Pitanje za ljude obolele od Kronove bolesti i UC

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
milica...
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Okt 29, 2012 6:45 pm

Re: Pitanje za ljude obolele od Kronove bolesti i UC

Post od milica... »

nancy ne znam koliko taj tvoj nacin zahtijeva odricanja a pogotovo novca.vjerovatno sve to o cemu govoris trazi puno a mi danas nismo u mogucnosti raspolagati sa svim tim mozda skupocjenim namirnicama.sem toga objasni mi sta jedes i pijes na naski :))).
pancho
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Mar 31, 2010 8:25 am

Post od pancho »

ne znam kako vi,al ja radim na mestu gde se sedi za racunarom i moj posao zahteva rad iskljucivo sa racunarom,kao i mnogo stresnih situacija,Ja znam da je to lose za mene,al za sve potrebe koje iziskuje ova bolest,i ostale zivotne potrebe moram da se borim,jasno je da ovde nije moguce bar za neke,totalno se podrediti bolesti,dao bog da mogu,i da imam vremena,sto znaci da bi morao dati otkaz i samim tim unistiti sve sto sam stekao kao i novac koji zaradjujem i koji uglavnom ide na suplemente i kvalitetnu ishranu...zivim u nadi da ce savremena medicina naci lek za IBD,ako ne boricu se koliko mogu,mada iskreno vec mi je puna kapa...
na zdravlju ne treba stediti slazem se,al kako dati nesto sto nemas :(
moje iskustvo je da ne treba se oslanjati mnogo na to sto lekari kazu,jer im je znanje poprilicno sturo,i imam osecaj da ti koji odskacu su u stvari doktori koji istrazuju,dok drugi bukvalno praktikuju ono sto su nabubali iz knjiga...
Korisnikov avatar
KrvTiIsusovu
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Maj 07, 2010 5:35 pm

Post od KrvTiIsusovu »

Koliko se nalup'o prijatelj McNasty to je neverovatno.

Da se zaključiti da jedino Zeleni čaj ne valja i da samo on sadrži aditive. Pazi sad... Svaki proizvod koji dolazi iz fabrike sadrži aditive.

Kandida? Klostridija? Haha... nema to veze prijatelju sa Kronom. Problem je što naša creva teže apsorbuju neke stvari, a najteže šećere, kada sećeri ne uspeju da se apsorbuju stvaraju se gasovi, rastežu se creva i dolazi do stvaranja proliva i bolova.

Kokosovo ulje je nehidrogenizovana masnoća koja je takođe NEPOŽELJNA.

Hleb i krompir sadrže ugljene hidrate i te 2 stvari su jedini izvori ugljenih hidrata koje bi čovek trebao da konzumira dnevno. I to jako malo. Bez ugljenih hidrata čovek nema energije, najbolje da se zabode u sobu i ne mrda nigde.

Što se gospođe iz Nemačke tiče žena ima Krona preko 30 godina. Mislim da tada nisu ni znali šta će sa tim pa su sekli. Nisam baš najbolje upoznat sa njenim slučajem ali znam da već dugi niz godina nema problema.
Raspitaću se baš kad budem stigao.

Što se lanenog semena tiče, nisam informisan. Znam samo da bilo kakvo semenje ili vlaknasta hrana može da začepi naša sužena creva, jer se takve stvari ne apsorbuju.

Ja jedem sve. Slatkiše svaka 2 dana, 3/4 hleba dnevno. Jedino od kafe i energetskih pića me protera ali mi je stolica uvek formirana.

pancho ja sedim non stop, bitno je prošetati dnevno nekih 5 km da bi creva mogla da rade.
I ja imam isto mišljenje, neki rade po knjizi dok se drugi non-stop usavršavaju.
Tarabar stalno putuje na različite seminare. Meni je rekao da jedem šta mi ne smeta i od tad se ne ustručavam ništa da pojedem i popijem, mislim da mi je bolje od samog tog psihičkog rasterećenja.
Filthy McNasty
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Okt 22, 2012 1:16 am

Post od Filthy McNasty »

KrvTiIsusovu napisao:Koliko se nalup'o prijatelj McNasty to je neverovatno.

