Koje su prednosti biljnog mleka?

Ukoliko vam mleko stvara probleme sa varenjem ili izbegavate mlečne proizvode iz nekog drugog razloga, verovatno ste probali sojino, bademovo, pirinčano ili neka druga biljna mleka. Glavna prednost biljnog mleka jeste to što ne sadrži laktozu, koja može biti teška za varenje, kao ni zasićene masne kiseline, koje povećavaju nivo holesterola u krvi. Sojino mleko predstavlja odličnu alternativu za kravlje mleko budući da sadrži jednaku, pa čak i veću količinu proteina (bar 3 g na 100 g), a istovremeno obiluje vitaminima i mineralima. Ipak, treba imati na umu da sojino mleko sadrži i do 10 puta manje kalcijuma nego kravlje mleko. Ukoliko uopšte ne konzumirate mlečne proizvode bilo bi dobro da birate sojino mleko obogaćeno kalcijumom.

Ključne reči:
holesterol kalcijum laktoza mleko proteini soja varenje

Pogledajte više

Čitajte dalje