Fiksna proteza

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Korisnikov avatar
Chokito
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 20, 2008 11:10 am

Post od Chokito »

sanjastanic91 napisao:Au da kupis kad ti odpadne il progutas vec bravicu??????svasta kod mene to nema ako joj se nesto desi on ti da drugu bravicu i ne nenaplacuje svasta :evil:
Upravo to.^

Ja nosim fiksnu protezu na gornjoj i donjoj vilici nekih 7 meseci, za neka 3,4 meseca treba da je skinem.. i sad ne verujem koliko mi je koristi donela.. ima pritiska na zubima, boli kad jedes ponekad, ponekad i prodje, zaboravis i da je imas, a ona zapravo RADI RAD u ustima! ..a secam se kad nisam hteo da idem kod zubara, a kamoli na protezu da pomislim :\ ..sad bukvalno JEDVA CEKAM da idem na pregled i zatezanje.. :| ! :roll:
Zato, svima bih preporucio koji imaju frku sa zubima da na vreme odrade to, rezultati su neverovatni verovali ili ne, ali tako je. (naravno ako to moze finansijski da se podnese)

Ako se cimate za to sta ce drustvo da vam kaze ili neka curica - NEMOJTE! ..samo se opustite, skroz je normalna stvar, samo vozite dalje, puno ce vam pomoci i nakon godinu,2 bice sve u fullu :D

Pozdrav i veliki pozdrav ljudima na forumu koji su meni pomogli da shvatim ovo gore pomenuto ^ 8)
stefan3392
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jun 02, 2009 5:20 pm

Post od stefan3392 »

hehehe... u pravu si ..... :)
tex
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 11, 2009 11:27 pm

Post od tex »

Tako je Chokito samo napred! :)

@ JA'92
1160e za jednu vilicu? Btw i meni nista ne naplacuje kad mi otpadnu bravice a cak cetiri su mi otpale na pocetku.Bogami skup je taj tvoj ortodont...
sanjastanic91
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 31, 2009 3:35 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od sanjastanic91 »

ja za te pare mogu dobiti i gornju i donju fixnu hvala al netreba jedva i ovu gornju izdrzavam :lol: salim se al sto kaze covek skup malo ortodont trebalao je da odes kod njih vise i da vidis cene...pozzz
mina11
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Maj 31, 2009 3:22 pm

Fiksna proteza

Post od mina11 »

Pozdrav svima volela bih da znam koja to ordinacija u Beogradu radi fiksnu za 400evra napisite mi na pp.Razumela sam 400evra je verovatno samo jedna vilica ali ja sam cula da je to skuplje.Imam pitanje za nekog ko je davno skinuo fiksnu protezu recimo da je proslo bar par godina od skidanja.Cula sam da posle nosenja fiksne moze da se desi da se naglo pokvare zubi da li je to tacno.Molim da mi neki iskreno odgovori na ovo pitanje.
JA'92.
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Maj 11, 2009 4:57 pm

Post od JA'92. »

Izvinjavam se jer sam se pogresno izrazila... :D i donju i gornju protezu nosim. Nije me jedna kostala preko 1000 eura...
A samo sa donjom imam problema... Stalno se odlepljuju bravice....

Auuu, nisam znala da drugi ne naplacuju... Meni ispale, i morala da platim... Hmmm... Hmmmm....
Voogla
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Maj 29, 2009 5:00 pm

Re: Fiksna proteza

Post od Voogla »

mina11 napisao:Imam pitanje za nekog ko je davno skinuo fiksnu protezu recimo da je proslo bar par godina od skidanja.Cula sam da posle nosenja fiksne moze da se desi da se naglo pokvare zubi da li je to tacno.Molim da mi neki iskreno odgovori na ovo pitanje.
Ovo uopšte nije tačno, ali ono što je tačno je da se zubi mogu mnogo lakše i brže "pokvariti" dok nosiš fiksnu. Mesta oko bravica, žice itd su idelana za zaostajanje hrane, teško se peru i mogu dovesti do kvara tj karijesa...
Dakle, ko god da nosi fiksnu bi trebao besprekorno da održava oralnu higijenu, znači minium 3 puta dnevno po minimum 3 minuta pranja (i to pravilnom tehnikom) sa odgovarajućom pastom (oko 1500 ppm fluora) obavezno ujutru pre doručka i uveče pred spavanje i uz to obazno da koristi konac, ID četkice i posebne četkice kojima se čiste mesta oko fiksne proteze, a o tome će te sigurno još bolje uputiti tvoj ortodont...
It's probably me...
Voogla
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Maj 29, 2009 5:00 pm

