Vecernja ordinacija

Sve stručne diskusije koje ne pripadaju postojećim forumima. Forum je namenjen razmeni iskustava medicinskih stručnjaka. Nije namenjen za pitanja pacijenata.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
studentbgd
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 9:13 pm

Post od studentbgd »

Mene najvise brine, sta ce se desiti a desice se sigurno kada iskusni klinicari pocnu da odlaze u privatnu praksu. A dobri klinicara je kod nas jako jako malo. Covek treba da bude glup pa da ocekuje da ce neko da radi za 400-500 eura u nemogucim uslovima bez opreme kada moze da radi za 1500 eura i vise i svemirskim uslovima sa najmodernijom opremom. Ko ce onda da leci sorotinju? Klinci od 28-29 godina bez iskustva, mladi doktori koji su po vise godina na birou (citaj vise godina nemaju kntakta za pacijentima). Postacemo gori od Amerike.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Hehehe, pisemo ovde o neadekvatnim programima nastave, a neko ko se potpisuje kao Maximus upravo postavio sledeci post na "Opstim strucnim diskusijama":
Upravo učim REGULACIJU EXPRESIJE GENA KOD EUKARIOTA, i naleteh na nekoliko nejasnoća. To su metilacija DNA, demetilacija DNA, (CpG ostrvca), acetilacija i genomski imprinting. Zamolio bih sve koji su vešti iz genetike ali i sve one koji razumu gore navedene stvari da mi objasne prostim rečenicama.
Eto, to je to! Bez detaljnog poznavanja demetilacije DNA nemoj neko slucajno da je pomislio da leci ljude of hipertenzije! I bez genomskog imprintinga da vadi zube! :lol:
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
studentbgd
Aktivan član
Aktivan član

Post od studentbgd »

dr ivica napisao:Hehehe, pisemo ovde o neadekvatnim programima nastave, a neko ko se potpisuje kao Maximus upravo postavio sledeci post na "Opstim strucnim diskusijama":
Upravo učim REGULACIJU EXPRESIJE GENA KOD EUKARIOTA, i naleteh na nekoliko nejasnoća. To su metilacija DNA, demetilacija DNA, (CpG ostrvca), acetilacija i genomski imprinting. Zamolio bih sve koji su vešti iz genetike ali i sve one koji razumu gore navedene stvari da mi objasne prostim rečenicama.
Eto, to je to! Bez detaljnog poznavanja demetilacije DNA nemoj neko slucajno da je pomislio da leci ljude of hipertenzije! I bez genomskog imprintinga da vadi zube! :lol:
Uvatio sam smrdibubu hitno cu prouciti njenu generiku ne bi li mogao da suta popravljam zube.
_Maximus_
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Avg 15, 2008 2:25 pm

Post od _Maximus_ »

dr ivica napisao: Eto, to je to! Bez detaljnog poznavanja demetilacije DNA nemoj neko slucajno da je pomislio da leci ljude of hipertenzije! I bez genomskog imprintinga da vadi zube! :lol:
Je li bre bajo, u cemu je tvoj problem a? Ako ne znas da postavis odgovor na moje pitanje nemoj ni da me vucaras u druge teme.... Ako imas neku primedbu na to idi brate mili kod nasih profesora na katedru za genetiku pa sa njima ulazi u raspravu.... OK?
_Maximus_
Novi član
Novi član

Post od _Maximus_ »

studentbgd napisao:
kod nas sa jedva nekom praksom, odradi staz od nekih 6 meseci i da moze da krene da radi samostalno, pa nigde samo u zemlji srbiji.
Ne slazem se sa time...

Onima kojima je cilj da budu lekarcici opste prakse neka produze svoj staz...

Meni sigurno nije... I svima onima kojima to nije, to ide u prilog.... Zasto ja da bacim 2 godine (toliko se krecu prakse tj. sekundarijati u inostranstvu) kao stazista opste prakse, kad ne'am nameru da se time i bavim? 6 godina fax + 2 godine staz + 6 godina specijalizacija = 14 godina!!! Zaboravi druskane....

U svakoj normalnoj zemlji iskusniji doktori su mentori mladim doktorima. I to u zemljama gde se studenti medicine kidaju od prakse od kad zavrsi fakultet prodje jako mnogo vremena do trenutka kad moze da pomisli da radi sam.
Izvini molim te, ko je tebi i jos 90% studenata kriv da nemate adekvatnu praksu? Dobro, ne znam kako je kada krenu klinicki predmeti i kako je organizovana praksa po bolnicama, ali....

Ja sam zavrsio prvu godinu i imao sam OKP (osnove klinicke prakse).... Prisustvovali smo operaciji na klinici za plucne bolesti, ucili nas kako se prima bolesnik, kako ispunjuje formular za prijem, kako postavlja dren, pravi pleuralna punkcija, bili u labu, uzimali krv... Sasvim dovoljno za prvu godinu....

