Pitanje za ljude obolele od Kronove bolesti i UC

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 06, 2010 2:52 pm

Re: Pitanje za ljude obolele od Kronove bolesti i UC

Post od Stejsi »

bogiz napisao:Zapravo se radi o duboko senzitivnim osobama, obicno visoke emocionalne inteligencije, koji svet ne vidjaju povrsno preko obrisa vec isuvise duboko. Lako se moze prepoznati osoba po ponasanju, prici i slicnom koja bi bila potencijalan Kronovac. Dosta sam istrazivao an tu temu pa znam, jednom recju takve osobe imaju "hendikep" u odnosu na druge a tice se mozga tj. preteranih emotivnih reakcija na nesto na sta drugi ne bi ni obratili paznju.

Slazem se, bar u mom slucaju je tako. Po mom izgledu i ponasanju niko ne bi ni pomislio da bolujem od bilo cega. Vodim normalan zivot. Nikad nisam bio depresivan. Problem je sto sve primecujem (sitnice, detalje) kod ljudi, okolini, svuda. Takodje, ne drzi me mesto...stalno bi nesto radio. Igram fudbal, stoni tenis, lozim se i na stoni fudbal, sad hocu da idem i na klizanje (ako neko moze da preporuci klizaljke do 7,8k, samo nemojte da kazete da mogu da ih iznajmim). Izlazim, pijem (uvek sebi kazem necu vise, ali ne vredi), vozim pijan. :D Ne pijem kafu, ne pusim. Skoro uvek kontriram, iznosim svoje misljenje i kad ne bi trebalo, odnosno kad je pametnije da cutim. Ne trudim se da ostavim dobar utisak na nekoga, ponasam se normalno. Svestan sam svojih mana, milion puta kazem sebi da ne radim neke stvari, ali ne vredi. Najbitnije da zbog mojih mana ne trpe drugi, nego samo ja. Posten sam, pravedan, zajebant, neozbiljan, brzo kapiram stvari, povezujem, pogresna rec zna bas da me smori(nekad minut, nekad i par dana) sve me zanima i interesuje, vezujem se za ljude.Mislim da je moj najveci problem sto sam dobar za sve druge, a za sebe nisam, ili jesam, ali mnogo manje. Ne prihvatam price da sam se razboleo s nekim razlogom. Svi smo gresni, ali i bezgresne bebe obolevaju od najtezih bolesti. Sta su one kome skrivile, tako da...sad ce neko reci da placaju tudje grehe...Bolest ne bira, nebitno je da li je neko mlad ili star, bogat ili siromasan. Ja zivim dobro za nase uslove. Koliko znam mladih ljudi koji su umrli, tako da ne dozivljavam ovo toliko tragicno. Srecom, ima dosta lekova koji omogucavaju da normalno funkcionisemo. Nadam se da ce se pronaci lek koji ce nas izleciti. Dok sam dobro, zivim normalno, ne razmiljam uopste o kronu, kad mii bude lose, bicu smoren, i tako u krug.
Inace, nervira me dosta toga, osobe koje kad odgovaraju na ispitu(dok sam studirao), pa kad ne znaju kazu zbunio/la sam se, ljudi koji se ubacuju preko reda, oni koji ne znaju da voze, da se parkiraju kako treba, oni koji nose majice, a na njima velikim slovima pise armani, D&G, versace, cavalli, oni koji pricaju samo o novcu, a nemaju dinara, oni kojima je sve extra i super, oni koji se odusevljavaju najobicnijim glupostima, a pricaju kao da im se desilo ne znam sta, oni koji svoje emocije iskazuju na facebooku, oni koji misle da sve znaju, koji se prave pametni, devojke koje stavljaju kilo sminke, koje su odbojne, koje traze pametnog, sarmantnog i duhovitog momka,a uvek zavrse sa debilima koji su puni para,ili misle da jesu, pa se smore kad shvate da nisu, oni koji pokusavaju da mi prodaju retardirane price, brankica stankovic i b92, oni koji su dosli u Beograd i pljuju po njemu i Beogradjanima, oni koji izlaze u kafane, a ne znaju nijednu staru narodnu ili starogradsku pesmu, kamoli sevdalinku, pa moram da slusam po 10 puta "Avlije, avlije" i "Moje je srce violina", oni koji se ulizuju nekome i jos vise oni kojima se neko ulizuje, oni koji zele da uvek budu u centru paznje, oni koji misle da su urbani ako se oblace u urban shopu i imaju pirsing, oni koji koriste strane reci, oni koji tetoviraju kineske znake i jos milion gluposti, ali trenutno ne mogu da se setim.... :lol: Salim se malo. Izvinite, doslo mi da se malo zezam. Ovo mi je vise smesno, nego sto me nervira, a i ovo su sve nebitne stvari. Da sam pisao o ozbiljnim stvarima smorio bih se samo tako, a vi verovatno jeste i ovako. Kad sam vec poceo, najvise me odusevljava kad je neko normalan, jer sam shvatio da je to najteze biti. Smorio sam vas. Oprostite. :)
:D Morala sam opet da citiram ovaj post... čitam danas od početka sve postove u nadi da će mi se nešto rasvetliti... neki prolivi me hvataju i to dosta često..danas tačno 11 puta trčala velikom brzinom...krkljanac imam kao da mi u stomaku žurka...probiotik sam uzela i terapiju svakodnevnu i ništa ne pomaže,sve se mislim šta je sad ovo..koja faza..Uvek nešto različito me uhvati :roll:
milica...
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Okt 29, 2012 6:45 pm

