Suicid i nasleđe

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

Odgovori
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 5:53 am

Post od ontario »

Ka1..........da si vernik ne bih ni Boki ni ja bili ludaci ni fanatici za tebe i "drugaricu"Girl!
Ne znam kakvoj ti sekti pripadas ili ne pripadas ali je ocigledno za doticnu osobu da pripada..........opet napominjem njena stvar!
Da ubedujem nekoga ko je takav necu,ni ja ni Boki nista lose vama nismo napisali,a ako ste odlucili ici putem koji ste odabrali SRETNO vam bilo u zivotu od srca.
Opet ti kazem druze,biti vernik nije osudivati brata svoga,vredati jer znas ja se nadam -da greh izlazi kroz usta,a ne u usta!
Ja i Boki cemo verovati u Boga i nasu veru nece niko na svetu preobraziti u nesto drugo!
Citaj druze,ne krsi 10 Bozijih zapovesti,kada si svestan da to radis!
Ti svesno sudis i vredas!Zar ne?U koga verujes,u cega verujes kada je Boki lud i fanatik?
Ka1,govorim ti ko prijatelju jer bih zaista volela da ljude prestanes smatrati ludima i fanaticima.Gledaj prvo sebe,podi od sebe pa onda drugog kritikuj!Nadam se da ces dobronamerno shvatiti moju poruku,a ne na nacin na koji vecinom smatras!
SRETNO...........i shvati moju poruku u svoju korist!

p.s.
sto ne spavas? :wink:
girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 27, 2005 6:47 pm

Post od girl_from_nowhere »

Bokija je smesno i komentarisati. On je otis'o u aut nacisto. Ti delujes donekle normalnija a ti si nam se i obratila pa cu "razgovor" nastaviti sa tobom.

Al prvo moram ovo da prokomentarisem
Vazi, kako ti kazes... samo i na NBGD-u imas zgrade od po 20 spratova, i zamisli, nema nijednog Kanadjanina!
Svaka castSlika

ontario, ti mi nisi dala ni jedan argument niti odgovor koji sam zatrazila, a sve pod izgovorom da je sa nama "nevernicima" nemoguce razgovarati... Pa ok, ali to govori dosta o tebi. Sta, verujem da razumes. Ti nemas argumente, ti samo napadas. Sto meni ne smeta da ja izlozim svoje :wink:
Ne znam kakvoj ti sekti pripadas ili ne pripadas ali je ocigledno za doticnu osobu da pripada..........opet napominjem njena stvar!
Ovo se pretpostavljam odnosilo na mene. Da, jeste. Zamisli. Kako si samo pogodila? Ja jesam u sekti. Wau, sad si me provalila, idem da se ubijem. A u jbt, to je greh, ipak cu da razmislim malo 8) A znas u kojoj sam sekti? Vidis, to ti je jedna sekta u kojoj ti neces nikad imati srece da obitavas... To ti je sekta koja se zove ZIVOT. U toj sekti sam ja sama sebi guru. E, jel mozes da verujes? Sama odlucujem sta cu raditi, s kim, kad, kako... Nema svevisnjeg koji odlucuje umesto mene. I vidis, kad mi se nesto lepo desi mojom zaslugom, to je osecaj koji ti, ontario, nikad neces moci ni da zamislis a kamoli dozivis... Jer ti si izabrala da je za sve sto ti se u zivotu desava zasluzan neko drugi. Ma koja ti, pih, pa ti si samo obican smrtnik, kako uopste ti mozes o necemu da odlucujes... A osecaj samopouzdanja, poleta, osecaj da je ceo svet tvoj-to su ti strani osecaji zar ne? Razmisli zbog cega...
Eto, to je ta sekta koju ja promovisem. Opasna je, jeste, moze svasta u njoj da ti se desi. Ali si iskljucivo TI taj od koga zavisi tvoj zivot. A to je... DOOOOOOBAR osecaj! Spoznace ga svi koji mi se pridruze :lol:

Vidis, potpuno si kontradiktorna. Prvo kazes kako te Bog spasao, vratio ti veru u ljude, zelju za zivotom, srecu... A onda kazes da nemas prijatelje tamo gde si, usamljena si, stalno si na netu. Pa draga nasa, ja bih sve rekla al ne bih rekla da si srecna. A zasto? Sto ti Bog sad ne pomogne...A da to, je neko iskusenje sigurno... Ili si mozda jos nisi otplatila sve kredite? :-?