Ja sam ceo jul volontirao na klinici za plucne bolesti KCS jer me interesovalo.... Sve zavisi kako se ko snadje... A ljudi tipa tebe, umu sam da se zale, zale i zale.... Sta ocekujes da ce sve da ti padne sa neba?!

OK, trebalo bi stvarno da se potrude malo bolje oko prakse kada dodju klinicki predmeti, ali j*** ga... mi nismo Zapad, a nas fax nije Harvard.. prema tome....
dannina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 22, 2007 11:16 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od dannina »

Ti decko studiras po novom, ja sam apsolvent i OKP nisu ni postojale kad sam ja upisivala fax! Hvala Bogu, pa sam pre toga zavrsila srednju med. pa imam neke vestine, ali vecina mojih kolega su gimnazijalci i nemaju pojma, niti su to tokom studija naucili...
Suvise je dugacak fax, da bi ti sa svim obavezama moljakao ljude da te nauce nesto, sto ti sad imas u okviru posebnog predmeta, a da ne pricam sto ti je jedno 10 predmeta objedinjeno u 5 ,a ja sam morala da ih polazem kao 10!
I u ostalom ko tebe pita sta ti hoces ili neces da radis? To je upravo problem ovog sistema, svi treba da imaju osnovu lecenja ljudi komplet,pa ti posle nekog vremena rada i iskustva usavrsavaj se dalje, ako zasluzis, "lekarcicic opste prakse" necu ni da komentarisem, kad budes blizu kraja faxa, ako ti tata nije ministar, plakaces za tim mestom u nekom Domu Zdravlja, jer ipak od neceg mora da se zivi...
dannina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 22, 2007 11:16 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od dannina »

A da. By the way, nije Medicinski fakultet poceo da radi kad si ga ti upisao, posao sad traze ljudi koji su ga upisali (i u medjuvremenu zavrsili ,za razliku od tebe, koji jos imas da guras), kad ti nisi ni znao zz njega...
studentbgd
Aktivan član
Aktivan član

Post od studentbgd »

_Maximus_ napisao:
Ne slazem se sa time...

Onima kojima je cilj da budu lekarcici opste prakse neka produze svoj staz...

Meni sigurno nije... I svima onima kojima to nije, to ide u prilog.... Zasto ja da bacim 2 godine (toliko se krecu prakse tj. sekundarijati u inostranstvu) kao stazista opste prakse, kad ne'am nameru da se time i bavim? 6 godina fax + 2 godine staz + 6 godina specijalizacija = 14 godina!!! Zaboravi druskane....
A sta bi ste vi , da bez dana prakse ili sa minimumom prakse i iskustva odma odete na specijalizaciju. Da se ja pitam. Imali bi ste test period od 3 godine pre nego sto u opste mozete da pomislite da se prijavite na specijalizaciju. Ne da se specijalizacije upisuje na osnovu nekih tamo ocema koje su proizvod gomile nabubanih gluposti. Nego bato da se pokazes kao lekar i klinicar, pa te fino starije kolege ocene, pa na osnovu tvog rada kao lekar (kako ti rece lakarcic opste prakse) se proceni da li si ti za specijalizaciju ili ne. Trajalo bi ne 14 nego 15 godina.

Danas svaka budala sa vezom moze da upise specijalizaciju.
_Maximus_
Novi član
Novi član

Post od _Maximus_ »

dannina napisao:
ja sam apsolvent
Da.... Jel to bese ono, apsolvent vec 4 godinu po redu...?:roll: Lahva gubo pa su nama svi ispiti uslov za prelaz u drugu godinu... a ne kao neki koje znam da su apsolventi a vuku ispite iz 4 godine.... :roll:

vecina mojih kolega su gimnazijalci i nemaju pojma, niti su to tokom studija naucili...
I ja sam bio gimnazijalac i po prvi put se sreo sa nekim stvarima, meni nepoznatim do tada... Mojoj grupi su uvek izlazili u susret.... Sreca ili drugaciji pristup, ne znam...
a da ne pricam sto ti je jedno 10 predmeta objedinjeno u 5 ,a ja sam morala da ih polazem kao 10!
e aj kve ti, ako ne znas koliko predmeta imamo sad, bolje mojne da siris dezinformacije.... Mi smo ih imali 9 u prvoj... I celu anatomiju u prvoj godini (koju sam btw dobio 9), a vi gospoda cak u tri semestra.... daj, necemo sada o tome ko sta ima objedinjeno.....
ako ti tata nije ministar, plakaces za tim mestom u nekom Domu Zdravlja, jer ipak od neceg mora da se zivi...
Sunce moje, ja sam stipendista svedskog ministartva zdravlja, tako da za mene nema zime.... :wink: :roll:

Pesimisti poput tebe i nisu za drugo nego za neki dom zdravlja.... :roll:
_Maximus_
Novi član
Novi član

