azoospermija

Pravo mesto za diskusije u vezi sa urinarnim traktom i zdravljem muških polnih organa. Podelite svoje tegobe, pitanja, savete, dileme sa urolozima, seksolozima i lekarima opšte prakse.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Dr.VinkaVukotic, Vragolasta Amfibija

Odgovori
slavojka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 18, 2006 11:19 pm

azoospermija

Post od slavojka »

evo da probam da otvorim novu temu pod nazivom azoospermija
ako zele oni koji imaju sa AZOO probleme(kao sto smo i mi)
da iznesu svoja misljena i iskustva
znam da ce neki i da kazu da vec negdje teme postoje,ali htela bih da je ponovi otvorim jer ni samam vise ne znam sta da radim
evo npr prvo pitanje da li je iko sa tom dijagnozom dosao do svooje zeljeno ocekivane bebice
unapred vam se zahvaljujem
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Malko chinjenica!

-60-120 miliona u mililitru naziva se normospremija
-20-60 miliona u mililitru naziva se hipospermija
-manje od 20 miliona u mililitru je oligospermija
-kada u spermi nema spermatozoida – AZOOSPERMIJA

Azoospremija može biti sekretorna i ekskretorna.

Sekretorna azoospermija je stanje u kojem testisi ne proizvode spermatozoide. Najčešći uzroci za ovo stanje su:

1. genetske mutacije ili nenormalan kariotip (Klinefelter sindrom)
2. obostrani kriptorhidizam (kada testisi nisu spušteni u skrotum)
3. upala testisa
4. hormonski deficiti
5. radioterapija ili hemioterapija u sklopu raznih malignih bolesti

Vrlo je bitno da se odredi koji je tip sekretorne azoospermije. U zavisnosti od nivoa FSH (folikulostimulirajući hormon), postoje tri tipa

1.azoospermia sa visokim FSH
2.azoospermia sa normalnim FSH
3.azoospermia sa niskim FSH

Dijagnoza

Postavlja se anamnezom, kliničkim pregledom, spermatogramom, mikroskopskim ispitivanjem jer često makroskopski izgled sperme ne ukazuje na ovaj poremećaj, hormonskom dozažom, biopsijom testisa

Lečenje

Terapija je u principu moguća jedino ukoliko postoji nedostatak FSH, u nekim je jedino moguće sačekati spontani oporavak, na primer, kod hemioterapije i zračenja, a kod genetskih uzroka ili teških oštećenja testisa posle upale i traume, prognoza je loša. U nekim slučajevima u tkivu testisa postoje spermatozoidi u malom broju (ali da bi se to utvrdilo potrebno je uraditi biopsiju testisa) pri čemu se neki od tih spermatozoida može upotrebiti za intracitoplazmatsku injekciju spermatozoida (ICSI).

Ekskretorna azoospermija

Produkcija spermatozoida je moguća ali zbog prepreka u semevodima spermatozoidi ne dospevaju u ejakulat i pri mikroskopskom pregledu se ne nalaze. Uzroci su urođeni ili stečeni defekti (prepreke) u semevodima na svim nivoima. Urođene anomalije najčešće pogađaju početak semevodnih kanala, tzv. visoke anomalije kod kojih nije došlo do pravilnog spajanja odvodnih kanala sperme. Stečene opturacije su posledica povreda, operacija ili infekcija.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja anamnezom, spermatogramom, kliničkim pregledom, hormonskom dozažom, ultrazvukom ili radiološkom i hirurškom eksploracijom.

Lečenje

Terapija je hirurška i prognoza je dobra (60% uspeha).
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
slavojka
Novi član
Novi član

Post od slavojka »

hvala ti mnogo na odgovoru
sve mi je to koliko toliko poznato
medjutim sto ovde ustanovljena je dijagnoza AZOOSPERMIJA i niko dalje ne preporucuje nista
npr da se koliko toliko zna uzrok da se vrse dalji neki pregledi npr provera semenih kanala itd nego odmah salju na biopsiju
a to je u nasemu slucaju izvodljivo 1 eventualno 2 jer su ustanovljeni mali testisi
znaci ako iz tva dva pokusaja nema nista mozemo se od svega oprostiti
zato tu soluciju ostavljamo kao zadnju i nadam se necemu (CUDU SE NADAM)mozda ce to nekome zvucati smesno ali sta da se radi
zbog toga sam i postavila tu temu da se jave ljudi koji su mozda nesto koristili pa barem dobili par komada za VTO
UNAPRED VAM ZAHVALJUJEM I NADAM SE DA MI NECETE ZAMERITI
hvala i cao
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Imajte strpljenja, ljudi si josh na godishnjim odmorima :)
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
rimela
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Okt 04, 2008 10:22 am

Azoospermia-lecenje

Post od rimela »

Ne znam da li Slavojku jos uvek interesuje odgovor ali evo mog primera.