Kandida? Klostridija? Haha... nema to veze prijatelju sa Kronom.
Jel` ti to cika doca rekao? Onda mora da je tacno, samo ne znam zasto vas onda truju sa tom hemijom.

Ja se sa doktorima ne druzim vec godinu i po dana, Kron je za mene proslost dragi moj prijatelju.

Uradi dobro domaci zadatak pre nego sto nekome kazes da lupeta.

Sve najbolje i mnogo srece sa slatkisima, coca-colom i ostalom hemijom, ..... trebace ti .......
Korisnikov avatar
KrvTiIsusovu
Stalni član
Stalni  član

Post od KrvTiIsusovu »

Nije mi rekao doktor, doktor mi je rekao da jedem šta mi ne smeta.
Dok sam bio na ovoj fenomenalnoj specijalnoj dijeti pao sam sa 75 na 62. kila.
Kada sam počeo da jedem sve popeo sam se na 70 i idem dalje.

Uradio sam zato ti i kažem da lupaš. U remisiji ima jako malo stvari koje se treba izbegavati i veća grupa koja se može konzumirati u malim količinama u tu grupu spadaju čokolada, alkohol, gazirana pića, kafa, sećer.

6 meseci već nemam problema a jedem baš dosta stvari. Izbegavam semenke, svinjetinu, mast, mahunasto povrće.

Ako ti znaš bolje od lekara koji decenijama rade na ovoj bolesti i imaju hiljade pacijenata onda svaka čast.
Filthy McNasty
Stalni član
Stalni  član

Post od Filthy McNasty »

Prika , cemu nervoza? To ne vodi konstruktivnoj raspravi ……… nekulturno je goroviti nekome da lupa pre nego sto uradis domaci zadatak i saznas malo vise o samoj bolesti. A pogotovu je neozbiljno kada neko ko je pod Remide-om govori nekome ko uospte ne koristi nikakve “lekove” i vodi poptuno normalan zivot bez ikakvih problema.

Postoji velika razlika izmedju onih koji piju hemiju i kazu da su ok ali ne shvataju da su istom samo potiskuju simptome a ne ukljanjaju uzrok problema. Ono sto treba da uradis je da postavis sebi jedno jednostavno pitanje i doci ces do vrlo jednostavnog odgovora, ako ti tvoji doktori ista znaju o bolesti, kako te onda lece a u ujedno kazu da je bolest neizleciva? To sto oni decenijama rade svojposao ne znaci i da imaju resenje, da ga imaju tvoja gospodja iz Nemacke ne bi i posle 30 godina bila na “lekovima” .

To sto si ti nabacio kilazu pod remicade ne znaci da si ti ozdravio i resio problem. Pitaj svoju jetru i bubrege , a pogotovu posle duzeg koriscenja, kako se osecaju i kakav stres (intoksinaciju) trpe vremenom. Dovoljno je da procitas iskustvo drage Stejsi koja i pod Imuranom ide u WC 11 puta na dan, a doca joj jos kaze kako su joj nalazi u redui posalje je kuci da se pati, kakav poraz za medicinu.

Sa druge strane, postoje lakari koji su se davno (jos pre 60-tak godina) otrgli konvencionalnoj dogma i dosli do saznjanja kako radi nas digestivni sistem i kako se simbioza/homeostaza istog moze narusiti raznim uticajima kao sto su antibiotici (ili bilo koji drugi “lekovi”), nepravilna ishrana (kljucna stvar) itd…… pa su onda dosle nove generacije lekara koji su jos pre dve decenije vrlo uspesno sproveli SCD koja daje fantasticne rezultate.

Iz tvoje prve replike vidim elementarno nepoznavanje o ishrani jer je utemeljeno na saznanjima koje dobijas od svog lekara a isti je poslednja osoba koju treba konskultovati o ishrani , oni o tome ne znaju nista, i ne samo to, upropastice vam zdravlje sarenim lazama o holestorlu i stetnosti istog i da recimo zamenite puter sa margarinom, jaja sa rafinisam pahuljicama i tome slicno.

Ja nisam izmislio SCD i sve ovo sto pricam, dela govore vise od reci ……….. srecno sa hemijom!
Korisnikov avatar
KrvTiIsusovu
Stalni član
Stalni  član

Post od KrvTiIsusovu »

Prvo ne pijem Imuran, ne ide Imuran i Remicade. Pijem Asacol i antibiotike povremeno jer imam fistulu.

