azoospermija
Moderatori: moderato, admin, vlada99, Dr.VinkaVukotic, Vragolasta Amfibija
Re: azoospermija
Gogo Daca,
Ja ti ne znam citati ove nalaze ali koliko vidim ti imas spermatozoide u ejakulatu. Znaci nemas Azoospermiu koja je najtezi oblik neplodnosti. Dakle vi komotno mozete na vantjelesnu oplodnju. Dovoljno je imati nekoliko komada a ne hiljada da se radi oplodnja.
Sretno vam.
Mozda cak da se raspitate da prvo radite inseminaciju, kod koje vam doktor prati rast folikula pa kad dodje vrijeme uzmu tvoj uzorak ociste od svega i uzmu samo sve pokretne i ubace.
U svakom slucaju mozete raditi vantjelesnu bez problema.
Poz
Rimela
Ja ti ne znam citati ove nalaze ali koliko vidim ti imas spermatozoide u ejakulatu. Znaci nemas Azoospermiu koja je najtezi oblik neplodnosti. Dakle vi komotno mozete na vantjelesnu oplodnju. Dovoljno je imati nekoliko komada a ne hiljada da se radi oplodnja.
Sretno vam.
Mozda cak da se raspitate da prvo radite inseminaciju, kod koje vam doktor prati rast folikula pa kad dodje vrijeme uzmu tvoj uzorak ociste od svega i uzmu samo sve pokretne i ubace.
U svakom slucaju mozete raditi vantjelesnu bez problema.
Poz
Rimela
Pozdrav svima, a poseban pozdrav za Rimelu. Nisam sto godina bila na ovom forumu, ma ni na drugim azoo forumima, naidje mi taj umor od svega valjda pa mi treba pauza, ali najgore od svega, covek kad je aktivan u ovim diskusijama i kad trazi i ispituje kako bi sebi pomogao, tada i skuplja neko znanje, a ovako kao ja sada osecam se kao pocetnik, sve sam zaboravila od onoga sto sam prikupila sa interneta. Ja sam isto clan vaseg kluba- MM ima dijagnozu azoo i visok FSH- vidim da ima novih clanova na zalost pa zbog toga da priblizim svoj problem. Treba mi malo Rimela tvog optimizma kao i od drugih clanova, ja sam ga negde trenutno izgubila (valjda je normalno to kad coveka osim ovog problema snadju i drugi, kao i da ovaj nije sam po sebi dovoljan) Boris se sa sa ovim problemom uhvatis neki kontinuitet, guras nekako iako su vesti svaki put razocaravajuce, ali nekako guras, a onda te u toj borbi prekine drugi zdravstveni problem isto tako zestok i onda dodjes u dilemu kao MM i ja sada: da li se i dalje boriti sa ovim (mislim na biopsiju testisa i na sva ziva ispitivanja da budemo sigurni da smo sve pokusali da dodjemo do naseg bioloskog deteta jer te sve metode su rizicne za trenutno zdravstveno stanje MM) ili se odluciti za neku drugu soluciju odmah??????? Najzesce sto to ni jedan doktor nama ne moze da odgovori jer nama treba tim doktora sastavljen od kardiologa, imunologa, endokrinologa, pa najzad urolog, biolog.... mogu do sutra da nabrajam. Znam da vam ne trebaju ovakve price ali trenutno se tako osecam.... Izvinjavam se zbog ovoga ali ako imate neku lepu rec.....
Pozdrav svima...Nova sam na ovom forumu pa da ukratko napisem nas problem: u braku smo devet godina, od kojih sedam pokusavamo dobiti bebu. Prvi spermogram mm je pokazao nulu, pa je krenula borba, pa lecenje u Uromedici, o cemu ne zelim uopste da komentarisem...Probali smo razne stvari, pa kad vise nismo mogli, napravili malu pauzu da se oporavimo. Nedavno smo ponovo pokrenuli tu pricu sa ciljem da dobijemo par spermica za VTO. Medjutim spermogram je opet 0, a urolog predlaze da se uradi biopsija testisa. Mene malo zbunjuje to sto mm nije radio nikakve hormonske analize, niti bilo sta. Uopste se ne zna razlog tako loseg rezultata. Interesuje me vase misljenje, sta da uradimo, gde da idemo...Jedino sto je predlozio ugolog bilo je da se uradi termovizija skrotuma da vidi koliki je stepen ostecenja. Na tom pregledu doktor je mm rekao da odavno u ordinaciji nije video nekog tako zdravog, posto mu je snimio ceo organizam. Snimak testisa pokazuje da unutra ima spermatozoida, neki malo usporeni, ali ima i normalnih. Taman smo se tu malo obradovali, kad ono spermogram ko hladan tus! NULA! Da li bi bilo dobro da pre biopsije uradimo neke hormone (i koje), u kojoj klinici da uradimo biopsiju...Koliko to kosta? Da li je moguce da ovamo imamo kao neke spermice, a na sermogramu nista? Ako neko ima neki predlog volela bih da cujem. Pozzz
[quote="ana78"]Pozdrav svima, a poseban pozdrav za Rimelu. Nisam sto godina bila na ovom forumu, ma ni na drugim azoo forumima, naidje mi taj umor od svega valjda pa mi treba pauza, ali najgore od svega, covek kad je aktivan u ovim diskusijama i kad trazi i ispituje kako bi sebi pomogao, tada i skuplja neko znanje, a ovako kao ja sada osecam se kao pocetnik, sve sam zaboravila od onoga sto sam prikupila sa interneta. Ja sam isto clan vaseg kluba- MM ima dijagnozu azoo i visok FSH-..."
