovatno jos toga sto sam propustio da nevedem, ne mogu se svega setiti ovom prilikom ………..
Korisnikov avatar
Ikar
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Feb 19, 2008 12:00 pm

Post od Ikar »

U potpunosti se slažem sa Filthy-jem, pogotovo sa
Jako je bitno promenti kompletan stav o nacinu na koji se hranimo i uopste zivimo, nekima to zvuci kao naucna fantastika i jednostavno ne mogu da prelome da moraju iz korena da promene lose navike.
- Volja i akcija, to je jedini život -
Jovan Dučić
red eye
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jan 22, 2013 9:18 pm

Post od red eye »

Ej ljudi nova sam na forumu,pa evo ne znam kako da pocnem :o
Danas sam bila na kolonoskopiji zbog bolova u stomaku koji traju vec 3 godine (uzas).
Debelo crijevo je ok pa su odlucili da malo zavire i u tanko :evil:
Sluznica je barsunasta i hiperemicna, uzeli su isjecak za biopsiju....nalaz je za 15 dana, a mene ubija neizvjesnost!!!!
Dobila sam tablete MeteoSpasmyl da pijem 2x1 prije jela.

I da dijagnoza je ileitis terminalis in obs. :roll:

Da li bi mogla biti Kronova bolest??
Darkko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Feb 03, 2013 10:00 am

Post od Darkko »

Da li iko koristi buternu kiselinu (butyric acid) pri lijecenju Krona? Na ovim prostorima se moze kupiti Debutir koji ima pomenuti sastojak.
Ja sam procitao na raznim sajtovima da dosta pomaze. Ima li neko iskustva sa tim?
pancho
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Mar 31, 2010 8:25 am

Post od pancho »

Debutir evo da kazem koristim,3 meseca,tek je poceo da daje rezultate mozda posle mesec i po dana,u kombinaciji sa probioticima,i vitaminima,moj stomak je opet kao zdrav,ne pijem imuran,imam maximalno 3 stolice,i mogu reci da od pocetka svoje bolesti nisam imao mirniji i tolerantiji stomak,sto me raduje,jer ce verovatno za koju godinu da nadju odgovarajuci lek za krona
milica...
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Okt 29, 2012 6:45 pm

Post od milica... »

ljudi ,pomoc....
danas sam bila kod moje doktorice i kaze mi da treba da ponovim skener koji sam radila prosle godine jer ct nije uspio.kod nas nema magnetne a ja nemam novca da idem za srbiju i radim to privatno.zelim da zatrudnim i doktori iz srbije sa kojima se ona konsultovala su rekli da mogu bez obzira na stenozu ali moram imati nalaz tankog crijeva.znam da je opasno to zracenje.je li iko imao iskustva sa ct om vise puta.ona je ostala bez teksta sto sam na ct pristala sto nisam otisla privatno to da radim i rekla mi je da je to veliki rizik za mene i htjela je cak da zove moje roditelje ili supruga da se konsultuje sa njima ali ja ne zelim njima jos vise da otezavam i ovako su istraumirani od bolesti.kolonoskopiju sam uradila i pokazuje blagu upalu.sta vi mislite je li rizik bas veliki
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 2:42 pm
Kontakt:

Post od aa_aca »

Скенер - никако. Зрачење је огромно. Па још поново за годину дана?! Које то будале препоручују?! :x Скенер се користи за кости, а веома веома ретко за мека ткива.

Када ти се јајници, све са јајним ћелијама, једном озраче - нема назад. Ако се десе неке мутације у генима јајних ћелија - нема поправке. Ако ти се од такве јајне ћелије деси зачеће...... да не причам.
milica...
Stalni član
Stalni  član

Post od milica... »

samo jo sad mi treba i to se zove kao virtuelna kolonoskopija pregled tankog crijeva preko ct skenera.kazem ti prosle godine se nisam dobro oistila pa snimanje nije uspjelo
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aa_aca »

Нашли на теби да се играју! :x Каква бре виртуелна колоноскопија са ЦТ скенером. Нека они зраче своју децу. У којој си земљи?
morishka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Feb 27, 2013 12:27 pm

Post od morishka »

dragi svi,
uclanila sam se na forum radi dobre prijateljice kojoj je dijagnostifikovan kron kolitis. leci se vec godinama, ali nikako da neka terapija "upali" i da se dokopa remisije. veoma lose se oseca vec dugo dugo. misli da je vreme da razmisli i o operaciji, pa me je zamolila da pokusam da se raspitam koji se hirurg smatra za najboljeg. takodje, ako neko ima neko jako dobro iskustvo iz inostranstva, molim vas da me uputite gde bih mogla da procitam nesto o tome.
ona stanuje u novom sadu, ali se lecila i u beogradu (kod dr jojic).
hvala vam unapred
zelim vam svima dozivotnu remisiju :-)
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aa_aca »

Већ сам негде писао, па ћу да се поновим. Нека се јави доктору Поповићу, који има ординацију и у Београду и у Новоме Саду. Знам да је неке особе излечио од кронове болести уз помоћ ЕПТА система. Имаш линк на мом сајту. Нека позове човека телефоном и распита се о свему.
milica...
Stalni član
Stalni  član

Post od milica... »

e ovako da vam se javim.snimila sam tanko crijevo i odusevila se nalazima jer na njima nema nikakvog pokazatelja bolesti.snimila bubrege,pankreas,zeludac sve je savrseno.imam krona 4 godine i stenozu na sigmi koja je evo vec 3 god neprolazna za aparat ali sam u remisiji sve ove godine.crp mi nikad nije preko 6 a hemoglobin uvijek idealan.e sad idem na trudnocu pa cemo kako cemo vidjet kakoe to sve proci.bolove nikad nisam imala a ni ceste stolice.odem jednom u wc najvise 2 puta.ubijedi.la sam sebe da je sve do psihe.sad mi je doktorica rekla da nema potrebe da pijem bilo kakve tablete.jedem sve sto hocu sve mi i prija a takodje sam i pusac.kutija dnevno.do kad ce to trajati pojma nemam ali ja ne osjecam nista o cemu vi govorite.samo hrabro nije lako prihvatiti da je covjek bolestan.ja sam bila sportista 15 godi niko mi u porodici nije bolovao ni od cega a eto mene sa kronom ni od kuda.nema to veze sa genima sve su to stresovi kojih je nazalost bilo.ja sam na svoju ruku prekinula sa terapijom 2 god i super mi je bilo i ajd nisam se htjela igrati sa sobom i sad me doktorica ipak makla sa terapije.tu stenozu ne osjecam za sad a kako ce biti pojma nemam.svjesna sam da je kad tad moram operisati.za krona nema lijeka ne znam kakav je to sistem lijecenja sto pominjes koji je to sajt
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aa_aca »

milica..., како мислиш да дојиш и гајиш дете ако толико пушиш?!
milica...
Stalni član
Stalni  član

Post od milica... »

kad zatrudnim ostavljam cigarete.pa i dok sam bila zdrava nisam ni pusila ni pila cak naprotiv hranila se zdravo.trenirala i bup kron.nema tu pravila.
Odgovori