diarera i diabetis

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Odgovori
Korisnikov avatar
mikalja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:26 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od mikalja »

Dobar dan .Kako smo jutros tj danas?Kako je 2007 sem shecera ,prehlada uvo ?Je li imalo bolje?Pozdrav za sve forumdzije i lepo da provedete nedelju i nedeljni ruchak .Pozdrav :wink:
2007
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Sep 15, 2007 11:29 am

Post od 2007 »

Pozdrav,evo i mene ziv i zdrav covek moze reci,pa brojke su ovako sinoc u 3h 10.1,jutros 13,a evo sada pre 5 min sam mjerio 8.2 i znas sta nemogu da vjerujem da su ovo moje racunice,jer i sami znate da je bilo uvijek izmedju 14-18 pa i vise ali to je to.
Sada se sjeti tvojih rijeci bojjo kad kazes da te strah zaspati sa niskim secerom pa u pravu si volim i ja kada je malo visociji pa da onda spavam bez stresa.

Mikalja uho je bolje al imam osjecaj da samo nesto zuji sada svo vrijeme i iritira malo al neka i to cu izdrzati samo da vise ovo prestane.
Postao sam *sladak*...
Korisnikov avatar
mikalja
Stalni član
Stalni član

Post od mikalja »

E tako hvala Bogu ,neka ti je bolje.I shecer i uho .A to shto imash osecaj da zuji ?Oce to od prehlade a mozda te i propuh malo zakachio,samo nek ne boli gadno je uvo kad boli.Procice i zujanje,mozesh josh malo danas kad budesh odmarao ukapati da se ne povrati?Bash mi je drago zbog tebe dechkicu nash .Uzivaj malo i ti sa danas sa svojomm zenicom i deteshcetom .Lep dan vam zelim svima .Ciaoas :wink:
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Post od BoJJo »

Nedelja, a ovi papci iz RTS-a ne prenose tenis psujem im sve po spisku. Bruka i sramota da cijela dijaspora nema mogucnost da prati ovakva sportska desavanja od nacionalnog interesa.
Ja jos malo se napucam punjenih paprika, na avion i trk za Njemacku ;) Sad sam kod staraca u posjeti bajdivej.

Elem, 2007, jos ti malo cimni doze na gore, da se spustimo ispod 8 i onda kuliranje. Ono sto sam ja napisao da ne lijezem za preniskim secerom se mozda malo vise odnosi na nas pumpase, posto pumpa daje inzulin cijelo vrijeme, za razliku od tvoje injekcije koja vremenom gubi efekat - pumpa drzi isti. Znaci, nema potrebe ti da lijezes sa visim od nekih 6-7, to bi trebalo da je sasvim ok, ako racunamo sa onim udarom insulatarda tri sata posle uzimanja.

Znaci povecaj insulatard i rapide, one fiksne doze, za po jos jednu jedinicu i to bi, ja mislim, trebalo da bude to. Zapisi isto koliko ukupno uzmes inzulina dnevno, bas me interesuje.

Poz iz "Swecke" (gastarbajterski srpski, je li) pa se pisemo kad stignem kuci.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
mmila
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Apr 06, 2006 12:06 pm

Post od mmila »

2007 napisao:brojke su ovako sinoc u 3h 10.1,jutros 13,a evo sada pre 5 min sam mjerio 8.2 i znas sta nemogu da vjerujem da su ovo moje racunice,jer i sami znate da je bilo uvijek izmedju 14-18 pa i vise ali to je to.
Sada se sjeti tvojih rijeci bojjo kad kazes da te strah zaspati sa niskim secerom pa u pravu si volim i ja kada je malo visociji pa da onda spavam bez stresa.
Jupi dupi du.. Ali, ovaj 13 ujutru je jos uvek mnogo velik. Jesi li povecao insulatard?
Na spavanje ne treba otici sa malim secerom da ne bih nocu dobio hipoglikemiju, sto se sa tim insulatardom itekako desava, jer ako ga uzmes u 10h uvece, on krece sa dejstvom negde oko ponoci, a najvise deluje oko 3 nocu, pa dalje radi "smanjeno", i prestaje sa dejstvom negde pre podne sledeceg dana. Zato treba da meris u 3. A posto ti je tada veci secer, to znaci da imas prostora da jos povecas insulatard.. Zato sam ti rekla da kad konacno odes kod endokrinologa trazis "Levemir" umesto Insulatarda jer on nema te "mane", on deluje potpuno ravnomerno, pa je manja verovatnoca da noocu imas hipoglikemije.
Mikalja jesi zvakala ono cudo, javi ako jesi, bas me interesuje!
Korisnikov avatar
mikalja
Stalni član
Stalni član

