diarera i diabetis
Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta
diarera i diabetis
cao svima..postao sam i ja sladak ali tako brzo i nesvatlijivo,nov sam i diabetis mi je registrovan 22.08.2007,nisam vjerovo ali tako je svatio sam da nije sala vec istina,pa ako imate vremena i zivaca ja sam pun problema i pitanja i ako ste voljni pomoci..sve je pocelo pre 8mjeseci,nahladio sam se i dobio vecu potrebu za wc,proliv,stomacne tegobe i sta god da sam jeo brzo bi to i izbacivao,iz pocetka je to bilo kao proliv ali u zadnje vrijeme samo voda,uradio sam masu testova i uvijek su bili ok sto znaci nisam imao te bakterije i salmonelu a i neke druge siptome,no to je trajalo 8 mjeseci i ja sam za to vrijeme smrsao 20kg.dosao sam do toga da nisam mogao na nogama da stojim i imao samo 42kg,ali desilo se da sam 22-og.avgusta dao nalaze krvi i opet sva ta snimanja i onda se ispostavilo da imam povisen secer u krvi,sada uzimam 3xnovorapid i 1xuvece insulatard,ali posto sam novi nesvatam kako da odrzim secer u normali posto se krece ludo.bude u noci 22.9,jutro 14.posle dva sata nekad veci od ovoga nekad manji,dva puta mi je padao na 4 i tada sam se osecao ludo prepadnuto,a ni svjestan nisam da me mozda ceka jos gore,ali diarera i moja potreba za wc nisu prestale i sada su manje al jos uvjek su tu,dao sam probe pre 20 dana i dobio opet da su ok i da nema apsolutno nista....neznam...izvinite na ovako dugom tekstu ali vi me jedino razumete,imam toliko toga pitati jer ovdje ste svi vec duze slatki i saveti mi daju snagu.da zaboravio sam imam 26 god..hvala u napred...
Postao sam *sladak*...
Dobrodosao!
Prvo, posto si frisak, secer ce ti ici gore dole jedno vrijeme dok se ne stabilizuje i dok se ti ne naucis sta, kako i kada. Odmah da ti kazem, vrijednosti od 14 i 22 nikako nisu dobre. Trebao bi da lezis izmedju 4.5-8, a cim preletis te granice ili gore ili dole, trebao bi da razmislis da li je do hrane, zdravlja ili nedovoljne/prevelike kolicine inzulina.
U tvom slucaju mislim da je rijec o tome sto si novi, te ne znas koliko te koja hrana dize, a isto tako moze biti da ti doze inzulina nisu dovoljne. Tu jos postoji jedan faktor a to su svoji problemi sa stomakom, koji mogu da ti otezaju prihvatljivost inzulina od strane "sistema". Ono cega trebas da se cuvas su ketoni, tj aceton u krvi, koji se znaju javiti od proliva cak i kada je secer ok, a visok secer im samo doprinosi - a oni su veoma zeznuta stvar.
Da li su te testirali sto se tice tolerancije prema laktozi (mlijecni proizvodi) i glutenu (brasno)?
Prvo, posto si frisak, secer ce ti ici gore dole jedno vrijeme dok se ne stabilizuje i dok se ti ne naucis sta, kako i kada. Odmah da ti kazem, vrijednosti od 14 i 22 nikako nisu dobre. Trebao bi da lezis izmedju 4.5-8, a cim preletis te granice ili gore ili dole, trebao bi da razmislis da li je do hrane, zdravlja ili nedovoljne/prevelike kolicine inzulina.
U tvom slucaju mislim da je rijec o tome sto si novi, te ne znas koliko te koja hrana dize, a isto tako moze biti da ti doze inzulina nisu dovoljne. Tu jos postoji jedan faktor a to su svoji problemi sa stomakom, koji mogu da ti otezaju prihvatljivost inzulina od strane "sistema". Ono cega trebas da se cuvas su ketoni, tj aceton u krvi, koji se znaju javiti od proliva cak i kada je secer ok, a visok secer im samo doprinosi - a oni su veoma zeznuta stvar.
Da li su te testirali sto se tice tolerancije prema laktozi (mlijecni proizvodi) i glutenu (brasno)?