Ja i Boki cemo verovati u Boga i nasu veru nece niko na svetu preobraziti u nesto drugo!
A ko uopste pokusava vas i vasu veru da preobrazi? :o
Citaj druze,ne krsi 10 Bozijih zapovesti,kada si svestan da to radis!
Ajde molim te, mislim da od ovog vece gluposti nema. Sta ti kao nikad nisi prekrsila ni jednu? Bas ama bas nikad nisi npr pozelela nesto sto je tudje? Nikad nisi nikog slagala? Au da, mozda i jesi... Al si se pokajala. Jbg, ostadoh bez argumenata :P
Ti svesno sudis i vredas!Zar ne?
Da jeste, to radi. And? On se makar ne izdaje za nesto sto nije kao ti. Eto ti si zakljucila da sam u sekti. I to mo's misliti, svesno. A ovamo Bozije zapovesti, svetica trt mrt, govori drugima sta da (ne)rade... Aj bre pazi sta pricas, ipak ti treba da budes uzor nevernicima :lol: :lol: :lol:

A to u sta veruju oni koji nisu "sa tvoje strane" mislim da nije tvoja stvar. Mislis da postoji samo jedno u sta se moze verovati jel?

Raspisah se ja, mada sam svesna da me gdja ontario opet nece udostojiti odgovora. Ali to govori o njoj a ne o meni.

Slika
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od majja »

Ja cu samo na sve ovo da napisem: "Sit gladnom ne veruje!!"
Korisnikov avatar
gorant
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Apr 10, 2007 8:47 pm

Post od gorant »

Ontario, možda Vam je lakše da se ispričate sa nama, ali moguće je da se sjajno slažu i lepo ispričaju ateisti sa vernicima, ako ne pričaju o bogu. (Sad će da kaže da sam ja ateista iako to nigde nisam rekao. A možda i neće, ako pročita deo u zagradi :)) Shvatite da ne prija svima (takva) priča o (takvom) bogu i biće Vam prijatnije ovde (a i tamo).
girl_from_nowhere napisao:Raspisah se ja, mada sam svesna da me gdja ontario opet nece udostojiti odgovora. Ali to govori o njoj a ne o meni.
Raspisa se ti i to sjajno, bogami! :D

Boki, pa ko je rekao da ti vređaš? Ma, nemoj tako, dobri Boki. Rekao sam da je malo, ustvari - mnogo gordo (pazi sad, beše to najveći i prvi greh, ili se varam?) smatrati svoj stav opštim i jedinim pravilom, pa nametati svoje mišljenje drugima.

(Za neupućene - sad sledi: "Ma joooook, nisam ja to rekao". Nažalost, imam iskustva sa religioznim fanaticima jer sam moderator jednog foruma gde se pojavljuju, pa im znam reakcije napamet - sve su iste.)

Mislim da bi trebalo zaključati ili obrisati ovu temu, jer niko nije dužan da trpi ovoliku hipokriziju, bogoslovljenje (ni manje ni više nego na medicinskom forumu. Ah, kako sam samo mogao da zaboravim da zdravlje ima veze sa molitvom!) i tako fino upakovan rigidan i odbacujući stav.
Korisnikov avatar
gorant
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Apr 10, 2007 8:47 pm

Post od gorant »

danka napisao:Ja ne bih rekla da je samoubistvo nasledno.
Ali, ako se neko blizak ubije, prosto se menja odnos prema tome cinu, sagledas suicid iz neke druge vizure - u tome je poenta.
poz
Dobro razmišljanje. Moguće je da to bude naučen model ponašanja (razmišljanja...), pokupljen iz porodice.
Boki
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 05, 2005 6:52 am

Post od Boki »

Vera u Boga nije za svakoga. Ona je za one kojima je potrebna. Recimo pecinskom coveku nije potreban kompjuter. Da mu das kuciste on bi se posluzio njime kao dobrim parcetom kamena za gadjenje plena...

Vera u Boga je potrebna ljudima koji vise ne znaju kako neke stvari da rese u zivotu, ili za neke stvari koje je nemoguce resiti. Zbog toga jedino oni i mogu da posvedoce Boga koji cini cuda.

Recimo na primer neko ko je doziveo paralizu. Lekari dizu ruke od njega i sta njemu preostaje. Ili neko dobije sidu. Sta mu preostaje? Morace da se sazivi sa time da ce njegov zivot relativno brzo da se izjalovi i da je njegova sudbina smrt u najjadnijem stanju kome prethodi jos jadnije lezanje u osecanju sporog i bolnog umiranja..... Takvo umiranje je toliko uzasno da covek nista strasnije ne moze doziveti.