E sad ovo što si rekao da mi doktor priča kako da se hranim, ne znam da li se to odnosi na ovo da mi je rekao da jedem što mi ne smeta ili što sam nabrajao ove stvari. Još jednom... doktor mi je rekao da jedem šta mi ne smeta. Ništa nije rekao nemoj ovo nemoj ono. Ovo što sam nabrojao je iz nekih britanskih brošura koja se uglavnom podudaraju sa svim dijetama koje se mogu naći na netu. SCD sam krenuo da čitam ali ima previše pa sam batalio.

Ti kako pričaš ispade da si izlečen tom dijetom... zašto si i dalje pod njom? Ko je uopšte rekao da sam ja izlečen Remicade-om? Ja se osećam odlično i nameravam ovako da se hranim sve dok sam pod biološkom terapijom.

Znam da je nekulturno reći da neko "lupa". Ali ne postoji blaža reč za tvoj prvi post. Sad kad malo bolje pogledam za sve. 3 puta napišem šta mi je doktor rekao ti mi pričaš kako mi on kaže da ne jedem jaja i puter :-?
Takođe od ovog tvog srećnog mi se povraća. Reći nekom ko boluje od teške hronične bolesti ovako sarkastično srećno je brago rečeno retardirano.

Uostalom ne znam zašto sam uopšte došao ovde da se nerviram. Slušajte McNasty-ja ako želite da se "izlečite".

Što se mene tiče, doviđenja.
milica...
Stalni član
Stalni  član

Post od milica... »

sto vam je ljudi sto se opterecujete svi dijelimo svoje muke.od ovoga se jos niko nije izlijecio do sad.samo razmjenjujemo misljenja i pricamo kako na koga utice bolest.svako ima svoj nacin lijecenja.svi smo ovdje zato sto imamo isti problem i glupo se prepucavati.nacty sve je to istina vjerovatno ali bih ja radije zivjela ovako jos 5 god nego tako sledecih 100.ja volim da jedem i protiv toga ne mogu.volim snicle pomfrit,hleb slatko uffff a ne znam smeta li i malo vutre ponekad xaxaxaxaxa
pancho
Stalni član
Stalni  član

Post od pancho »

koliko sam citao vutra pomaze i to dobro...e sad nisam probao jer sam i nepusac,pa bi mi verovatno prvobitno skodilo...
druga stvar i meni je receno da jedem sve sto mi ne skodi...i tako sam se i hranio,nabacio odlicnu kilazu,misicnu masu...izbacio sam iz ishrane sve stvari koje mi skode,najvise mi zao banana i pasulja,koka kolu sam izbacio cisto radi sebe...
sad mi je cilj da se vratim na stari kolosek,posto su me pregledi i gladovanja izbacili i totalno poremetili...
ako je neko dobro trebalo bi da kaze svoj put ka odlicnoj remisiji...
citao sam na britanskom sajtu kako doktori uz pomoc potpuno tecne dijete,koja ima sve potrebne sastojke za normalnu funkciju dovode svoje pacijente u potpunu remisiju,bez upotrebe kortikosteroida...
cak sam citao,ovo cu reci laicki,jer ne mogu naci link,da je tim irskih naucnika dosao do otkrica,da se lek koji se prvobitno koristio kod kardiovaskularnih bolesti,kad se upotrebi kod Krona,dovodi do zaceljenja creva..potrazicu..
Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 06, 2010 2:52 pm

Post od Stejsi »

:o Šta vam je ljudi? nemojte tako da se raspravljate..svi smo u istim mukama...ovaj forum je meni jako pomogao kad sam saznala da imam kronovu bolest a niko mi nije znao dati odgovore na moja pitanja osim ljudi na ovom forumu koji su i sami prolazili kroz to.Tu sam 6 godina i juče sam prelistala od početka svaki post...sama sam se iznenadila kad sam pročitala moje postove kako sam se osećala,kako sam to tada shvatala,kako reagovala na terapije...nikad nije bilo isto.Svaki put imam druge simptome i drugačije se izvučem iz toga.Bilo je perioda kad sam se izvukla pomoću kortiko a opet je bilo da sam te iste simptome pobedila bez terapije....Puno sam i ja experimentisala..čak i dnevnik pisala..