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
pa jesu i to su odradili al sve je ok,neznam kako cu raspoznati taj aceton i to,cak u zadnje vrijeme vec 15dana ako setam duze oticu mi noge i budu jako vruce a po malo i crvene,toliko oteknu da kada pritisnem prstom ostaje trenutna rupa na kozi,osjecam peckanje po tabanima,toliko sam se zabrinuo da neznam vise sta da mislim posto sam procitao dosta o mogucnosti oboljevanja nogu,oci....mij prvi pregled kod ocnog zakazali su 8.10.2007 ali ja sada vec imam magljenja i nevidim dobro citati sa tv-a,nevidim registarski broj auta na 4m,zabrinut sam al hvala ti bojjo za ove savete...
Postao sam *sladak*...
-
- Saradnik
- Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
S obzirom da si, ne znajući, "vukao" dijabetes čitavih 8 meseci, razumljivo je da sada treba vremena da se organizam privikne. Tebi je i dalje veoma visok šećer i zato imaš tegobe koje opisuješ. Kada se sve stabilizuje, i vid će se srediti i zadržavanja tečnosti neće biti.
Ketone možeš proveriti tračicama za urin na primer, koje se mogu nabaviti na recept u apoteci.
Kada ti je sledeća kontrola kod lekara koji ti vodi dijabetes? Je li to dr opšte prakse ili endokrinolog?
Ketone možeš proveriti tračicama za urin na primer, koje se mogu nabaviti na recept u apoteci.
Kada ti je sledeća kontrola kod lekara koji ti vodi dijabetes? Je li to dr opšte prakse ili endokrinolog?
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
pregled je kod doktora opste prakse,imam sledece sedmice tacnije u sredu,jos uvijek se tesko snalazim sa hranom al pokusavam da svati sta je dobro a sta ne,volio bi kada bi mi neko ovdje uradio jedan sablon za pocetnike kao na primer sta da jedem za dorucak,rucak,vecer,sta dize a sta spusta secer mislim na slano,moja doza na pocetku je bila ovakva:
dorucak 8e,rucak 6e,vecera 8e novorapid.i ako mi je secer veci od 12 uzimam 2extra,veci od 14 uzimam 4extra.veci od 16 uzimam 6extra,u 22h uzimam insulatard 14e,pre 4dana doktor mi je promjenio dozu pa sada uzimam 10e,8e,10e,a insulatard 18e,po malo me glava boli od ovog menjanja doza al valjda je tako ispocetka..nadam se..hvala diabeta
dorucak 8e,rucak 6e,vecera 8e novorapid.i ako mi je secer veci od 12 uzimam 2extra,veci od 14 uzimam 4extra.veci od 16 uzimam 6extra,u 22h uzimam insulatard 14e,pre 4dana doktor mi je promjenio dozu pa sada uzimam 10e,8e,10e,a insulatard 18e,po malo me glava boli od ovog menjanja doza al valjda je tako ispocetka..nadam se..hvala diabeta
Postao sam *sladak*...
-
- Saradnik
- Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
- Kontakt:
Možeš malo da pregledaš sajt u mom potpisu, ljudi mi kažu da im dosta znači. Tu imaš podatke koliko koja namirnica sadrži kalorija, ugljenih hidrata, masti, proteina i sl.
Ono što diže šećer su ugljeni hidrati (hleb, testenina, krompir, pirinač i sl.), masti malo usporavaju porast glikemije, ali ne treba preterivati jer su kalorične. Novorapid kreće sa dejstvom 5 -15 min od momenta davanja i vrh dejstva mu je negde od 45 do 90 min. Eto, da probam da ti olakšam računicu za početak.
Menjanje doze je neminovno i to ćeš kasnije savladati i sam, jer mi nismo mašine i nikada doza ne može biti uvek ista. Ali, o tom potom, prvo savladaj najosnovnije.
Polako, uhodaćeš se, u to sam sigurna 
Ono što diže šećer su ugljeni hidrati (hleb, testenina, krompir, pirinač i sl.), masti malo usporavaju porast glikemije, ali ne treba preterivati jer su kalorične. Novorapid kreće sa dejstvom 5 -15 min od momenta davanja i vrh dejstva mu je negde od 45 do 90 min. Eto, da probam da ti olakšam računicu za početak.
Menjanje doze je neminovno i to ćeš kasnije savladati i sam, jer mi nismo mašine i nikada doza ne može biti uvek ista. Ali, o tom potom, prvo savladaj najosnovnije.

Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
hvala ti...nego malo me ti ugljeni hidrati zezaju,ta racunanja,uh..citam puno na ovom internetu i svasta ima pa neznam koliko je dobro za jednog pocetnika dijabeticara da koristi tu pumpicu i koliko je to moguce mozda ne funka za mene,pun sam pitanja jer zelim da se sto pre naucim svemu ovome,moram se druziti sa ovim,moram se sprijateljiti sa njim..valjda pronadju nekakav lek uskoro,najteze mi je dobio sam sina pre par mjeseci i tuzan sam sto ce on morati sve to da sazna nekada i zivi sa tim,sa bolesnim ocem,uh
Postao sam *sladak*...
Hehehe, zbog cega si bolestan? Nisi bolestan, nego ti fali hormon koji ti dodajes putem injekcija. E sada, na tebi je koliko ces biti bolestan - ako se pazis i dijabetes shvatis kao dio tebe, onda ces to gledati kao pranje zubi svaki dan, nista komplikovanije ne mora da bude.
Ako ti niko nije jednostavno objasnio, ovako to funkcionise: kada jedes, bilo sta, hrana se u stomaku pretvara u secer (ne secer kao za kafu, vec glukozu) koji je gorivo za tvoje celije, koje cine misice i sve ostalo. Znaci, hrana ti je gorivo za tijelo. E sada, da bi to gorivo doslo do celija, koji su figurativno receno motor, potreban je kljuc za cep od rezervara, a to je inzulin. Ako gorivo ne dodje do celija, bices slab, umoran, zedan itd. E sada, posto tijelo ne konta da ti fali inzulin, vec misli da si gladan - posto u celijama nema secera, tebi se jos vise jede slatko itd a sve to sto ti pojedes izadje na mokracu. Cak tijelo onda otvori i robne rezerve (mast) i pocne da to gorivo salje u krv, misleci da si gladan, a tebi ustvari fali kljuc za rezervar. To je to sto ti das injekcijom i onda je Bosna mirna, je li.
Kao sto ti je dijabeta rekla, ugljeni hidrati - ako ne znas sta je sta, za pocetak jedi vise mesa i povrca, a manje ostalih stvari. Ovaj dodatni inzulin za regulisanje secera, zavisno od visine zvuci kao dobar plan. Moras se samo paziti da ne pretjeras sa inzulinom pred spavanje pa da te ne spuca nizak dok spavas.
Ovako, ocito tvoj najveci problem je secer nocu, sto je ujedno i najgore jer tijelo ne trosi puno energije dok spava, tako da je jedini nacin da ga se rijesis - injekcija. Vidi, prije no podjes na spavanje, ili jos bolje, kad uzimas taj insulatard navece, da ti secer ne bude visi od 7-8, ako je visi uzmi par jedinica rapida (nisam doktor, nemoj da moj savjet shvatas kao strucan, ali zivim s ovim 17 godina, tako da znam kako funkcionise) dok ne dodje na taj nivo. Cak i preko dana bi bilo dobro da kontrolises svakih sat vremena i cim vidis da je preko, recimo 7-8 da uzmes 1-2 jedinice da ga spustis. Izbosces se ziv, ali tako ces moci da stabilizujes situaciju.
Normalno, kada se bodes a ujedno ne pazis hranu postoji rizik da ces da se udebljas, ali kod tebe to ocigledno nije problem posto si smrsao
Za pumpu ne znam, mozda je i rano jer si frisak, kasnije ti je dobra alatka ako hoces da ti zivot ne bude toliko vezan za sprice i bockanje.
Ako ti niko nije jednostavno objasnio, ovako to funkcionise: kada jedes, bilo sta, hrana se u stomaku pretvara u secer (ne secer kao za kafu, vec glukozu) koji je gorivo za tvoje celije, koje cine misice i sve ostalo. Znaci, hrana ti je gorivo za tijelo. E sada, da bi to gorivo doslo do celija, koji su figurativno receno motor, potreban je kljuc za cep od rezervara, a to je inzulin. Ako gorivo ne dodje do celija, bices slab, umoran, zedan itd. E sada, posto tijelo ne konta da ti fali inzulin, vec misli da si gladan - posto u celijama nema secera, tebi se jos vise jede slatko itd a sve to sto ti pojedes izadje na mokracu. Cak tijelo onda otvori i robne rezerve (mast) i pocne da to gorivo salje u krv, misleci da si gladan, a tebi ustvari fali kljuc za rezervar. To je to sto ti das injekcijom i onda je Bosna mirna, je li.
