Fiksna proteza

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Korisnikov avatar
mumbley
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Maj 18, 2011 3:07 am

Re: Fiksna proteza

Post od mumbley »

Анонимус napisao:Поздрав свима

Прво да поменем да сам добро упознат са оном причом "никад није касно за фиксну протезу"...

Зато, молио бих да ми неко (по могућности стручно лице) одговори да ли је 20/21 година период у коме има смисла носити протезу, конкретно у мом случају са самолигирајућим бравицама, са циљем да пре свега рашири горњу и доњу вилицу због неправилног угриза јер, горња ми је избачена у односу на доњу вилицу?
Хвала
Nisam strucno lice, ali sam nosila aparat za sirenje nepca ,komotno, posle 27. godine. I brzo je delovao :D
Za donju vilicu ne znam koja je prica, ali preptostavljam da je i to Ok.
Nadam se da sam od koristi ovim komentarom. Pozdrav i srecno!
Korisnikov avatar
SilverShark
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Sep 29, 2007 6:18 pm

Post od SilverShark »

Jel zna neko od vas mozda nesto vezano za placanje fiksnih proteza po ovom novom sistemu sobzirom da sam cuo da su neke stomatoloske usluge besplatne (ili se delimicno placaju) kada se donese potvrda sa fakulteta da si redovan student.
Konkretno, imam problem sa impaktiranim zubom za koji je potreban ortodontski aparat da se zub "izvuce", ali je doktorka (specijalista ortopedije vilica) rekla da je najbolje da se stavi kompletna fiksna proteza zbog rotirane trojke i dubokog ugriza.
E sada zaboravio sam da je pitam vezano za placanje, pa me interesuje da li mozda neko od vas nesto zna o ovome (govori se o drzavnoj ustanovi)?
tarantula
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Avg 06, 2011 12:57 pm

Post od tarantula »

SilverShark napisao:Jel zna neko od vas mozda nesto vezano za placanje fiksnih proteza po ovom novom sistemu sobzirom da sam cuo da su neke stomatoloske usluge besplatne (ili se delimicno placaju) kada se donese potvrda sa fakulteta da si redovan student.
Konkretno, imam problem sa impaktiranim zubom za koji je potreban ortodontski aparat da se zub "izvuce", ali je doktorka (specijalista ortopedije vilica) rekla da je najbolje da se stavi kompletna fiksna proteza zbog rotirane trojke i dubokog ugriza.
E sada zaboravio sam da je pitam vezano za placanje, pa me interesuje da li mozda neko od vas nesto zna o ovome (govori se o drzavnoj ustanovi)?
Koliko znam od januara 2012. u Studentskoj poliklinici u Beogradu su besplatne usluge za studente, tu se prvenstveno misli na plombiranje i vadjenje suba. Sad ne znam tacno, ali pretpostavljam da ima nekakav popust vezano za protetiku. ako neko zna sigurnu informaciju, nek nam prenese! :)
Kaja84
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jun 08, 2012 11:41 am

Post od Kaja84 »

Fiksnu sam stavila pre 7 mseci, na obe vilice. Nisam imala veci deformitet, jedinica je blago isla preko druge jedinice. Donji aparat mi je stavljen zbog zagrizaja, inace su mi zubi u donjoj vilici pravi. Vec polse mesec dana nosenja zubi su se ispravili :lol: .. i sada posle 7 meseci zubar zeli da mi skine protezu. Meni je to malo cudno, zato sto nisam cula da je neko tako kratko nosio fiksnu :roll: Nisam napomenula da imam 28 godina i da planiram da posle skidanja fiksne stavim navlake na prednje jedinice (devitalizirana je jedna, a druga je skoro cela u plombi). Posle skidanja planiram da izbelim zube, cak ni za to nisam sigurna da li je preporucljivo raditi odmah nakon skidanja ili kasnije!? Moze li neko da da neki koristan savet, plizzzzzzzzz....
Poppaea
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 23, 2009 5:21 am

Post od Poppaea »

Kada se odabere Inspire ICE nema metalnih prstenova na poslednja 2 kutnjaka, zar ne? Samo proveravam posto mi nije neophodna proteza i ne bih odlucila da platim 2000eur za ICE ako on ne moze da funkcionise bez tih delova.
Takodje malo mi je cudno da zubar zahteva vadjenje i gornjih zuba zato sto se dole vade cetvorke, posto su mi gornji zubi u redu imala bih previse prostora (gore bi vadili petice jer mi jedna vec fali, sto je skoro 2cm prostora u mom slucaju). Da li je i to neophodno?
LilElf
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jun 12, 2012 7:29 pm

Post od LilElf »

Da li neko zna koliko vremenski treba da spoje zubi u gornjoj vilici? I da li je za razmake bolja lingvalna fiksna proteza ili obicna fiksna? Hvala. :)
tarantula
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Avg 06, 2011 12:57 pm

Post od tarantula »