Sve što mogu da kažem je to da svako ima drugačije simptome bolesti i različito reaguje na terapije...

Napisaću vam šta sam uradila ja...najveću glupost koju može jedan kronaš da uradi...
Držala sam 24 dana Proteinsku dijetu..smršala sam 12 kila koje sam želela da skinem...e sad ću vam reći jednu nevidjenu istinu... Ja se nikad bolje i zdravije nisam osećala nego ti 20 dana...stolica kao lutka...krvna slika super i više nego dobra...imala sam snagu..bila sam lagana .....medjutim naravno sledila je kontrola kod dr i ja prekinula dijetu..naravno kako nalaže sama dijeta postepenim unošenjem ugljenih hidrata a to je bilo za doručak pečeni krompir,meso i salate...a preko dana samo nešto od mesa i salate...I tresla sam se šta će biti i kako će reagovati dr kad mu kažem šta sam radila. I što najgore tih 24 dana nisam pila ništa od terapije.....
Medjutim kad smo uporedili krvnu sliku meni ova posle dijete bila bolja nego pre same dijete...dobila sam i dalje da pijem Imuran,colopsa retard,probiotik i naravno njegovu saglasnost da smem ako mi prija da obrnem još jedan krug jer sam se baš ubucila....a dijeta mi nije naškodila zdravlju...

To mi bilo samo pokazatelj da ugljeni hidrati zaista ne prijaju našim crevima..sasvim dovoljno ih ima u šargarepi i drugim povrćkama i integralni pirinač mi je super..mlečno mi opet jako škodi i voće...to sam i pre dijete primetila i zato i imam prolive jer jedem momentalno sve živo i to mi je pokazatelj da zaista našim crevima sve ovo ostalo pravi samo problem i veliki krkljanac

I sad kako se leči kron?
hranom? terapijom? alternativnom medicinom?

Ja mislim da ćemo mi još dugo tražiti odgovore i doktori zajedno sa nama,ipak treba se držati njih i ići redovno na kontrole baš zbog podmuklosti same bolesti.
Filthy McNasty
Stalni član
Stalni  član

Post od Filthy McNasty »

Lista bolesti gde canabis daje fantasticne rezultate je podugacka, ali to je za neku drugu temu. Mnogi ljudi i dalje veruju u ispolitizovanu pricu o stetnosti canabisa jer to tako kaze establishment koji , gle cuda, jos 2003. Patentira cannabis U.S. patent #6,630,507 . Licemerju nikad kraja…..

Kada je u pitanju Kron/UC, recimo u Kanadi broj pacijanata sa hronicnim bolovima koji koriste cannabis , za koje konvencionalna medicina nema resenje, je vec premasio cifru od 5000 i svakim danom raste, isti dobijaju dozvolu da mogu da gaje/koriste cannabis u medicinske svrhe.
Ulje od canabisa ima posebno terapeutska dejstva jer sadrzi, pored ozloglasenog THC, vise od 60 vrsta canabinoida koji upravo deluju pozitivno u pomenutim slucajevima.

Sto se tice ishrane, mnogi ljudi koji odbijaju svaku pomisao na dijete kao vrstu lecenja su jednostavno zadojeni dogmom i slepo veruju u medicinu i njihovoj hemiji koju popularno nazivaju “lekovi” , a koja na zalost ne daje rezultate kada su hronicne/degenerativne/autoimmune bolesti u pitanju.

Mnogi ne razumeju ideju SCD i cemu ista sluzi, jer ne znaju pravi uzrok bolesti jer im medicina propagira pricu o nekoj magicnoj autoimunoj bolesti koja nam je pala sa neba. Kron NIJE ono sto vam gastro lekar kaze, da vas imuni sistem bez ikakvog razloga napada vas digestivni trakt.