Post od milica... »

ihaaaaaaaaaha sta si ti sve naveo tu ja obozavam onu srce je moje violina :)))).ma ja jesam veliki zajebant i saljivdzija imam puno drustva ali niko ne zna za moje stanje jer mi je tako najbolje.ne zelim da me ljudi uvijek pitaju kako sam i kad sam dobro jer je to jedini nacin da zapravo zaboravis da si bolestan.ko nije procitao knjigu moc svijesti i podsvijesti neka je obavezno procita svima ce pomoci.samo je psiha u pitanju.nikad se ne zalite i kad podjete u wc samo recite sebi e neces vise :))).svi pisu o tome nadjacajte kron.samo ubijedite sebe da vi upravljate.mene nista ne moze iznervirati.moji mi cak ne daju da pominjem ili pricam o bolesti zato nikad i ne pomisljam na nju.vi ste mi prvi kojima se otvaram na neki nacin.ja pusim i kafu pijem od kad sam krona dobila.bila sam odlican sportista posla u inostranstvo da igram i vratila se sa otkricem da imam bolest a tek 20 god.i ostavim fax sport ma sve.dobijem cerkicu i sad tek moj zivot krece.imajte vjeru i u boga on nam je veliki spas.kazu kad covjek oboli to ga to bog kroz bolest pravi pravim covjekom bezgresnim i svi mi jesmo veci vjernici kad nam se nesto desi.ja ne znam u sta vise da vjerujem al znam da vjerujem u sebe u moje najmilije i u sve dobre ljude.....postoji lijek za svaku bolest to je neko moje vjerovanje.ja ljudi naprave bolest ubrizgavaju nam je polako a zatim naprave i lijek koji nece izlijeciti bolest nego ce smirivati upalu kako bi oni sto vise para na nas uzimali a zatim se od nekud stvori i lijek koji kosta 10000000000000000.tako da tesko je za sad pricati o izlecenju.cula sam nesto da su najnovija istrazivanja pokazala da bi maticne celije mogle biti lijek za krona ...e pa srecno.i to sto kazes hendikep u mozgu :)))pojma nemam sta je ali mi se svidja ovako :)))).vama ostalima zelim sve najbolje,ne mislite puno o tome bukvalno zivite svaki dan kao da je poslednji...
milica...
Stalni član
Stalni  član