Ili ce taj nesretnik da pokusa malo drugacije da gleda na zivot, u smislu, "cekaj nije sve tako crno pa ja sam jos uvek ziv, nikad se ne zna da li ce se pojaviti neki lek". E upravo tako nesto i jeste vera u Boga. Nesto bas takvog tipa ili rekao bih- bas to. Da li biste prisli tom unesrecenom coveku i rekli mu:"Veruj ti koliko hoces, ali ti imas sidu i hodajuci si les." Oni koji tako rade podsecaju na neodrasle ili nezrele.

Ali i pre nego sto se nesto strasno desi, covek moze da se poveze sa bozanskim i prepusti se Bogu. Nesto kao prevencija. Ali to je mnogo vise od prevencije, zato sto covek otkriva da je do tada ziveo i osecao se kao da dise na skrge a ne kao covek. Opet kazem, dok se ne desi neki razlog, za to i nema neke potrebe. Ali onaj ko vidi mogucnosti u Bogu koje su vec sada, nazvao bih mudrim covekom, koji nece mnogo cekati.

Ali vazno je i razumeti da te mogucnosti nisu na licnu i materijalnu korist, vec su duhovne. I nisu previse ocigledne nikome, samo ih pojedinac jasno vidi, i to samo ako ih ume i ceniti. Zbog toga Bog i nije tako privlacan ljudima koji ocekuju ne znam sta. Bozije delovanje u cevekovom zivotu je blago i neinvazivno. Prati ga covekov licni razvoj ili uzrastanje. I covek dobija onoliko koliko je sposoban da prihvati a da to i dalje bude samo na korist i opste dobro. Ali ipak isto tako je vazno imati u svesti da Bog ipak moze u slucaju da ima vere i iskrene molitve da resi probleme i u konkretnim slucajevima kao sto su cudesna izlecenja recimo.

Ja sam licno svedok jednog takvog cuda u kome je pacijent bio izlecen posle jedne usrdne molitve. A pre toga je nekoliko godina isao po lekarima u kojima su lekari davali sve od sebe mada nisu mogli pomoci. A takodje sam svedok i jos jednog cudesnog izlecenja delimicnog slepila, izlecenja cvorova na kozi koji su nestajali skoro pred ocima.

I uopste ljudi koji zive monaskim zivotom, pricajuci sa njima, cuo sam da se te stvari u njihovim manastirima desavaju kao dobar dan. Oni pricaju ovako:"Rekao bih svim tim ljudima koji cekaju po lekarima da dodju ovde u manastir i vide sta znaci vera."

To je sve obicnim gradskim ljudima toliko daleko, toliko daleko. Cudnije im je sto ljudi pricaju ovako kao ja nego sama cuda.

Pa sta da se radi, vera se gubila medju ljudima i to je sto je. Neki ljudi i dalje muce svoju muku, neki i dalje boluju svoje bolesti. Ako im nije suvise tesko da zive tako. Ali opet kazem, covek jednom shvati da to nije zivot.

I da vise tako ne mogu, da postoji nesto sto se ne vidi i da je veo nad ocima, da mora postojati drugaciji zivot, mnogo mnogo bolji, pravi zivot. Takvu odlucnost da covek vidi nesto sto je potpuno neverovatno moze da ima samo u nekoj uzasnoj nevolji u kojoj, posle toga sto istrosi sve svoje adute, shvati da ne moze nista uciniti i da je bespomocan. Eto za takve je jednom recju Bog, za bespomocnike koji su morali da sruse zidove svog neverja ili da se puste u beznadje, i nisu imali kud nego da prizovu Boga u svoj zivot, kao poslednju nadu.

Ali ispostavlja se, kao sto mozete procitati u svim knjigama ljudi koji su nesto strasno preziveli, da je ono sto se probudilo kad su podigli taj veo bilo nesto najbolje sto im se ikad desilo. To su mnogi oblici vera, meditacija, vizualizacija, joga itd. o kojima ti ljudi pricaju. A ja ovde da pricam svom iskustvu o svojoj veri, u Boga, jer o tome i mogu da pricam a ne o jogi, zar je to onda cudno? :D

Pozdrav!
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Niti sam fanatik, cak nisam ni krstena, ali odlicno razumem i slazem se sa ovim sto pisu i Ontario i Boki!!!