Kaja84 napisao:Fiksnu sam stavila pre 7 mseci, na obe vilice. Nisam imala veci deformitet, jedinica je blago isla preko druge jedinice. Donji aparat mi je stavljen zbog zagrizaja, inace su mi zubi u donjoj vilici pravi. Vec polse mesec dana nosenja zubi su se ispravili :lol: .. i sada posle 7 meseci zubar zeli da mi skine protezu. Meni je to malo cudno, zato sto nisam cula da je neko tako kratko nosio fiksnu :roll: Nisam napomenula da imam 28 godina i da planiram da posle skidanja fiksne stavim navlake na prednje jedinice (devitalizirana je jedna, a druga je skoro cela u plombi). Posle skidanja planiram da izbelim zube, cak ni za to nisam sigurna da li je preporucljivo raditi odmah nakon skidanja ili kasnije!? Moze li neko da da neki koristan savet, plizzzzzzzzz....
Kajo, jesu tvoji prednji zubi izdrzali protezu? :D Naime, i ja treba da je stavim,a na jedinicama imam plombe sa unutrasnje strane, ali nije im vadjen zivac. I sad se plasim bukvalno da mi ne puknu jer treba izdrzati toliko opterecenje. A pritom osecam da nisu toliko cvrste kao ostali deblji zubi. Da li sam sa razlogom zabrinuta i moze li to da se desi? :lol:
ercovka Dragana
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jul 16, 2012 4:09 pm

Re:

Post od ercovka Dragana »

Slobodno se, bez ustrucavanja, javi mom stomatologu dr Acu, koji radi na Novom Beogradu, 2 stanice nakon TC Usca. Telefon 064 369 91 98 ili 011 31 31 100. Pregled je besplatan, a sigurno ce ti predloziti najbolje - a ne i najskuplje resenje tvojih problema.

cicamaca napisao:Imam 28 godina i dok sam bila mala odbijala sam da nosim protezu pa je to prouzrokovalo da nemam pravilan zagrizaj zuba. Htela bih da stavim fiksnu protezu ali nemam tih para (rekli su mi da kosta 1000 eura ). Rekli su mi da belu protezu ne bih trebala da stavljam i da je losijeg kvaliteta nego ona metalna.
Imam par pitanja?
Imam preostalih 3 umnjaka koji mic po mic rastu..da li je potrebno da izvadim sva tri pre nego sto se odluzim za fiksnu (to mi je dodatnih jos 150 eura).??

Koliko se fiksna proteza nosi u slucaju ne pravilnog zagrizaja????

Da li drzavni zubari rade fiksnu protezu i koliko je bolje ici kod drzavnog a ne privatnog? (zbog novca pitam???)
bubichak
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Avg 07, 2012 1:48 pm

Post od bubichak »

Moze neko da mi preporuci dobrog ortodonta (koji me nece oderati finansijski) u Novom Sadu, ovdje ili na pp? Hvala unapred! :)
littledisturbed
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 08, 2012 11:47 pm

Post od littledisturbed »

Nadam se da nisam pogrešila temu ali sam načula da za teže deformitete stomatološki faks (valjda) daje besplatnu fiksnu protezu. Ja imam progeniju i trebaće mi fiksna pre operacije a para nemam. Ili državni stomatolozi daju besplatno, ne znam...?
Pa ako neko ima više informacija biću zahvalna :)
stydent
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Avg 31, 2012 5:49 pm

Post od stydent »

Ej cao svima,hajd neka mi neko u pp napise je li negde ima fiksni aparat jeftiniji od 700e ( po vilici ) ? Jako mi je bitno ..........
lanmibg
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Avg 30, 2011 11:39 am

Post od lanmibg »

littledisturbed napisao:Nadam se da nisam pogrešila temu ali sam načula da za teže deformitete stomatološki faks (valjda) daje besplatnu fiksnu protezu. Ja imam progeniju i trebaće mi fiksna pre operacije a para nemam. Ili državni stomatolozi daju besplatno, ne znam...?
Pa ako neko ima više informacija biću zahvalna :)
Ja sam na stomatološkom stavio fiksnu besplatno pošto kao i ti, isto imam progeniju. Fiksnu sam stavio pre 10 meseci, i nosiću je verovatno još toliko pa onda na operaciju :) Naravno sve je besplatno, ali prethodno moraš da središ sve zube kod svog zubara i da dobiješ sve potrebne papire. Najpre idi i javi se na stomatološki faks a oni će te uputiti dalje, srećno. :)
tamara0608
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 11, 2012 2:59 pm

Post od tamara0608 »

Da li neko možda zna kolika je cena fiksog estetskog aparata ( sa belim bravicama) na stomatološkom i u domovima zdravlja :D Hvala unapred
lanmibg
Stalni član
Stalni  član

Post od lanmibg »

oko 100 000 din za obe vilice, osim ako nisu povecali cenu...
lanmibg
Stalni član
Stalni  član

Post od lanmibg »

Uf greska, nisam video da se zanimas za bele bravice, njihovu cenu zaista ne znam...
Odgovori