diarera i diabetis

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Odgovori
mmila
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Apr 06, 2006 12:06 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od mmila »

2007 pravac lekaru, da pregledas stanje krvnih sudova (oslabljena cirkulacija moze biti posledica diabeta), i kod neurologa - zbog tog trnjenja. Verovatno smo mi slatki skloni da sve promene koje primecujemo kod sebe pripisujemo diabetesu, ali ovo stvarno moze imati veze sa njim.. Iskreno se nadam da ce sve biti ok i da nije od diabeta vec neko prolazno "ludilo"..
I jos nesto, budi uporan kod lekara da ti promeni Insulatard, i to za, jos bolje, - "Levemir", jer nije tacno da isto deluju - ne mogu se porediti. Ja sam upravo presla sa tog na taj drugi, i sigurno, kao i mnogi drugi to ti mogu garantovati. Uostalom, procitaj i samo uputstvo na njima. Insulatard jeste "humani" i to mu jeste prednost, ali ti svakako vec uzimas analog (NovoRapid), pa ti to nista ne znaci u tom smislu. Medjutim, Levemir je celodnevni insulin, i to vrlo ravnomernog i predvidivog dejstva, dok Insulatard deluje odprilike pola dana, i to vrlo neujednaceno (ako ga uzimas u 22h, u toku noci oko 3h ima prejako dejstvo, a kasnije opada..). Tebi ocigledno seceri ne valjaju izmedju obroka i ujutru, zato mislim da bih ti ovaj trebao.

Mikalja, suuuper za cuvarkucu, neka ti je pomogla! Nemoj da se stresiras svaki put kada meris secer, vazno je "samo" da skontamo zasto sec. nije kako valja (ako nije), pa da tu "gresku" vise ne pravimo.. Jeste da grdno zaradjuju na nama sa tim trakama, ja ih prva stalno psujem (jer pored ovih 50 sto dobijem kupim mesecno BAR jos 100!), ali zato x puta zahvalim Bogu sto postoje jer ne znam kako bih bez toga (pre svega jer nemam simptome hipoglikemije).
Neka si ti nama ozdravila!
Pozz!
mmila
Aktivan član
Aktivan član

Post od mmila »

2007 molim te izvini, ako sam te sada prepala, sada me grize savest, ja znam tako da se uspanicim, ali nemam pravo to da radim drugima. Pa ... mu misa, koliko god da su ti seceri sada losi, ipak jako kratko imas dijabetes da bih sad redom podobijao sve zive komplikacije.. Ipak bi bilo dobro da odes lekaru - pa da budes miran - pa i ja sa tobom! IZVINI jos jednom, iz najbolje namere je, ali bez takta.
Laku noc
2007
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Sep 15, 2007 11:29 am

Post od 2007 »

Cao svima :D
Evo mene posle jednog duzeg vremena da vas sviju redom pozdravim :D .
Kompjuter kuci mi neradi jos uvek tako da s posla nemam vremena da vam se javim.
Uglavnom dobro sam,secer je poceo polako da se stabilizuje sto mi je jako drago,diarera je jos tu al uspjevam da izlazim na kraj s njom zato sto nije ni ona ko prije.
Eh toliko o meni :D :wink:
Inace kako ste mi vi forumasi,jel se desava nesto novo od kad nisam prisutan na forumu da citam teme.
Jeste li svi jos uvek u onako lijepom i prijatnom raspolozenju :wink: .
Eto toliko sve vas redom pozdravljam pa se pisemo opet kad uhvatim vremena :wink: :wink:
Pozz :wink:
Postao sam *sladak*...
Korisnikov avatar
mikalja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:26 pm

Post od mikalja »

2007 napisao:Cao svima :D
Evo mene posle jednog duzeg vremena da vas sviju redom pozdravim :D .
Kompjuter kuci mi neradi jos uvek tako da s posla nemam vremena da vam se javim.
Uglavnom dobro sam,secer je poceo polako da se stabilizuje sto mi je jako drago,diarera je jos tu al uspjevam da izlazim na kraj s njom zato sto nije ni ona ko prije.
Eh toliko o meni :D :wink:
Inace kako ste mi vi forumasi,jel se desava nesto novo od kad nisam prisutan na forumu da citam teme.
Jeste li svi jos uvek u onako lijepom i prijatnom raspolozenju :wink: .
Eto toliko sve vas redom pozdravljam pa se pisemo opet kad uhvatim vremena :wink: :wink:
Pozz :wink:
Neka je tebi bolje ,pa javit cesh se.A to shto s`posla nemash kad da se javish?Super znachi nisi loshe i mozesh da radish? :) Pa bash lepo.Ma rekli smo mi tebi da ce ti biti bolje i vidish i da jeste .Borac si ti a i disciplinovan .Pozdravljam te puno puno puuno ,ljubi bebca i zenicu i javni nam se kad mognesh?I bash mi je drago da ti je bolje i bit ce i josh bolje :wink: Caosssss
2007
Stalni član
Stalni  član