Post od mikalja »

mmila napisao:
2007 napisao:brojke su ovako sinoc u 3h 10.1,jutros 13,a evo sada pre 5 min sam mjerio 8.2 i znas sta nemogu da vjerujem da su ovo moje racunice,jer i sami znate da je bilo uvijek izmedju 14-18 pa i vise ali to je to.
Jupi dupi du.. Ali, ovaj 13 ujutru je jos uvek mnogo velik. Jesi li povecao insulatard?
Na spavanje ne treba otici sa malim secerom da ne bih nocu dobio hipoglikemiju, sto se sa tim insulatardom itekako desava, jer ako ga uzmes u 10h uvece, on krece sa dejstvom negde oko ponoci, a najvise deluje oko 3 nocu, pa dalje radi "smanjeno", i prestaje sa dejstvom negde pre podne sledeceg dana. Zato treba da meris u 3. A posto ti je tada veci secer, to znaci da imas prostora da jos povecas insulatard.. Zato sam ti rekla da kad konacno odes kod endokrinologa trazis "Levemir" umesto Insulatarda jer on nema te "mane", on deluje potpuno ravnomerno, pa je manja verovatnoca da noocu imas hipoglikemije.
Mikalja jesi zvakala ono cudo, javi ako jesi, bas me interesuje!
Ja napisah odgovor na pitanje za mmila i ne vidim odgovor.Ponovit cu ukratko mmila.Jesam 2-3 listica uzela sinoc.Danas mi je oko 6.3 do 6.5 juche mi je zadnji put bio 7.5 E sad znachi bolji mi je danas.Ali mnogo se krecem ovih dana.Sprema se qca,posle radnika koe sam imala celo leto .A i ajvarche se sprema pa krecem se koliko god mogu i ne mogu.Jedem jako malo i to ono shto ne volim a moram .Pa mozda je i to doprinelo opadanju shecera.U svakom sluchaju hvala mmila na brizi i ako ti nije teshko kad stignesh ,shvrljni na pp 2-3 slova koliko i kako i kad je uzimala tvoja tetka to?Veliki sam ti ja panichar moram priznati ,shto bi se reklo trtarosh
:wink: Pozdrav za sve mmila cmokitjak
2007
Stalni član
Stalni  član

Post od 2007 »

Cao svima,mojim slatkim,najsladjim prijateljima.
Evo posto sam bio cijeli dan odsutan imam sada masu dogadjanja,jurio sam trakice za glukometar,pa igle,pa ove trakice za urin,i trbalo je malo vremena al uspio sam se obezbediti na jedan mjesec.
Sto se tice secera ovako,sinoc u 3h bio je 10,jutros u 8h 13.0,2h kasnije 8.2,u 12h-9.1,u 17h-6.2,u 19h 5.8,ali,ali uradio sam nesto glupo,bio sam kod prijatelja i on me ponudio kolacem pa ja mislim hocu li ga ma reko bio je 5.8 mogo sam jedan i tako sada sam doso kuci pa trenutni secer sada je 17.3,sta raditi u ovakvim situacijama i trebali sta extra insulina da uzmem ovo mi odgovorite odmah molim vas. :oops:

E sada ono bitnije,uzeo sam ove trake da proveravam urin i probo sam jednom al ja ovo nista nerazumem zato sto mi doktori nikada nisu pricali o tome,a nacin upotrbe na papiru i kutiji je strani jezik pa sam ja to pokusavao nesta al neznam sta sam dobio,trakica meri i glukozu i aceton u urinu,pa koja je vrednost normalna il dobra za ovo obadvoje,kako da znam jel ok,gledao sam one boje i neznam nesta sam dobio al nisam siguran jel to ok.
Hvala vam puno na svemu al sta cu ja bez vas,kakvi doktori,mislim ok su al ih nema kada najvise trebaju.. :wink:
Postao sam *sladak*...
mmila
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Apr 06, 2006 12:06 pm

Post od mmila »

Dobra noc!
Dear mikalja super za secer, od cega god da je, dobro doslo! Javicu se sutra na pp, u toku dana, bilo bi dobro da smo tu u isto vreme pa da mozemo caskati, a i pitacu sutra tetku detaljnije, pa ti javljam! Probaj to sa cuvarkucom kad je bas visok, pa da ponovo izmeris sat-dva posle "zvakanja", tako sigurno mozes videti ima li efekta. To da si panicar nikada ne bih rekla, ali neka, malo i toga dobro dodje, samo nemoj da preteras! Ako tome dodas onaj tvoj duh, pa nema bolje kombinacije! :D Ajde pa se "cujemo" sutra!