To sto nisam krstena, ne znaci da ne verujem u Boga, i te kako verujem, ne smatram da su odlasci u Crkvu nesto "posebno", ali iskreno verovanje, u dubini duse, iskreno pokajanje i iskrena molitva, su nesto sto se ne moze opisati, narocito ne onima koji ne veruju (sto je njihovo apsolutno pravo). To treba doziveti.

Uopste mi se ne dopada ovo karikiranje oko pokajanja koje sam procitala u nekom od prethodnih postova, jer pokajanje nije samo izgovoriti "kajem se", to zaista u dubini duse treba tako i misliti i osecati, i sto Ontario rece, kad bi bilo vise iskrenih i dobronamernih, kad bi bilo manje zlobe i oholosti, svima bi nam mnogo lepse bilo.

Ja sam za to da treba izneti svoje stavove, ne ubedjivati nikoga ni u sta, svako ide nekim svojim putem, ali cinjenica je da, kad smo totalno bez nade, da mnogo znaci kad ponavljamo sebi: "Bog pred nas stavlja prepreke za koje zna da smo dovoljno jaki da ih prevazidjemo!!" To jednostavno daje snagu, daje motiv u momentima ocaja i sto je najvaznije - POMAZE!! Pomaze u smislu da dobijemo neku dodatnu snagu, da iskoristimo i poslednji atom snage da se ne predajemo.

I zato ja x puta iz najbolje namere kazem, svakome ko je toliko iskljuciv u svom "neverovanju": "Ne dao ti Bog da budes u situaciji, da se okrenes verovanju iz nuzde!!" Zato u svom prethodnom postu i napisah: "Sit gladnom ne veruje!!"

@Ka1, kao sto smo nekolicina nas tebe prihvatili bas takvog kakav jesi, sa svim tvojim vrlinama, ali i manama kojih ima poprilicno :lol: , pruzi i ti sansu drugima, ne moraju svi biti kao i ti da bi mogli lepo da komuniciramo. Ti mene mnogo iritiras nekim svojim izjvama, verujem da i ja tebe nekim svojim, ali nam to nije prepreka da budemo na nekim temama na "istim talasnim duzinama" i da se odlicno skapiramo i medjusobno podrzimo kada nam je podrska potrebna. Niko od nas nije savrsen i samo treba prihvatiti tu razlicitost kao nesto sasvim normalno i problema nema!!

Kao sto rekoh, nisam krstena i ne idem u Crkvu, nisam ni fanatik, ali da li ces me nazvati istim ako ti kazem da sam onu noc, pred operaciju tvoje devojke, upalila najobicniju, onu malu, okruglu svecicu, mirisljavu, narandzastu i pomolila se za njeno zdravlje, uspesnu operaciju i vasu srecu??!! :roll: Nisam to nikada planirala da ti kazem, ne bih ni sada da ne bese ove teme........

Ne kazem da je zbog toga "prezivela operaciju", ali to je bio jedan moj mali intimni prijateljski gest ka tebi tj. tvojoj devojci, jer si nam izneo celu pricu i svu onu muku i posto "poznajem" tebe, to je bilo "vama dvoma od mene", onako naj, naj iskrenije sa najlepsim zeljama za dobar ishod operacije!!

Nadam se da neces pomisliti da sam sektas zbog toga ili neki fanatik??!! :roll:
Merylin
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Avg 03, 2007 1:16 pm

Post od Merylin »

Ljuuuuudi,ako nastavite da ovako lupetate zakljucace nam i ovu temu.Probajte malo cesce da dozivljavate orgazme!Ako nemate partnera,samozadovoljavajte se.Naucno je dokazano da povoljno utice na organizam svakog coveka bez obzira da li je vernik ili nevernik.
danka
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 06, 2004 2:00 am

Post od danka »

Ne bi trebalo da pitanje ode na diskusiju o veri.

Pitano je jel` samoubistvo nasledno!

Moje misljenje je da nije nasledno u klasicnom smislu, ali moze da utice na sam pogled o tome cinu.
Na primer, kod japanaca je to deo tradicije, te se na to gleda drugacije nego na ovim prostorima.