Draga Ana,
dugo te nije bilo na forumu. I sjecam se i vaseg dodatnog problema. Nikada ne bih ugrozavala zdravlje MM za bilo kakvo dete ali ova biopsija testisa traje samo 20 minuta pod laganom anestezijom pa se sad treba samo posavjetovati sa kardiolozima moze li to uticati na njegovo zdravstveno stanje. Postupak je tako rutinski da ja kao laik pretpostavljam da bi to on mogao ali ne prije savjeta sa kardiologom. Nakon sto smo mi dobili iz biopsije dovoljno materijala za nekoliko vTO ja sad sve bodrim da to urade. Sjecas se da sam pisala da i moj muz ima visok FSH a ipak smo dobili materija.
Marsovka,
Dobro dosla. Prvo sto trebas da uradis jeste analiza hormona i kariogram . Ako je visok FSH znaci to sprecava da se dovoljan broj spermatozoida razvije i zato ne izlaze napolje (to je kod nas). Kariotip treba biti uredan da bi spermatiozoidi imali normalne karakteristike. Ako su vam nekako snimili (termovizijom) da unutra ima spermatozoida onda navalite na biopsiju i krenite sa VTO. AKo imas bilo kakvih pitanja tu sam a i vrati se u stare postove pisali smo detaljno o svemu.
Pozdrav cure i osmjeh na lice nikada ne treba odustajati. Imamo vremena za usvajanje ako bude potrebno sad se samo spremite za nasu borbu.
Rimela
Draga Ana,
dugo te nije bilo na forumu. I sjecam se i vaseg dodatnog problema. Nikada ne bih ugrozavala zdravlje MM za bilo kakvo dete ali ova biopsija testisa traje samo 20 minuta pod laganom anestezijom pa se sad treba samo posavjetovati sa kardiolozima moze li to uticati na njegovo zdravstveno stanje. Postupak je tako rutinski da ja kao laik pretpostavljam da bi to on mogao ali ne prije savjeta sa kardiologom. Nakon sto smo mi dobili iz biopsije dovoljno materijala za nekoliko vTO ja sad sve bodrim da to urade. Sjecas se da sam pisala da i moj muz ima visok FSH a ipak smo dobili materija.
Marsovka,
Dobro dosla. Prvo sto trebas da uradis jeste analiza hormona i kariogram . Ako je visok FSH znaci to sprecava da se dovoljan broj spermatozoida razvije i zato ne izlaze napolje (to je kod nas). Kariotip treba biti uredan da bi spermatiozoidi imali normalne karakteristike. Ako su vam nekako snimili (termovizijom) da unutra ima spermatozoida onda navalite na biopsiju i krenite sa VTO. AKo imas bilo kakvih pitanja tu sam a i vrati se u stare postove pisali smo detaljno o svemu.
Pozdrav cure i osmjeh na lice nikada ne treba odustajati. Imamo vremena za usvajanje ako bude potrebno sad se samo spremite za nasu borbu.
Rimela
Poštovani
Ja sam molekularni biolog i bavim se azoospermijom.
Svi oni koje to interesuje i imaju problema ne bi bilo loše da urade analizu na mikrodelecije na y hromosomu. Analizira se AZF područje y hromosoma.To će vam reći puno toga.
Za sva daljnja pitanja sam otvoren.Nalaz možete uraditi na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Pozdrav.
Ja sam molekularni biolog i bavim se azoospermijom.
Svi oni koje to interesuje i imaju problema ne bi bilo loše da urade analizu na mikrodelecije na y hromosomu. Analizira se AZF područje y hromosoma.To će vam reći puno toga.
Za sva daljnja pitanja sam otvoren.Nalaz možete uraditi na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Pozdrav.
Kariogram nije nužan jer ne daje potpunu sliku.Ovdje se radi o analizi na mikrodelecije.
Nalaz vam može reći da li imate šanse za in vitro oplodnju ili ne. Naravno, treba znati da muška djeca nasljđuju mikrodeleciju (ukoliko je ima) 100%. To znači da bi i sinovi u budućnosti morali ići na istim putem.