Suprugu je dijanosticirana Azoospermia prije 2 godine i urolog nam je rekao da ne mozemo imati dece jer su mu navodno smanjeni testisi i jako visok nivo hormona FSH i LH. On nije preporucavao biopsiju testisa.
Nakon 2 godine upoznli smo doktora Reljica iz MAribora i on je uradio punkciju i tada nisu nasli niti jednog spermatozoida. Onda smo radili KARIOTIP (valjda se tako kaze) i bio je u redu.

Na kraju smo radili biopsiju testisa i mada su nam svi davali male sanse pa cak i doktor iz Maribora, nalaz je bio pozitivan. Pronasli su dovoljno spermatozoida za vantelesnu koju smo radili ali nije uspelo iz prve pa sada cekamo ponovo. Dakle jajna celija se uspela oploditi ali nakon transfera nisam ostala u drugom stanju.

Tako da ima nade i kada ti kazu da nema nikakvih sansi

Pozdrav
rimela
Stalni član
Stalni  član

jos dodatno za Slavojku

Post od rimela »

U Mariboru sam srela puno zena koje su vec rodile decu a ciji su muzevi imali dijagnozu azoospermia. Sada su neke dosle ponovo na IVF da probaju dobiti drugo dete.

Pozdrav
slavojka
Novi član
Novi član

cao

Post od slavojka »

rimel
hvala ti mnoog na odogovru
i tebi zelim mnogo srece
javi nam se da vidimo kako si prosla
rimela
Stalni član
Stalni  član

cao

Post od rimela »

javicu sta bude ali s obzirom da smo tek prije mesec dana radili tu prvu vantelesnu i da sam tek saznala da nisam ostala trudna mislim da na drugu necemo ici do februara. Nadam se da ce tada biti uspesno.

Jos jedan primer za koji sam se uverila u Sloveniji je jedan par koji je isto radio biopsiju testisa i nista nisu nasli da bi nakon 6 sati radili spermogram (ne znam iz kojeg razloga) i nasli su spermatozoide. Cudno ali sve treba pokusati.

Mi smo koristili i Tesiceve cajeve 3 meseca ali nisu nista pomogli ili ko zna mozda i jesu. Nisu nista promenili spermogram ali da li bi nasli biopsijom spermatozoide i bez cajeva ne znam.

Ako imas kakvih pitanja samo pisi

Pozdrav
kika_m
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 05, 2007 12:15 pm

Post od kika_m »