Re: Fiksna proteza

Post od Voogla »

mina11 napisao:Imam pitanje za nekog ko je davno skinuo fiksnu protezu recimo da je proslo bar par godina od skidanja.Cula sam da posle nosenja fiksne moze da se desi da se naglo pokvare zubi da li je to tacno.Molim da mi neki iskreno odgovori na ovo pitanje.
Ovo uopšte nije tačno, ali ono što je tačno je da se zubi mogu mnogo lakše i brže "pokvariti" dok nosiš fiksnu. Mesta oko bravica, žice itd su idelana za zaostajanje hrane, teško se peru i mogu dovesti do kvara tj karijesa...
Dakle, ko god da nosi fiksnu bi trebao besprekorno da održava oralnu higijenu, znači minium 3 puta dnevno po minimum 3 minuta pranja (i to pravilnom tehnikom) sa odgovarajućom pastom (oko 1500 ppm fluora) obavezno ujutru pre doručka i uveče pred spavanje i uz to obazno da koristi konac, ID četkice i posebne četkice kojima se čiste mesta oko fiksne proteze, a o tome će te sigurno još bolje uputiti tvoj ortodont...
It's probably me...
selena26
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jun 14, 2009 2:44 am

Post od selena26 »

Veliki pozdrav svima,
za mjesec dana trebam postaviti fiksni aparatic (estetski,prvo na gornju pa za 6 mj na donju)...i to zbog problema sa zglobom donje vilice.
i naaaravno sve me zanima,vecinu informacija sam dobila na ovom forumu i dodatno ste me ohrabrili! :D
hvala vam!!!
no ipak me zanima,da li mi moze neko reci pri skidanju da li uvijek brusi ono ljepilo sa zuba i da se nekom dogodilo da su mu ostetili gledj???
osim tog,gledala sam na netu slike zuba koji su propali skroooz zbog fiksnog aparatica,da li su se kod vas desili neki kvarovi-kako se u tom slucaju popravljaju zubi,ili neke druge stvari???
i sta navise boli (postavljanje,skidanje aparatica,zatezanje,postavljanje prstenova na sestice....)???
malo me je strah, pa da znam za sta da se posebno pripremim...
:wink:
unaprijed hvala!!!
tex
Novi član
Novi član

Post od tex »

Podrav Selena i dobrodosla na forum. :)
Sto se tice skidanja ne mogu ti nista reci jer jos uvek nosim aparat. :) Tvoj zubar treba da pazi da ne osteti gledj i to ne bi trebalo da se desi.
U vezi karijesa tokom terapije stvarno ne znam, valjda ce se skinuti bravica, popravis zub, pa ponovo je stavis. Uglavnom pojacana higijena zubiju je obavezna. Ja vremenski duplo vise perem zube sada nego pre aparata, za sada je ok. Nista ne boli postavljanje i zatezanje.
Samo hrabro i srecno!
sanjastanic91
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 31, 2009 3:35 pm

Post od sanjastanic91 »

mene jedino zatezanje boli hehehe dva tri dana pijem samo brufene jedva jedem hehehe
selena26
Novi član
Novi član

Post od selena26 »

Hvala na odgovorima...
ma najgore mi sto imam oko mjesec dana do postavljanja,pa me ovo cekanje uspanici i skoro dovede da odustanem...
pa jos svasta nadem na netu,i to sve izgleda mnogo gore nego sto zaista jeste...al kontam kad ste svi vi nekako izdrzali i izdrzavate- valjda cu i ja :-?
mozda i sredim liniju usput,ako se ne moze jesti...xD
ah da,da li je iko od vas pusac,da li ste morali prestati (buduci da cu imati providne bravice i to 2 god.kontam da bi od duhana mogle pozutiti)????
jos cu vas ja peglati raznim pitanjima :wink:
veeeliki pozz!!! :P
tex
Novi član
Novi član

Post od tex »

Evo jos jedan razlog da ostavis pusenje. :) Meni je zubar rekao da te bele akrilne vremenom pozute od samo hrane i pica a mogu da zamislim sta bi mi rekao za cigare. Ne znam kako je kod drugih ali ja manje jedem slatkise, kolace upravo zbog tog povecanog rizika karijesa.
selena26
Novi član
Novi član

Post od selena26 »

je li ti imas te akrilne,koliko ih nosis, jesu li ti imalo promjenile boju??
a ja sam mislila da mogu normalno jesti slatkise ako odmah nakon toga opetem zube!!
a de mi reci sta je sa picima-napr.kad izides u grad sta pijete,kiselu vodu ili??
tex
Novi član
Novi član

Post od tex »

Nemam beli tj akrilni aparat, vec nosim klasicni metalni. Neki kazu da bela ima isti efekat kao i klasicna a neki da je slabija pa se zato mora duze nositi.
Naravno jedi slatkise koliko hoces ali onda i zube peri redovno. :)
A sto se tice pica mislim da mozes sve da pijes tj pice nema nekakvog loseg uticaja na protezu.
Procitaj postove na zadnje 2-3 strane, pisali su ljudi koji imaju akril.
Odgovori