Pozdrav
Nalaz vam može reći da li imate šanse za in vitro oplodnju ili ne. Naravno, treba znati da muška djeca nasljđuju mikrodeleciju (ukoliko je ima) 100%. To znači da bi i sinovi u budućnosti morali ići na istim putem.
Pozdrav
Genetičar, bas super sto si nam se javio
Potreban nam je neko poput vas..
Intersuje me koliko kosta da se uradi mokrodelecija, i sta konkretno ona pokazuje.. Moze li da se otkrije uzrok azospermijom, ako se uradi mikrodelecija...
Moj muz ima azoo, kada smo kod privatnika radili spermogram bilo je spermatozoida.. Zatim resili da u Jevremovoj zamrznemo.. kad tamo nalaz 0.. Haos.. Bas smo razocarani
Srdacan pozdrav.
Kockolino

Potreban nam je neko poput vas..
Intersuje me koliko kosta da se uradi mokrodelecija, i sta konkretno ona pokazuje.. Moze li da se otkrije uzrok azospermijom, ako se uradi mikrodelecija...
Moj muz ima azoo, kada smo kod privatnika radili spermogram bilo je spermatozoida.. Zatim resili da u Jevremovoj zamrznemo.. kad tamo nalaz 0.. Haos.. Bas smo razocarani

Srdacan pozdrav.
Kockolino
Obzirom da nisam ljekar ne mogu vam odgovoriti na dio pitanja na koji odgovor daju ljekri urolozi ili sl. njima.
Gentska osnova je malo komplikovana ali za vas je interesantno da obzirom da postoji pokretljivih spermatozoida nalaz na mikrodeleciju će vam reći da li da idete na in vitro ili ne.
Ja nisam iz Srbije ali sam dio zanata iz ove oblasti učio tamo, pa vam mogu reći da nije nešto previše para.Oko 150 eura, manje ili više.Nalaz radi doktor Momčilo Ristanović i potražite njega. On je ujedno i ginekolog.
Želim vam puno sreće.
Razumijem vas, jer smo supruga i ja prošli borbu od 9 godina i u petak hvala Bogu dobili jednu malu curicu.
Uglavnom ne gubite nadu.
Puno sreće još jednom.
Gentska osnova je malo komplikovana ali za vas je interesantno da obzirom da postoji pokretljivih spermatozoida nalaz na mikrodeleciju će vam reći da li da idete na in vitro ili ne.
Ja nisam iz Srbije ali sam dio zanata iz ove oblasti učio tamo, pa vam mogu reći da nije nešto previše para.Oko 150 eura, manje ili više.Nalaz radi doktor Momčilo Ristanović i potražite njega. On je ujedno i ginekolog.
Želim vam puno sreće.
Razumijem vas, jer smo supruga i ja prošli borbu od 9 godina i u petak hvala Bogu dobili jednu malu curicu.
Uglavnom ne gubite nadu.
Puno sreće još jednom.
Geneticar, to je divnooo...
Cestitam...
Hvala na informaciji za dr.. Kada se odlucimo da radimo to, potrazit cemo ga...
Je li i kod vas bila azoospermija?
Cestitam...
Hvala na informaciji za dr.. Kada se odlucimo da radimo to, potrazit cemo ga...
Je li i kod vas bila azoospermija?
Rimela, hvala ti na dobrodoslici, a i na odgovoru. Upravo smo dobili nalaze hormona, FSH je 17,8 (a pise da je dozvoljeno 12,4). Sve ostalo je manje-vise dobro. Sad bar znamo sta je problem.
Ustvari, sta mislite o ovome:
TSH 4,25
E2 27,6
FSH 17,8
TESTOSTERON 5,2
To su hormoni koje je radio MM
TSH 4,25
E2 27,6
FSH 17,8
TESTOSTERON 5,2
To su hormoni koje je radio MM
Marsovka,
ja ne znam citati ove nalaze osim da je FSH visok (ali ne kao kod MM -FSH 41,0) i da je Testosteron nizak (kod MM je bio 14 a normala je od 9,5 do 33 i opet su rekli da je nizi iako je u granicama) ostalo ne znam sta je. Dakle ako smo mi sa FSH 410 nasli spermatozoide u biopsiji mislim da i vi imate sanse samo nekako popravite testosteon prije toga.
Geneticar,
hvala sto si nam se pridruzio. Nadam se da se i ti nisi borio sa istom stvari kao i mi ali kako god cestitam na uspjehu.
J ne znam da li smo radili mi radili nalaz na microdelaciju valjda je to bilo zajedno sa nalazom kariograma.
Bilo je normalan muski kariotip i cini mi se da je pisalo negdje da nema nikakvih stukrunih vdiljivih promjena tako nesto.