Post od _Maximus_ »

dannina napisao:
ja sam apsolvent
Da.... Jel to bese ono, apsolvent vec 4. godinu po redu...?:roll: Lahva gubo pa su nama svi ispiti uslov za prelaz u drugu godinu... a ne kao neki koje znam da su apsolventi a vuku ispite iz 4 godine.... :roll:

vecina mojih kolega su gimnazijalci i nemaju pojma, niti su to tokom studija naucili...
I ja sam bio gimnazijalac i po prvi put se sreo sa nekim stvarima, meni nepoznatim do tada... Mojoj grupi su uvek izlazili u susret.... Sreca ili drugaciji pristup, ne znam...
a da ne pricam sto ti je jedno 10 predmeta objedinjeno u 5 ,a ja sam morala da ih polazem kao 10!
e aj kve ti, ako ne znas koliko predmeta imamo sad, bolje mojne da siris dezinformacije.... Mi smo ih imali 9 u prvoj... I celu anatomiju u prvoj godini (koju sam btw dobio 9), a vi gospoda cak u tri semestra.... daj, necemo sada o tome ko sta ima objedinjeno.....
ako ti tata nije ministar, plakaces za tim mestom u nekom Domu Zdravlja, jer ipak od neceg mora da se zivi...
Sunce moje, ja sam stipendista svedskog ministartva zdravlja, tako da za mene nema zime.... :wink: :roll:

Pesimisti poput tebe i nisu za drugo nego za neki dom zdravlja.... :roll:
_Maximus_
Novi član
Novi član

Post od _Maximus_ »

studentbgd napisao:
_Maximus_ napisao:
Danas svaka budala sa vezom moze da upise specijalizaciju.

Daj molim te.... tacno je da vecina upisuje po vezicama ali ima mesta i za one sa dobrim prosekom.... doduse prosek je ionako relativan.... I zavisi pre svega od srece kod koga zapadnes pa tek onda od tvog znanja....
Guevara
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Apr 26, 2008 8:31 am

Post od Guevara »

_Maximus_ napisao:

.
Pun si lazi i dezinfomacija.
:o
Nekoliko napomena:

1. Za jednog buduceg doktora suvise si arogantan i bahat. Sram te bilo.

2. Informisi se sta znaci na ZAPADU rec sekundarijat.

3. Informisi se dali na zapadu uopste postoji nesto sto se zove "stazista opste prakse".

4. Nedaj boze da ti zavrsis u opstoj praksi, koliko si arogantan bio bi savrseni patolog ili neki mikrobiolog za analizirat stolicu. Jer u opstoj medicini dnevno radis sa desecima ZIVIH, BOLESNIH, NEMOCNIH OSOBA! Kad budes jednog dana polozio neki medicinski ispit, internu medicinu, infektologiju, hirurgiju pa ce ti neke stvari da budu jasne.

PS: jos jedan sinko za kojeg je medicina neka usrana titula - da ga stavi u neku elitnu "poziciju" u drustvu. Nije ni cudno sto je na kraju pola doktora polupismenih arogantnih kretena.

Da nije smesno bilo bi tragicno.
_Maximus_
Novi član
Novi član

Post od _Maximus_ »

Guevara napisao:
PS: jos jedan sinko za kojeg je medicina neka usrana titula - da ga stavi u neku elitnu "poziciju" u drustvu. Nije ni cudno sto je na kraju pola doktora polupismenih arogantnih kretena.
I.... jel ti sada lakse na dusi :D 8)

Slusaj bre histerijo.... pre svega, ako ovde neko ne zna da pise, to si ti... kreni prvo od sebe... OK? :roll:

Kao drugo, ziveo sam i na famoznom ZAPADU i poputovao malo vise od zapada.... Tako da dobro znam sta znaci sekundarijate... :roll: a i moj brat ga trenutno radi, tak da mojne sa mnom da ulazis u detalje i debate....

A vidim da je na ovom forumu ionako pola vas isfrustriranih, pesimisticnih i razocaranih ljudi... ma idi bre covece.....
Guevara
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Apr 26, 2008 8:31 am

Post od Guevara »

_Maximus_ napisao:
A vidim da je na ovom forumu ionako pola vas isfrustriranih, pesimisticnih i razocaranih ljudi... ma idi bre covece.....
Tacno!

Cekamo tebe, da spasis celu medicinu. Da pokazes svima kako je to biti pravi lekar....

...ali do tada, sedni i uci, tek si na golom golcatom pocetku!
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Je li bre bajo, u cemu je tvoj problem a?
Maximus, kada smo se mi pobratimili? Vas je ton prilicno neprijatan i napadan, nadam se da se tako ne ponasate i u "stvarnom" zivotu. Tamo nema udobne anonimnosti. Da smo se sreli na ulici, u kafani, na simpozijumu lekara, bilo gde - i da ste mi prisli sa recima i nastupom koji ovde koristite... Mozda bih Vam to i tolerisao, ali biste morali da nosite prilicno veliki pistolj i to repetiran... 8)
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Odgovori