Pitanje za ljude obolele od Kronove bolesti i UC

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
milica...
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Okt 29, 2012 6:45 pm

Re: Pitanje za ljude obolele od Kronove bolesti i UC

Post od milica... »

sad tek vidjeh da si napisala za lasersko skidanje.zar zbog toga to je sitnica naspram ovoga sto si prosla
Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 06, 2010 2:52 pm

Post od Stejsi »

pa eto baš sam tužna i sad treba da razmizmislim dali da prihvatim na svoju odgovornost jer kao tako može ali ima brdo kontraidnikacija jer imam krona i može svašta da se desi i ako odlučim onda moram da potpisujem saglasnost na svoj rizik...a plus moj dr treba da potpiše da sam u remisiji i da mi on odobrava operaciju sa svim potpisom i pečatom..Svašta!! Na pamet mi ne pada da tako nešto predlažem mom doktoru..to je isto kao kad bi on tražio od oftamologa da mi napismeno da saglasnom da može da mi operiše creva :roll:

Zvala sam i druge koji rade taj laser svuda mi rekli da može ali opet može da bude isto..dok ne uzmu pare sve se može a onda vrdanje.... :(

A opet kad pomislim na krona ovde ni ne potpisujemo a neznamo šta će sutra biti...ja pre operacije bila na poslu..došla kući desna strana me žigala..bol..kao slepo crevo a gde sam na kraju završila?

Ma život je kocka!!!

Ja to tako ne gledam, jer ako bi pomišljala uvek na najgore već bi bila u ludnici u beloj košulji..
milica...
Stalni član
Stalni  član

Post od milica... »

ma treba pozitivno gledati.evo mog primjera posla sam na privatnu kliniku da uradim kolonoskopiju i dotor se nije zadrzao ni 2 min jer mi je suzenje na sigmi blizu ulaza a uzeo mi 200e.pukla sam i rekla sam mu to jer nije kolonoskopija odradjena on kaze nema to veze.moze biti da ti ne uspije a da ti uzmu pare.e sad sto se straha tice jer imas krona ja bih pristala mi potpisujemo svakako sve i za kolonoskopiju i kolonografiju....ne znam zasto od doktora traze potpis pa ti si punoljetna i odgovaras za svoj zivot a samim tim i potpisujes to na tvoju odgovornost.ja se danas bas uzasno osjecam.virus me uhvatio i evo me dva dana muci takva kisjelina i nadutost u stomaku kad se probudim.cim jedem to prodje.sto kaze panco ne sjecam se zivota prije krona,ne sjecam se kako izgleda normalna stolica ne znam vise ni kad sam dobro kad ne.u stvari ne znam nista.mozda mi je od sinusa ali pojma nemam jedem i dalje dobro.a ti stejsi ne bi lose bilo da se konsultujes sa doktorom gastricem on ce ti mozda reci nesto korisno
pancho
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Mar 31, 2010 8:25 am

Post od pancho »

uff,krone ko te izmislio...
danas sam malo bolje hvala bogu,sinoc sam pomesao kasicicu mlevenog lanenog semena i jogurta i pojeo,ukusno,i posle popio jedno 3 case vode,i otisao na spavanje,danas za zivo cudo 3 obilne stolice...sve super...grcevi su oslabili...dao bog da do kraja nedelje stanem na noge i krenem na posao...puj,puj...
posto se mnogo pricalo o probioticima,da li je neko imao iskustvo sa Natrol acidophylus probiotikom,kupio sam jos letos,al nisam otvorio,citao po netu da je izuzetno koristan...ipak voleo bi da cujem jos neko misljenje...
ovih dana palim do apoteke da kupim pivski kvasac,origano ulje..i krenem polako kronu da se svetim...
Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Stejsi »

:o Pancho pa kako pivski kvasac na kron i origano ulje? ja se nebi šalila..samo se ti drži lanenog ulja na prazan stomak jednu kašiku, stolica super i regulisaće ti se to...

