--------------------------------------------------------------------------------
Draga dr Obygen,
Vec dugo sam se nadala vasem odgovoru ,a sada sam shvatila da vam se nije dopala forma pisma>Ja cu sada upotpuniti podatke o sebi.
Sve one analize sam radila jer ja i muz vec 1,5 godinu pokusavamo da napravimo bebu.Meni je 29 godina, imala sam pre 5 godina abortus.Pre 6 meseci smo se izlecili oboje od ureaplazme.
Posto ni posle toga nije doslo do trudnoce nastavili smo ispitivanja...Muzu je konstatovana smanjena pokretljivost spermatozoida(5 plus5 procenata pokretnih od neophodnih 50 posto)i on je vec 2 meseca pod terapijom. Radili su mu i hormonsku analizu i nalaz je bio uredan tako da se terapija zasniva na vitaminima,proxeedu,maci itd.
Medjutim moj hormonski nalaz pokazuje izvesne nepravilnosti.Naime endokrinolog mi je rekao da bi trbala da uzmem hormonsku terapiju da bih zatrudnela (i za to uputio ginekologu )i da treba da nadgledam stitnu zlezdu jer je na granicnim vrednostima>
Ja sam iscitala sve forume i dosla sama do zakljucka da moj nalaz moze da ukazuje na policisticne j. i to napomenula doktorki>Ona je imala moj ultrazvucni nalaz od pre mesec dana i rekla da tamo nije konstatovano nista(medjutim nije ni sumljano na to i u domu zdravlja analizu radi poseban lekar koji posalje izvestaj).
Takodje sto se tice disbalansa hormonskog objasnila ga je kao mozda moj prirodan disbalans jer sam prirodno visoka 1,78 kao i svi u mojoj familiji i da tako i vrhunske sportistkinje mogu da budu prirodno predisponirane viskom muskih hormona.
Inace nemam problema sa aknama,mrsava sam(60kg)-normalna,jako ali izuzetno zenstvena,vretenaste gradje i gojim se zenski na bokovima.
Kosa mi je opadala pre 2 godine-ja sam mislila zbog prevelike duzine i stresa ,ali ne vise,imam pokoju dlacicu na bradi vise nego ranije ali sve u svemu ruke i butine uopste ne moram da depiliram.Ona me je vratila kuci i toliko je uverena da je sa mnom sve u redu da je cak mislila da sam trudna jer vec mesec dana pratim bazalnu temperaturu i ona se u drugom delu ciklusa drzala visokom.
Prvog dana mensrtuacije ona naglo pada na negde 36.5 te visine je otprilike do 18 dana ciklusa a onda se podigne na 37 do 37.3 i ostaje takva do sledece menstruacije.Sve u svemu imam utisak da je ona uverena cisto intuitivno u moje zdravlje i preporucila mi je da eventualno uzimam anti bebi 2 3 meseca da bi stimulisala ovulaciju.
Znate,mene taj savet malo buni jer ja sam bila na anti bebi 4 godine i godinu dana sam apstinirala od njih da bih imala zdravu cistu bebu a sada mi je preporuceno da ih opet pijem.Takodje koliko znam anti bebi su bile zastita za PCOS i da li je to moguce da sam ih dobila za vreme cekanja tog ciscenja,lecenja od ureaplasme, cekanja dobrog spermograma itd...
Jako bih bila zahvalna ako bi mi proanalizirali rezultate. Situacija mojih hormona 6-ti dan ciklusa je:
FSG: 6.2 (3,8-8,8)
lutropin: 4.18 (2,12-10.89)
prolaktin:9.3 (3,3-26.7)
17b estradiol: 64 (24-114)
progesteron:1.36 (013-1,52)
testosteron:0.85 (0,06-0.82)
DHEAS:396 (45-270)
na 12 dan ciklusa:
T3: 1.45 (1.3-3.1)
LH:8.66 (U FOLIKULARNOJ FAZI 2,4-12.6 A OVULATORNOJ 17-77)
TSH:3.90 (0,4-4.0)
FT4-Roche:16.35 (12-22)
ATG-At-Roche<10
AMC-At9TPO-At0-Roche:5.39
Hvala puno unapred
--------------------------------------------------------------------------------
PS Zaboravila sam da kazem da su mi ciklusi izmedju 28 i 34 dana. Molim vas pomozite mi.Takodje u istom ciklusu od koga su rezultati analize sam merila progesteron na 24 dan i rezultat je 7.42 (5,16-18,56).Da li to znaci da sam ovulirala?