Kao sto ti je dijabeta rekla, ugljeni hidrati - ako ne znas sta je sta, za pocetak jedi vise mesa i povrca, a manje ostalih stvari. Ovaj dodatni inzulin za regulisanje secera, zavisno od visine zvuci kao dobar plan. Moras se samo paziti da ne pretjeras sa inzulinom pred spavanje pa da te ne spuca nizak dok spavas.
Ovako, ocito tvoj najveci problem je secer nocu, sto je ujedno i najgore jer tijelo ne trosi puno energije dok spava, tako da je jedini nacin da ga se rijesis - injekcija. Vidi, prije no podjes na spavanje, ili jos bolje, kad uzimas taj insulatard navece, da ti secer ne bude visi od 7-8, ako je visi uzmi par jedinica rapida (nisam doktor, nemoj da moj savjet shvatas kao strucan, ali zivim s ovim 17 godina, tako da znam kako funkcionise) dok ne dodje na taj nivo. Cak i preko dana bi bilo dobro da kontrolises svakih sat vremena i cim vidis da je preko, recimo 7-8 da uzmes 1-2 jedinice da ga spustis. Izbosces se ziv, ali tako ces moci da stabilizujes situaciju.
Normalno, kada se bodes a ujedno ne pazis hranu postoji rizik da ces da se udebljas, ali kod tebe to ocigledno nije problem posto si smrsao

Za pumpu ne znam, mozda je i rano jer si frisak, kasnije ti je dobra alatka ako hoces da ti zivot ne bude toliko vezan za sprice i bockanje.
znaci sada u 22h kada budem uzimao insulatard mogu da uzmem i 2 jedinice rapida extra ako bude visok na primer 12,joj ovo je ludnica,dali cu ikada uspjeti da ga stabilizujem,kada smijem jesti slatko ili nesmijem nikako,izvinite na ovoliko pitanja al bolje savete dobijam od vas nego od doktora posto oni sve to rade na strucnoj osnovi dok vi to objasnjavate iz licnih iskustava,staje sa medom od lipe dali je dobro njega koristiti u nekim malim kolicinama ujutro posto sam slusao jedno predavanje od nekakvog profesora da je fino uzeti po malo meda,al po malo,neznam pa vas pitam
Postao sam *sladak*...
E pazi, praksa dole u Srbiji je, koliko sam ja razumio, da doktori misle da su pacijenti nedovoljno strucni da mijenjaju doze sami sebi, te po nekom doktorskom sistemu ti nebi trebao da uzimas doze koje ti doktor nije preporucio.
ELEM, ako imas secer 12 pred spavanje, ja bi licno uzeo jedno 2 jedinice koji ce da ga skine na nekih 10 (u najboljem slucaju) ali isto tako razmisli i da ce insulatard da udari kroz neka 3 sata posle uboda. Tako, nemoj da pretjeras pa da tih 12 skines na 4, razumijes.. Tu negdje 7-8 bi trebalo da je idealno ali to ti sam trebas da testiras. Mjeri, biljezi i podesavaj.
Sto se slatka tice, ja ga jedem svaki dan, med ne tako cesto, samo ponekad u caj i tako to jer je cisti secer ali poenta je, ako pogledas na onaj opis koji sam ti gore postavio, ako pojedes 100 gr cokolade, moraces da uzmes dovoljno inzulina da taj sav secer koji ce da se stvori u krvi prebaci u celije, znaci, ako ti 100 gr cokolade digne secer na 20, moraces odmah pri jelu da uzmes dovoljno inzulina koji ce ti zadrzati secer na normali. Malo mi je zanimljiv tvoj komentar, jer se dobro sjecam kada sam ja lezao u bolnici, bijase to u septembru 1990-e, i tamo je bila jedna djevojcica, godinu-dvije starija od mene, koja je jela cokoladu s rizom, onu Mikado ili kako se zvase ali nije bila "frisak" dijabeticar.. i ja se pitam, da li cu ja ikada moci onako da jedem cokoladu hehehe.
I slatko kao slatko se u krvi pretvori u istu stvar kao i krompir, hljeb, pasulj itd. To su samo razlicite forme ugljenih hidrata. Normalno, kolicina tih istih na 100 gr je mnogo veca u cokoladi nego u, sta ja znam, prebrancu.