UH TAJ POSAO..BOŽE KOLIKO MENE OVAJ KRON POREMETIO TO JE STRAŠNO...OD KAKO MI SEO NA GLAVU JA CEO SVOJ ŽIVOT SAM OD KORENA PROMENILA

Milice a što sad virus? :-?
Filthy McNasty
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Okt 22, 2012 1:16 am

Post od Filthy McNasty »

pancho

Icbaci industrijski jogurt iz upotrebe.

Pivski kvacas? :o Za cega ce ti to? Kvasac je apsolutni no-no!

Ako zelis da se baros protiv Krona onda to moras uraditi na svim frontovima. I najkvalitetniji probiotici ti nece mnogo znaciti ako konzumiras pomenute stvari, , jogurt (jos uvek dosta laktoze), kvasac , itd ..........

Stejsi
ne znam sto si ti toliko utripovala da je sve alternativno opasno i da je samo Svevisnji (citaj tvoj doca) jedini u pravu. I sama kazes da si imala pozitivno iskustvo sa dijetom da bi se iz nekog razloga opet vratila savetima lekara i starim problemima, cela stvar nema nikakvog smisla.

Origano ulje sam koristio u samom pocetku SCD, to je jedna od stvari u borbi protiv candide.
pancho
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Mar 31, 2010 8:25 am

Post od pancho »

ovih dana sam toliko citao da vise ni ne znam sta je dobro a sta ne...
kako se resiti ovih bolova u stomaku?
imuran ne radi stvar,probiotici mi sredjuju stolicu,kamilica donekle pomogne kod grceva,
posto vidim da se doktor nije mnogo drzno i otpustio me sa bolovima,kuci...kao bice to reseno...Ja moram uskoro,vrlo uskoro poceti raditi,mesec dana sam na bolovanju,mogu otkaz da popijem..
koji bar lek smem da popijem protiv bolova,kad postanu jaki..posto vidim da brufen nije pozeljan...
Filthy McNasty
Stalni član
Stalni  član

Post od Filthy McNasty »

Nemoj da gubis vreme, procitaj knjigu Breaking the vicious cycle, ako ne mozes da je nadjes u netu javi se na PP sa email adresom.

Evo ti za pocetak link sa (ne)dozvoljenim namirnicama :

http://www.breakingtheviciouscycle.info/legal/listing/
http://pecanbread.com/

Procitaj dobro sta ovde kazu i pripremaj se za SCD, prvih nedelju dana pilece supice i sve sto tamo pominju. Mozes odmah poceti sa origano uljem, tri puta po 5 kapi dnevno sa dosta vode. SVI seceri napolje iz ishrane, SVE zitarice takodje. Nije lako u pocetku jer je dijeta prilicno monotona ali ces videti za mesec dana drasticno poboljsanje, to ti garantujem ako se pridrzavas pravila. Nema nista polovicno , ili si u ovoj prici do kraja ili nemoj da gubis vreme.

Imuran polako/dradualno pocinji da izbacujes tek kada dodje do poboljsanja.

Ti si jedini odgovoran za svoje zdravlje, moras se potruditi i pomuciti malo da dodjes do resenja.
milica...
Stalni član
Stalni  član

Post od milica... »

prehlada sinusi,al danas je bolje.ne bih se ni ja igrala sa pivskim kvascem.ja sam posao napustila skoro pretesko mi je bilo sad sam kuci odmaram a do kad ne znam.idem da uzmem one klizme pocelo malo sluzi da mi se pojavljuje.mada nje uvijek i ima al eto mozda ce znaciti
Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Stejsi »

Nasty uopšte nisam utripovala..cenim mišljenje mog doktora i verujem mu.Sigurna sam u njega da ako bi postajala bilo kakava druga metoda za izlečenje nebi me trovao sa Imuranom...Opet jesam jedan od pacijenata koji vole da rizikuju i rade na svoju ruku kao što je bilo sa tom dijetom i to sve se dobro završilo i nisam sebi naudila šta više još sam došla do namirnica koje meni jako odgovaraju.Čitam tu knjigu i mogu da kažem da je zaista nešto super i sve razmišljam u tom pravcu da krenem tako ali ima opet stvari koje tamo mi nešto ne odgovaraju i nisu mi jasne ali ok..proučiću ja to polako...