Post od milica... »

ihaaaaaaaaaha sta si ti sve naveo tu ja obozavam onu srce je moje violina :)))).ma ja jesam veliki zajebant i saljivdzija imam puno drustva ali niko ne zna za moje stanje jer mi je tako najbolje.ne zelim da me ljudi uvijek pitaju kako sam i kad sam dobro jer je to jedini nacin da zapravo zaboravis da si bolestan.ko nije procitao knjigu moc svijesti i podsvijesti neka je obavezno procita svima ce pomoci.samo je psiha u pitanju.nikad se ne zalite i kad podjete u wc samo recite sebi e neces vise :))).svi pisu o tome nadjacajte kron.samo ubijedite sebe da vi upravljate.mene nista ne moze iznervirati.moji mi cak ne daju da pominjem ili pricam o bolesti zato nikad i ne pomisljam na nju.vi ste mi prvi kojima se otvaram na neki nacin.ja pusim i kafu pijem od kad sam krona dobila.bila sam odlican sportista posla u inostranstvo da igram i vratila se sa otkricem da imam bolest a tek 20 god.i ostavim fax sport ma sve.dobijem cerkicu i sad tek moj zivot krece.imajte vjeru i u boga on nam je veliki spas.kazu kad covjek oboli to ga to bog kroz bolest pravi pravim covjekom bezgresnim i svi mi jesmo veci vjernici kad nam se nesto desi.ja ne znam u sta vise da vjerujem al znam da vjerujem u sebe u moje najmilije i u sve dobre ljude.....postoji lijek za svaku bolest to je neko moje vjerovanje.ja ljudi naprave bolest ubrizgavaju nam je polako a zatim naprave i lijek koji nece izlijeciti bolest nego ce smirivati upalu kako bi oni sto vise para na nas uzimali a zatim se od nekud stvori i lijek koji kosta 10000000000000000.tako da tesko je za sad pricati o izlecenju.cula sam nesto da su najnovija istrazivanja pokazala da bi maticne celije mogle biti lijek za krona ...e pa srecno.i to sto kazes hendikep u mozgu :)))pojma nemam sta je ali mi se svidja ovako :)))).vama ostalima zelim sve najbolje,ne mislite puno o tome bukvalno zivite svaki dan kao da je poslednji...
milica...
Stalni član
Stalni  član

Post od milica... »

Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Stejsi »

:cry: Milice moja pročitala brdo knjiga ,prošla kroz svašta ali kad me uvati ovaj maraton zvani wc onda mi se smuči sve...nikako da smirim proliv ali nije klasičan proliv nego ono samo zaboli stomak i za 3 sekunda ako se nebi našla u wc-u bilo bi kasno..ovo nikad nisam doživela...ovo je strašno...čula sam da su ljudi imali ove faze ali nisma mogla da zamislim jer meni se ovo još nije ovako desilo...malaksala sam..umorna...osećam stalnu neku glad a kad krenem da nešto pojedem nemam apetit...Bila sam kod dr na kontrolu bilo je sve u redu..a evo sada šta me snadje ne mogu da mrdnem od kuće.

Ali znam bar razlog svega ovoga...imala sam užasno puno stresova od strane porodice i to duži period već traje..a gde mene nadju kad znaju da sam gutač i da ne mogu da izbacim iz sebe ništa i da sam emotivna kao g... :roll:

Inače zakazala sam lasersko skidanje dioptrije...kako li sad sve ide ovo skupa neka mi Bog u pomoći...u ponedeljak treba da se javim na sve silne preglede a u sredu ako bude sve u redu trebalo bi da bude operacija....
milica...
Stalni član
Stalni  član