Post od 2007 »

Pozdrav svima,javljam sesada malo cesce i ostavio sam malo postova na temu diabetes tihi ubica..Pozdrav za bojja i mikalju,mmilu,diabetu...2007
Postao sam *sladak*...
mmila
Aktivan član
Aktivan član

Post od mmila »

Pa d'i si ti nama, 2007!
Procitala sam sada tvoj post na onoj temi, i stvarno me vec nervira sve to sto se tebi desava, mislim, ne ti, vec tvoj lekar koji, sada vec dugo ignorise tvoje stanje. Nadam se da si konacno posetio endokrinoloiga, a ako jesi, onda on ocigledno nije raspolozen da ti pomogne oko tih ostalih tegoba vec ti samo prati diabetes. Trazi uput od lekara opste prakse za neurologa i internistu. Ono sto ti sigurno nece odmoci (samo moze pomoci) za te tegobe je ALA (Alfa Liponska Kiselina) - o kojoj smo ti vec pisali, i to, za u prvu ruku mozes krenuti i sa vecim dozama (400-600 mg na dan). To ne propisuje lekar, kupuje se, nije jeftino bas, ali zdravlje nema cenu?
Sto se kilaze tice, nije dobro sto se jos nisi povratio, a gubljenje na tezini znaci da secer nije dobro regulisan (znaci treba da pojacas i ishranu, i jos vise doze insulina).
Zelim ti puno srece i da konacno budes ok... veliki pozdrav!! :D
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

Eto... Mila na jednoj, a ja na drugoj temi o istoj stvari. 2007, imaš sreće da te dve devojke savetuju. Gde ćeš lepše :D :D :D
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
djanaj
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 04, 2008 4:50 pm

Post od djanaj »

Ovo je moj prvi post - javljam se iz Toronta, Kanada, majka sam desetogodisnje djevojcice koja ima dijabetis 2,5 godine i na inzulinskoj pumpi je godinu i po a od maja prosle godine i sa CGMS-om (senzori za kontinuirano mjerenje secera).
Sto se dijareje tice mozda ne bi bilo lose da provjeris funkciju stitne zlijezde jer to je jedan od simptoma. Dijabeticari (tip 1) vrlo cesto imaju problema sa stitnom zlijezdom jer i to moze biti auto imuna bolest poput dijabetisa.
2007
Stalni član
Stalni  član

Post od 2007 »

djanaj napisao:Ovo je moj prvi post - javljam se iz Toronta, Kanada, majka sam desetogodisnje djevojcice koja ima dijabetis 2,5 godine i na inzulinskoj pumpi je godinu i po a od maja prosle godine i sa CGMS-om (senzori za kontinuirano mjerenje secera).
Sto se dijareje tice mozda ne bi bilo lose da provjeris funkciju stitne zlijezde jer to je jedan od simptoma. Dijabeticari (tip 1) vrlo cesto imaju problema sa stitnom zlijezdom jer i to moze biti auto imuna bolest poput dijabetisa.
ok hvala ti,samo mene vec duze to drzi i sada mi se javlja po nekad u danu i onda opet posle prodje po 2dana pa nista pa opet,neznam,osjecam veliko strujanje kroz noge kao da lezim u koprivi,toliko me iritira da nemogu da spavam po nekad,kada se protrljam po nogama onda osjetim to isto toliko **** a i nije..
Postao sam *sladak*...
2007
Stalni član
Stalni  član

Pozdrav

Post od 2007 »

Evo i mene posle duzeg vremena,prvo svasta mi se izdesavalo i jos se nisam stabilizovao sa ovim secerom,neznam vise ni sam sta da radim,ponekad uspijevam da svedem secer na neku normalu al u sustini je previsok,posjetio sam endokrinologa i dobio sam nekakve doze koje sada uzimam i mozda je malo bolje ali mozda i zelim da vas pitam i zamolim za savet posto ste vise od mene u ovome,pa ovako sada uzimam za dorucak u 6h 4-6jedinica,onda u 10h jedem nesto malo jedan sendvic i uzimam 2-3jedinice,pa u 2h rucam i uzimam 6-8jed,pa onda oko 7h veceram i uzimam 6-8jedinica,koristim novorapid,a insulatard uzimam u 22h 14jed.preko dana uspijevam odrzati vrednosti izmedju 4do 8,al vec kada se ujutro probudim secer mi bude i po 9-13,ponekad manje al to je rijetkost.Za vas je pitanje jel ok da ja uzimam toliko cesto insulin jer bockam se previse,a i ponekad mi bude to previse pa i padam u hipo i onda jedem slatko a ponekad mi bude dovoljna ta doza,neznam al tesko se snalazim jos uvijek,cak mislim ako ovako nastavi jel moguce da ja dobijem pumpu i koliko je dobra pumpa a mene,jel bolje da koristim pumpu.Hvala vam na svim odgovorima al ovo mi mnogo znaci...
Postao sam *sladak*...
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Post od BoJJo »

Pozdrav druze!