ELEM, ako imas secer 12 pred spavanje, ja bi licno uzeo jedno 2 jedinice koji ce da ga skine na nekih 10 (u najboljem slucaju) ali isto tako razmisli i da ce insulatard da udari kroz neka 3 sata posle uboda. Tako, nemoj da pretjeras pa da tih 12 skines na 4, razumijes.. Tu negdje 7-8 bi trebalo da je idealno ali to ti sam trebas da testiras. Mjeri, biljezi i podesavaj.
Sto se slatka tice, ja ga jedem svaki dan, med ne tako cesto, samo ponekad u caj i tako to jer je cisti secer ali poenta je, ako pogledas na onaj opis koji sam ti gore postavio, ako pojedes 100 gr cokolade, moraces da uzmes dovoljno inzulina da taj sav secer koji ce da se stvori u krvi prebaci u celije, znaci, ako ti 100 gr cokolade digne secer na 20, moraces odmah pri jelu da uzmes dovoljno inzulina koji ce ti zadrzati secer na normali. Malo mi je zanimljiv tvoj komentar, jer se dobro sjecam kada sam ja lezao u bolnici, bijase to u septembru 1990-e, i tamo je bila jedna djevojcica, godinu-dvije starija od mene, koja je jela cokoladu s rizom, onu Mikado ili kako se zvase ali nije bila "frisak" dijabeticar.. i ja se pitam, da li cu ja ikada moci onako da jedem cokoladu hehehe.
I slatko kao slatko se u krvi pretvori u istu stvar kao i krompir, hljeb, pasulj itd. To su samo razlicite forme ugljenih hidrata. Normalno, kolicina tih istih na 100 gr je mnogo veca u cokoladi nego u, sta ja znam, prebrancu.
toliko me ufati nekakav strah kada je u pitanju davanje te doze kada mi je visok secer,na primer sinoc ili jutros oko 2.30h bio mi je 20.9,uzeo sam da jedem i odmah zaspao al jutros oko 8h bio mi je 15.6,neznam varira ludo a i malo smrkcem i kasljem imam malu nahladu pa moguce da je i zbog toga,ali u sustini bojjo non stop mi je visok,moram poceti da kada je visok uzimam to extra mada se malo bojim da neode previse dolje,koja luda boljka,svaka ti cast kada tako uspijevas da ga regulises i jedes slatko iza tebe je puno staza sa diabetisom pa zato je to tako,sta mislis o ovim insulinima koje ja uzimam jesu ok,posto mi je doktor najavio da cemo voziti sa ovim jos jednu sedmicu pa onda misli da probamo sa novomix 30-70 ito da mi smanji da ga uzimam samo ujutro i navece,sta mislis o tome kakav je to insulin i zasto misli da ga menja..
Postao sam *sladak*...
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Apr 06, 2006 12:06 pm
Evo i ja cu te pozdraviti i pozeleti dobrodoslicu! Naravno, bolje da te ovaj slatkis nije snasao, ali kad vec jeste, zelim ti da sto pre sve prihvatis i savladas i bice to ok..
Ovaj nas Bojjo neverovatno ima smisla da udje u sustinu sustine koja je "pocetnicima" kao sto si ti super dobrodosla. I ja se slazem sa svime sto ti je predlozio, i za pocetak, najvaznije da sto pre skines te visoke secere, nemoj se bojati tih ekstra injekcija. Mozda bi bilo dobro da za prvo vreme imas neki standardan jelovnik - svaki dan slicno, dok se stvari ne srede.. I da, cestitam za bebicu! Pozdrav!
Ovaj nas Bojjo neverovatno ima smisla da udje u sustinu sustine koja je "pocetnicima" kao sto si ti super dobrodosla. I ja se slazem sa svime sto ti je predlozio, i za pocetak, najvaznije da sto pre skines te visoke secere, nemoj se bojati tih ekstra injekcija. Mozda bi bilo dobro da za prvo vreme imas neki standardan jelovnik - svaki dan slicno, dok se stvari ne srede.. I da, cestitam za bebicu! Pozdrav!
hvala mmila,puno mi znaci podrska u ovom svemu,neznam kao sto kazem nikako da sredim to na normalu,nenormalno me skace secer a i pada,na primer ako imam 14 pred spavanje oko 22h uzimam insulatard 18e,a koliko da uzmem extra novorapid,to jos nikad nisam radio i cak nisam znao,al eto sreca da imam vas da mi pomognete,koliko si ti dugo u ovome mmila,kako se snalazis i to,a bojjo mi je prvi pomogo vec dosta a tako i diabeta,hvala im svima 

Postao sam *sladak*...