Post od milica... »

sto mi je ovo poslato 100 puta??kakva operacija????ja znam samo taj period kad nisu znali sta mi je ja nisam imala bolove ali su moji simptomi bili sto se sa solje nisam skidala i to je bilo bas iscrpljujuce nisam imala snage nizasta bez da lezim po cijeli dan.bas uzasno.i ja sam bas gutac nista te ne moze zaboljeti kao stvari koje ti se desavaju u familiji.mada mene sad moji micu od svih stresnih situacija.ne znam sto da ti kazem jedna zena mi je govorila da su domaci cajevi lijek za sve.ja ih pijem donesem sa sjevera.nema nama bez sela :)))mene je sad virus uhvatio preko cerkice evo 3 dana mi traje.nije me odavno hvatao al kad uhvati valjda zbog imuniteta nikako da prodje.sad idem kod doktora.
Ps. zna li ko kako da se ugojim mozda ?ja jedem super i po kilo hleba za rucak al nikako da mi se to zalijepi.onaj pronison sam jednom pila i on me dobro ugojio :)))bila sam sebi slatka buca al kazu doktori da je opasan i smijali su mi se kad sam dosla da ga opet trazim.to sam pila na pocetku i od tada visim na 64 kg a visoka 187 masala:)))).jos jedno 5 kg bi mi valjalo.izgleda da svaka osoba ovu bolest drugacije dozivljava.ja imam ponekad gasove ujutro da mi muz uvijek skoci sav prestravljen.sramota :lol: :lol: :lol: :lol: :oops: :oops: :oops: :oops:
pancho
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Mar 31, 2010 8:25 am

Post od pancho »

postovanje,evo da se javim posle jedno dve godine,koliko nisam pio imuran i osecao se poprrilicno ok,medjutim odem na more,osecao sam se odlicno na odmoru normalna stolica,apetit odlican,vratim se kuci,osecam jak bol u karlici...dodjem kod mog doktora na VMA,kaze dodji lezi,da te ponovo ispitamo...ne bilo mi tesko odlezim mesec dana,uradjena rektoskopija(imam suzenje na rectosigmi)te kolonoskopija nije moguca,CT odradjena,i vidi se da imam par suzenja i na tankom crevu...OK reko to sam imao i 2006 kad mi je dijagnostikovan kron,al sam ziveo koliko toliko normalno,al mi nije receno da imam jedan polip na rektumu,i nije odstranjen u toku pregleda? kad sam to video majke mi slosilo mi se..
posebno sto imam osecaj da nista nisu napredovali po pitanju ove posasti? a i sami uslovi na VMA su katastrofa u odnosu na 2006..koliko je opasan taj polip,mislim da ga nisu odstranili jer svejdno planiraju operaciju kako bi sse uklonile stenoze...pozz
milica...
Stalni član
Stalni  član

Post od milica... »

i meni je suzenje na tom dijelu sigmi.meni su radili irigografiju i sa njom se vidi kojom duzinom je suzenje i koliko je usko.ja na operaciju ne idem bez zveka a isto mi kolonoskop nije mogao proci.jesi li bio prije toga na operaciju i kojom duzinom je tebi suzenje.nude li ti neke dr opcije osim operacije koja se moze koliko toliko izbjegavati
pancho
Stalni član
Stalni  član

Post od pancho »

nisam operisan,vidim da izbegavaju seciranje kod krona,mada iskreno mislim da je bolje da se odstrane te stenoze,nego da imamo grceve,JA npr i dalje imam grceve,tj bolove,al vidim da se nisu mnogo optrzali za to..svaki put kad sam rekao da imam bolove samo sam dobio nekciju za bolove..haos :oops:
suzenje je dugo 10cm na rektosigmi,i do sad nisam imao vecih problema,sad vec imam probleme,jer mi se javljaju cesti zatvori...sad se borim i sa tim,jer sam otpusten takav sa klinike
Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Stejsi »

:( au Pancho pa što nisi pio Imuran? Baš si dugo bio bez terapije...baš mi žao što ovo čujem..mislila sam da kad vas nema da ste dobro.A šta su ti sad dali od terapije?..ipak ta suženja nisu baš sjajna..šta radiš povodom hrane i tih zatvora?..to je opasno..moraš jako da paziš da imaš lake stolice...
Korisnikov avatar
KrvTiIsusovu
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Maj 07, 2010 5:35 pm

Post od KrvTiIsusovu »

Stejsi pa šta jedeš/piješ kad moraš stalno u wc? Ja kad sam imao retku stolicu pre nego što su mi otkrili Krona sam koristio Linex i uvek mi je pomogao dok recimo 3-4 druga probiotika nisu.

pancho polip nije toliko opasan dok je mali ali može rak od njega da se formira a uklanja se vrlo lako kolonoskopski. Period između ove 2 faze je (ako se dobro sećam) preko 5 godina.