Ajde sutra, kad je subota, izmjeri secer pred dozu i sat vremena posle te iste. Znaci bice 20-ak mjerenja ali onda ce slika biti puno bolja.

Inace, cini mi se da ti fali mala doza brzog inzulina pred spavanje, jer je preveliki razmak izmedju onog za veceru i jutarnjeg.

Sto se insulatarda tice, gledaj da ga zamijenis za Lantus, a ako ne budes mogao, onda insulatard trebas da uzimas i ujutro i uvece, jer on ne drzi cijeli dan, sto ti je u sustini potrebno kao "baza" tj temelj.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
2007
Stalni član
Stalni  član

Post od 2007 »

BoJJo napisao:Pozdrav druze!

Ajde sutra, kad je subota, izmjeri secer pred dozu i sat vremena posle te iste. Znaci bice 20-ak mjerenja ali onda ce slika biti puno bolja.

Inace, cini mi se da ti fali mala doza brzog inzulina pred spavanje, jer je preveliki razmak izmedju onog za veceru i jutarnjeg.

Sto se insulatarda tice, gledaj da ga zamijenis za Lantus, a ako ne budes mogao, onda insulatard trebas da uzimas i ujutro i uvece, jer on ne drzi cijeli dan, sto ti je u sustini potrebno kao "baza" tj temelj.
Pozdrav,evo mene jutros sa najnovijim vestima,pa ovako,probudio sam se sa 11.7secerom,doruckovao sam i uzeo 7jedinica novorapida i sada posle 1h izmjerio sam i sada je 10.4,valjda ce jos opasti za jedan sat posto se njegovo dejstvo pokazuje posle 2h,neznam al tako osjetim uvijek poslije 2 h ako mi secer opada,sta mislis sada,
Postao sam *sladak*...
2007
Stalni član
Stalni  član

Post od 2007 »

Evo mene opet sada poslije znaci 2h od uzimanja insulina ili sat od onog zadnjeg mjerenja secer je 5.9,s tim sto osjecam blagu drhtavicu i maglu pred ocima neki blagi hipo,mozda jos ide dolje.sta mislite?
Postao sam *sladak*...
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Post od BoJJo »

Nije hipo vec ti je tijelo naviklo na previsok secer, pa ti i na normalnom daje simptome niskog.

Izmjeri veceras prije poslednje doze (insulatarda) koliki ti je secer. Isto me interesuje sta si jeo pred spavanje sinoc. Moraces vjerovatno da povecas dozu inzulina pred spavanje ili da ubacis par jedinica brzog, a ujutro ces isto morati da uzmes insulatard, tako da si pokriven preko cijelog dana a eventualno mozemo smanjiti dozu novorapida. Mjeri citav dan danas, tako da imamo bolju sliku.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
2007
Stalni član
Stalni  član

Post od 2007 »

BoJJo napisao:Nije hipo vec ti je tijelo naviklo na previsok secer, pa ti i na normalnom daje simptome niskog.

Izmjeri veceras prije poslednje doze (insulatarda) koliki ti je secer. Isto me interesuje sta si jeo pred spavanje sinoc. Moraces vjerovatno da povecas dozu inzulina pred spavanje ili da ubacis par jedinica brzog, a ujutro ces isto morati da uzmes insulatard, tako da si pokriven preko cijelog dana a eventualno mozemo smanjiti dozu novorapida. Mjeri citav dan danas, tako da imamo bolju sliku.
Pozdrav bojjo,evo sada sam znaci 2h poslije vecere izmjerio pred ovaj nocni insulin i bio je 7.4,za veceru sam jeo malo one nase pite od sira i uzeo sam 7jedinica tako da je sada znaci 7.4.Uzet cu sada 14insulatarda pa vidjet cemo ujutro kakvo je stanje,hvala ti u svakom slucaju puno mi znaci tvoj savjet znas i sam kada si bio pocetnik mucilo te puno stvari a od doktora nisi dobio puno korisnih stvari i tek sada vidim ono sto vas vecina ovdje na forumu kaze SAM SI SVOJ NAJBOLJI DOKTOR...Hvala ti
Postao sam *sladak*...
Odgovori