2007 sori sto nas nije bilo kad si nas trebao, ja evo sad usla u kucu, dosla sa treninga, i to vikendom putujem u drugi grad na treninge pa dolazim u sitne sate..
Kada sledeci put budes radio experiment tipa kolac i slicno, imaj na umu da ih je najbolje jesti posle glavnih obroka, nikako na prazan stomak, iz prostog razloga sto tako najkasnije dodju na red za varenje.
Zatim, dobro bi bilo da taj slatkis sadrzi i masti/proteine (jer oni usporavaju varenje ugljenih hidrata) - dakle da to ne bude sami secer, tako ce "manje brzo" da ti skoci secer.
I trece, naj vaznije, pre toga uvek moras dodati ekstra insulin; znaci ako ces ga uzeti sa obrokom - povecas dozu pre obroka, a ako ga uzmes ovako kao danas - vanredno - takodje uzmi rapid pre toga. Koliko insulina treba da dodas ne mogu ti tacno reci jer je to individualno, i to treba sam da utvrdis u narednom vremenu. Znaci, treba sam, merenjem i pracenjem doza da vidis koliko tebi 1 jedinica insulina skida secer u mmolu. Ima i neka okvirna formula:
80 : tvoja ukupna doza insulina za 24 casa (i rapida i insulatarda). Obicno ljudima 1 jedinica insulina skida secer za oko 2 mmola, ali opet kazem da je individualno, treba sam da vidis.. I naravno, pre toga okvirno treba da znas koliko ce ti taj kolac podici secer. Tako npr danas si video da ti taj kolac podigne sec. za oko 11,5, i ako predpostavimo da ti 1 jedinica insulina skida 2 mmola secera, to bi znacilo da treba da se "naoruzas" sa oko 6 jedinica insulina pre tog kolaca.
Svaka cast ako budes razumeo sta sam svasta nesto nabrbljala, malo je tesko ovako - kuckajuci.
Sto se tice traka za urin, ja ih nisam koristila jer nikada, Bogu hvala nisam imala dugo visoke secere. Znam samo da se secer u mokraci javlja kad je secer u krvi preko 8 - 9, to je granica bubrega..Aceton se javlja kada su seceri duze vreme visoki, i jako stete organizmu. Meri se odprilike ovako: u mokraću potopis traku, a boja trake ce ti pokazati da li ima, i ako ima u kojoj meri acetona u mokraci, a boje koje to pokazuju treba da budu u uputstvu. Tako nekako.. neka se javi neko ko je radio, da znas tacno..
Laku noc!
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član

Post od BoJJo »

Za kolac si trebao da uzmes 8 jedinica, minimum. Sta su nudili? Tulumbe?
2007
Stalni član
Stalni  član

Post od 2007 »

BoJJo napisao:Za kolac si trebao da uzmes 8 jedinica, minimum. Sta su nudili? Tulumbe?

Ej djesi doco,pa nesto slicno je bilo,kadaif kolac,znam i drugi put cu to uraditi,nego znas li ti meni objasniti normalne ili ok rezultate onog urin prova sa onim tracicama postavio sam post.nikako da se snadjem.
Zaboravio sam,sinoc sam imao hipo na 3.5,zato sto sam uzeo extra rapida i nisam nista jeo posle toga,pa onda navalim na med i skoci na 14,borio sam se ko lav al vec sada je ok
Postao sam *sladak*...
Korisnikov avatar
mikalja
Stalni član
Stalni član

Post od mikalja »

[quote="mmila"]Dobra noc!
Dear mikalja super za secer, od cega god da je, dobro doslo! Javicu se sutra na pp, u toku dana, bilo bi dobro da smo tu u isto vreme pa da mozemo caskati, a i pitacu sutra tetku detaljnije, pa ti javljam! Probaj to sa cuvarkucom kad je bas visok, pa da ponovo izmeris sat-dva posle "zvakanja", tako sigurno mozes videti ima li efekta. To da si panicar nikada ne bih rekla, ali neka, malo i toga dobro dodje, samo nemoj da preteras! Ako tome dodas onaj tvoj duh, pa nema bolje kombinacije! :D Ajde pa se "cujemo" sutra!