Pancho kron uopšte ne trpi kvasac čak ni u hlebu tako da se ne zezaj ako imaš candidu origano ulje je ok ali ako imaš suženja onda laneno ulje...probaj pa sam proceni..ja sam sve to već isprobala..evo šta meni još jako odgovara kad imam taj oštar bol u crevima i kad ni tamo ni vamo...ja popijem šolju fitnes čaja i šetam masirajući stomak i popusti...ako se nadujem i imam spazam legnem u kadu sa vrućom vodom i odmah mi popusti...ali to sam ja..I najvažnije slatko ništa...evo ja izbacila ugljene hidrate i nikad lepših 24 dana u mom životu kao mi se nakačio čika kron...tako da ima to svoje...mada samo sa proteinima i povrćkama,salaticama imala sam tvrdu stolicu tako da sam pila fitnes čaj i svaki dan to ulje na prazan stomak da bi imala normalnu stolicu svaki dan..

Milice a što klizme? zbog čega? :-?
Filthy McNasty
Stalni član
Stalni  član

Post od Filthy McNasty »

Stejsi napisao:Sigurna sam u njega da ako bi postajala bilo kakava druga metoda za izlečenje nebi me trovao sa Imuranom...
Nemas pojma u kakvoj si zabludi ..... mozda shvatis jednog dana kada bude kasno.
Stejsi napisao: Čitam tu knjigu i mogu da kažem da je zaista nešto super i sve razmišljam u tom pravcu da krenem tako ali ima opet stvari koje tamo mi nešto ne odgovaraju i nisu mi jasne ali ok..proučiću ja to polako...
Ne odgovara, kao npr? Ako nije jasno, objasnicemo i za siri auditorijum koji mozda razmislja u tom pravcu i dvoumi se sta da radi .......
Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Stejsi »

Nasty dali imaš neko štivo na srbskom? puuno bi mi bilo lakše..ovo se mučim zaista
milica...
Stalni član
Stalni  član

Post od milica... »

doktor mi je rekao kad mi se pojavi sluz da koristim klizme jer one direktno djeluju na sigmu jer je to prakticno salofalk isto samo sto dolazi direktno do pozicije gdje imam suzenje.a ni ja se ne snalazim sa ovom knjigom bas ima li da se kupi kod nas na srpskom
milica...
Stalni član
Stalni  član

Post od milica... »

evo me da se pozalim.juce sam prvi put osjetila cudan bol u donjem lijevom dijelu stomaka.boljelo me dok hodam kao da neko vrsi pritisak to je tupi neki bol.jedino bol nestane kad se ispruzim na krevet :roll: .mozda se zbog suzenja hrana ne provlaci i skuvam ja kafu i naravno odem u wc.meni se desava da po dva dana ne idem u vc i kad odem nije neka obimna stolica kao vodenasta u zadnje vrijeme.nije taj bol bio neizdrziv ali sam imala osjecaj da me neko recnuo na TO MJESTO.je li to znak za paniku mozda ?danas je bol skoro neprimjetan ali mi nije sve jedno sve me strah od tog pucanja.gdje vi imate bolove posto vidim svi se na njih zale.ja i dalje jedem super
Korisnikov avatar
Ikar
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Feb 19, 2008 12:00 pm

Post od Ikar »

Da se ne bi mučili sa knjigom na engleskom, evo vam

Specifična ugljenohidratna dijeta SCR kod Ulceroznog Kolitisa (valjda i Kronove bolesti). Ovu dijetu sam skinuo odnekle sa net-a, ako se u nečemu ne slaže sa knjigom Breaking the Vicious Cycle, neka je Filthy ispravi.