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Apr 06, 2006 12:06 pm
Dijabetes imam "tek" godinu ipo, i trudim se da ga sto bolje regulisem. Po mom misljenju kod dijabetesa je (za razliku od svih ostalih oboljenja - gde bi to samo bilo visak opterecenja i brige), najvaznije sto vise znati o tome, ali ne u cilju da te to preokupira i da ti to postane jedino u zivotu, vec upravo suprotno - da ti ta saznanja omoguce NORMALAN zivot! Kada sam saznala da imama dijabet, nekoliko meseci sam "njuskala" na sve strane kako bih saznala sto vise, i sigurno 95 % stvari koje sada znam o tome na zalost ne poticu od lekara, jer oni prosto nemaju vremena da se sa svakim od nas kvalitetno pozabave. Zato je najvaznije tvoje licno angazovanje, i sigurno ce ti u nekom trenutku biti dosta svega, ali istraj, pa kada dodju rezultati nece ti biti zao! Zato ti predlazem da prvo procitas sve na diabeta.net, a ovaj forum takodje izlistas sve po redu, tu stvarno imas gomilu korisnih informacija, kao i raznih interesantnih linkova.
I imaj na umu da je svaki dijabetes prica za sebe, svakom trebaju druge vrste i doze insulina, svakome razlicito (ista) hrana utice na nivo secera, neko je manje a neko vise osetljiv na druge faktore (stres, promena nacina zivota..), razlicito reaguje na fizicku aktivnost, a usred drugih oboljenja stvari se takodje promene.. Upoznaj TVOJ dijabetes sto bolje!
Evo jos jedan mali savet - nemoj sada - u pocetku da eksperimentises sa medom i slatkisima, to ces kasnije kada ti se secer ustali i kada naucus koje, koliko i kada jesti. Mozda bih bilo dobro da svom lekaru na sledeci pregled odneses jedan profil - tako ce imati najbolji uvid kako se tvoj secer sada krece (jedan dan izmeris secer 8 puta i to: ujutru na prazan stomak, neposredno pre 3 glavna obroka, 2h posle tih obroka, pre spavanja i u toku noci - oko 3h nocu).
Nadam se da ce u tvojim buducim porukama biti neki drugi smajli!
Zelim ti puno srece, pozdrav!
I imaj na umu da je svaki dijabetes prica za sebe, svakom trebaju druge vrste i doze insulina, svakome razlicito (ista) hrana utice na nivo secera, neko je manje a neko vise osetljiv na druge faktore (stres, promena nacina zivota..), razlicito reaguje na fizicku aktivnost, a usred drugih oboljenja stvari se takodje promene.. Upoznaj TVOJ dijabetes sto bolje!
Evo jos jedan mali savet - nemoj sada - u pocetku da eksperimentises sa medom i slatkisima, to ces kasnije kada ti se secer ustali i kada naucus koje, koliko i kada jesti. Mozda bih bilo dobro da svom lekaru na sledeci pregled odneses jedan profil - tako ce imati najbolji uvid kako se tvoj secer sada krece (jedan dan izmeris secer 8 puta i to: ujutru na prazan stomak, neposredno pre 3 glavna obroka, 2h posle tih obroka, pre spavanja i u toku noci - oko 3h nocu).
Nadam se da ce u tvojim buducim porukama biti neki drugi smajli!

Zelim ti puno srece, pozdrav!

Ok razumem sve to za slatko i ne pokusavam da jedem jos, znaci moji seceri ce da se ustabile posle jednog vremena i evo npr. jutros pre dorucka bio je 15.4 i uzeo sam 12e novorapida,pre rucka bio je 10.3 i uzeo sam 8e,dva sata posle rucka merio sam i bio je 8.6,e sada me zanima koliko da uzmem za veceru posto mi obicno skoci na 12 i vise a uzimam redovno 8e za veceru, i jos nesto kada budem uzimao insulatard u 22h a secer bude visok izmedju 15 i 20 dali da uzimam extra nekoliko jedenica novorapida, u 22h uzimam 18e insulatard.Hvala vam na vasem strpljenju i citanju moih postova i na vasim odgovorima i pomoci.
Postao sam *sladak*...