Od čajeva u našem slučaju se preporučuje Zeleni jer on deluje anitinflamatorno.
Ljudi ne znam šta da vam kažem... pirinač, belo meso, junetina, riba, pečen hleb. Što češće, što manje. Litre vode.

I da, kada šaljete poruku kliknite samo jednom na "Pošalji" a ne 5 puta.
milica...
Stalni član
Stalni  član

Post od milica... »

ima li iko da ima krona vise od 5 god a da nema stenozu?
Korisnikov avatar
KrvTiIsusovu
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Maj 07, 2010 5:35 pm

Post od KrvTiIsusovu »

Ne znam ovde na forumu ali poznajem par osoba koje imaju Krona preko 5 godina i nemaju suženja ali su imali ostalih problema.

Takođe poznajem jednu gospođu koja ima Krona godinama operisala je creva ko zna koliko puta, trenutno pije neki lek koji joj dobavljaju iz Nemačke. Jednu tabletu dnevno. Jede sve i nema problema.
Filthy McNasty
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Okt 22, 2012 1:16 am

Post od Filthy McNasty »

Milice,
moju pricu vec znas, nikad nisam imao stenozu (od 2005) a bogami od nedavno i Kron je proslost.....

Gospodja iz Nemacke pije ili kortikosteroide ili imunosupresive, ne zna se sta je gore, na duge staze nema svetlu buducnost, a pogotovu ako tu dodamo i odstranjen deo taknog/debelog creva jer je time i kompromitovan imuni sistem, a 70% istog se upravo nalazi u digestivnom traktu.

Zeleni caj bas i nije preporucljiv kod Krona, pogotovu onaj komercijalni u kesicama jer sadrzi razne aditive.
Preporucljivi anti-inflamatorni suplementi su saturisane masti kao sto su kokosovo ulje (izuzetno zdravo) , fermentisano riblje ulje i tome slicno.

Hleb i generalno sve zitarice su no-no kod Krona, helb i zato sto ima kvasac koji je omiljena "hrana" candide.

Svi slozeni seceri takodje ne dolaze u obzir uprvo zbog candide.

Borba protiv Krona je zapravo skoncentrisana na suzbijanje patogenih bakterija (candida, clostridia) i sastoji se u iz tri dela, "izgladnivanju" istih prekidom dovoda hrane a to su pravo slozeni seceri, uz to dodatak terapeutskih doza kvalitetnih probiotika i koriscenje suplementa kao sto su origano ulje, soda bikarbona, jod,....

Ovo su samo generalne smernice, pored ovoga jos treba uraditi kompletnu detoksifikaciju organizma, bubrezi, debelo crevo, jetra.
pancho
Stalni član
Stalni  član

Post od pancho »

nisam pio imuran da bi oslobodio organizam od otrova,i stvarno sam se odlicno osecao...
sto se tice samih stenoza,nisu mi pravile ogroman problem,i nisam imao posebnu ishranu,medjutim od kako sam ostao u bolnici,dobio sam zatvor,nisam imao gasove ni potrebu za praznjenjem,molio sam boga da dodjem kuci,pocnem jesti normalnu hranu,i odma sam ubacio laneno seme,juce me je jako boleo stomak,jutros otisao na wc,i stolica je normalna...naravno ova jedna ne znaci nista,al je veliki pomak,u odnosu na ono nista tamo...
potrebno je isprazniti onu kolicinu fecesa sto se nagomilalo u meni,kako ne bi stvorilo probleme...
inace nisam imao posebnu ishranu,DuoBiotic mi je extra odradjivao posao u kombinaciji sa lanom,juce sam ga ponovo poceo piti...
Odgovori