Pozdrav za sve koi su se pojavili i koi ce se pojaviti.Ok mmila uradit cu onako kako si mi predlozila,samo nadam se da ce poprichekati jer se trudim da mi ne bude visok shecer shto god vishe i duze mogu :) .E sad videt cemo,samo mogu ti reci da je chuvarkuca jaako ukusna hheehehhe mekana a krcka puna sokica nije chudo shto je zivotinje obozavaju :wink: .Kazem muzu' uberi mi koi listic ;) On kaze:chek gore na vrhu su one chuvarkuce sa debelim listovima(mesnatim) bar da imash shta pojkesti jao qq meni :P .Ali shto se mora nije ni teshko.A to da sumljash da sam panichar?Uh jesam bwe ,samo to pokushavam suzbiti a josh vishe prikriti i na druge ne prenositi.Jer negativni razmisljanja nikom ne ne dostaju a pogotovu mu ne trebaju i dodatne (tudje) .Te se trudim da tu energiju negativnu ,ne shirim dalje i ne stvaram ljudima dodatni balast.Dosta im je i sopstvenog ,pa onda da kad me vide da se ne razbeze kao mishevi s`broda pred oluju .Inache moje naj`jache oruzje je smeh ponekad i gorak opor(veshto kamufliran) ali je skoro uvek prisutan i spreman za borbu od chijih posledica niko nece zadobiti teze ozlede.Necu sad da tu tupim kako me zivot nije ali bash nimalo mazio ,pa stoga chesto se suzama umivam a osmehom hranim.I idem ili ti bolje reci batrljam.Idemo dalje,pa dokle se stigne?

2007 lepo si bio sredio shecer , i taj jedan kolachic ga opet vrati (kao opomenu)Mada ne mora da znachi da je od kolacha jednog.Ma ljudi ja vas ne razumem,kad vi spavate?Ako non stop merite shecer ?Pre doruchka ,pa sat dva posle dor..Pa pre ruchka ,pa posle sat dva od ruchka,pre vechere ,posle vechere..Onda u 2 nocu,pa u 3 ili 4 .Pa ono jutarnji :o .
Neznam,zato sam i panichar ako bi morala tako nedaj Boze pffff shto se kaze nikad ne reci nikad..Ali ja dok chekam onu cifru da mi se pojavi na aparatu 300 me znojeva probije.I kad bi tako non stop?qqqq,ali opet sve ima svoje kako i zashto.Opet ja se borim ako ikaaako mogu da mi ne skochi shecer zbog m udara, jer shto kazu kog su zmije ujedale i gushtera se plashi.Chitam nasheg 2007 za kolach koi mu je ponudjen on je uzeo ,nije mogao odoleti.Juche recimo pravila sam ledene kocke(kolach koi sam obozavala).Verujte nisam ni pomislila da probam ,plashila sam se pojedem jedan,taj ce traziti drushtvo.I reko NE mada znam da se mora unositi i shecer i chokolada ali u meni je ono jache (panika) koja me upozorava kao alarm i za cigarete itd.Uvek rachunam ima shecera u hrani koju uzmem krompiricu, hlebu i td.Tako da dodatno jednostavno NESMEM a volela bi i te kako nogo shto shta.Chut cemo se danas imam sad vezbice jurtros sam ih odradila odavno ali stize mi fizioterapeut moj lichni koi prati moj napredak.A onda ruchak (obecala sam muzu musaku sa tikvicama) i palachinke i vec sam se pokajala hhheeheh ali moram ,nema laganja .Pozdravche pa se pishemo :wink:
kdanijela
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 22, 2005 5:07 pm

Post od kdanijela »

Evo i ja da se ubacim malo, u vezi trakica za merenje glukoze i acetona(ketona) u urinu...
Na trakici bi trebalo da imas dva kvadratica, jedan plavi (za glukozu), drugi bele boje (za ketone, tj. aceton). Trakicu umocis u urin par sekundi i izvadis. Sacekas 1min i proveris kakva je boja trakica. Najbolje je ako kvadratici ne promene boju, sto znaci da u urinu nema ni secera ni ketona. Ukoliko u mokraci ima glukoze, plava trakica menja boju od nijanse zelene do braon boje, u zavisnosti od izmerene kolicine glukoze.
Ukoliko u mokraci ima ketona, bela trakica menja boju od svetlo roze do pink boje. Sto su boje na trakici tamnije, to znaci da je kolicina glukoze, tj. ketona u mokraci veca.
Uostalom, na kutiji sa trakicama bi trebalo da imas odstampane boje kvadratica na trakici i sta koja boja znaci.
Ketoni u mokraci se javljaju kada je secer dugo vremena dosta povisen, kao i u vanrednim situacijama, kao sto su infekcije, prehlade,... Veoma je bitno da onda pijes sto vise vode, i naravno da secer vratis u normalu.
2007
Stalni član
Stalni  član