evo jedne azoo cure! :wink:
prvo pozdrav za sve.
nas problem:
ja imam 25 god, mm(moj muz) ima 30 godina. u braku 4 god,tri radimo na bebi.
mm nikada nije imao bilo kakvih jacih upala ili tezih bolesti.ne sjeca se jacih udaraca, normalan fizicki izgled testisa, NORMALNE hormone(mada je dr. Vlaisavljevic jednom prokomentarisao da je FSH snizen malkice,mada je u ref. vrijednostima).radio kariogram, nalaz ok( sto mislim da biste i vi trebali, jer tvoj muz ima manje testise, a to moze biti povezano sa genetskkim poremecajem-Klinefelterov sindrom). sve moguce nalaze koji je radio bili su ok. dr.vlaisavljevic nam davao dobre izglede da se nadje spermija biopsijom(mada punkcijom nije nadjeno nista) medjutim biopsija pokazala da nema spermija, samo prve dvije faze spermatogeneze(spermatogonije i spermatocite),kanalici u dosta losem stanju. zasto(pored takvih nalaza hormona) ,niko ne zna. na to moje pitanje(i pitanje mnogih azoo parova) mislim da tesko ko moze dati odgovor.
inace, to je dosta neistrazeno područje, malo je strucnjaka koji mogu dati prave odgovore vezano za muski sterilitet,kamoli o azoospermiji. prirodni lijekovi mogu pomoci poboljsati spermiogram,ali moje iskustvo nakon 3 godine borbe sa azoospermijom i obilazenja raznoraznih ljekara, je da tesko mogu pomoci da se poboljsa stanje kad nema niti jednog spermija.
ustvari,meni objasnise da se cesto desava da spermija ima,ali su kanalici toliko dugi i isprepleteni da je nekada tesko pronaci pravo mjesto gdje se oni nalaze.
moje misljenje: uradite kariogram,da znate da li je nesto na genetskom nivou,jer je tada biopsija cesto nije ni potrebna.
a,ako kariogram bude ok, onda radite biopsiju i znat cete ne cemu ste. kazu da je jako bitno u kakvom su stanju sjemeni kanalici,ako su losi(kao kod mm) onda tesko da ce se stanje moci popraviti.
mm je sada na stimulaciji klomifenom, nakon 6 mjeseci ide na jos jedan spermiogram,ako definitivno ne bude spermija onda smo odlucili da idemo u Prag na ICSI gdje bi ponovili biopsiju,ako ne nadju spermija samo nastavljamo postupak sa spermom donora(nekad sam se jezila na spomen te dvije rijeci "sperma donora" i bila ubijedena da na to nikada necu pristati) :roll:
dakle,sto prije nadite ljekara koji se bavi muskim sterilitetom,a kod nas u Bih takvih nema, pa sve sto znam, znam preko neta i foruma.
ljubim svoju suborku!
:wink:
ana78
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Sep 20, 2008 10:30 pm

Post od ana78 »

Ja se pridruzujem vasoj grupici. Ovo je stvarno jedna teska borba. I kod mm je dijagnoza azoo. Hormoni FSH i LH su bili pre dva meseca tri puta veci od gornje granice, a sada su pet puta veci. Sta to utice na njihov rast, uopste mi nije jasno jer dovoljno je sokantan bio i prvi nalaz hormona a ovaj drugi nas je dokrajcio. Takodje kao i kod tvog muza Slavojka ustanovljeni su manje razvijeni testisi tako da je i za nas biopsija veliki korak, da ne nabrajam koje jos zdravstvene probleme ima mm, pa i to ometa ovu borbu.
kika_m mozda i treba na vreme da se suocimo sa istinom. Ne kazem da se odustane od borbe daleko bilo, ali ako se posle nekog vremena ne desi nista treba pogledati istini u oci i razmisliti i o spermi donatora ili usvajanju. Meni je pomisao na to bila zastrasujuca, ali jedno jutro posle neprospavane noci pala mi je ta misao i odjednom sam nasla dosta pozitivnog u tome sto ranije nisam tako videla, tako da, iskrena da budem ova mi borba sad tako nije strasna, kad znam da ima jos resenja za bebce.
Drago mi je da ste otvorili ovu temu ovde, puno pozdrava za Slavojku, Rimelu, Kiku_m i javljajte gde ste i dokle stigle
slavojka
Novi član
Novi član

cao svima

Post od slavojka »

cao ana78
da te prvo pozdravim i odmah ti pozelim mnogo srece i uspeha
pitala si dokle smo stigli
da ti kazem sa tim tj da ostvarim trudnocu borimo se vec dve god
svaka moja perioda je bila oplakana i nekoliko dana posle tugovanje i sta ti ja znam sta
sedila sam neumorno na netu cizajuci razne dogadaje i citajuci razna iskustva
i u meduvremenu isli kod doktora nalazi i razna cuda,takodjer smo uzimali neke cajeve ali nazalost nista nije pomoglo
uz tu borbu dolazile su i ceste svadje izmedju mene i muza tako da je iz dana u dan sve postajalo vec nepodnosljivo
sve dok jednoga dana nisam sama sebi rekla .PA CEKAJ STA RADIM OD SVOGA I NJEGOVOG ZIVOTA
nema vise placa nema vise svadje super nam je volimo se kao i prvoga dana
pa zasto da ja sebi zagorcavam zivot ako mi nesto nije sudjeno
nemaoj da me krivo shvatis MM pije sada neke vitamine ali ne opterecujem se toliko vise sa tim ako dodje dodje a ako ne ne
ne visim vise toloko na forumima dodjem samo ponekada procitam po nesto i to je toeto toliko od mene nadam se da me necete krivo shvatiti i zelim svima mnogo srece i zdravlja pa se cujemo
ana78
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Sep 20, 2008 10:30 pm