Poslije tog nalaza doror mi je odobrio biopsiju testisa i kasnije smo isli na VTO.
Ako imas kakve savjete za visok FSH vrlo rado bi cule.
Curke,
Prije smo spominjale nekog covjeka iz Osijeka koji radi akupresuru? Da nije neko pokusavao?
Poz svima
Rimela
ja ne znam citati ove nalaze osim da je FSH visok (ali ne kao kod MM -FSH 41,0) i da je Testosteron nizak (kod MM je bio 14 a normala je od 9,5 do 33 i opet su rekli da je nizi iako je u granicama) ostalo ne znam sta je. Dakle ako smo mi sa FSH 410 nasli spermatozoide u biopsiji mislim da i vi imate sanse samo nekako popravite testosteon prije toga.
Geneticar,
hvala sto si nam se pridruzio. Nadam se da se i ti nisi borio sa istom stvari kao i mi ali kako god cestitam na uspjehu.
J ne znam da li smo radili mi radili nalaz na microdelaciju valjda je to bilo zajedno sa nalazom kariograma.
Bilo je normalan muski kariotip i cini mi se da je pisalo negdje da nema nikakvih stukrunih vdiljivih promjena tako nesto.
Poslije tog nalaza doror mi je odobrio biopsiju testisa i kasnije smo isli na VTO.
Ako imas kakve savjete za visok FSH vrlo rado bi cule.
Curke,
Prije smo spominjale nekog covjeka iz Osijeka koji radi akupresuru? Da nije neko pokusavao?
Poz svima
Rimela
Zaboravila sam da napisem referentne vrednosti posto to izgleda nije isto u svim ordinacijama. Za testosteron pise da je normalno od 2.8-8.0, pa mi se cini da nasih 5.2 i nije tako lose, a?
Pozdrav svima, sto se tice mikrodelecije na y hromosomu, treba uraditi i tu analizu, jer koliko se secam to se radi da bi se otklonila sumnja u neki genetski poremecaj koji bi mogao biti uzrocnik azoo (ne zamerite ako sam pobrkala sve te analize), uglavnom MM je to radio u laboratoriji na Banovom brdu pre par godina i to nas je kostalo 22.000,00 din. (s tim sto je u tu cenu usao i hormon inhibin B i antispermatozoidna antitela)
Rimela hvala ti na savetu, secam se tvojih reci u vezi biopsije i sigurno je sve to tako, sve covek izdrzi, o tome se ne bi ni sekund premisljali da je zdravstveno stanje MM dobro, ali.... Dok covek nesto ne iskusi, to ze njega predstavlja bauk, ali kad to prodje onda ti bude smesno zbog cega si se brinuo. Isto tako dok MM nije uradio punkciju i to nam je bilo strasno a onda vidis da je to tako bezazleno.
Interesuje me ono sto je pomenula Marsovka-termovizija skrotuma - jel mozes da mi pojasnis to, jel to neki ultrazvuk ili sta vec? Gde ste radili to? Ako su mogli da vide spermatozoide, to bi znacilo da direktno mogu obicnom punkcijum da ciljaju bas to mesto, mozda sam sve pogresno shvatila ali nije mi jasno. Molim te da mi pojasnis.
Sve cestitke Geneticaru, to je prava radost, a ipak si odvojio vreme i za ovu temu da nam das savet i nadu, hvala ti najlepse
Rimela hvala ti na savetu, secam se tvojih reci u vezi biopsije i sigurno je sve to tako, sve covek izdrzi, o tome se ne bi ni sekund premisljali da je zdravstveno stanje MM dobro, ali.... Dok covek nesto ne iskusi, to ze njega predstavlja bauk, ali kad to prodje onda ti bude smesno zbog cega si se brinuo. Isto tako dok MM nije uradio punkciju i to nam je bilo strasno a onda vidis da je to tako bezazleno.
Interesuje me ono sto je pomenula Marsovka-termovizija skrotuma - jel mozes da mi pojasnis to, jel to neki ultrazvuk ili sta vec? Gde ste radili to? Ako su mogli da vide spermatozoide, to bi znacilo da direktno mogu obicnom punkcijum da ciljaju bas to mesto, mozda sam sve pogresno shvatila ali nije mi jasno. Molim te da mi pojasnis.
Sve cestitke Geneticaru, to je prava radost, a ipak si odvojio vreme i za ovu temu da nam das savet i nadu, hvala ti najlepse
Pozdrav svima..
Mene bas interesuje isto sto i Anu.. Nesto sam malo procitala o tome.. Ali bih volela da mi neko blize pojasni ili prenese svoje iskustvo...
Hvala
Kockolino
Mene bas interesuje isto sto i Anu.. Nesto sam malo procitala o tome.. Ali bih volela da mi neko blize pojasni ili prenese svoje iskustvo...
Hvala
Kockolino