Postoji lek LDN – Low Dose Naltrexone koji se jod polovinom `80-tih koristio u dozama od 50mg kod bolesnika zavisnosti od heroina i tome slicno a za koji je nedavno otkriveno da pomazu i kod Kron bolesnika , a da stvar bude zanimljiva, ovaj lek radi poptuno suprotno uvrezenom misljenju da se imunosupresivima resave problem (sklanja pod tepih) Krona sto je potencionalno veoma opasno. LDN , u malim dozama od 3.5mg pojacava funkciju imunog sistema i dosadasnja iskustva su vise nego pozitivna. Ovo je jos jedan od dokaza da prica o “pokvarenom” imunim sistemu jednostavno ne stoji kao i iskustva svih onih koji su imali dovoljno snage i volje da izguraju SCD.

Ja sam pre mozda pola godine imao prilike da dobijem ovaj lek od svog naturopat doktora ovde u Vankuveru, ali nisam imao potrebe za istim jer sam uz pomoc SCD i svime onime do sada pomenutim dosao do resenja. Ovaj lek doktori neretko prepisiju ne zato sto nije efikasan vec zato sto niti znaju za isti niti Big Farma ima interesa jer je patent na isti davno istekao.

Za se skeptike kada su u pitanju dijete/ishrana, uradite DOBRO domaci zadatak pa onda donesite zakljucak sta vam je ciniti. Kada prekinete citanje knjiga o SCD na 10-toj stranici to mi govori da niste zainteresovani da se izlecite jer vam je lakse da progutate carobnu pilulu i zivite u iluziji da vam je dobro. Grdno se varate ………

Postoje oni koji su izlecili Kron/UC, sa jednim tipom iz LA sam licno pricao o njegovom putu do izlecenja koji evo vec pune 4 godine zivi normalan zivot bez ikakvih pilula.

Ja licno nisam vise na SCD od pre nekih 6-7 meseci, ne trosim hemiju i radim jos uvek na poboljsanju svog zdravlja tako sto konzumiram prirodnu hranu, redovno detoksifikaciju celog organizma, cistim jetru coffee enemom i nekim drugim metodama.

Sve najbolje!
pancho
Stalni član
Stalni  član

Post od pancho »

ne razumem zasto ti je to najveca glupost,ako si simptome svela na 0...i plus sredila krvnu sliku i stolicu?
Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Stejsi »

pancho napisao:ne razumem zasto ti je to najveca glupost,ako si simptome svela na 0...i plus sredila krvnu sliku i stolicu?
Pancho mislila sam na dijetu...ko normalan drži dijtu kad ima krona...ipak je to rizik ali u svakoj vidiš gluposti ima nešto dobro ,ja sam shvatila da meni ta ishrana jako odgovara ali ima jedan problem a to je kako se držati te ishrane i ne uvoditi telo u stanje ketoze ..da ne mršavim sad do besvesti.

E sad i to sam već saznala tako da još ovih suvišnih kg da skinem i krećem sa tom ishranom ako mi bude tako ja neću da uzimam terapiju nikakvu...do marta neka je ovako jer imam zakazanu kolonoskopju i ako bude i tamo sve u redu neću više da se trujem nego ću da korigujem ishranu...
milica...
Stalni član
Stalni  član

Post od milica... »

cuvaj se isto ja sam to isto urdila i stvarno nikakvih tegoba.ali se pojavila stenoza doktori kazu zbog nedostatka terapije jer sam njim priznala da je nisam pila.ja nisam imala nikakve simptome jednostavno je nastala.a sto se kanabisa tice ja volim sa suprugom da zapalim kad gledamo neki film i tako se ismijem slatko.nema veze sto si nepusac.meni je suprug nepusac i drustvo pa svi uzmemo ponekad.jedino se ja od cigara ne mogu odvojiti :evil: .ne znam vise sto je dobro
Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Stejsi »

pa to ti je milice...i ja se bojim da se kockam ali nisam pametna zaista...kad pročitam gore postove ima istine u svemu što dečko kaže.Opasna je ova naša terapija..neznaš šta je gore sa njom ili bez nje...mnogi i pored terapije završe sa stenozama.

što se tiče kanabisa ja sam o tome čitala ali iskreno uopšte ne verujem u to..što kaže moj muž i kad se baciš dobar cug rakije smešno ti je sve i lep ti svet hihi ali kratkog daha :D

A cigarete bacaj..iskreno jako nepovoljno deluju na kron :-?
Odgovori