Post od ana78 »

Slavojka u potpunosti te razumem ali molim te saslusaj me. Ja sam se stvarno odusevila kad sam videla da je neko i ovde otvorio tu temu, jer na ostalim mestima gde sam pokusavala da se ukljucim u razgovor, vec je uglavnom sve ispricano i onda sam ja danima pokusavala da iscitam tudja iskustva, neka i od pre par godina, pa dok sam sve to dostigla ja sam usput i zaboravila ko gde sta kako. Tako da molim te javljaj se, makar pricale i o vremenu. Hocu da kazem morate da nastavite sa borbom, zato da bi ti imala ovde sta da javljas, jel tako :D. Malo se salim jer pritisak je ogroman stvarno, da neki put sto ti kazes puknemo oboje i pocinjemo da licimo na neki stari dzangrizavi bracni par. U svakom slucaju treba sve ispitati i onda prihvatiti druge opcije. Da li je TM radio biopsiju? Moj jos uvek nije. I on pije piskavicu, zen sen, onu mesavinu od raznog zrnevlja, suvog voca i meda i tako. U svakom slucaju puno pozdrava za tebe, kika_m, rimela i javljajte novosti, bar da budemo podrska jedna drugoj na ovaj nacin
kika_m
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 05, 2007 12:15 pm

Post od kika_m »

evo mene opet,drage moje!
nemam vam sta posebno reci, osim da molim Boga da sve jednog dana postanemo mame!
kod nas nema ama bas nista. mm vec vise od 6 mjeseci pije klomifen,sad bi trebao uraditi kontr. spermiogram,nesto mu se ne da...neki dan pomenem da bi trebao ,on me tako tuzno pogledao da mi je svejedno hoce li ici ili ne.
rekla sam mu da zna gdje ga moze uraditi,pa ako hoce, neka ode.
svakako se, iskreno, ne nadam ama bas nicemu...
eto,drage moje,to vam je to,sad za sad.
ljubim vas sve!
Dr.House
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Nov 07, 2008 5:31 pm

Post od Dr.House »

tamaraft napisao: -60-120 miliona u mililitru naziva se normospremija
-20-60 miliona u mililitru naziva se hipospermija
-manje od 20 miliona u mililitru je oligospermija
-kada u spermi nema spermatozoida – AZOOSPERMIJA
Mene interesuje da li se može po boji ili gustini sperme razlikovati ove četri vrste? Naravno ne naučno detaljno, nego ono odokativno?
nami
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 17, 2007 1:05 am

Post od nami »

Sta da vam kazem neznam ni ssama.... ista situacija je i kod nas. 14god. smo u braku i isto toliko u borbi sa azzospermijom. mm ima 42g a ja punim 38g u januaru. 2001.g smo radili ICSI kod doc.LJubica na GAKu u Visegradskoj (a pre toga je mmm imao jedan milion) da bi svu terapiju ja isprimala, prilikom aspiracije uzete 4 jajne celije al kod muza nista, zatim punkcija i opet nista. samo smo pukli pare i zivce. e od tada on je non-stop pod nekom terapijom s tim sto nismo imali pare da radimo vantelesnu a i rezultati njegovi su bili uglavnom losi. 2006.g (medju prvih sto) sam se prijavila i odmah su me pozvali (isto GAK Visegradska) na besplatnu vantelesnu. od te 2006.g u jesen do pre neki dan je mm bezbroj puta davao probni spermogram i uvek su nas vracali da ga popravimo. on je non-stop pod klomifenom, vitaminima,cajevima... u prosli cetvrtak smo otisli na GAK i uradili probni da bi biolog saopstila da ce tesko moci da se radi al ce predati ponovo komisiji pa sta komisija odluci. a spermogram glasi ovako: na plocici nadjena 2 pokretna i 3 nepokretna spermatozoida zbog loseg sp. dalja ispitivanja nisu vrsena. ja sam ocajna, kada sam radila o svom trosku niko nije ni pomisljao da radi probni spermogram a sada kada ih ima nece da rade... a privatno moze jer dovoljan je samo jedan..... neznam sta da radim pucicu od muke....a vreme leti... eto drage moje sta da vam kazem osim da vas razumem...
Odgovori