Ako je neka osoba vernik, to ne znaci da ne treba da bude otvorena za prihvatanje ljudi sa drugacijim misljenjem.
Mislim da nauka nema tacan odgovor na postavljeno pitanje.
Jefimija
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Apr 17, 2007 2:58 pm

Post od Jefimija »

Boki napisao:Vera u Boga nije za svakoga. Ona je za one kojima je potrebna. Recimo pecinskom coveku nije potreban kompjuter. Da mu das kuciste on bi se posluzio njime kao dobrim parcetom kamena za gadjenje plena...
Јој Боки ја ти мало не верујем да си православац...извини не личиш...!

Ако јеси...чувај се кривудаш.

Вера у Бога јесте за свакога. Свако од нас има душу и она вапи за молитвом. За Господом. Не треба се човек сећати Господа само када му је тешко, он га треба увек славити.

Свако добро

Поздрав
Merylin
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Avg 03, 2007 1:16 pm

Post od Merylin »

Boki,nisam te slucajno pitala koje si veroispovesti jos na pocetku!Ako si zaista pravoslavac,neke stvari ocigledno tumacis na pogresan nacin,pa ne bi bilo lose da se obradis svestenom licu ukoliko i dalje zelis da ostanes pravoslavac!Molim te se ne vredjaj,jer ti ovo zaista kazem dobronamerno.
Korisnikov avatar
Iksa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Dec 14, 2006 8:36 pm

Post od Iksa »

LJudi, zasto, svaka ali bas svaka tema gde se misljenja ne podudaraju mora da preraste u ismevanje, raspravu i sl? :-?

Prvo (posto ovde ima 2 tabora i ocigledno treba da se odmah izjasnim)- ja verujem! Verujem da su neke stvari ipak van nase moci i da se dobro dobrim vraca. Verujem u Boga, u silu koja pokrece svet ( i mada nisam najcistije bice, trudim se da budem bolja). U crkvu odem kada osetim potrebu, da se zahvalim.

Kada pricam sa ljudima, ne pitam ih koje su veroispovesti, da li imaju slavu, da li poste i sl. To je stvar njihovog opredeljenja, i na mene nikako ne moze da utice. Kapiram da svako ima prava da (ne)veruje u nesto (sta god), u sebe, Boga, ili nedto trece (ili sve zajedno?) i dobro je dok je tako. Lose je kada covek izgubi nadu, a dok god veruje u nesto, i nada ce postojati...
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Merylin napisao:Ljuuuuudi,ako nastavite da ovako lupetate zakljucace nam i ovu temu.Probajte malo cesce da dozivljavate orgazme!Ako nemate partnera,samozadovoljavajte se.Naucno je dokazano da povoljno utice na organizam svakog coveka bez obzira da li je vernik ili nevernik.

A ti ovako mudro zboris zbog visestrukih orgazama??!! :roll:

:lol: :lol: :lol: :lol:

Izvini, nisam mogla da odolim!! :wink:

Iksa, ni meni to nije jasno.....a sve je tako lepo krenulo da se odvija....a onda uvek zavrsi ovako...... :(
glista
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Jul 25, 2007 2:34 pm

Post od glista »

majja napisao:Ja cu samo na sve ovo da napisem: "Sit gladnom ne veruje!!"
Tacno tako!
Verujem i uvek cu verovati.
Idi kuda te srce vodi
Jefimija
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Apr 17, 2007 2:58 pm

Post od Jefimija »

Merylin napisao:Ljuuuuudi,ako nastavite da ovako lupetate zakljucace nam i ovu temu.Probajte malo cesce da dozivljavate orgazme!Ako nemate partnera,samozadovoljavajte se.Naucno je dokazano da povoljno utice na organizam svakog coveka bez obzira da li je vernik ili nevernik.
Што би чорба реекао, Мери ајд не ... ( знам да се нећеш увредити :) )

Но, самоубиство и наслеђе!

Мене баш занима следеће: Да ли је повећана учесталост самоубистава у одређеним породицама резултат генетског наслеђа, или је више проблем околине. Резултат патолошке породице или слично?

Да ли су неке породице једноставно оптерећене тим појединачним случајевима, тако да сваки члан живи са неким потајним предубеђењем: ето убио ми се ујак, ђед, брат од стрица и прабаба Милисава...тако ти је то код нас...сад се и ја морам убити. То нам је судбина...

То се често провлачи у оним опроштајним писмима... Шта мислите?

Ген за самоубиство или патолошка породица, или оба? Ко беше овде психијатар? А да, Гарфилд, молим вас...шта наука каже о овоме?
Odgovori