NEDOZVOLJENA HRANA
Šećeri: Ne jedite šećer, melase, saharozu, visoko fruktozni kukuruzni sirup, fruktozu, ili bilo koji drugi prerađeni šećer.

Povrće: Svo povrće iz konzerve je nedozvoljeno.

Žitarice: Sve žitarice su nedozvoljene, kao što su: kukuruz, pšenica, pšenične klice, raž, ovas, ječam, pirinač, soja, proso, i druge. Neke mahunarke nisu dozvoljene: pistaći, klice pasulja, soja, bob. takođe nije dozvoljen: krompir, slatki krompir, i paštrnjak, morske alge i bioprodukti morskih algi.

Mesa: Sva konzervirana mesa nisu dozvoljena(mesni narezak, paštete i sl.). Većina mesnih prerađevina koja ima štetne aditive nije dozvoljena.

Mleko i mlečni proizvodi: Sve varijante mleka nisu dozvoljene: punomasno, nemasno, čokoladno, itd. Neki sirevi sadrže visok procenta laktoze i zato su zabranjeni: ricotta, mozzarella, mladi sir, krem sir, feta, prerađeni sirevi i kajmak. Komercijalni jogurt sadrži visok procenat laktoze i zbog toga nije dozvoljen. Pavlaka i mileram nisu dozvoljeni.

Ostalo: Ostala hrana koja nije dozvoljena: hleb, testenine, komercijalni majonez (zbog aditiva), sladoled, slatkiši, čokolada, kakao, margarin, komercijalni kečap, prašak za pecivo.

DOZVOLJENA HRANA – Količina nije ograničena ako primenjujete balansiranu dijetu

Šećeri: Med je jedini proizvod od šećera koji je dozvoljen. Ne mogu svi da ga tolerišu podjednako pa budite oprezni.

Povrće: Većina povrća, sveže ili smrznutoi sirovo ili kuvano, je dozvoljeno uključujući: špargla, brokoli, karfiol, artičoka, cvekla, prokelj, kupus, šargarepa, celer, krastavac, plavi patlidžan, cukini tikvice, tikvice, tikva, paprike, beli luk, zelena salata, spanać, pečurke (osim ako imate kandidijazu), crni luk, rotkva. Budite oprezni sa sirovim povrćem kada je prisutna dijareja.

Mahunarke: beli pasulj, sočivo, grašak, kikiriki u ljuspi, prirodni puter od kikirikija, lima pasulj, i boranija.

Mesa: Sva neprerađena mesa kao što su: govedina, svinjetina, piletina, ćuretina, divljač, noj, riba, školjke, jagnjetina, zečetina, i jaja. Neke mesne prerađevine su dozvoljene ali samo ako nemaju nikakve aditive.

Mleko i mlečni proizvodi: Svi prirodni sirevi koji nisu gore pobrojani su dozvoljeni: čedar, švajcarski, havarti, suvi/stari domaći sir, itd. Domaće kiselo mleko koje je fermentisalo najmanje 24 sata je vrlo poželjno.

Voće: Većina voća je dozvoljena kao što su: avokado, jabuke, paradajz, masline, kajsija, banane, kokos, mušmule, berries (ribizle ili bobice?), višnje, citrusno voće, breskve, kruške, tropsko voće, i grožđe. Badem, brazilski orah, orah, kesten, lešnik.

Razno: Sledeća hrana je dozvoljena: maslinovo ulje, kokosovo ulje, ulje od soje, kukuruzno ulje, slab čaj, slaba kafa, senf, sirće i sokovi bez aditiva.
- Volja i akcija, to je jedini život -
Jovan Dučić
Odgovori