Post od 2007 »

kdanijela napisao:Evo i ja da se ubacim malo, u vezi trakica za merenje glukoze i acetona(ketona) u urinu...
Na trakici bi trebalo da imas dva kvadratica, jedan plavi (za glukozu), drugi bele boje (za ketone, tj. aceton). Trakicu umocis u urin par sekundi i izvadis. Sacekas 1min i proveris kakva je boja trakica. Najbolje je ako kvadratici ne promene boju, sto znaci da u urinu nema ni secera ni ketona. Ukoliko u mokraci ima glukoze, plava trakica menja boju od nijanse zelene do braon boje, u zavisnosti od izmerene kolicine glukoze.
Ukoliko u mokraci ima ketona, bela trakica menja boju od svetlo roze do pink boje. Sto su boje na trakici tamnije, to znaci da je kolicina glukoze, tj. ketona u mokraci veca.
Uostalom, na kutiji sa trakicama bi trebalo da imas odstampane boje kvadratica na trakici i sta koja boja znaci.
Ketoni u mokraci se javljaju kada je secer dugo vremena dosta povisen, kao i u vanrednim situacijama, kao sto su infekcije, prehlade,... Veoma je bitno da onda pijes sto vise vode, i naravno da secer vratis u normalu.
Kao sto rekoh ove trakice sto sam dobio imaju upustvo na swedskom jeziku i slabo sta razumjem,ja sam uspeo da uradim test i boje su se pokazale al sada koliko je dozvoljeno jer postoje brojke iznad tih kvadratica,cak koliko sa ja ovo razumeo za ketone pokazao mi je negativan to jest bio je boje bele posle 1min,a ovaj drugi je pocrnio ko cemer,a boja na ovom drugom poklapa se sa jednom bojom koja stoji najzadnja i iznad nje stoje dvije brojke a to su 111-2%,pa eto ako neko zna sta je to i negativno je ako nema nista,ili,koliko puta da mjerim ovo i kada?
Postao sam *sladak*...
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član

Post od BoJJo »

Jesu li to one od Boehringer-Mannheima? Ja to nisam koristio pa ima dobrih 10 godina, ako ne i vise, jer secer u mokraci obicno mnogo kasni za onim u krvi. Aceton moze da se koristi ali imas i onaj aparat koji mjeri aceton u krvi, samo sto su trake malo skuplje.

Elem, crno nikako nije dobro ali to je posljedica visokog secera u krvi, to je ono sto ti kazem - sto ne udje u celije izleti vani i dzaba si jeo.

Sto se hipoglikemije tice, sa 3.5 nisi trebao da panicis i da krkash med, dovoljna je bila jedna kasicica da se vratis na normalu. Isto tako, kada si u niskom, tijelo pusta glukagon iz jetre da bi ti vratilo secer na normalan nivo, plus jos tvoj med, onda te baci u nebo, tj previsoko. Zato moras da pazis posle hipa da ne odes previsoko.
2007
Stalni član
Stalni  član

Post od 2007 »

BoJJo napisao:Jesu li to one od Boehringer-Mannheima? Ja to nisam koristio pa ima dobrih 10 godina, ako ne i vise, jer secer u mokraci obicno mnogo kasni za onim u krvi. Aceton moze da se koristi ali imas i onaj aparat koji mjeri aceton u krvi, samo sto su trake malo skuplje.

Elem, crno nikako nije dobro ali to je posljedica visokog secera u krvi, to je ono sto ti kazem - sto ne udje u celije izleti vani i dzaba si jeo.

Sto se hipoglikemije tice, sa 3.5 nisi trebao da panicis i da krkash med, dovoljna je bila jedna kasicica da se vratis na normalu. Isto tako, kada si u niskom, tijelo pusta glukagon iz jetre da bi ti vratilo secer na normalan nivo, plus jos tvoj med, onda te baci u nebo, tj previsoko. Zato moras da pazis posle hipa da ne odes previsoko.
Ove se zovu Keto-Diastix,pa sta da sada radim ako je to crno puno,mislim jel ima nesto da se pije ili,pa bio sam se prepao brate kada sam poco da se znojim i drhtim pa onda koljena se tresu,mislio sam da cu se onesvijestiti,zato vise kolaca ni zalogaj. :lol:
Postao sam *sladak*...
Odgovori