INDUSTRIJSKI DODACI HRANI
(popis Klinike za pedijatrijsku onkologiju, Dusseldorf)
1.Neškodljivi dodaci
E 100,101,103,104,105,111,121,130,132,140,151,152,160,161,162,170,174,175,180,201,202,203,206,
222,236,237,238,260,261,263,270,280,281,282,290,300,301,303,305,306,307,308,309,322,325,326,
327,331,332,333,334,335,336,337,382,400,401,402,403,404,405,406,408,410,411,413,414,420,421,
422,440,471,472,473,474,475,480
2.Sumnjivi dodaci
E 125,141,150,153,171,172,173,240,241,477
3.Dodaci škodljivi zdravlju
E 102,120,124
E 220,221,224,232 – izazivaju crijevne smetnje
E 338,339,340,341,450,461,463,465,466 ,407(u pakiranim sladoledima) – izazivaju probavne smetnje
E 230,231,232,233 – izazivaju kožna oboljenja
E 200 – snizuje vitamin B12
E 320,321 – povisuju kolesterol
E 311,312 – nadražuju živce
4.Dodaci koji izazivaju rak
E 102,110,123,131,142,210,211,213,214,215,216,217,239,330
5.Dodaci dobiveni okrutnošću nad životinjama
E 101,101a,120,153,161b,161c,161f,161g,236,237,238,252,270,322,325,326,327,375,422,430,431,
432,433,434,435,436,470a,471,472a,472b,472c,472d,472e,472f,473,475,476,477,478,479b,481,
482,483,485,491,492,493,494,542,570,572,573,585,626,627,628,629,630,631,635,640,901,904,
913,4951
POZOR!!!
E 123 je vrlo opasan i zabranjen od strane Svjetske zdravstvene organizacije. Uz E 110 može se naći u gumenim i čokoladnim bombonima TREETS, SMARTIES, HARIBO, u pudingu sa šlagom u plastičnim posudicama, smrznutoj ribi IGLO,šlagu za kuhanje CREME FRAICHE, topljenim sirevima za mazanje, pudingu od vanilije.
E 102 i E 110 se nalaze u gotovim umacima svih vrsta.
E 330 se nalazi u SCHWEPPESS-u od limuna, senfu, nekim negaziranim bezalkoholnim pićima, konzerviranom mesu rakova, nekih gljiva i sireva.
Dodatna objašnjenja:
E330 - limunska kiselina: umjetno proizvedeno sredstvo za kiseljenje - konzerviranje na biljnoj bazi.
Dobiva se uz pomoć bakterija iz slatkih tvari. Prirodni sastojak u izmjeni tvari u tijelu čovjeka. Samo kod vrlo velikih doza, koje nisu uobičajene u živežnim namirnicama, može prouzrokovati smanjenu apsorpciju kalcija. Važi kao neopasan.
E341 - Kalcijev fosfat, monokalcijev fosfat, dikalcijev fosfat, trikalcijev fosfat, fosfat: prirodno sredstvo za sprečavanje oksidacija u namirnicama, topive soli i sredstvo za kiseljenje. Ne savjetuje se česta uporaba.
E-450 - Difosfat, fosfat : umjetni emulgatori, stabilizatori i regulatori kiseljenja. Može u velikim dozama smanjiti preuzimanje kalcija, magnezija i željeza u tijelu. Uzimanje velikih količina fosfata može prouzročiti slabljenje kostiju i taloženje kamenaca. Ne savjetuje se česta uporaba.
E300 - Askorbinska kiselina (vitamin C) : umjetno proizveden vitamin C, koristi se kao konzervirajuće sredstvo, stabilizator boje i u radu s brašnom. Iz tehnoloških razloga koristi se isključivo u živežnim
namirnicama. Postoji sumnja da gradi oksalnu kiselinu. Kod stalnog predoziranja (više grama dnevno) može voditi do stvaranja kamenaca u bubrezima i žuči zbog stvaranja oksalne kiseline. U vezi sa nitritnim solima (najčešće u mesu za konzerviranje) stvaraju se neželjeni spojevi - nitrosamini. Važi kao neopasan.
E472e - Mono i diacetil vinski esteri od mono i diglicerida iz jestivih masnih kiselina : umjetna tvar za rad sa brašnom i emulgator. Dovodi do "napuhavanja" peciva. Važi kao neopasan.
E413 - tragant : prirodno biljno vezivo u radu sa brašnom i zgušnjivač iz korijena jedne azijske biljke. Neprobavljiva tvar i u većim dozama djeluje laksativno. Inače, veće količine nisu uobičajene u namirnicama. Važi kao neopasan, ali alergičari oprez!
E415 - ksantan : umjetno vezivno i želirajuce sredstvo na biljnoj bazi. Proizvodi se uz pomoć bakterija iz slatkih substrata. Neprobavljiv. U velikim dozama je na životinjama prouzročio proljev, ali takve velike količine nisu uobičajene u namirnicama.
E210 - benzoat : umjetno proizvedeno sredstvo za konzerviranje. Ima ga kao prirodna tvar u živežnim namirnicama. Najčešće se koristi u ribljim i salatnim proizvodima. Moguć je utjecaj na krajnji okus proizvoda. Kod osjetljivih osoba sa astmom, alergijom ili kožnim alergijama može
prouzročiti alergijske reakcije. Ne savjetuje se česta uporaba. Alergičari oprez!
E260 - octena kiselina : umjetno proizvedena tvar uz pomoć mikroorganizama. Markantan kiseli ukus. Dolazi iz prirode. U živežnim namirnicama je u takvim količinama da ne može utjecati na zdravlje. Važi kao neotrovan.
E471 - vidi E472e.
E401 - natrijalginat, alginat : prirodno, biljno vezivno sredstvo, sredstvo za želiranje i za posipanje. Spoj natrija od alginske kiseline. Ne preporuča se česta uporaba.
E160e - karotinoid ili beta-apo-8'karotinal (C30) : umjetna tvar. Nalazi se lagano promijenjen i u prirodi. Još nema detaljnih testova o štetnosti.
E101 - riboflavin : prirodna, biljna, žuta boja. Poznata kao vitamin B1. Dolazi iz prirode. Važi kao neotrovan.
E500 - natrijev karbonat (soda bikarbona) : umjetno sredstvo za dizanje tijesta, sredstvo za odvajanje i regulator kiselosti. Poznat kao soda ili natron. Najveći dio minerala u vodi. U velikim dozama koje nisu uobičajene za namirnice može dovesti do oštećenja bubrega i pojačanog lučenja želučane
kiseline. Važi kao neotrovan.
Za objašnjenja E-brojeva korištena knjižica Potrošackog informatora - Udruženja potrošača Njemačke (Hamburg).
Molba za svakoga : Koristite se ovim popisom ili ga negdje objesite. Spriječite uporabu ovih dodataka pažljivim izborom hrane. Zapamtite : kupac odlučuje o kvaliteti proizvoda.
MISLITE NA SVOJE ZDRAVLJE I ZDRAVLJE VAŠE DJECE!
Kopirajte ovaj popis i podijelite ga svojim poznanicima
|